Menopauza

Descriere Remediu Naturist

 

Menopauza este etapa din viata unei femei când ciclul menstrual se opreşte. Aceasta nu este o boala, ci mai degraba este un proces natural din viaţa unei femei. Cu toate acestea, atunci cand o femeie ajunge la menopauza, ea ar putea trece printr-o etapa foarte dureroasă şi debilitanta mental. De asemenea, mai multe complicatii ar putea sa apara.

 

Menopauza poate apărea la femei după  vârsta de 45 de ani, deşi această scară variază  larg de la o femeie la alta. Vârsta medie de menopauză ar putea fi cea de 51 de ani. Trebuie să se inteleaga clar faptul că menopauza nu este un sfarsit abrupt al menstruaţiei. Declinul fluxului menstrual are loc treptat, pe măsura progresului lunilor. În general, o femeie poate spune ca a ajuns la menopauza dacă nu a avut niciun flux menstrual pentru cel puţin un an.

 

Caracteristicile clinice si climaterice ale menopuazei

 

Simptomele menstruale. Acestea se manifesta prin mai multe forme : pierderea progresivă a fluxurilor menstruale, menstruatie la intervale prelungite si în cele din urmă încetarea acesteia, încetarea bruscă a menstruaţiei. Înainte de menopauza ciclurile menstruale devin anovulatorii. Orice pierdere mentruala excesiva, menstruatie neregulata sau hemoragie nu este menopauza, de obicei în astfel de situatii pot fi cauze ale unei patologii pelvine.

 

Cele mai multe femei rămân asimptomatice si se adaptează frumos modificărilor fiziologice ale menopauzei. Unele pot avea simptome uşoare de luare in greutate, dureri articulare, creşterea dorinţei sexuale, urmată de scăderea treptată.

 

Semne care apar treptat la o femeie normală în perioada de menopauză  şi ulterior.

 

1.Semne generale. Creşterea în greutate, depunerea de grăsime pe şolduri, fese si în jurul sanilor.

 

2. Semne genitale.

 

  • Vulva - Atrofie progresivă cu părul rar si cu îngustarea deschiderii vaginale.
  • Vagin - Acesta devine îngust cu "tenta" de bolta vaginala si subtierea mucoasei.
  • Colul uterin – Tesutul vaginal se atrofiaza şi devine roşu si iritat.
  • Uterul - Organismul se simte mic şi greu.
  • Ovarele - devin greu de identificat.

 

Simptomele complexe ale menopauzei

 

În general, profesioniştii din domeniul medical sunt de acord că există cel puţin 37 de indicatori si simptome ale menopauzei, variind de la uşoare şi medii, pana la cele mai dramatice şi potenţial perturbatoare pentru stilul individual de viaţă. Vârsta medie de debut pentru menopauza este între 50 şi 52, insa trebuie să se aibă în vedere faptul că majoritatea femeilor incep sa experimenteze simptomele cu mai mulţi ani în prealabil. Mai jos vor fi prezentate informaţii succinte despre simptomele cele mai frecvente, urmate de o listă a celor rămase. Atunci când citiţi aceasta lista, nu va îngrijorati. Fiecare este doar un semn ca organismul functioneaza asa cum ar trebui sa functioneze in cazul unei femei normale.

 

1. Bufeuri de cald sau rece:

 

Multe femei raporteaza ca se confrunta cu bufeuri de cald si rece, precum şi sentimente asociate de umezeală sau transpiraţie. Într-adevăr, bufeurile au devenit unul dintre cele mai "stereotipe" semne de menopauza. Atât bufeurile de cald cat si cele de rece reflecta o schimbare în termostatul intern al corpului, un factor care este reglementat de către hipotalamus. În timpul menopauzei, mai putin estrogen este produs de ovare. Hipotalamusul detectează această scădere a nivelului de estrogen, şi răspunde prin modificarea temperaturii corpului care provoacă, prin urmare, aceste sentimente inexplicabile de caldura sau frig.

