Tiroida autoimuna

Descriere Remediu Naturist

Tiroidita autoimuna este o formă  de tiroidita asociată cu o boală autoimună în care organismul tratează glanda tiroidă şi, uneori, hormonii pe care ii produce ca pe niste corpuri străine, pe care le respinge si le ataca.

 

O boala autoimuna, se referă la o condiţie în care mecanismul de apărare al organismului nu poate distinge intre celulele si tesuturile corpului si celulele straine. Ca urmare mecanismul de aparare ataca tesuturile organismului si celule. In tulburările tiroidiene autoimune, anticorpii din organism ataca glanda tiroida. Acest lucru poate duce la boala Graves, tiroidita Hashimoto sau Hashitoxicoza.

 

Bolile tiroidiene autoimune sunt legate de un factor genetic iar cercetători cred că genele mutante sunt moştenite. De asemenea, factorii de mediu joaca un rol important în declanşarea bolii la persoanele care sunt predispuse la aceasta.

 

În boala Graves, glanda tiroida produce mai multa cantitate de hormoni tiroidieni, după ce devine stimulata de anticorpii receptori pentru tireotropină. Acesta este un fel de hipertiroidism care provoacă transpiraţie excesivă, anxietate, sensibilitate la caldura, probleme cu somnul, bătăi rapide ale inimii, oboseala, tremuraturi ale mainilor, tiroida marita, mers frecvent la toaletă, şi pierdere in greutate, chiar dacă persoana respectiva mănâncă în mod normal. La femei, boala Grave poate duce la probleme menstruale. Exista de asemenea riscul de a dezvolta probleme oculare cunoscute sub numele de oftalmopatie Graves, care produce umflarea globilor oculari.

 

Tiroidita Hashimoto cauzează o umflare a glandei tiroide ca urmare a atacului de anticorpi. Acest lucru determina ca glanda sa produca cantităţi mai mici de hormon tiroidian. De obicei, dacă există un istoric familial de această tulburare autoimuna, persoana respectiva are o sansa mai mare de a o dezvolta. Boala poate fi, de asemenea, introdusă de o infectie bacteriana sau virala. Tiroidita Hashimoto este un fel de hipotiroidism iar unele dintre simptome sunt : glanda tiroida marita (gusa), sensibilitate la rece, durere în muşchii, depresie, oboseala, cresterea in greutate fără intenţie, umflarea feţei, uscăciune a pielii şi voce răguşită.

 

Hashitoxicoza este o afecţiune a tiroidei tranzitorie, raspandita in randul persoanelor care sufera de tiroidita lui Hashimoto. În acest caz persoana respectiva poate suferi de episoade de hipotiroidism si hipertiroidism, în acelaşi timp. Episoadele apar ca urmare a anticorpilor, şi anume tireoglobulina şi peroxidaza tiroidiana, care ataca foliculii glandei tiroide. Atunci când foliculii sunt atacati, hormoni stocati în glanda sunt eliberati în fluxul sangvin provocand simptome de hipertiroidism, în timp ce alţi anticorpi ataca glanda tiroida cauzand o suprimare a acesteia. Prin urmare, atunci când se întâmplă acest lucru, persoana va avea simptome de ambele tipuri de boli tiroidiene, în acelaşi timp.

 

Care sunt simptomele tiroidei autoimune?

 

În multe cazuri, bolile autoimune tiroidiene pot fi lipsite de simptome. Simptomele de tiroidita autoimuna cronica sunt legate de nivelurile scăzute de hormoni tiroidieni, care pot incetini metabolismul si afecteaza mai multe sisteme ale corpului.

 

Simptomele de boli tiroidiene autoimune pot fi experimentate zilnic sau doar o din cand in cand, dacă nu deloc. Uneori, oricare dintre aceste simptome pot fi grave:

 

• Constipaţie

• Piele uscata

• Oboseala

• Gusa (marirea glandei tiroide)

• Căderea părului

• Rigiditate articulara

• Pierderea perioadelor menstruale

• Creşterea inexplicabila în greutate

 

În unele cazuri, bolile autoimune tiroidiene pot fi grave şi ar trebui să fie evaluate într-un cadru de urgenţă. Cereţi imediat asistenţă medicală în cazul în care aveţi oricare dintre aceste simptome grave, inclusiv:

 

• Depresia

• Edem facial

• Creştere în greutate inexplicabila

 

Care sunt cauzele bolilor tiroidiene autoimune?

 

Bolile tiroidiene autoimune apar atunci când organismul isi ataca propria glanda tiroida. Atunci când sistemul imunitar dezvolta anticorpi pentru ţesutul tiroidian, glanda tiroida este tratata ca un invadator al organismului. Acest lucru cauzeaza inflamatia glandei tiroide, care poate distruge tesutul tiroidian de-a lungul timpului. Tiroida este responsabila pentru crearea a doi hormoni, triiodotironina si tiroxina. Nivelurile scăzute ale acestor hormoni poate duce la simptome de boli tiroidiene autoimune.

 

În cazuri rare, tiroidita autoimuna poate apărea ca parte a unei boli autoimuna care afecteaza multiple glande endocrine. Astfel de tulburări autoimune sunt cunoscute ca sindrom poliglandular autoimun I şi II. În aceste condiţii, alte glande, cum ar fi pancreasul, glandele suprarenale si paratiroide pot fi vizate de sistemul imunitar.

