Sindrom premenstrual

Descriere Remediu Naturist

Sindromul premenstrual (SPM) este o afecţiune caracterizată printr-o varietate de simptome fizice si emotionale simtitede femei înainte de debutul menstruatiei. Simptomele deSPMsunt ciclice în natură, în generalîncepând de la sau după ovulaţie (eliberarea unui ovul de către ovare), şi continua pânăcand incepe menstruaţia. De obicei,SPMîncepecuaproximativ 7-14 zile înainte de menstruaţie şi se încheie în termen de 24 de ore de ladebutulmenstruaţiei.Aceste simptome includ o combinaţie a celor două modificări fiziologice şi psihologice care pot afecta în mod diferit fiecare femeie şi pot varia în tip şi severitateinfiecare lună.

Se estimează că aproximativ80%din toate femeile experimenteazacel putin unele dintre simptomelesindromului premenstrual; cu toate acestea, doar aproximativ 20-30% dezvoltade fapt simptome care sunt considerate semnificative clinic în care acestea interfereazacuo functionarenormala.

Un procent mic de femei - aproximativ2-6%-se confrunta cu o conditiecunoscutasub numele de "TDPM"sau« tulburare disforica premenstruala », care este o forma mai severa de sindrom premenstrual.

Cauze ale sindromului premenstrual

 

Cauzele exacte care declanseazasindromul premenstrual şifacatori care influenteaza severitatea simptomelor, care difera de la o femeie la alta,rămân încă un mister medical.Cu toate acestea, se considera caar avealegaturacuneurotransmitatoriisau substantelechimice din creier şi nivelurile dediferitihormoni sexuali.

Medicii nu cred că factorii emotionali, cum ar fi stresul,determina simptome deSPM,insaei cred ca simptomele de PMS pot deveni mai severe atunci când o femeie se confruntă cu probleme emotionale in timpul ciclului menstrual.

Sindromul premenstrual nu este cauza unui singur factor.Genetica, mediul sipsihologiasunt factori importanţi în tulburarilede dispozitie, precum siininfluenta hormonala. Femeile nu au PMS inainte de pubertate, în timpul sarcinii sau dupa menopauza - acestea sunt momente in careciclulhormonuluiovarian nu a început sau a încetat.

Cauzele principale ale sindromului premenstrual, dupa cum s-a mentionat,nu sunt încă stabilite. Cu toate acestea, cel mai larg acceptatestefaptul căsecrețiaciclicaendogenade progesteronprodusaîn faza luteala a ciclului menstrual este responsabilapentru simptomelecare aparla femeile care sunt deosebit de sensibile la nivelurinormalede progesteron. Într-adevărexistă diferenţe demonstrate în nivelurile de progesteron dintre femei, cu şi fărăSPM. Printre alte efecte, aceste schimbari hormonale pot determina organismul sa retina mai multa cantitatede sodiu şi de lichid, ceea ce duce la umflaresau balonare.

SPMpoate rezulta, de asemenea, dindeficienţe nutriţionale (în specialdevitamine - vitamine B - care afectează transmisia nervoasadin creier), şi de stres (care a fost dovedit a fi un factor deintensificare asimptomelor). Există, de asemenea sugestii ca nivelurile scazute ale anumitor neurotransmitatori care afecteaza sentimentul unei femei de bine şi relaxare, şi, de asemenea, stimuleaza sistemul nervos central ar putea contribui la simptomele emotionale.

