Despre varice

Varicele se caracterizează prin dilataţia venoasă permanentă a venelor superficiale sau profunde datorită pierderii tonicităţii pereţilor acestora. Venele safene ale picioarelor fac varice cu prioritate, factorii mecanici sunt statul în picioare şi cei hormonali, sarcina, menopauza. Au ca efect mersul greoi, crampe dureri şi furnicături. Dacă nu sunt tratate pot duce la dermite, ulcere varicoase, hemoragii şi inflamaţii.


Recomandari: Repaus la pat cu picioarele ridicate, folosirea ciorapilor elastici şi cure termale. Regimul alimentar trebuie ţinut 42 – 45 zile, pentru rezultate bune, se consumă numai ; orez, grâu, porumb, supă fasole boabe mari, produse lactate, exceptând iaurtul şi telemeaua, dovleac, castravete, spanac, miere, struguri şi alte fructe, între mese se va bea apă. Alimente interzise; carne porc, de vită, de berbec, de bivol, peşte, alcool, sare, fructe acre, lămâi, roşii, ananas, condimente iuţi, fasole soia, ulei de susan, băuturi fierbinţi, ceai, cafea, cartofi, ridichi, legume verzi, iaurt, oţet, mâncăruri grase, alimente fripte sau prăjite.


Masajul se face din mijlocul tălpii până la scobitura ei, aproape de călcâie, timp de 10 min. pe rând ambele picioare.Se face infuzie din 1 linguriţă sau 2 grausor în 200ml. Apă clocotită timp de 15 – 2o minute, se pun compresii locale


Mierea şi usturoiul sunt eficiente în cazul afecţiunilor vasculare ale picioarelor, varice, artrita, în cazul cardiopatiei ischemice. 250 g. miere se amestecă cu 250 g. usturoi pisat, se macerează 7 zile, se ia 1 lingură cu 4o min. înainte de masă, de 3 ori/zi, timp de 2 luni.


Alifie – 5g extract de mărul lupului  cu 50g untură fără sare, se ung zonele bolnave.


Frunzele se culeg înainte ca planta să înflorească. Planta se foloseşte numai pentru uz extern.