 

Tiroidita autoimuna este considerata a fi genetică la origine. Ca multe boli autoimune, este mult mai probabil să apară cu boli autoimune ale altor sisteme de organe. Factorii de mediu cum ar fi infectiile, supraconsumul de iod, sau efectele secundare ale medicamentelor pot juca, de asemenea, un rol important în dezvoltarea de boli tiroidiene autoimune, deşi măsura în care astfel de factori influenteaza boala nu este cunoscuta.

 

Care sunt factorii de risc pentru bolile tiroidiene autoimune?

 

O serie de factori pot creste riscul de a dezvolta boli autoimune tiroidiene. Nu toate persoanele cu factori de risc vor avea boli autoimune tiroidiene. Factorii de risc pentru boli tiroidiene autoimune includ:

 

• Varsta cuprinsa intre 40 si 60 de ani

• Antecedente familiale de boli autoimune

• Sexul

• Istoricul medical personal de afectiuni autoimune, cum ar fi artrita reumatoida, boala Addison, sau diabetul zaharat tip 1

 

Bolile tiroidiene autoimune şi sarcina

 

Tulburările glandei tiroide sunt cele mai frecvente tulburari endocrine al doilea găsite în timpul sarcinii. Hipotiroidismul deschis este estimat să apară în 0.3-0.5% din sarcini. Hipotiroidism subclinic pare să apară la 2-3%, iar hipertiroidismul este prezent la 0.1-0.4%.

 

Disfuncţiile tiroidiene autoimune rămâne o cauză comună, atât de hipertiroidism cat şi de hipotiroidism la femeile gravide. Boala Graves reprezintă mai mult de 85% din toate cazurile de hipertiroidism, în timp ce tiroidita Hashimoto este cea mai frecventa cauza de hipotiroidism.

 

Tiroidita postpartum afecteaza 4-10% din femei(TPP). TPP este o boala autoimuna tiroidiana, care apare în timpul primului an dupa nastere. Femeile cu TPP prezinta tireotoxicoza tranzitorie, hipotiroidism, sau tireotoxicoza tranzitorie urmată de hipotiroidism. Această prezentare poate fi nerecunoscuta, dar este importanta, deoarece predispune femeia la o dezvoltare de hipotiroidism permanent.

 

Simptomele bolilor tiroidiene autoimune au tendinţa de a se îmbunătăţi în timpul sarcinii. O exacerbare postpartum nu este mai puţin frecventa şi, probabil, se produce ca urmare a unei modificări în sistemul imunitar al mamei in timpul sarcinii. Îmbunătăţirea conditiilor tiroidiene autoimune se considera a fi cauzata de statutul imun alterat în timpul sarcinii.

 

Defectul care predispune o persoana la dezvoltarea de boli tiroidiene autoimune este încă necunoscut. Mecanismele propuse includ un defect de ţesut specific în activitatea celulelor-T supresoare, o prezentare programata genetic de un antigen specific tiroidian şi o reactie idiotip / anti-idiotip. Indiferent de cauza, rezultatul comun este producerea de 1 sau mai multe tipuri de autoanticorpi. Un studiu din Thangaratinam a concluzionat că prezenţa de autoanticorpi tiroidieni materni la femeile cu functie normala a glandei tiroide este puternic asociat cu afecţiuni grave, inclusiv nastere prematură şi avort spontan.

 

Cum sunt tratate bolile autoimune tiroidiene?

 

De multe ori, bolile autoimune tiroidiene poate fi lipsite de simptome sau pot sa nu necesite tratament medical. În cazurile în care simptomele devin suparatoare, tiroidita autoimuna poate fi tratata cu un hormon tiroidian sintetic, cum ar fi levotiroxina (Levoxyl, Synthroid). În unele cazuri, simptomele boli tiroidiene autoimune, cum ar fi gusa, se pot rezolva singure în timp.

 

Remediu naturist pentru tiroida autoimuna cu produse Calivita

 

- Uleiul de primula -Evening Primrose Oil - intarzie aparitia complicatiilor incaz de diabet zaharat, influenteaza pozitiv buna functionare a glandei tiroide si reduce procesul de imbatranire.

 

- Sistemul imunitar poate fii consolidat cu ajutorul suplimentelui nutritiv ImmunAid care sprijina functionarea normala a sistemului imunitar si ajuta la mentinerea rezistentei.

 

-Echilibrul dintre sistemul imunitar si cel hormonal poate fi mentinut cu ajutorul suplimentului nutritiv Rhodiolin, care poate previni si trata bolile autoimune, datorita calitatii de imbunatatire a functiei glandei timus.

 

- Noni Lichid sustine sistemul imunitar, contribuie la formarea anticorpilor si, de asemenea, blocheaza inmultirea virusilor. Este benefic intratamentul unei game variate de boli, de la cele mai simple pana la cele mai complexe.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Tiroida autoimuna

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Evening Primrose Oil97.00 Ron1-1-1100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
2. ImmunAid200.00 Ron1-1-1180 capsule = 93.24 gDetalii Produs
3. Rhodiolin161.00 Ron1-0-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
4. Noni Lichid236.00 Ron0-2-1 lingurite de sirop inainte de masa pt hipotiroidieni si dupa masa pentru hipertiroidieni946 mlDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Tiroida autoimuna

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 10 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.