Ventriculita

Descriere Remediu Naturist

 

Ce este ventriculita?

 

Ventriculita reprezinta inflamarea ventriculelor cerebrale, cele care contin si permit circularea lichidului cefalorahidian prin creier. Ventriculita apare ca o consecinta a infectiei de la nivelul ventriculelor, conducand la umflarea si inflamarea acestora, afectiune ce apare in special la pacientii cu drenaj ventricular extern sau stent intraventricular.
 
Ventriculita poate duce la aparitia unei game largi de simptome pe termen scurt si o multime de efecte adverse pe termen lung, de la o simpla durere de cap insotita de stari de ameteala pana la stari de inconstienta sau chiar moarte, daca nu este tratata la timp. Tratamentul ventriculitei implica administrarea unei combinatii de antibiotice, care sa elimine infectia. In prezent, cercetatorii incearca sa descopere alte tratamente si metode de prevenire pentru a micsora incidenta aparitiei acestei boli.
 

 

Cum si de ce apare ventriculita?

 
Ventriculita este cauzata de infectia ventriculelor cerebrale, ceea ce determina un raspuns imunitar ce implica aparitia unei inflamatii. De fapt, ventriculita este o complicatie a infectiei existente sau o anormalitate, care, la randul ei, poate fi cauzata de diferite bacterii sau virusuri. Cel mai intalnit caz este infectia cu Staphylococci, intalnita la peste 90% din pacientii diagnosticati cu ventriculita. Desi creierul are o bariera puternica impotriva infectiilor, aceasta poate fi uneori slabita prin anumite proceduri chirurgicale sau medicale, prin care creierul devine expus la bacterii si virusuri. 
 
Organismele care produc infectia ventriculelor sunt, in principal, urmatoarele:
 
  • Staphylococcus aureus
  • Coagulase negative Staphylococci (S. epidermidis)
  • Escherichia coli, Klebsiella, Acinetobacter, Pseudomonas 
  • anumite ciuperci
 

Factori de risc

 

Pacientii care au trecut prin interventii chirurgicale invazive sunt cei mai predispusi la aparitia ventriculitei. Studiile efectuate de-a lungul timpului au demonstrat faptul ca, in general, e vorba de 2 proceduri care ar putea creste riscul dezvoltarii ventriculitei in perioada postoperatorie.
 
Prima din ele o reprezinta implantarea unui drenaj ventricular extern, care permite reducerea presiunii intracraniene. Durata mentinerii drenajului depinde in functie de fiecare pacient, insa cu cat aceasta perioada este mai mare cu atat creste si riscul infectiei. Al doilea caz de procedura medicala ce favorizeza ventriculita este stentul intracranial. Ambele grupe de pacienti prezinta un risc crescut de ventriculita, comparativ cu ceilalti oameni. 

 

Simptomele ventriculitei

 
Ventriculita se poate manifesta prin diferite simptome, care depind de severitatea inflamatiei, de cauza ei si de fiecare individ in parte. Cele mai intalnite simptome sunt durerile de cap, resimtirea unei presiuni craniene si durere de gat, care sunt specifice ventriculitei usoare. Daca infectia este mai grava, pacientii pot suferi de stari de ameteala, vertije, stari de confuzie si dificultati de vorbire. Cazurile cele mai grave pot duce la instabilitate mintala, greata, stari de voma si pierderea cunostiintei. Multi dintre pacientii care sufera de ventriculita dezvolta hidrocefalie, adica acumularea lichidului cefalorahidian din cauza faptului ca ventriculele nu mai au capacitatea de a reabsorbi si de a circula LCR-ul. Abcesul cerebral este o alta afectiune care poate rezulta din inflamatie. 
 
In timp ce inflamatia poate cauza simptomele mentionate mai sus, infectia care sta la baza ei poate conduce, la randul ei, la alte simptome care nu pot fi neaparat asociate cu ventriculita. Una din marile provocari pe care medicii le intampina este dagnosticarea ventriculitei in functie de simptomele specifice. Desi ventriculita are o sumedenie de simptome, acestea nu indica, inca, cu exactitate diagnosticul. In prezent, se cauta modalitati mai rapide de a diagnostica ventriculita, fara a mai fi nevoie sa se astepte rezultatul analizei lichidului cefalorahidian.
 
In functie de gradul de gravitate, simptomele ventriculitei sunt urmatoarele:
 
  • etapa I: dureri de cap, dureri de gat, presiune craniana, stari de ameteala
  • etapa II: stari de greata si voma, vertije, dificultati de vorbire, instabilitate mentala
  • etapa III: hidrocefalie, abces cerebral, pierderea temporara a constiintei sau chiar deces.
 

Diagnostic

 
Atunci cand medicul suspecteaza ca pacientul sufera de ventriculita, primul pas este identificarea inflamatiei cu ajutorul unui computer tomograf (CT) sau a unei examinari RMN, care sa ofere o imagine clara asupra creierului. 
 
Dupa efectuarea acestor teste, medicul poate recurge la alte analize care sa confirme diagnosticul, precum prelevarea unei mostre de lichid cefalorahidian, procedura numita punctie lombara. In cazul pacientilor cu drenaje ventriculare externe, aceasta mostra poate fi prelevata direct din recipientul de drenaj. Dupa prelevare, testele de laborator vor indica agentul responsabil de infectie, precum si rezistenta acestuia la antibiotice. 
 

