Despre uleiul de Primula

Cunoscuta in Anglia inca din sec al XVII-lea, primula de seara isi are originea in America de Sud, fiind raspandita apoi in America de Nord, chiar pana pe coasta estica a Canadei. Este utilizata de catre indienii americani in tratamentul bolilor dermatologice, a plagilor, a astmului si virozelor. Acidul alfa-linoleic si acidul gama-linoleic sunt doi acizi grasi nesaturati care se gasec in uleiul extras din primula de seara, cunoscuti si sub denumirea de Vitamina F. Acidul alfa-linoleic este un acid esential care nu poate fi sintetizat in organism, fata de acidul gama-linoleic care este produs in organism avand ca precursor acidul alfa-linoleic. Acidul gama-linoleic constituie materia prima pentru sinteza prostaglanidinelor. Cea mai importanta este prostaglandina E1 care are rol in principal in combaterea aterosclerozei, a hipertensinuii arteriale, obezitatii, trombozelor, constituind un stimulent al imunitatii si functiilor cerebrale.


Organizatia Mondiala a Sanatatii, datorita calitatilor enumerate mai sus recomanda ca 3% dintre caloriile introduse in oganism prin alimentatie sa fie furnizate de catre acizi grasi esentiali. Procentul creste la 5% in cazul copiilor si femeilor care alapteaza. In alimentatia “moderna” se gasesc acizi grasi saturati si uleiuri vegetale prelucrate industrial, din care lipsesc acizii grasi nesaturati. Se modifica astfel aportul optim dintre cele doua tipuri de aminoacizi, aparand astfel bolile cardiovasculare.


In uleiul de Primula acidul-linoleic se gaseste in proportii de 72% iar acidul gama-linoleic 9%. Pentru acest considerent este sursa naturala cea mai importanta de vitamina F. Uleiul eteric are efect neutralizant al radicalilor liberi dar si efect de impiedicare a formarii acestora.


S-a facut un experiment, la Universitatea din Glasgow de catre Jill Belch pe un lot de 52 de bolnavi de artrita reumatoida, 17 primind ulei de Primula, 17 o combinatie intre ulei de Primula si ulei de peste iar 18 placebo (o substanta inactiva, neutra). 83% din pacientii primei grupe au simtit ca durerile s-au ameliorat considerabil. 95% din pacientii celei de a doua grupe au avut aceeleasi rezultate. In lotul al treilea a fost doar de 34%. Efectele pozitive s-au facut remarcate la 2-4 luni la inceputul tratamentului.


Eficacitatea uleiului de Primula s-a dovedit si in cazul durerilor si neplacerilor asociate ciclului menstrual. S-a facut un studiu pe un lot de 70 de femei din Marea Britanie. In urma acestuia s-a demonstrat faptul ca prin administrarea zilnica a 6 capsule de ulei de Primula in trei prize, 67% dintre ele au scapat total de simtomele neplacute, 22% au inregistrat ameliorari considerabile, iar 11% nu au remarcat nici un efect.


Un alt efect al uleiului de Primula este acela de ameliorarea starilor depresive la alcoolici, prin deblocarea transformarii acidului alfa-linoleic in acid gama-linoleic, (PGE1), transformare inhibata de alcool si generatoare de depresii psihice. Este de asemenea un protector al ficatului si rinichilor, organe care sunt agresate in mod deosebit de alcool.


Administrarea uleiului de Primula intrzie aparitia complicatiei diabetului zaharat, are un rol pozitiv in buna functionare a glandei tiroide si incetineste procesul de imbatranire.


Beneficiile uleiului de Primula le puteti obtine cu ajutorul suplimentului alimentar Evening Primrose Oil.