Despre celulita: factori si metode de atenuare

Celulita este o afectiune care afecteaza peste 90% dintre femei, iar semnele incep sa se vada din ce in ce mai des si la barbati, chiar si la copii.


Cuvantul celulita are originea in liba franceza fiind utilizat pentru prima data de autorii francezi Alquie si Paviot in anul 1923.


Desi in zilele noastre este considarata o problema foarte neplacuta, a existat o perioada in acre celulita era asociata cu un anumit statut social si reprezenta un semn al bunastarii, unii considerand-o chiar atragatoare. Picturi din Epoca Victoriana atesta existenta celulitei si ilustreaza de asemenea, asocierea dintre celulita si statutul social.


Mai multi factori sunt raspunzatoiri de aparitia celulitei atat de des intalnita, printre ei amintind: alimentatia moderna de tip fast food, activitatile fizice reduse, si nu in ultimul rand, schimbarile intervenite in moda.


Hormonii au si ei un rol important in formarea celulitei. Dereglarile hormonale care apar la femei in perioada de pubertate, sarcina sau menopauza pot fi o cauza a aparitiei celulitei. Si utilizarea a anticonceptionalelor este un factor la fel de important. Hormonii au rol in reglarea fluxului sanguin, a drenajului limfatic si a metabolismului grasimilor.


Celulita reprezinta o alterare a tesutului conjunctiv, cauza a acumularii de grasimi in adipocite (celule cu grasime). Aceste celule se grupeaza sub forma de ciorchine in tesutul conjunctiv, formand sisteme celulare. Cand sistemele devin supraincarcate cu adipocite, cu fluide care stagneaza si cu toxine, se formeaza mici noduli (proeminente) care devin din ce in ce mai vizibili. Adipocitele exercita o presiune asupra vaselor sanguine si limfatice, ducand astfel la tulburari de circulatie. Acesta este motivul pentru care pielea cu celulita este mai rece la atingere.


Cele mai frecvente locuri in care se localizeaza celulita sunt coapsele, fesele si abdomenul.


Se intalnesc trei stadii ale celulitei:  • stadiul I – micile gropite pot fi sesizate doar daca strangem usor pielea.

  • stadiul II – pielea este normala la atingere in pozitie culcata, dar in pozitia verticala prezinta deja modificari vizibile.

  • stadiul III – gropitele sunt vizibile si in pozitie culcat si in picioare.


Celulita poate fi greu prevenita sau indepartata fiind rezultatul unor schimbari fiziologice. Avem nevoie de o  abordare mai complexa, pentru ca nu intotdeauna sunt suficiente exercitiile sistematice si o dieta adecvata.


Exista multe metode de lupta impotriva celulitei, dar ca si masuri obligatorii ce trebuie luate pentru eliminarea celulitei enumeram:  • organismul trebuie sa fie hidratat corespunzator, adica un consum de 2,5-3 litri lichide pe zi. Se stie ca pielea este unul din cele mai importante rezervoare cu apa. In momentul in care organismul este deshidratat, apeleaza la rezervele de apa depozitate in piele

  • alcalinizarea organimului reprezinta o arma deosebita in lupta impotriva celulitei.

  • tonifierea masei musculare printr-un stil de viata activ si reducerea stratului de grasime, deci in aceelasi timp a adipocitelor.

  • masaj – pentru a atenua celulita este necesar sa beneficiati de sedinte de masaj, pe care le puteti face la un salon specializat sau chiar si acasa.

  • evitarea unui consum de bauturi ce contin alcool sau cofeina, a celor cu continut de zahar, dar si a produselor de tip fast food, seminpreparatelor, chipsurilor etc.

  • aplicarea de tratamente externe care accelereaza disparitia celulitei.


Pentru masaj va recomandam crema anticelulita C-Rx de la Calivita, pe care o puteti comanda de aici.