 

2. Perioadele de ritm cardiac rapid sau neregulat:

 

Acesta este unul dintre simptomele mai puţin cunoscute şi mai înspăimântătoare ale menopauzei. De fapt, unele femei spun ca se simt ca şi cum ar avea insuficienţă cardiacă, palpitaţii, sau un atac de panica. În pofida unor cercetări în ceea ce priveste această problemă, comunitatea medicala nu a avut niciun răspuns clar de ce aritmia cardiacă apare la unele femei aflate la menopauza. De multe ori începe în cursul debutului simptomelor si până la menopauza propriu-zisa (în timpul fazei de"peri-menopauza") şi, bineînţeles, provoacă îngrijorare. Este important să se raporteze medicului acest simptom pentru a elimina alte cauze, potenţial mai grave.

 

3. Toane proaste, temperament bolnav şi sentimente de iritabilitate:

 

Anumite simptome pot face femeile aflate la menopauza sa se simta ca si cum ar fi intr-un montagne russe care nu poate fi controlat. Sindromul pre-menstrual, starile de iritabilitate sau schimbarile de dispozitie din timpul menopauzei sunt foarte frecvente şi uşor de explicat. Ele sunt cauzate de fluctuatiile hormonale naturale. Cele mai multe femei învata să facă faţă modificărilor de dispoziţie prin efectuarea de exercitii fizice regulate, sau efectuarea de tehnici de relaxare, cum ar fi meditatia si  yoga.

 

4. Starea de nervozitate, suparate şi senzatia de plans din motive minore:

 

Deoarece hormonii lor se schimbă  atât de dramatic, femeile aflate la menopauză pot, de asemenea, sa se incarce de sentimente emotionale uneori chiar si fara motive. Confruntarea cu aceste modificari imprevizibile de dispoziţiei nu este uşoara, dar prin învăţarea mecanismelor de adaptare, cum ar fi exerciţiile de respiraţie şi tehnicile de relaxare, se poate diminua impactul.

 

5. Instalarea tulburarilor si intreruperilor de somn:

 

Din diverse motive, femeile aflate la menopauză pot dezvolta de multe ori deficiente de calciu. Deoarece calciul actioneaza ca un sedativ asupra organismului uman, aceasta deficienta poate duce la nelinişte, incapacitatea de a dormi, precum şi la tipare de somn tulburat pe parcursul intregii nopti. Bineînţeles, acest lucru poate fi extrem de frustrant si obositor pentru femei. Nu este surprinzător faptul ca lipsa de somn de calitate poate duce, de asemenea, la alte probleme, cum ar fi senzaţiile emoţionale intense sau indispozitie. Rezolvarea pentru multe femei consta intr-un supliment de calciu, precum şi in angajarea în exercitii blânde de relaxare pentru a le ajuta să doarma mai bine.

 

6. Cicluri menstruale neobisnuite sau neregulate, inclusiv sângerări uşoare sau mai abundente:

 

Deoarece menopauza este încetarea menstruatiei, este de la sine înţeles faptul ca femeile experimenteaza modificari ale ciclului menstrual, care în cele din urmă se încheie prin intreruperea completa a menstruatiei. Ceea ce femeile ar putea să nu ştie este că tulburările din perioadele lor mentruale pot apărea şi înainte ca menopauza sa înceapa. Unele femei raporteaza perioade neobişnuit de lungi sau scurte, diferite modele de sângerare, precum şi perioade fara menstruatie inainte ca menopauza sa se instaleze.

 

7. Diminuarea sau pierderea libidoului:

 

Odata cu menopauza apare si o scadere a nivelului hormonal, inclusiv o scădere a nivelului de estrogen. Acest lucru poate determina o reducere a libidoului sau a interesului pentru sex. Unele cercetări subliniază faptul că, deşi multe femei aflate la menopauza au un libido mai scazut, nivelul lor de activitate sexuala rămâne constant, sugerând ca relaţia dintre modificările hormonale obişnuite ale menopauzei si libido este una complexa.

 

8. Uscăciune vaginală:

 

Aşa cum am menţionat mai devreme, menopauza implică o reducere a nivelului de estrogen. Estrogenul este aşa-numitul hormon "feminin", care, printre altele, este responsabil pentru mentinerea tesutului sanatos, suplu si lubrifiere vaginala. Scaderea de estrogen, asa cum se intampla in timpul menopauzei, duce la uscaciune vaginala. O consecinţă nefericită poate fi un act sexual dureros.

