Intoxicare cu gaze de esapament si fum

Descriere Remediu Naturist

 
Intoxicarea cu monoxid de carbon (CO)  are loc atunci cand acest gaz este inhalat. CO este un gaz incolor, inodor, foarte toxic, care este produs prin arderea incompleta. Se gaseste in gazele de esapament de la automobile, apare atunci cand exista sobe si sisteme de incalzire  defecte, cand se produc incendii, precum si in fumul de tigara. Alte surse includ sobele cu lemne, incalzitoare pe baza de kerosen, incalzitoarele de apa ventilate necorespunzator, sobele cu gaz si canalele de fum blocate sau intretinute necorespunzator. CO interfereaza cu capacitatea sangelui de a transporta oxigenul. Rezultatul este durerea de cap, greata, convulsii si, in final, moartea prin asfixiere.
 
Expertii stiintifici cred ca natiunea se confrunta in prezent cu o epidemie de boli care sunt agravate de poluarea aerului. Aceste boli includ boli cardiovasculare, astm, boli pulmonare obstructive cronice, cancerul pulmonar si diabet. Fumatul, printre altele este o cauza majora de intoxicare cu gaze periculoase.
 
 
 
Riscurile pentru sanatate ale fumului si fumatului
 
 
 
Fumul de tigara este format din mii de substante chimice si multe dintre ele sunt foarte daunatoare. In jur de 70 dintre ele pot cauza cancer.
 
 
Otravurile din fumul de tutun includ:
 
  • Monoxid de carbon, care este fatal in doze mari; acest gaz toxic se gaseste, cum s-a mentionat deja, si in gazele de esapament. Acest gaz ia locul oxigenului din sange, infomentand plamanii, inima si alte organe de oxigenul de care au nevoie pentru a functiona corect.

 

  • Gudronul este o substanta maro care captuseste plamanii precum funinginea intr-un cos de fum. Gudronul si fumul irita plamanii, crescand cantitatea de mucus din piept si restrictionand respiratia.
 
Fumatorii pe termen lung sunt supusi unui risc mai mare de a dezvolta o serie de boli potential mortale, printre care:
 
  • Cancer de plamani, gura, nas, gat, esofag, pancreas, rinichi, ficat, vezica, intestin, ovar, col uterin, maduva osoasa si stomac.
 
  • Boli pulmonare, cum ar fi boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC) - care include bronsita cronica si emfizem - boli de inima, atac de cord si accident vascular cerebral.
 
  • Circulatia sangelui saraca in maini si picioare, ceea ce poate duce la durere si, in cazuri severe, cangrena si amputatie.
 
 
Pericolele gazelor de esapament
 
 
 
Probabil ca nu exista persoana de pe pamant care sa nu fie constienta de faptul ca otravirea cu monoxid de carbon poate ucide, si, desigur, sursa numarul unu de monoxid de carbon este de la gazele de esapament. Moartea cauzata de o intoxicatie cu monoxid de carbon este doar unul dintre multele pericole exitente. Unele dintre sunt imediate, in timp ce altele se intampla intr-o perioada mai lunga de timp si, in consecinta, nu sunt la fel de evidente.
 
De fapt, unele dintre pericolele inhalarii de gaze de esapament sunt ascunse in tacere, astfel incat multi oameni  nici macar nu sunt constienti de ele. Studii dupa studii au demonstrat ca gazele de esapament sunt responsabile pentru o serie de boli fizice si sunt, de asemenea, un pericol pentru mediul inconjurator.
 
Din pacate, ca si cum monoxidul de carbonnu ne face suficient rau, exista un numar mare de alti agenti patogeni in gazele de esapament. Unele dintre aceste toxine includ dioxidul de sulf, dioxidul de azot, benzenul, hidrocarburile policiclice si formaldehida. Fiecare dintre aceste substante sunt agenti patogeni care pot avea consecinte grave, atat imediat, cat si pe termen lung. Stiinta medicala a stabilit ca multe dintre aceste substante au efecte nocive asupra maduvei osoase, splinei si chiar ganglionilor limfatici. Ca o chestiune de fapt, sistemul circulator este deosebit de vulnerabil la toxinele din gazele de esapament. Studiile au aratat ca multe dintre aceste toxine au avut ca rezultat probleme in fluxul sanguin, cum ar fi anemia.
 
Avand in vedere faptul ca monoxidul de carbon ne sufoca literalmente, nu este de mirare ca priveaza fluxul sanguin  de oxigenul necesar pentru atat de multe functii vitale in organism. Unele dintre aceste toxine, in special monoxidul de carbon, produc daune la nivel celular, care pot duce la o serie de tipuri de cancer. Alte pericole includ o exacerbare a bolilor de inima din cauza hipertensiunii arteriale si o degenerare a celulelor care delimiteaza vasele de sange. Multi dintre acesti poluanti care se gasesc in gazele de esapament, desigur, cauzeaza si probleme respiratorii precum astmul, dar fara a se limita la acestea. Exista, de asemenea, dovezi care sugereaza faptul ca poluantii din gazele de esapament provoca daune ireparabile sistemului nervos central.
 