Diagnostic diferential

 
Ventriculita poate fi usor confundata cu meningita, din pricina faptului ca ambele prezinta simptome asemanatoare. Meningita este inflamarea membranei care protejeaza sistemul nervos central, numita meninge. Din cauza asemanarilor patologice si etologice, aceste doua tipuri de inflamatii sunt greu de deosebit prin analize de laborator, insa investigatiile de tip CT si RMN vor indica cu precizie despre care dintre cele doua boli este vorba.
 

Tratamentul ventriculitei

 
Ventriculita trebuie tratata de urgenta. In caz contrar, aceasta poate provoca daune ireversibile si poate conduce chiar la decesul pacientului. 
In general, ventriculita se trateaza cu ajutorul antibioticelor, care sa lupte impotriva infectie care a cauzat inflamatia ventriculelor. Cat timp se asteapta rezultatele analizelor lichidului cefalorahidian, pacientul va fi supus unui tratament cu antibiotice cu spectru larg, care va fi schimbat de indata ce cauza virala sau bacteriala va fi fost gasita.
 
Daca presiunea craniana atinge un nivel alarmant, pacientului trebuie sa i se dreneze din lichidul cefalorahidian, cea mai folosita metoda fiind drenajele ventriculare externe, desi uneori se dovedeste invaziva, prin prisma faptului ca poate inrautati infectia. 
 
O multitudine de studii se desfasoara in prezent pentru a descoperi modalitati mai sigure atat de tratament cat si de prevenire. Orice procedura care implica expunerea creierului trebuie facuta cu cea mai mare grija, deoarece infectiile pe creier sunt printre cele mai periculoase infectii. Pacientii supusi la astfel de interventii trebuie monitorizati indeaproape cel putin cateva zile, o simpla banala durere de cap devenind un posibil semn al infectiei. 
 

Prevenirea ventriculitei

 
In zilele noastre, ventriculita este o afectiune putin cunoscuta, de aceea despre metodele de prevenire nu se pot spune multe. Totusi, unele studii de specialitate sustin ca utilizarea antibioticelor profilactice in timpul instalarii drenajelor ventriculare externe sau a stenturilor ventriculare pot ajuta la prevenirea infectiilor. Rezultatul acestor cercetari sunt inca nedovedite, din cauza lipsei unui protocol standardizat cu privire la ventriculita, astfel incat utilizarea antibioticelor nu reprezinta inca o metoda sigura de prevenire.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Date generale

Ventriculita reprezinta inflamarea ventriculelor cerebrale, cele care contin si permit circularea lichidului cefalorahidian prin creier. Ventriculita apare ca o consecinta a infectiei de la nivelul ventriculelor, conducand la umflarea si inflamarea acestora, afectiune ce apare in special la pacientii cu drenaj ventricular extern sau stent intraventricular.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
AstenieDetalii Afectiune
Astenia este un termen medical care face referire la o condiţie a organismul, in care acesta nu are sau isi pierde puterea ca un întreg, sau în oricare din părţile sale. 
Calmant (pentru dureri de cap, cefalee)Detalii Afectiune
Cefaleea este definita ca o durere de cap sau in partea superioara a gatului. Aceasta zona este una dintre locatiile cele mai comune de durere în organism şi are multe cauze.
Comotie cerebrala (prevenire)Detalii Afectiune
O comotie cerebrala este o leziune a creierului cauzata de vibratii ale creierului in interiorul craniului, ca urmare a unui traumatism cranian.
InsolatieDetalii Afectiune
Epuizarea termica poate aparea atunci cand temperatura din interiorul corpului (temperatura de baza) se ridica intre normalul de 37 ° C si pana la 40 °. La aceasta temperatura, nivelul de apa si sare in organism incepe sa scada, ceea ce poate provoca unei persoane sentimentul de rau, senzatie de lesin si transpiratie puternica.
MahmurealaDetalii Afectiune
Mahmureala este o colectie de semne si simptome legate de o repriza recenta de consum exagerat de alcool. Bolnavul are de obicei o durere de cap, se simte rau, ametit, somnoros, confuz si senzatie de sete. 
Meteo-sensibilitate (meteorosensibilitate)Detalii Afectiune
Foarte multi oameni pretind ca pot prezice o furtuna care urmeaza sa se produca, printr-un disconfort la nivelul articulațiilor lor sau prin migrene. Au existat unele rezultate surprinzătoare atunci când oamenii de știință au analizat cefectele schimbărilor în tiparele meteorologice si au realizat ce influenta pot avea asupra persoanelor cu meteorosensibilitate. Schimbările de temperatura, presiunea și puterea vântului pot afecta suferinzii de aceasta conditie. 
MigrenaDetalii Afectiune
Cefaleea care dureaza 4 pana la 72 de ore, este pulsatila, are o intensitate moderata pana la severa, este unilaterala, se agraveaza cu efortul si se asociaza cu greata, voma sau fotofobia, sensibilitatea la lumina, zgomot sau miros.
MeningitaDetalii Afectiune
Meningita este o inflamatie a membranelor protectoare ale sistemului nervos central, cunoscute sub numele de meninge, cauzata de o infectie a lichidului cefalorahidian.
SomnambulismDetalii Afectiune
Somnambulismul este o tulburare de comportament care intervine in stadiul de somn adanc si care este caracterizata de mers in somn sau alte tipuri de activitati desfasurate in timp ce persoana inca doarme. 
Narcolepsia (boala somnului)Detalii Afectiune
Narcolepsia este o afectiune neurologica ce afecteaza capacitatea creierului de a controla ciclul somn-veghe. De obicei, persoanele care sufera de narcolepsie se simt odihniti imediat dupa ce s-au trezit, dar le va veni din nou somn pe tot parcursul zilei.

0 recenzii pentru Ventriculita

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 3 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.