Retete de ceaiuri – partea intai

CEAI DE BRUSTURE: 1 linguriţă rasă de rădăcină de brusture se pune peste noapte la macerat în 1 litru de apă, se încălzeşte dimineaţa şi se strecoară. Se foloseşte în caz de febră, insuficienţă respiratorie, artrită, gută, epilepsie. Se beau zilnic 2-3 ceşti cu ceai.


CEAI DE COŞUL POPII (NALBĂ): se foloseşte numai ca extract rece. Se pune 1 linguriţă cu vârf de plantă la 1 litru de apă, se lasă peste noapte la macerat, iar dimineaţa se încălzeşte uşor. Se recomandă în inflamaţiile mucoaselor gastro-intestinale, gastrite, inflamaţiile mucoaselor vezicale, ale cavităţii bucale, în caz de secreţie pulmonară abundentă, bronşite, tuse, răguşeală puternică, amigdalită, laringită, gură uscată, emfizem pulmonar. Se beau 2-3 ceşti de ceai pe zi.


CEAI DE CIMBRU: 1 linguriţă cu vârf de plantă opărită în 250 ml de apă, se lasă să stea puţin. Se foloseşte în stimularea fluxului diuretic şi ciclului lunar, accelerează avorturile şi naşterea normală, grăbind ieşirea fătului din trupul mamei. Este un bun leac împotriva leprei, a paraliziei, a bolilor de nervi. Băut dimineaţa în loc de cafea are un efect binefăcător, o prospeţime a spiritului, o senzaţie plăcută la stomac, lipsa tusei de dimineaţă, o stare generală bună. Se foloseşte şi în crampele abdominale, stomacale şi menstruale, ca şi în spasmele organelor pelviene (genitale). Asociat în părţi egale cu pătlagina îngustă, cimbrul şi-a dovedit eficacitatea în combaterea afecţiunilor căilor respiratorii, a secreţiilor abundente bronşice, a astmului bronşic, în tusea convulsivă. Se beau 2-3 ceşti pe zi, iar în crizele de epilepsie se beau 2 ceşti pe zi, timp de 3 săptămâni, cu întrerupere de 10 zile.


CEAI DE CIUBOŢICA CUCULUI: se prepară ca mai sus. Este recomandat împotriva insomniei, în tulburările nervoase, are efecte liniştitoare asupra inimii şi a nervilor, are efect depurativ, elimină substanţele toxice, calmează migrena, cefaleea, elimină calculii vezicii urinare. Se beau 2-3 ceşti pe zi.


CEAI DE COADA CALULUI: 1 linguriţă cu vârf de plantă la 1 litru de apă clocotită, se opăreşte, se lasă să stea puţin să se infuzeze, se strecoară şi se beau câte 2-3 ceşti pe zi, călduţ, cu înghiţituri mici. Este recomandat în dureri reumatismale, artrite şi nevralgii, hemoragii şi vărsături cu sânge. În cazul răcelilor vezicale, a durerilor spastice, ajută în retenţiile de apă în pericard, în pleură sau în tulburările renale de după scarlatină şi alte boli infecţioase grele cu dereglări în eliminarea apei. Se mai foloseşte în erupţii de piele însoţite cu mâncărimi. Coada calului amestecată cu sunătoare, opărită şi consumată 1-2 ceşti pe zi, în timp ce seara se consumă hrană solidă, ajută în incontinenţa urinară. Se recomandă gargara de coada calului în amigdalite, inflamaţii ale mucoasei bucale, stomatite ulceroase, sângerări ale gingiilor, gingivite, fistule şi polipi în cerul gurii şi gât, în tumori maligne, acestea din urmă putând fi stopate.


CEAI DE COADA ŞORICELULUI: se prepară ca mai sus. Se recomandă în cazul ciclului neregulat, menopauzei, cancerului la organele pelviene, în cazul inflamării ovarelor, în incontinenţa urinară, leucoree. Se fac băi de şezut şi se beau 1-2 ceşti pe zi. În prolaps uterin se fac băi de şezut şi se beau 4 ceşti pe zi, împreună cu creţişoara. Este recomandat şi în congestii cerebrale însoţite de dureri, împotriva ameţelilor, a greţurilor, a bolilor de ochi însoţite de lăcrimări, a durerilor acute de ochi, a hemoragiei nazale, în migrena cauzată de schimbarea vremii.