 

9. Probleme gastro-intestinale, cum ar fi greaţă, indigestie, balonare şi gaze:

 

Multe femei nu sunt conştiente de faptul că echibrarea hormonala ajuta la mentinerea unei functionari normale a tractului gastro-intestinal. Estrogenul este un stimulent pentru tractul gastro-intestinal, şi, prin urmare, scăderea nivelului de estrogen poate provoca orice simptome, cum ar fi gaze, constipaţie, diaree si indigestie. De asemenea, modificările aduse nivelului de progesteron in timpul menopauzei pot cauza intreruperi in tiparele obisnuite ale intestinului.

 

Alte simptome ale menopauzei includ:

 

  • Anxietate
  • Ganduri morbide si sentimentele de groază şi reţinere
  • Neclaritate mentală şi incapacitatea de concentrare
  • Pierderea memoriei
  • Incontinenta şi "frecvenţa" in urinare
  • Senzaţii neobişnuite pe piele, cum ar fi f mănâncărimi fantoma si furnicaturi
  • Articulaţii inflamate
  • Tensiune şi durere musculară
  • Sani sensibili şi sfarcuri hipersensibile
  • Dureri de cap şi migrene
  • Senzatie de balonare
  • Depresie
  • Modificări ale starii de santate sau agravarea problemelor de sanatate deja existente 
  • Exacerbarea simptomelor alergice
  • Creştere în greutate şi dezechilibre metabolice
  • Subţierea sau pierderea părului de pe cap
  • Creşterea părului facial
  • Ameţeală, pierderea echilibrului şi dureri de cap la lumina 
  • Mirosuri ciudate sau neplăcute ale corpului 
  • Intensificarea transpiraţiei
  • Circulaţie slaba, senzaţie de furnicături la nivelul membrelor şi extremităţilor
  • Sensibilitatea şi / sau sangerarea gingiilor
  • Gingivita
  • Osteoporoza
  • Tinitus (zgomote ciudate în urechi)
  • Letargie

 

Nu toate femeile vor experimenta toate simptomele din această listă sau vor trece printr-o combinaţie de mai multe. Secretul pentru a accepta mai usor menopauza este să ne amintim că fiecare simptom este normal şi va trece în cele din urmă.

 

Tratamente dietetice pentru menopauza

 

Complicaţiile din timpul menopauzei pot fi reduse prin aducerea unor schimbări în obiceiurile alimentare. Există unele puncte foarte benefice care pot fi urmate:

 

1. Alimentele amare sunt indicaţii dietetice bune. Legumele cu frunze de culoare verde inchis sunt în majoritate amare la gust. Acestea trebuie să fie încorporate în mod regulat in dieta unei femeie care se îndreaptă spre menopauza.

 

2. Alimentele astingente sunt, de asemenea, benefice. Aceste alimente includ fasole, soia, cartofi, varza şi alimentele din păsări de curte. Atât alimentele amare cat şi cele astringente ajuta la reducerea excesului de căldură din corpul femeii, care este produs în timpul menopauzei.

 

3. Alimentele acre, sarate si iuti sunt contraindicate in menopauza. Ceapa, usturoiul, muştarul şi ardeiul iute sunt alimente iuti. Tomatele, tamarinele, oţeturile şi cheagul sunt alimente acre. Acestea trebuie să fie evitate.

 

4. Consumul de alimente care pot oferi fito-estrogeni. Astfel de alimente sunt fructele de padure, pepenele verde, legumele, lemnul dulce şi rodiile.

 

In timpul menopauzei, nevoia de urmatoarele elemente nutritive creşte:

 

  • Vitamina D- obţinuta din galbenus de ou, lapte şi ficat de animale

 

  • Vitamina K - obţinut din legume verzi, cereale şi alimentele de origine animala

 

  • Magneziul - obţinut din nuci, banane şi produse lactate

 

  • Mangan - obţinut din cereale, tarate, nuci şi ceai

 

  • Calciu - obţinut din lapte şi produse lactate.

 

Remediu naturist pentru diminuarea simptomelor de menopauza cu produse Calivita

 

-  Formulele naturiste pentru menopauza sunt create special pentru a ameliora simptomele si pentru a imbunatati calitatea vietii din aceasta etapa dificila din viata unei femei, iar Menopausal Formula, un complex, de vitamine, minerale si alti nutrienti, poate fi de mare ajutor.

