Poliartrita reumatoida

Descriere Remediu Naturist

Care este diferenţa dintre poliartrita si artrita?

 

Artrita este atunci cand cartilajul articular se uzeaza, ducand la durere, tumefiere, scăderea mobilitatii articulatiei, etc. Aceasta poate fi cauzata de o varietate de factori. În solduri, genunchi, glezne (orice articulatie de la brau in jos), artrita poate fi cauzata de o leziune articulara datorata excesului de greutate, sau de activitati stresante, cum ar fi alergarea / jogging-ul, dar si de limita de varsta. Există două tipuri majore de artrită. Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna, in care propriul organism ataca tesuturile articulatiilor si duce la artrita. Osteoartrita este cel mai frecvent tip de artrita, şi este cauzată de uzura normală a articulatiilor.

 

Poliartrita este orice tip de atrita (reumatoidă sau osteoartrita), care are loc în cinci sau mai multe articulatii. Inflamatia a 2,3, sau 4 articulaţii se numeşte oligoartrita. Poli = multe, oligo = cateva. Poliartrita este cel mai frecvent cauzata de o boala autoimuna, cum ar fi atrita reumatoida sau lupusul.

 

Care sunt cauzele artritei reumatoide ?

 

Cauza exactă a artrita reumatoide este necunoscuta. Se stie in ce mod aceasta afectiune ataca articulaţiile, dar nu se ştie încă ce declanseaza atacul initial. Unele teorii sugereaza ca o infectie sau un virus poate declansa artrita reumatoida, dar niciuna dintre aceste teorii nu a fost dovedita.

 

•Conditia autoimuna

 

Artrita reumatoidă este o condiţie autoimuna. Acest tip de condiţie face ca sistemul imunitar al organismului sa-si atace propriile tesuturi. În mod normal, sistemul imunitar produce anticorpi care ataca bacteriile si virusii, si contribuie la protejarea organismului impotriva infectiei. In caz de poliartrită reumatoidă, sistemul imunitar trimite anticorpii in mucoasa articulatiilor, unde, în loc sa atace bacteriile dăunătoare, acestia ataca tesutul din jurul articulatiei.

 

•Sinoviala

 

Sinoviala este o membrana (strat subtire de celule), care acoperă fiecare articulatie. Atunci când anticorpii ataca sinoviala, aceasta devine iritata si inflamata. Aceasta inflamatie determina eliberarea de anumite substanţe chimice, cauzând ingrosarea sinovialei. Aceste substanţe chimice pot deteriora, de asemenea, oasele, cartilajul (ţesut conjunctiv elastic între oase), tendoanele (ţesut osos care se conectează la musculară) şi ligamentele (ţesut care leagă osul si cartilajul). Produsele chimice cauzeaza pierderea treptata a formei si alinierii articulatiei şi, în cele din urmă, pot distruge complet articulatia.

 

•Susceptibilitatea genetică

 

Există unele dovezi ca artrita reumatoida se poate executa in familii. Genele pot fi un factor în cauza condiţiei. Cu toate acestea, existenta unui membru al familiei cu poliartrită reumatoidă nu înseamnă neapărat moştenirea condiţiei. Chiar si un frate geaman al cuiva cu poliartrită reumatoidă are sansa de doar 1/5 de a dezvolta aceasta afectiune, astfel încât genele nu explica o mare parte din risc.

 

•Hormonii

 

Poliartrita reumatoida este de trei ori mai frecventa la femei decât la bărbaţi. Acest lucru se poate datora efectelor de estrogen (un hormon feminin). Cercetarile au sugerat ca estrogenii pot fi implicati în dezvoltarea şi progresia bolii. Cu toate acestea, acest lucru nu a fost concludent dovedit.

 

Alte probleme asociate cu artrita reumatoida: Artrita reumatoida afecteaza multe zone ale corpului şi dă naştere la alte boli şi probleme. Una dintre cele mai frecvente probleme este anemia. Splenomegalia, sau extinderea splinei, este o alta conditie asociata cu artrita reumatoida. Datorită tratamentelor diferite şi datorita bolii în sine, fibroza poate apărea uneori în plămâni. O stare generală de rău este adesea asociata cu izbuncnirea aceastei boli.

 

Diagnostic: Atunci când este vorba despre diagnosticarea artritei reumatoide, există anumite aspecte de luat în considerare:

 

•Rigiditate dimineaţa care persistă mai mult de o oră

•Existenta unei artrite şi inflamarea ţesuturilor moi în articulaţii multiple: Alte forme de artrita afecteaza adesea doar o singura articulatie la un moment dat.

•Articulatiile mainilor şi articulaţiile mici sunt cele mai frecvent afectate

•Noduli subcutanati

•Un nivel al factorului reumatoid peste 95

•Rezultatele rodiologice arată o eroziune articulara

 

Dacă se manifesta 4 sau mai multe dintre aceste simptome este foarte probabil sa fie vorba despre poliartrită reumatoidă.

 

Ce tratamente exista pentru poliartrita reumatoida?

 

Poliartrita reumatoida este o afectiune cronica pentru care nu există nici un tratament cunoscut. Din fericire, în ultimii ani, disponibilitatea unor noi clase de medicamente a îmbunătăţit foarte mult rezultatele, care pot fi aşteptate de majoritatea pacienţilor. Tratamentul actual are drept scop atingerea unui nivel cat mai scăzut posibil de activitate a bolii şi dacă este posibil, remiterea acesteaia, reducerea la minimum a daunelor articulare, si îmbunătăţirea functiei fizice şi a calităţii vieţii. Pentru tratamentul optim al poliartritei reumatodoide  este necesar un program cuprinzător care combina un support medical, social şi emoţional pentru pacient. Este esenţial ca pacientul si familia pacientului să fie educaţi cu privire la natura şi cursul bolii. Strategiile vizează reducerea durerii si a disconfortului, prevenirea deformări şi pierderea funcţiei articulare, precum şi menţinerea unei  vieti productive şi active. Inflamaţia trebuie să fie suprimata iar anomaliile mecanice şi structurale corectate sau compensate prin dispozitive de asistare. Optiunile de tratament includ medicamente, reducerea stresului articular, terapie fizica si profesionala, precum şi intervenţie chirurgicală.