 
 
Inhalarea gazelor de esapament produse prin arderea motorinei afecteaza creierul
 
 
In cazul în care mirosul gazelor de esapamanet nu este suficient pentru a ne face sa evitam inhalarea, noi cercetari arata acum ca, chiar si o scurta expunere la acest deseu poate afecta creierul. Un studiu publicat in revista "Particle and Fibre Toxicology" arata ca o ora de inhalare a acestor noxe induce un raspuns de stres in activitatea creierului.
 
Studiile anterioare au sugerat deja ca particulele foarte mici de aer poluat repsirate, numite nanoparticule, pot ajunge in creier. Dar aceasta este prima data cand oamenii de stiinta au demonstrat ca prin inhalare se modifica, de fapt, activitatea creierului.
 
Zece voluntari a petrecut o ora intr-o camera cu aer curat, iar altii intr-o alta camera cu gaze de esapament produse de un motor disel. Acestia au fost analizati cu un electroencefalograf (EEG), un dispozitiv medical care inregistreaza semnalele electrice ale creierului, iar undele cerebrale ale acestora au fost monitorizate in timpul perioadei de expunere si timp de o ora dupa ce au parasit sala.
 
Cercetatorii au descoperit ca, dupa aproximativ 30 de minute evacuarea produsa de motorina a inceput sa afecteze activitatea creierului. Datele EEG au afisat un raspuns de stres la nivelul creierului si modificari in cortexul cerebral, care au continuat sa creasca chiar si dupa ce subiectii au parasit camera de expunere.
 
Concentratia de poluare pe care subiectii au respirat-o a fost stabilita la cel mai inalt nivel pe care oamenii l-ar putea intalni in mediu sau la locul de munca, de exemplu, pe un drum aglomerat sau intr-un garaj.
 
 
 
Cauzele si simptomele de intoxicatie cu monoxid de carbon
 
 
 
In mod normal, atunci cand o persoana respira aer curat in plamani, oxigenul din aer se leaga de o molecula numita hemoglobina (Hb), care se gaseste in celulele rosii din sange. Acest proces permite oxigenului să fie mutat de la plamani la fiecare parte a corpului. Cand complexul de oxigen / hemoglobina atinge un muschi, acolo unde este nevoie, oxigenul este eliberat. Deoarece procesul de legare a oxigenului este reversibil, hemoglobina poate fi utilizata din nou si din nou pentru a distribui oxigenul in tot corpul.
 
 
Inhalarea de monoxid de carbon  interfereaza cu acest transport de oxigen. In plamani, CO concureaza cu oxigenul pentru a se lega de molecula de hemoglobina. Hemoglobina prefera CO in locul oxigenului, si il accepta de 200 de ori mai repede decat accepta oxigenul. Nu numai ca hemoglobina prefera CO; legatura dintre hemoglobina si CO devine mult mai stransa, formand un complex numit carboxihemoglobina (COHb). Atunci cand o persoana respira aer contaminat cu CO, mai multe zone de transport de oxigen pe moleculele de hemoglobina devin blocate de CO. Treptat, exista mai putine si mai putine zone disponibile pentru oxigen. Toate celulele au nevoie de oxigen pentru a trai. In cazul in care nu primesc suficient oxigen, metabolismul celular este perturbat si in cele din urma celulele incep sa moara.
 
 
Simptomele de intoxicare cu CO si viteza cu care acestea apar depind de concentratia de CO in aer si de viteza si eficienta cu care respira o persoana. La fumatorii activi, pana la 9 la suta din hemoglobina lor este deja legata de CO, pe care il inhaleaza in mod regulat din fumul de tigara. Acest lucru ii face mult mai sensibili la CO prezent in mediu. OSHA a stabilit un nivel maxim de expunere admisibila de 50 parti per milion (ppm) timp de opt ore.
 
O expunere la 200 ppm, timp de doua pana la trei ore, provoaca dureri de cap, oboseala, greata si ameteli. Aceste simptome corespund la 15 - 25 procente de COHb in sange. In cazul in care concentratia de COHb ajunge la 50 la suta sau mai mult, poate rezulta moartea intr-un timp foarte scurt. Medicii de la departamentul urgente au cea mai mare experienta in diagnosticarea si tratarea intoxicarii cu CO.
 