 

- Stresul si depresia sunt stari aproape inevitabil prezente in viata unei femei aflata la menopauza. Gestionarea stresului si eliminarea depresiei sunt foarte importante pentru a putea accepta si trece mai usor peste aceasta etapa complexa, iar Rhodiolin va ajuta foarte mult in acest sens.

 

- Osteoporoza este o afectiune a oaselor caracterizata prin reducerea densitatii osoase, care se instaleaza in perioada de menopauza datorita deficientelor majore de calciu si datorita dezechilibrelor hormonale care se produc. Strong Bones Plus contine o proportie optima de calciu si vitamina D pentru a favoriza o absorbtie si o asimilare mai buna a calciului in oase.

 

- Uleiul de primula - Evening Primrose Oil – ajuta la inlaturarea simptomelor neplacute din timpul menstruatiei si menopauzei.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Menopauza

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Menopausal Formula201.00 Ron1-1-1135 capsule = 118 gDetalii Produs
Menopausal Formula este o combinatie speciala de vitamine si plante care sprijina sanatatea femeii in perioada menopauzei. Diminueaza si chiar inlatura bufeurile si neplacerile create de menopauza.
2. Rhodiolin161.00 Ron1-0-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiola rosea este o planta foarte benefica in gestionarea stresului si eliminarea starii de anxietate si depresie specifice perioadei de menopauza.
3. Strong Bones Plus70.53 Ron1-0-0100 capsuleDetalii Produs
Calciul si magneziul sunt minerale extrem de importante in prevenirea si estomparea osteoporozei, care se instaleaza in perioada de menopauza datorita deficientelor majore de calciu si datorita dezechilibrelor hormonale care se produc.
4. Evening Primrose Oil97.00 Ron1-1-0100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
Uleiul de primula interfereaza cu producerea de prostaglandine inflamatorii, ajutand la inlaturarea simptomelor neplacute din timpul menstruatiei si menopauzei. Reduce bufeurile si creste senzatia de bine a femeilor aflate la menopauza.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Menopauzaeste etapa din viata unei femei cand ciclul menstrual se opreste. Aceasta nu este o boala, ci mai degraba este un proces natural din viata unei femei. Cu toate acestea, atunci cand o femeie ajunge la menopauza, ea ar putea trece printr-o etapa foarte dureroasa si debilitanta mental. De asemenea, mai multe complicatii ar putea sa apara.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
cresterea in greutate
modificari ale menstruatiei
bufeuri
transpiratii nocturne
schimbari de dispozitie
AmenoreeaDetalii Afectiune
Amenoreea este descrisa ca lipsa perioadelor menstruale la o femeie. Acesta conditie poate fi de două tipuri şi anume : amenoree primara si amenoree secundara.
Apetit sexual (crestere)Detalii Afectiune
Nevoia sau dorinta sunt repezentate de o energie psihica si emotionala asociata cu unităţi biologice instinctive, în general, echivalate cu apetitul sexual.
Avort (prevenire)Detalii Afectiune
Pierderea sarcinii inainte de saptamana 20. Majoritatea avorturilor spontane apar in primele 3 luni de sarcina, iar aproximativ 15% din sarcinile recunoscute se vor incheia printr-un avort spontan.
BufeuriDetalii Afectiune
Bufeul este un sentiment de căldură, care se intinde in corp, si care începe şi este cel mai puternic simţit în regiunile capului şi gâtului. Bufeurile sunt un simptom comun experimentat de femei înainte de, şi în timpul fazelor timpurii ale tranziţiei in menopauza.
Calculi renali (impiedica formarea), nisip (eliminare)Detalii Afectiune
Calculul renal ( denumit si piatra la rinichi) este un material dur,un mineral cristalin format în rinichi sau in tractului urinar. Pietrele la rinichi sunt o cauza comuna de sânge în urină (hematurie), şi, adesea de dureri severe în abdomen sau în zona inghinală.
Cancer de col uterinDetalii Afectiune
Cancerul de col uterin este în general cauzat de HPV (virusul papilloma uman), care se transmite prin contact sexual, iar pe o perioadă de timp (care poate dura ani de zile) duce la formarea de celule canceroase.