 

Autoingrijire : Ce pot pacientii sa faca ?

 

Prima linie de apărare împotriva oricărei boli este echiparea cu arme de cunoştinţe. Învăţarea a tot ceea ce este de stiut despre aceasta stare  va ajuta in tratamentul şi înţelegerea schimbărilor pe care corpul le experimenteaza. Cunoaşterea suişurilor şi coborâşurilor unei boli va ajuta la pregătirea pacientului pentru necunoscut. Familiarizarea cu simptomele care corespund propriului corp de asemenea ajuta. Dacă durerile de articulatii persista pentru mai mult de o oră după activitate, probabil ar trebui să se limiteze această opţiune pentru a evita durerea în viitor.

 

Poliartrita reumatoida cere, de asemenea, un anumit nivel de activitate fizică. Acest lucru va ajuta la reducerea cantitatii de durere provocata de boală. Exercitiile in apă, precum şi alte exercitii de intarire sau cardio sunt sugerate. Protecţia articulaţiilor este foarte recomandata. Acest lucru poate fi realizat prin evitarea de activităţi şi poziţii care cauzeaza stres pentru articulaţii.

 

Este necesar ca articulaţiile sa fie puse  în mişcare cat mai des  şi sa se  evite statul în aceeaşi poziţie pentru o lungă perioadă de timp, deoarece rigiditatea se poate dezvolta. O abordare mai sănătoasă faţă de stilul propriu de viata va facilita, de asemenea, efectele artritei reumatoide. Aceasta abordare include pierderea în greutate, renuntatul la fumat, precum şi o alimentaţie echilibrată bogata in fructe, legumesi proteine, lactate, vitamina C si calciu si scăzuta in grăsimi.

 

Remediu natural cu produse Calivita

 

Exista cateva studii referitoare la poliartrita reumatoidă care prezintă anumite avantaje pentru anumite suplimente şi remedii naturale:

 

•Uleiul de peşte. Studiile arată că acizii graşi omega-3 din uleiul de peşte au un efect anti-inflamator in organism. Mai multe studii au arătat că suplimentele Omega 3 pe baza de ulei de peşte pot ajuta la reducerea rigiditati de dimineata datorata artritei reumatodoide. În plus, acizii graşi omega-3 din uleiul de peşte protejează împotriva bolilor de inima. Persoanele cu artrita reumatodoida  au un risc mai mare de a dezvolta boli de inima.

 

•Cartilajul de rechin a demonstrat proprietati antiinflamatoare si imunomodulatoare si este recomdata in bolile autoimune si de sistem. Shark Aid este un supliment alimentar pe baza de cartilaj de rechin benefic in durerile articulare si inflamatii.

 

•Uleiul de primula Evening Primrose Oil are proprietati antiinflamatoare, antialgice si de protectie a ficatului si rinichilor, organe frecvent afectate de medicamentele folosite in tratamentul artritei reumatodoide.

 

• Liver Aid este un supliment hepatoprotector necesar in perioadele de tratament indelungat in bolile cronice.

 

Shark Aid -  are in compozitia lui mucopolizaharide care pe langa rolul imunomodulant au si un efect puternic antiinflamator, de aceea se recomanda in cazul artropatiilor acute si cronice, bolilor autoimune si de sistem

 

Evening Primrose Oil - cu rol antiinflamator si antialgic. Are un efect protector asupra ficatului si rinichilor, organe agresate de obicei de tratamentul alopat de baza care se administreaza in aceasta boala ( saruri de aur, metotrexat etc)

 

LiverAid – este un hepatoprotector de electie care trebuie administrat obligatoriu in cazul tratamentelor de lunga durata din bolile cronice.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Poliartrita reumatoida

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Shark Aid166.00 Ron1-1-190 tablete = 90 gDetalii Produs
2. Evening Primrose Oil97.00 Ron1-1-1100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
3. LiverAid215.00 Ron1-0-1100 capsule = 90 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

         Sindrom cronic caracterizat prin inflamatie nespecifica, de obicei simetrica, a articulatiilor periferice, cu evolutie posibila spre distructie progresiva a structurilor articulare si periarticulare, cu sau fara manifestari sistemice.

         Semne si simptome

        Debutul este de obicei insidios, cu interesare articulara progresiva, dar poate fi si brusc, cu inflamatie simultana in multiple articulatii. Durerea in aproape toate articulatiile inflamate este cel mai sensibil element clinic.

Ingrosarea sinoviala, semnul cel mai specific, apare in final in toate articulatiile interesate. Interesarea simetrica a articulatiilor mici ale mainii , a articulatiilor piciorului, pumnului, coatelor si gleznelor este tipica, dar manifestarile initiale pot aparea in orice articulatie. Durerea cu durata mai mare de 30 min matinala sau dupa inactivitate prelungita este frecventa; oboseala precoce de dupa amiaza si alterarea starii generale pot de asemenea sa apara.

Deformarile articulare pot sa apara rapid. Sindromul de tunel carpian poate fi secundar sinovitei incheieturii pumnului.

Ruptura chisturilor poplitee poate mima o tromboza venoasa profunda.

Nodulii reumatoizi subcutanati nu apar de obicei de la debut. Febra poate fi prezenta si de obicei nu are valori mari.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Poliartrita reumatoida

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.