Simptomele de intoxicare cu CO, in ordinea crescatoare a severitatii, includ urmatoarele:
 
  • Durere de cap
  • Dificultati de respiratie
  • Ameteala
  • Oboseala
  • Confuzie mentala si dificultati de gandire
  • Pierderea  coordonarii fine ochi-mana 
  • Greata si varsaturi
  • Ritm cardiac rapid
  • Halucinatii
  • Incapacitatea de a executa miscari voluntare cu acuratete
  • Colaps
  • Temperatura corpului scazuta (hipotermie)
  • Coma
  • Convulsii
  • Tensiune arteriala scazuta 
  • Insuficienta cardiaca si respiratorie
  • Moarte
 
 
In unele cazuri, pielea, membranele mucoase si unghiile unei persoane intoxicate cu CO capata o culoare roz sau rosu stralucitor. Deoarece modificarea culorii nu se produce intotdeauna, este un simptom nesigur pentru a conta pe le pentru diagnostic.
 
 
Desi cele mai multe intoxicatii cu CO sunt acute, sau bruste, este posibil sa suferim si de intoxicatii cronice cu CO. Aceasta conditie apare atunci cand o persoana este expusa la niveluri scazute ale gazului pe o perioada de zile sau luni. Simptomele sunt adesea vagi si includ (in ordinea frecventei) oboseala, dureri de cap, ameteli, tulburari de somn, simptome cardiace, apatie, greata si tulburari de memorie. Se cunosc destul de putine lucruri despre intoxicarea cronica cu CO, si este adesea diagnosticata gresit.
 
 
Profilaxie
 
 
Intoxicarea cu monoxid de carbon poate fi prevenita. O atentie deosebita trebuie acordata situatiilor in care combustibilul este ars intr-o zona inchisa. Detectoarele de monoxid de carbon cu avertisment, asemanatoare celor care detecteaza fumul si gazul, pot fi folosite in spatiile inchise. Actiuni specifice care impiedica intoxicarea cu CO includ urmatoarele:
 
  • Renuntarea la fumat. Fumatorii au o toleranta mai scazuta la CO prezent in mediu.
  • Dispunerea de sisteme de detectare pentru a va asigura ca incaperile sunt ventilate in mod corespunzator.
  • Controlarea si mentinerea in mod corespunzator a sistemelor de incalzire, cosurilor de fum si a altor aparate.
  • Nu folositi un cuptor sau aragaz pentru a incalzi casa.
  • Nu ardeti in interior carbune.
  • Asigurați-va ca exista o buna ventilatie, daca utilizati un incalzitor cu kerosen in interior.
  • Nu lasati autoturismele sau camioanele in stare de functionare in interiorul garajului.
  • Tineti geamurile de la masina inchise atunci cand sunteti blocati intr-un trafic intens, mai ales in cazul in care sunteti in interiorul unui tunel.
 
 
Tratament naturist Calivita pentru intoxicare cu gaze de esapament si fum 
 
 
Noni Lichid - Siropul de noni este un antioxidant foarte puternic, ce previne proliferarea celulelor canceroase si imbolnavirea datorata mediului poluant in care traim. Este foarte eficient in prevenirea si tratarea bolilor astmatiforme, fortifica sistemul imunitar, regleaza tensiunea arteriala, reduce riscul infarctului miocardic si al accidentelor vasculare cerebrale si este un foarte bun remediu impotriva alergiilor si intoxicatiilor.
 
Protect 4Life - Ginkgo biloba impreuna cu inca cativa antioxidanti valorosi - seleniul, vitaminele E, C si beta-carotenul - au un rol benefic in imbunatirea circulatiei sangelui, cu efect foarte bun in prevenirea bolilor cardio-vasculare si normalizarea tensiunii arteriale. Intoxicarea cu gaze de esapament si fum priveaza organismul de oxigen si automat apar probleme circulatorii, in mod deosebit in extremitati: maini, picioare si la nivel cerebral.
 
Smokerade este un produs naturist complex, pe baza de antioxidanti puternici, creat special pentru a elimina efectele negative ale fumului de tigara si poluatilor din mediul incojurator. Substantele active naturale lupta impotriva distrugerii celulare produsa de efectele proceselor oxidative rezultate din fumat si expunerea la poluarea din mediu.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Intoxicare cu gaze de esapament si fum