CEAI DE CREŢIŞOARĂ: se face o infuzie din 1 linguriţă cu vârf de plantă la 1 l apă clocotită. Se beau 2-3 ceşti pe zi şi este indicat în febra pricinuită de răni purulente, leziuni, abcese neglijate, în urma extracţiilor dentare, îndepărtează slăbiciunile musculare (adinomiile, miopatiile) şi articulare, ajută în anemii, în leziunile postnatale, în relaxarea organelor pelviene la femeile care au avut naşteri grele sau predispoziţia spre avort (pentru fixarea sarcinii) şi fortifierea fibrelor uterine în toate bolile de femei. În asociere cu traista ciobanului se foloseşte în histeroptoză (prolaps uterin) şi hernii inghinale. În aceste cazuri se beau 4 ceşti pe zi. În obezitate se beau 2-3 căni de ceai.


CEAIUL DE DRĂGAICĂ (SÂNZIENE): se prepară ca mai sus. Se foloseşte în bolile de ficat, rinichi, pancreas, splină, este indicat pentru cei care suferă de tulburări ale sistemului limfatic, în cloroză, hidropizie, junghiuri intercostale, epilepsie, isterie, boli ale nervilor, retenţie urinară, nisip şi piatră (calculi) la rinichi, vezica urinară, în bolile guşii, a glandei tiroide, cancerul limbii, ulceraţii canceroase, boli de piele de natură canceroasă. Se beau până la 4 ceşti de ceai pe zi, iar în afecţiunile de piele se foloseşte şi alifia.


CEAI DE FILIMICĂ (GĂLBENELE): se face infuzie din 1 linguriţă de flori la 250 ml de apă clocotită timp de 2-3 minute, se strecoară, se beau 3 căni pe zi, cu înghiţituri rare. Este recomandat pentru icterul infecţios, are efect de curăţire, stimulează circulaţia sângelui, vindecarea rănilor, în boli gastro-intestinale, în crampe şi ulcere stomacale, în inflamaţii ale colonului, hematurie, viroze şi infecţii bacteriene.


CEAI DE MĂCRIŞUL IEPURELUI: se opăreşte 1 lingură de frunze proaspete cu 1 l apă clocotită. Înlătură pirozisul (arsurile la stomac), tulburările hepatice şi digestive uşoare. Se beau 2 căni pe zi, încălzite, contra icterului, nefritei, erupţiilor cutanate, viermilor.


CEAI DE MĂTASE DE PORUMB: se opăreşte 1 linguriţă cu vârf în 250 ml de apă clocotită, se lasă puţin în repaus, nu se îndulceşte. Se recomandă în bolile căilor urinare cu formaţie litiazică (formare de calculi), în edeme, nefrite, catar vezical, artrite, reumatism, în incontinenţa urinară, în colicile renale. Se bea la fiecare 2-3 ore, câte 1 lingură plină de ceai.


CEAI DE MUŞEŢEL: se face infuzie din 1 linguriţă de flori la 250 ml de apă clocotită, timp de 2 minute, se strecoară şi se beau 2-3 căni pe zi. Este indicat în crampe şi dureri abdominale (colici), balonări, diaree, erupţii, dureri de stomac, secreţii stomacale abundente, tulburări menstruale, alte afecţiuni ale organelor pelviene, insomnii, epididimită, febră, dureri de pe urma rănilor, dureri de dinţi. Se fierbe 1 l vin cu 1 pumn de muşeţel, se bea dimineaţa 1 pahar şi unul seara, în caz de retenţie urinară, maxim 8 zile.


CEAI DE NUC: 1 linguriţă cu vârf de frunze tăiate mărunt se opăresc cu 250 ml de apă clocotită. Se foloseşte în caz de tulburări digestive, constipaţii, inapetenţă, în curăţirea sângelui, diabet, contra icterului.


CEAI DE OBLIGEANĂ: 1 linguriţă rasă de rădăcină se lasă peste noapte la macerat în 250 ml de apă rece. Dimineaţa se încălzeşte şi se strecoară. Se bea câte o înghiţitură înainte şi după fiecare masă. Este indicat în cazul slăbirii generale a organismului, a organelor digestive, în balonări stomacale, intestinale, colici, dereglări glandulare, artrită, la curăţirea mucozităţilor intestinelor şi stomacului de secreţiile abundente, în hipometabolism, hipotonie intestinală, cloroză şi hidropizie.