Cancer de vezicaDetalii Afectiune
Cancerul de vezica urinara se referă la formarea de celule canceroase din vezica urinara (organul care stocheaza urina). In aceasta boala celulele devin maligne si se multiplica rapid şi fără control în vezica urinara. Aceasta forma de cancer cel mai frecvent apare ca un carcinom cu celule de tranziţie sau, în termeni mai simpli, sub forma de celulele situate în captuseala interioara a organului. 
Cancer de prostataDetalii Afectiune
Cancerul de prostata este o tumora maligna (canceroasa) alcatuita din celule ale glandei prostate. În general, tumora creste lent şi rămâne limitată la nivelul glandei timp de mulţi ani. În acest timp, tumora produce simptome usoare sau nu prezinta deloc simptome si semnele exterioare (anomalii la examenul fizic).
CistitaDetalii Afectiune
Este o inflamatie a vezicii urinare manifestata prin poalakiurie (urinari frecvente) si este de obicei cauzata de o infectie  in urina.
Diuretic in afectiuni renale si de prostataDetalii Afectiune
Diureticele sunt o clasa de medicamente utilizate pentru a reduce consumul de apă și conținutul de sodiu în organism. 
FertilitateDetalii Afectiune
Fertilitatea este capacitatea naturala de a produce o sarcina. Fertilitatea la om depinde de factori de nutritie, comportament sexual, cultura, instinct, endocrinologie, calendar, economie, modul de viata si emotii. Fertilitatea difera de fecunditate, care este definita ca potentialul de reproducere. 
FrigiditateDetalii Afectiune
Frigiditatea, altfel cunoscuta sub numele de libido scazut sau dorinta sexuala scazuta este o tulburare de sanatate frecvent intâlnita in rândul femeilor. În cele mai multe cazuri, aceasta stare stare de hipo- dorinta sexuala activa este considerata a fi temporara.
Fibrom uterin (LEIOMIOMUL)Detalii Afectiune
  Tumora benigna constituita din tesut fibros , adica din fascicule de tesut conjunctiv in mijlocul carora se afla celule, de asemenea, de natura conjunctiva. In mod obisnuit fibroamele sunt multiple. Deoarece au receptori de estrogeni , ele tind sa creasca in marime in timpul perioadei reproductive si scad in menopauza.
ImpotentaDetalii Afectiune
Impotenta, de asemenea cunoscuta sub numele de disfunctie erectila, este o problema comuna sexuala care afecteaza milioane de oameni din întreaga lume. Barbatii care sufera de impotenta se confruntă cu o incapacitate consecventa de a atinge sau de a menţine o erectie suficienta pentru a finaliza actul sexual. Impotenta este tratabila iar barbatii care sufera de aceasta afectiune pot duce o viata sexuala normala.
InfertilitateDetalii Afectiune
Exista doua categorii de baza de infertilitate - infertilitate primara si secundara. Infertilitatea primara este definita ca incapacitatea de a obtine o sarcina sau de a o duce la termen cu succes. Aceasta definitie se refera la infertilitatea femeilor care nu au dus o sarcina la termen. Infertilitatea secundara este diagnosticata atunci cand o femeie a avut anterior cel putin un copil la termen. Acesta este definita de o pierdere a capacitatii de a face acest lucru din nou, sau o scadere in capacitatea organismului de a gestiona depasirea dificultatilor anterioare.
Infectiile de tract urinarDetalii Afectiune
  O infectie a tractului urinar (ITU) este o infectie care implica rinichii, ureterele, vezica urinara sau uretra. Acestea sunt structuri prin care urina trece inainte de a fi eliminata din organism.   Uretrita – debutul este gradat iar simptomele sunt usoare. Barbatii cu uretrita se prezinta de obicei cu secretii uretrale care sunt purulente daca se datoreaza N. gonorrhoeae si albicioase mucoide daca infectia este nespecifica. Femeile se prezinta de obicei cu disurie, polakiurie si piurie.   