Laptisorul de matca

Laptisorul de matca este o substanta bogata in vitamine aminoacizi proteine. Este produsa de glandele salivare ale albinelor si este destinata in exclusivitate hranirii reginei. Datorita laptisorului regina supravietuieste peste ani, pe cand albinele lucratoare doar doua patru luni. Tot datorita acestui aliment regina poate depune, in decurs de numai 24 de ore, 2000 – 3000 de oua, in perioada de imultire. Este remarcabil faptul ca greutatea unui ou este aproape egala cu cea a reginei.


Laptisorul de matca are un continut bogat de vitamine din complexul B, printre care vitamina B5 (acidul pantotenic) si vitamina B6 se gasesc intr-o concentratie destul de mare. In aceelasi timp laptisorul de matca este singura sursa naturala de acetil colina un hormon si neurotransmitator.


Este un produs cu continut de vitamine A, C, D, E , minerale, enzime, 18 tipuri de aminoacizi, substante antivirale si diverse bacterii saprofite. Cercetarile au aratat ca laptisorul de matca are un efect curativ in boli hepatice, astm bronsic, boli dermatologice, contribuind in mare masura si la stimularea sistemului imunitar.


Are rol si in regenerarea organismului, mentine integritatea morfofunctionala a asitemului osteoarticular, fortifica sistemul nervos, amelioreza functiile glandelor sexulale. Poate fi consumat de toata lumea indiferent de varsta si sex. Este cunoscut de foarte multi ani ca un preparat ideal pentru adeptii alimentatiei naturiste. Se gaseste si sub denumirea de Royal Jelli, in tarile cu vorbitori de limba engleza.


Ca o atentionare speciala trebuie amintit faptul ca laptisorul de matca poate fi alergizant pentru unele persoane deoarece este un produs din diferite polenuri, miere si secretia glandelor salivare ale albinelor. Se va sista consumul la aparitia primelor reactii adverse. Pentru a i se potenta actiunea se poate administra concomitent cu mierea de albine. Datorita faptului ca se descompune usor la caldura trebuie pastrat in locuri racoroase.