Pneumonia

Descriere Remediu Naturist

  CE ESTE PNEUMONIA

Pneumonia este o inflamatie a plamanilor cauzata de o infectie bacteriana sau virala. Partile afectate sunt bronhiolele si alveolele pulmonare care sunt esentiale pentru respiratia noastra.Aceasta boala numita pneumonie se localizeaza la nivelul plamanilor, organe cu ajutorul carora noi respiram , care ne permit sa tragem aer in piept si sa ne oxigenam tesuturile. Plamanul este format din trahee care se bifurca in cele doua bronhii principale dreapta si stanga. Aceste bronhii principale se bifurca in alte conducte sau cai respiratorii terminandu-se intr-un ansamblu de saci aerieni numiti alveole. Caile respiratorii conduc aerul inspirat in alveole unde se face schimbul de gaze necesar mentinerii vietii.                                               

 Pneumonia defineste inflamatia prezenta la nivelul alveolelor si nu trebuie confundata cu bronsita care reprezinta inflamatia care afecteaza doar caile aeriene.

                                 

       CAUZELE PNEMONIEI

 Pneumonia poate fi produsa de numerosi factori. Acestia includ infectiile produse de microorganisme dar si de cauze neinfectioase cum ar fi substantele chimice , radiatiile, alergiile si alte reactii imune. Pneumonia implica colonizarea alveolelor de catre agentii patogeni si raspunsul imun al organismuluila atacul acestora, care de obicei determina o inflamatie. Cand alveolele se umplu cu microorganisme si cu produsele rezultate din inflamatie acea parte din plaman nu se mai poate umple cu aer. In anumite situatii agentii patogeni pot fi prezenti in alveole fara a produce inflamatie locala; aceasta situatie nu se asociaza in mod obisnuit cu semnele si simptomele caracteristice pneumoniei.

 

        SIMPTOME

 In pneumonia bacteriana debutul simptomatologiei este brutal, cu febra, dificultate in respiratie, tuse si frisoane. La acestea se adauga durerea localizata, in cazurile tipice, sub forma unui junghi toracic, intr-o zona circumscrisa a pieptului, accentuate de respiratia adanca, de tuse, stranut si miscare. Durerea este de obicei cauzata de inflamatia suprafetei externe a plamanului(pleura). La cateva ore de la debut la nivel pulmonar se produce sputa care poate fi eliminata prin tuse. De obicei este de culoare galbena, verde sau ruginie. In acelasi timp se poate constata si prezenta unor urme de sange proaspat.

 

       SEMNE FIZICE

 Pacientul va avea aspect congestionat, cu o frecventa respiratore ridicata. In infectiile severe se poate constata febra, alternari ale starii chiar si pana la delir si halucinatii

 In acest stadiu examinarea toracelui este esentiala pentru a diferentia pneumonia propriuzisa de o bronsita obisnuita. Bronsita se manifesta prin mai putine semen fizice, pneumonia insa prezinta procesul de compactare in una sau mai multe zone pulmonare. Procesul de condensare apare cand tesuturile inflamate produc fluid care umple alveolele. Se evidentiaza prin umbre opace pe radiografie si prin diminuarea zgomotelor pulmonare normale cu aparitia ralurilor si a matitatii la examinarea clinica.

 

     FACTORI DE RISC

 Pneumonia are o incidenta crescuta la copii mici si la batrani. Exsta si unele afectiuni care predispun la aparitia pneumoniei: bolile maligne, diabetul zaharat, imunodeficienta asociata infectiei cu HIV, sau administrarea medicatiei imunosupresoare pentru alte afectiuni preexistente cum ar fi bolile autoimmune sau transplantul de organe(rinichi) .Alti factori de risc majori pentru aparitia pneumoniei sunt bolile pulmonare preexistente ca bronsita cronica, bronsiectaziile si cancerul pulmonar.

 

     PNEUMONIILE BACTERINE

 La pacientii cu plamani normali si fara antecedente de boala semnificativa cea mai frecventa cauza de pneumonie bacteriana este pneumococul. Alte microorganisme frecvent intalnite in producerea acestei boli sunt: Haemophilus infuenzae, Klebsiella pneumoniae si Staphylococcus aureus. Ultimele doua microorganisme au capacitatea sa produca in cursul bolii si unele distructii ale tesutului pulmonar afectat..