Cistita – debutul este de obicei brusc. Cistita produce de obicei polakiurie, mictiuni imperioase si eliminarea dureroasa sau cu usturime a unor cantitati mici de urina. Nicturia asociata cu durere suprapubiana si deseori lombara joasa, este frecventa. Urina este deseori tulbure, iar hematuria ( sange in urina) macroscopica apare la aproximativ 30% din pacienti. Un pacient cu vezica neurogena sau cu cateter a demeure nu are de obicei simptome legate de vezica urinara in cazul ITU, dar se poate prezenta cu simptome si semne de pielonefrita sau cu febra neexplicata( posibil primul semn de sepsis). La varstnici ITU sunt deseori asimptomatice.   Prostatita – prostatita bacteriana acuta se cartacterizeaza prin frisoane, febra, polakiurie si senzatie imperioasa de urinare, durere perineala si lombara joasa, disurie, nicturie si uneori hematurie macroscopica. Prostata este sensibila, tumefiata focal sau difuz si indurate. Prostatita cronica este mai oculta decat prostatita acuta; pacientul se prezinta de obicei cu bacteriurie recurenta sau cu stare subfebrila cu discomfort lombar sau pelvin.
Insuficienta renala si rinichi polichisticDetalii Afectiune
In insuficienta renala acuta, functia renala se pierde rapid si poate sa apara datorita unei varietati de probleme in organism: alimentare scazuta cu sange la rinichi, deshidratarea, consumul sarac de lichide, pietre la rinichi, sau medicamente diuretice.  Insuficienta renala cronica se dezvolta in luni si ani. Cele mai frecvente cauze de insuficienta renala cronica sunt legate de: diabet zaharat, tensiune arteriala necontrolata, boala de rinichi polichistic, pietre la rinichi, boli de prostata.
Litiaza renalaDetalii Afectiune
Litiaza renala, sau pietrele la rinichi, se pot forma in tubul prin care se scurge urina de la rinichi sau in vezica urinara. Pot de diverse dimensiuni si forme. Marimea unei pietre la rinichi variaza de la un cristal microscopic, pana la dimenisunea unui cartof, chiar.
Menstruatii neregulateDetalii Afectiune
Ciclul standard al unei femei dureaza 28 de zile. Pentru unele femei ar putea fi de 30, în timp ce pentru altele de 25. In cazul in care reapare menstruatia in aceeasi perioada de fiecare data, ciclul este considerat a fi regulat. Ciclu menstrual neregulat inseamna ca aceasta perioada se schimba in fiecare luna.
Ejaculare precoceDetalii Afectiune
Ejacularea persistenta sau recurenta, cu stimulare sexuala minima înainte, sau la scurt timp dupa penetrare şi înainte ca persoana sa-si doreasca. Este o conditie in care un barbat ejaculeaza frecvent mai devreme decat el sau partenera sa doresc, sau la scurt timp dupa cuplarea cu partenera sa.
AteliozaDetalii Afectiune
Atelioza - infantilism sexual, lipsa de dezvoltare sexuala, datorita lipsei hormonilor sexuali, produsi de glanda hipofiza. Se poate asocia cu nanismul hipofizar.
BacteriurieDetalii Afectiune
Bacteriurie - prezenta bacteriilor in urina, sugestiva pentru o infectie renala, vezicala sau ureterala.
BalanitaDetalii Afectiune
Inflamatie a varfului penisului, de obicei asociata cu igiena deficitara sau cu un preput stramt si care apare cel mai frecvent in copilarie. 
DispareuniaDetalii Afectiune
  La femeie – durerea apare de obicei la intromisiune, dar poate aparea si inainte, in timpul si dupa actul sexual. Cauza poate fi psihologica sau traumatica (de exemplu – ruptura himenala, laceratia fursetei, arsuri ale meatului urinar). Dupa o ranire pot sa apara ulceratii superficiale dureroase. Alte cauze includ lubrefierea neadecvata, de obicei secundara unui preludiu impropriu sau insuficient; o presiune puternica asupra unei uretre sensibile in timpul coitului; intromisiune inadecvata, leziuni ale introitului datorate unor boli inflamatorii; iritatia datorata utilizarii unor prezervative nepotrivite sau inadecvat lubrifiate; reactii alergice la continutul spumelor contraceptive si a gelurilor sau a prezervativelor.   Cea mai frecventa cauza psihologica este vaginismul care este o contractie ( spasm) involuntara conditionata a muschilor vaginali inferiori provocata de dorinta inconstienta a femeii de a impiedica penetrarea. Durerea din vaginism poate impiedica intromisiunea, ceea ce duce frecvent la un mariaj neconsumat. Unele femei cu vaginism pot avea orgasm clitoridian.   La barbat – durerea la contactul sexual, atunci cand este prezenta, apare de regula in timpul coitului si rareori in timpul excitatiei. Cauzele principale sunt prostatita si leziunile neurologice. Ocazional, in absenta unei cauze clare somatice, culpabilizarea este un factor cauzal.
