Tratamente naturiste (2)

Dureri de dinti – pe dintele dureros, se pune un tampon de vata imbibat cu suc de ceapa.


Gingiile – retractia lor este o manifestare a paradontozei. Se iau 10 tablete de aspirina, se piseaza bine, se obtine un praf foarte fin, se amesteca cu o lingurita de bicarbonat de sodiu si una de sare de bucatarie. Cu acest praf, aplicat pe periuta dinti, se fac spalaturi de 2 – 3 ori/zi. Se sug de 2 – 3 ori/zi tablete de Proposept cu propolis, sau se fac spalaturi dentare cu tinctura de propolis.


Migrena – cauzele sunt generate de unele alimente. Un regim alimentar ar putea duce la vindecare. Trebuie eliminat consumul de ciocolata, cascaval, citrice si cafea. Se reduc cantitativ ouale, laptele, mezelurile, carnea de porc, dulciurile pe baza de zahar, pestele si conservele din peste, produsele conservate prin ssrare excesiva, berea, cola, zmeura, graul, porumbul, mazarea, ciupercile, nucile.


Daca nu se mai declanseaza nici o criza in perioada de abstinenta, produsul incriminat se introduce in dieta, pentru o scurta perioada in alimentatia zilnica, reaparitia unei noi crize confirmand rolul nefast al acestuia. Alte alimente se recomanda a fi consumate sub forma unor mese mici si numeroase; cereale, paine prajita, unt sau margarina, biscuiti, ceai, iaurt, orez, paste fainoase, cartofi, salata, legume (varza, marar, fasole verde, ridichi), vin alb, branza de vaci, sau telemea, mere, cirese, produse apicole, care sa inlocuiască zaharul. De asemenea sunt necesare suplimente nutritive bogate in vitaminele B2, B6, si E, saruri de magneziu, calciu si zinc.


Rinita alergica – timp de 10 zile din luna, se beau 2 cani de ceai coada soricelului. A 2-a luna, 10 zile se beau 2 cani  de ceai  trei frati patrati. A 3-a luna se beau 10 zile 2 cani de ceai de urzica. A 4-a luna se bea timp de 10 zile  cate 2 căni de ceai de soc. Ordinea nu conteaza, toate ceaiurile sunt sub forma de infuzie si cu ele se fac si spalaturi nazale. Picaturile de extract de muguri de coacaze negru.


Zilnic inainte si dupa mese se  face gargara cu ceai de salvie, cu 5 – 6 picaturi de tinctura de propolis. Infuzia se prepara pentru fiecare procedura. Cura dureaza cateva saptamani.


Hiper-aciditate – coada calului, 1 lingurita pe stomacul gol de 3 – 4 ori/zi, excelent antiacid cu proprietati cicatrizante, se face cura incepand cu sfarsitul lunii februarie si pana la inceputul lunii mai.


Leac folosit de calugarii de la manastirea Secu – ¼ litru de ulei de floarea soarelui, 250 g miere poliflora, 250 g tuică de prune si ceai concentrat de sunatoare (1/2 g litru apa, se pun 2 pumni de floare uscata, se fierbe pana scade la jumatate), se amesteca cele 4 componente si se obtine 1 litru de emulsie. Timp de 2 saptamani se tine sticla la intuneric si se agita zilnic, apoi se administreaza de 3 ori/zi cate 50 ml., inainte de mese. Dupa terminarea tratamentului se face o pauza de 2 saptamani si se poate relua daca mai este nevoie.


Cate o lingurita de sunatoare, musetel, menta, siminoc, din amestec se ia o lingurita peste care se toarna 200 ml. apa clocotita, se infuzeaza 10 min. Se bea cate 100 ml. dimineata si seara, cu 30 minute inainte de masa.


Nisip la rinichi – 4 linguri rase de fulgi de ovaz, se fierb la foc mic în 1 litru de apa 20 minute. Acest decoct se consuma pe parcursul unei zile timp de 14 zile.


Coada calului,  2 – 3 cani/zi decoct. Sau un ceai preparat din coada calului, ienupar si flori de soc, combinate in proportii egale, din care se beau 2 – 3 cani/zi.


Balonare – frunze de anghinare, eficace pentru combaterea fermentatiei intestinale, colicilor abdominale, constipatiei si ameliorarea functiilor hepatice, se face o infuzie din 1 – 2 lingurite de planta la o cana de apa clocotita, se beau 1 – 2 cesti/zi.


Fructe de coriandru cu proprietati carminative, calmeaza durerile abdominale, elimina gazele, se prepara o infuzie dintr-o lingurita de fructe zdrobite la o cana de apa clocotita, se bea intreaga cantitate pe parcursul unei zile.


Busuiocul actioneazặ ca antiseptic abdominal, se prepara o infuzie, se beau 2 – 3 cesti/zi.


Chimenul, anasonul sau feniculul au aceleasi proprietati ca plantele de mai sus.