Simptomele emotionale si fizice asociate cuSPM

 

Tipurile de simptome şigradul de severitate diferă semnificativ. Afost descrisa o gama larga de simptome careperturba în mod semnificativ funcţionarea normală,iar caracterul lor specific si intensitatea fac distinctiadintreacele femei cu sindrom premenstrualsi cele care experimenteazadoaranumitesimptome fiziologice premenstruale :

• Schimbarea dispozitiei sauschimbari bruste de dispozitie

• Iritabilitate sau izbucniri de furie

• Plâns excesiv, depresie sau retragere socială

• Oboseala sau letargie

• Insomnie sau alte dificultăţi de somn

• Anxietate sau tensiune

• Imposibilitatea de a controla comportamentul impulsiv

• Lipsa de concentrare sauconfuzie

• Retenţie de apă, balonare în zona abdominală şi creşterea în greutate

• O creştere a apetitului, precumsi pofta de anumite alimente

• Umflare, durere sisensibilitatela nivelul sanilor

• Dureri de cap

• Sete excesivă

• Modificări în stare pielii sau acnee

Apetit sexual scazut

• Ameţeli

• Modificări ale tranzitului intestinal, constipatie sau diaree

• Inroşirea feţei sau bufeuride caldura.

Eliminarea altorcauze ale sindromului premenstrual

 

O evidenta a acestor simptomeajuta la eliminarea altor afecţiuni medicale care pot cauza simptome care par a fide sindrompremenstrual. Aceste condiţii se pot agrava în timpul fazei luteale sauincelepaisprezece zile înainte de începerea menstruaţiei şi includ depresie, astm, sindrom de colon iritabil, dureri de cap,migrena, sindromul de obosealăcronică, tulburări de sechestruşi alergii.

O diagrama a acestorsimptome deSPMeste, de asemenea, beneficaîn gestionarea simptomelorprin planificarea activităţilor care pot fiprovocatoaresau stresante,pentru alte perioade ale lunii,si pentru cafamilia să fie maiintelegatoare în aceasta perioada.

Tulburareadisforica premenstruala (TDPM)

 

Ca in toti parametrii biologici,pentru unele femeisimptomelesindromuluipremenstrualsunt extremeîn timp cepentrualtelesuntminime sauinexistente(5 - 10%). Un număr similar au astfel de simptome extreme,care auun impact major asupra vieţii lor, familieilor,asuprarelaţiilorinterpersonale şiasupra functionarii zilnice normale. Aceastaforma desindrompremenstrualcu manifestarimedicaleextremepoarta denumirea detulburare disforica premenstruala (TDPM).

TDPMafecteaza aproximativ 3%până la 9% din femei, care implică schimbări extreme şi în principal psihologice si destarea de spirit. Femeile desemnateca având PMDD îndeplinesc, de asemenea, criteriile pentru sindromul premenstrual, dar nu neapărat vice versa. În timp ce tulburareadisforica premenstruala este strâns legată deotulburare depresiva majora, simptomelede depresie severă sunt de natură ciclică,carefluctueaza odatacu cicluri de ovulaţie şi menstruaţie. Un factor distinctiv în diagnosticul de tulburare disforica premenstruala este ca depresia în cele din urmă devine atat de severaincat perturba activitatile de lalocul de muncă,viata familiala siviaţa de zi cu zi.

Diagnosticul deSPM

 

Sindromul premenstrual poate fi de multe ori dificil de diagnosticadeoarecenu există teste specifice de laborator care pot detectaSPM, iarsimptome pot mima numeroase alte afecţiuni medicale. Cu toate acestea, un diagnostic precis poate fi făcutpe baza prezenţei simptomelor în timpulperioadeipremenstrualede la una ladouă săptămâni înainte de începerea menstruaţiei saude sângerare - şi lipsa lor dinalte zile ale lunii.

De exemplu, dacă o femeie prezintă simptome deSPMnumai înperioadapremenstrualaiaraceste simptome dispar după începerea menstruaţiei, atunci cel mai probabileste vorba despre unsindrom premenstrual.Incazul în care simptomele asociate cuSPMpersistă după ciclul menstrual sau în alte perioade ale lunii, acestapoate fi un indiciu al uneialte condiţiimedicale care stala baza.

