Indulcitori naturali vs indulcitori artificiali

Indulcitori artificiali:


Zaharina este de aceeasi varsta cu zaharul fiind descoperita in 1879; este foarte saraca in calorii si de 200 – 500 de ori mai dulce decat zaharul, s-a impus ca hrana pentru diabetici si supraponderali.


Din 1977, experimentele de laborator pe animale au scos in evidenta anumite efecte toxice. Mareste indicele de aparitie al cancerului vezicii urinare, celui genital si de prostata. Apoi s-au demonstrat indicele de toxicitate asupra sistemului hormonal, a activitatii nervoase si imunitatii.


Din 1996 in S.U.A. este pe lista alimentelor cu potential cancerigen, iar in Canada este interzisa.


Aspartamul – a fost descoperit in 1965, are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, costa mai putin si nu are nici o calorie. Este in compozitia sucurilor light, a ciocolatei, bomboanelor si produselor de cofetarie. Este indulcitor de baza al unor produse ca Equal, Nutra Sweet.


Are si efecte adverse constand in dureri de cap, greata, palpitatii, mancarimi, dureri la incheieturi, insomnie, pierderea memoriei.


Testele facute la Institutul de Medicina Aero-spatiala din S.U.A. au dat primul semnal, sucurile si dulciurile consumate de pilotii liniilor aeriene, dau probleme de concentrare, pierderea temporara a auzului, tulburari de vedere, iritabilitate, deci sunt contraindicate.


Al doilea semnal, a fost in randul copiilor de varsta scolara, a aparut o proliferare a violentei, culminand cu atacuri armate asupra profesorilor si colegilor.


La nivelul anilor 2000, legislatia mai multor tari interzice introducerea in alimente a acestui indulcitor, acuzat de producerea mai multor boli si tulburari, depresie, insomnie, Parkinson, Alzheimer, scleroza in placi, diabetul si bolile tumorale.


Din pacate in tara noastra e folosit in sucurile light, energetice, produse dietetice, bomboane mentolate, guma si in multe alimente si suplimente nutritionale de slabit.



Indulcitori naturali:


Mierea de albine indulcitor ideal pentru ceai, lapte, cafea, suc. Nu poate fi folosita la prepararea unor prajituri, nici a cozonacilor (aluatul indulcit cu miere nu creste), preparata termic la 70 grade devine toxica.


Zaharul brun granule ca zaharul obisnuit dar sunt inchise la culoare. Pentru gatit se comporta ca si cel obisnuit, dar are punctul de topire mai jos, face mai putina spuma.