Enurezis la copiiDetalii Afectiune
Enurezis  este termenul medical folosit pentru desemnarea urinarii involuntare a copiilor in timpul noptii. Enurezisul este o afectiune frecvent intalnita, dar care prezinta o provocare atat pentru copii, dar si pentru parinti.
Enurezis la adultiDetalii Afectiune
Enurezis sau incontinenta urinara la adulti este o afectiune ce se caracterizeaza prin lipsa controlului asupra urinarii, in special pe timpul noptii. 
Gonoree (blenoragie)Detalii Afectiune
Numita si blenoragie, gonoreea este o infectie bacteriana contagioasa transmisa cel mai adesea prin contact sexual cu o persoana infectata. Poate fi, de asemenea, transmisa prin contact cu fluidele corporale infectate, astfel ca o mama ar putea transmite infectia la nou-născut in timpul nasterii. Infectia este usor de raspandit si apare cel mai frecvent la persoanele care au mai multi parteneri sexuali.
EndometritaDetalii Afectiune
Endometrita este o inflamatie a muscoasei endometriale a uterului care poate cauza si inflamarea trompelor uterine (salpingita), a ovarelor (oofrita) si a peritoneului (peritonita pelvina). Endometrita conduce la aparitia complicatiilor la nivelul organelor reproducatoare si a problemelor de infertilitate.
Metroragia (sangerarea intermenstruala)Detalii Afectiune
Metroragia reprezinta prezenta unor sangerari vaginale intre ciclurile menstruale. Metroragia este o afectiune des intalnita, cel putin in primii ani de debut menstrual (metroragie in timpul perioadei pubertine) si in perioada premergatoare instalarii menopauzei. 
VaricocelulDetalii Afectiune
Varicocelul desemneaza o afectiune caracterizata de marirea venelor din interiorul scrotului (sacul din piele care contine testiculele). Aceste vene se numesc plex pampiniform, iar varicocelul este asemantor cu o vena varicoasa pe care o intalnim la nivelul picioarelor. 15 din 100 de barbati au varicocel, fiind o afectiune destul de raspandita.
Chist ovarianDetalii Afectiune
Chisturile ovariene sunt mici formatiuni pline cu lichid sau cu substante semilichide care cresc in interiorul sau pe suprafata unuia sau ambelor ovare. Chisturile ovariene sunt, de regula, asimptomatice, insa ele pot provoca senzatie de durere la nivelul abdomenului sau a zonei pelvine.
Priapism (erectie continua)Detalii Afectiune
Priapismul este o afectiune caracterizata de o erectie prelungita si nedorita a penisului, care dureaza mai mult de 4 ore si care nu este cauzata de stimularea sexuala. 
Insuficienta ovariana primaraDetalii Afectiune
Insuficienta ovariana primara este un termen folosit de medici atunci cand ovarele unei femei inceteaza sa mai functioneze normal inainte de varsta de 40 de ani.
VaginismDetalii Afectiune
Vaginismul este o afectiune genitala caracterizata de senzatie de durere si disconfort in timpul actului sexual din cauza contractarii involuntare a muschilor vaginali. Astfel, actul sexual devine neplacut, uneori ajungandu-se chiar la imposibilitatea penetrarii. 
Cervicita (inflamatia colului uterin)Detalii Afectiune
Cervicita este o inflamatie a colului uterin, adica partea mai ingusta a uterului care se continua cu vaginul. Cervicita se manifesta prin sangerari intre perioadele de menstruatie, durere in timpul actului sexual sau a unui consult ginecologic sau secretii vaginale anormale.
Leucoree (scurgeri vaginale)Detalii Afectiune
Leucoreea este termenul medical pentru scurgerile vaginale normale, de consistenta mai groasa si lipicioase, culoare alba sau galbena, dar care nu provoaca mancarimi, durere, arsuri sau iritatii ale tesuturilor din jurul deschiderii vaginale.

0 recenzii pentru Menopauza

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 7 + 8

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.