Tratamentul pentruSindrom Premenstrual

 

Tratamentul pentru SPMpoate fi o provocaredeoarecesimptomele diferă adesea de la o femeie la alta, precum şi metodele de tratament care pot fi eficiente pentru o femeie, dar nu potactiona beneficpentruoalta. Cea mai comuna forma de tratament pentru sindrom premenstrual include o combinaţiede medicamente si modificari alestilului de viata. Modificarea stilului de viata care poatereduce simptomele deSPMincludeeliminareadecafeina, sareşi reducerea aportului de zaharuri rafinate şi alcool.

Vitamine si minerale care pot ajuta insindromul premenstrual

 

- Vitamina B6 poate reduce simptomele sindromului premenstrualpână la 84% din pacienţi. Vitamina B6 reduce nivelulde estrogen,creste nivelul deprogesteron sisuprimaaldosteronulrezultandîntr-o reducerearetenţieide fluide. Vitamina B6, de asemenea, creşte nivelul de magneziu în celulele corpului.

-Lapacientii cu SPMnivelul de magneziudin celule rosii de sange este redus iarsuplimentarea cu magneziu s-a dovedit a fi eficaceintratarea sindromului premenstrual. Deficitulde magneziu poatecontribui la dezechilibre hormonale, dereglarea niveluluide zahar din sange si modificari ale dispozitiei. Suplimentarea cu magneziu amelioreaza simptomele sindromului premenstrual, inclusiv sensibilitatea sanilor, cresterea in greutate si schimbarilede dispozitie.

- Calciuleste benefic pentruîmbunătăţireastariide spirit, deconcentrare şi de comportamentşiinreducerearetentieide lichide. Pacientii cu sindromul premenstrual au,în general,odensitatea osoasaredusa.

- Femeile cu sindromul premenstrual auniveluriredusede zinc,iarnivelurile scăzute de zinc sunt asociate cu niveluri crescute de prolactină. Zincul este, de asemenea, implicat în secreţiasiactivitateaaltor hormoni.

- Vitamina Ereduce multe dintre simptomele sindromului premenstrual, inclusiv tensiunea nervoasa, durerilede cap, oboseala, depresia, insomnia, greutatea sisensibilitatesanilor, şi poftele alimentare.

-Pacienţiicu SPM au o capacitate redusade a metaboliza acizii grasi esentiali, care de multe ori duce la un deficit de GLA şi anomalii de prostaglandine. În mod tradiţionaluleiul de primula, a fost folosit pentru a contracara acesteprobleme.

O abordare eficientăincorectareaacestordezechilibre estesuplimentareaorganismului cu acizi grasi esentiali din uleiuri de seminte de in şi de peşte, precum şicuniveluri adecvate de zinc, magneziu şi vitamina B6, deoarece aceste substante nutritive sunt implicate în metabolizarea de acizi graşi esenţiali.

Remediu naturist pentru sindrom premenstrual cu produse Calivita

 

-Uleiul de primula si-a dovedit eficacitatea si in cazul durerilor si neplacerilor asociate ciclului menstrual.Evening Primrose Oil poate fi eficientin reducerea simptomelor de sindrom premenstrual.

- Vitamina B6 este eficienta in reducerea tensiunii nervoase, durerilor asociate ciclului menstrual si senzatiei de greata. De asemenea, complexul vitaminic Stress Management B Complexeste benefic in reducerea stresului, anxietatii si in ameliararea simptomelor de SPM.

- Aspirina naturala extrasa din scoarta de salcie -White Whillow- este benefica in calmanrea durerilor si reducerea inflamatiei si hemoragiei.

Rhodiolin este un aliat de nadejde impotriva stresului,tensiunii nervoase si anxietatii.De asemenea,reducesimptomelemenopauzeisi sindrumului premenstrual, imbunatateste fertilitatea si regleaza ciclul menstrual.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Sindrom premenstrual

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Evening Primrose Oil97.00 Ron0-1-1100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
2. Stress Management B Complex90.00 Ron1-1-0100 tablete = 127 gDetalii Produs
3. White Whillow83.00 Ron1-0-1100 capsule = 53 gDetalii Produs
4. Rhodiolin161.00 Ron1-0-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Sindrom premenstrual

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 2 + 8

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.