Un baci denumit Legionella pneumophila produce un tip particular de pneumonie, numita “boala legionarilor’’. Aceasta se transmite prin moleculele de apa provenite din surse contaminate. Epidemiile apar sporadic iar focarele acestora sunt legate de existenta rezervoarelor de apa contaminate. Acest tip de pneumonie se caracterizeaza prin numeroase simptome cum ar fi: febra, stare generala alterata, dureri abdominale, diaree si dureri de cap.

 La pacientii cu afectiuni pulmonare preexistente pneumonia poate fi cauzata de bacterii mai putin comune cum ar fi E. colli, Pseudomonas aeruginosa si altele.

 La pacientii ce retentie hidrica( edeme) determinate de accidente vascularesau de alte afectiuni neurologice sau la pacientii inconstienti (din cauza abuzului de droguri sau alcool) poate aparea pneumonia de aspiratie. Continutul gastric este aspirat in plamani determinand pneumonia chimica si infectii bacteriene.

 

      PNEUMONIILE NON-BACTERIENE

 Pneumonia poate fi produsa si de alte microorganisme , in afara bacteriilor, acestea includ: virusuri., chlamidii,rickettsii,micoplasme, fungi si protozoare.

 Pneumonia virala apare de obicei la pacientii cu deficiente ale sistemului imunitar, cel mai frecvent incriminati fiind virusul herpes simplex, cytomegalovirusul si virusul rujeolic. Pneumoniile produse de chlamidii, ricketsii si micoplasme pot surveni atat la pacienti cu sistemul imunitar integru cat si la cei imunodeprimati. Pneumoniile non-bacteriene tind sa se manifeste mai putin dramatic decat cele bacteriene.      De cele mai multe ori pacientii descriu aparitia unor simptome generale nespecifice ca: stare letargica, febra, dureri de cap si dureri articularecare au precedat simptomatologia respiratori.

 

     TRATAMENTUL PNEUMONIEI

 

 In cazurile usoare de pneumonie simptomatologia existenta este suficienta pentru stabilirea diagnosticului iar tratamentul incepe imediat. La pacientii la care exista dubii privind diagnosticul se recomanda efectuarea unui examen radiologic pulmonar.

 Este ideal ca inaintea inceperii oricarui tratament sa se recolteze o proba de sputa care va fi trimisa la laborator pentru efectuarea de culturi. Unele dintre bacteriile implicate in producerea pneumoniei se pot dezvolta in sputa si pot fi identificate in conditii de laborator. In plus astfel se poate testa si sensibilitatea germenului respectiv la antibiotice. In cazurile mai severe se poate face cultura microorganismelor din singe( hemocultura) prin recoltarea de probe adecvate.

  Tratamentul pneumoniei depinde de cauza declansatoare si de severitatea bolii. In acest sens organizatiile medicale de profil au elaborat ghiduri si protocoale de diagnostic si tratament al pneumoniei aplicate la nivel populational. Majoritatea pacientilor cu pneumonie au dezvoltat forme usoare de boala pentru care se adreseaza medicului de familie. Acesti pacienti nu necesita investigatii suplimentare si sunt tratati de regula cu antibiotice cu spectru larg pentru combaterea infectiei.

  La pacientii cu forme de boala mai severe este necesara efectuarea de investigatii suplimentare, inclusiv radiografie pulmonara si cultura din sputa. Pentru unii dintre acesti pacienti poate fi necesara internarea in spital. Cele mai severe cazuri internate in spital necesita administrarea suplimentara de oxigen si antibiotice pe cale intravenoasa.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Pneumonia

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. ParaProteX174.00 Ron1-1-1 administrat dupa masa100 tablete = 100 gDetalii Produs
2. Oregano Oil120.00 Ron10 - 10 - 10 picaturi cu putina apa30 mlDetalii Produs
3. Omega 3104.80 Ron1-1-1 dupa masa100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale


Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Pneumonia

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 8

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.