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Lichid236.00 Ron1-1-1946 mlDetalii Produs
Sucul de noni este un foarte bun antioxidant si anticancerigen natural, reduce efectele negative ale poluarii din mediu, previne si trateaza afectiunile asmatiforme si alergiile, ajuta la combaterea dependentei de tutun si nu are reactii adverse.
2. Protect 4Life41.87 Ron1-1-090 tablete = 59 gDetalii Produs
Antioxidantii, impreuna cu gingko biloba, imbunatatesc circulatia sangelui si au grija de organele afectate de o circulatie deficitara, cauzata in general de poluare si un aport insuficient de oxigen la celule.
3. Smokerade78.95 Ron1-1-090 tablete = 85.5 gDetalii Produs
Extractele de plante si antioxidantii protejeaza organismul de efectele nocive ale poluantilor de mediu si elimina efectele negative ale fumului de tigara, atat la fumatorii pasivi, cat si la cei activi.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Monoxidul de carbon, impreuna cu un numar mare de alti agenti patogeni prezenti in gazele de esapament pot provoca intoxicare si chiar moarte. Unele dintre aceste toxine includ dioxidul de sulf, dioxidul de azot, benzenul, hidrocarburile policiclice si formaldehida. Fiecare dintre aceste substante sunt agenti patogeni care pot avea consecinte grave, atat imediat, cat si pe termen lung.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
dureri de cap
dificultati respiratorii
pierderea constientei
ameteli
puls rapid
Fibroza pulmonaraDetalii Afectiune
In fibroza pulmonara, tesutul din plamani devine gros, rigid si plin de cicatrice. Pe masura ce tesutul pulmonar devine plin de cicatrice, interfereaza cu abilitatea unei persoane de a respira.
Aparat respirator (afectiuni pulmonare)Detalii Afectiune
Aparatul respirator este responsabil pentru schimburile gazoase care ne ajută să respirăm. Anatomia schimbului de oxigen si dioxid de carbon variază în funcție de fiecare organism.
BronsitaDetalii Afectiune
Bronsita este o boală respiratorie des intalnita care implică de multe ori inflamatia si infectia membranelor mucoasei bronsice. Simptomele cauzate de bronşită variază în funcţie de cauza şi gravitatea afectiunii. Judecând dupa intensitatea şi durata bolii, bronsita poate fi acuta sau cronica.
Cancer la plamaniDetalii Afectiune
Cancerul pulmonar este cauzat de o creştere rapidă necontrolată a celulelor canceroase în ţesuturile pulmonare. Acest tip de cancer este cel mai frecvent şi rezulta în mai mult de un milion de decese în fiecare an. Este indicat de pierderea în greutate, tuse cu sânge sau dificultati de respiraţie.
Emfizem pulmonarDetalii Afectiune
  Emfizemul este o creștere patologică în mărime a spațiilor aeriene pozitionate distal fata de bronhiolele terminale, cu distrugerea pereților alveolari. Atunci când o persoană are emfizem,  alveolele sunt deteriorate iar tuburile pulmonare principale, adica bronhiile, pot fi, de asemenea, deteriorate, ceea ce înseamnă că acea persoană, în etapele ulterioare ale bolii, nu poate primi suficient oxigen la creier și alte organe majore ale corpului și va lupta pentru a respira normal. 
Fumat (atenuare efecte nocive)Detalii Afectiune
Nicotina si alte substanțe sunt otrava care este prezenta in tigari. Oamenii fumeaza, deoarece acestia devin dependenti de fumat. Ametelile, tusea, senzatia de arsura a nasului, ochilor si a gatului sunt primele semne care arata efectele adverse ale fumatului. Riscul pentru sanatate creste daca exista deja un diabet zaharat, hipertensiune arteriala, precum si orice alta boala.
DispneeDetalii Afectiune
Dificultate in respiratie de origine pulmonara, cardiaca, anemie sau nervoasa, caracterizata prin “sete de aer”. Dispneea este un simptom nu un semn si este una din numeroasele senzatii pe care le poate descrie un pacient.
Bronhopneumopatia obstructiva cronicaDetalii Afectiune
O afectiune caracterizata prin bronsita cronica sau emfizem si obstructia fluxului de aer care este in general progresiva, poate fi insotita de hiper reactivitate bronsica (secretie de mucus in exces) si poate fi partial reversibila. Bronsita cronica se caracterizeaza printr-o tuse cronica, productiva, cel putin 3 luni/an, 2 ani consecutivi, pentru care au fost excluse alte cauze, ca infectia cu Mycobacterium tuberculosis (tuberculoza), carcinomul pulmonar sau insuficienta cardiaca cronica.   Semne si simptome: Pacientii care au fumat mai mult de 20 de tigarete pe zi timp de 20 de ani pot dezvolta o tuse productiva in decada a 5-a de viata si a 6-a . Dispneea (senzatia lipsei de aer), la efort nu devine de obicei suficient de severa pentru a impune o vizita la medic, pana ce pacientii cu BPOC ajung la varsta de 50-60 de ani. Productia de sputa (secretie bronsica) este discreta la inceput, initial aparand numai dimineata. Sputa este mucoasa dar devine purulenta in timpul acutizarilor . afectiunile pulmonare acute – caracterizate prin tuse, sputa purulenta, wheezing,dispnee si uneori febra – pot aparea din cand in cand. Pe masura ce BPOC progreseaza intervalul dintre acutizari scade. Pacientii cu BPOC in  stadii finale ofera frecvent o stare dramatica -  aplecati inainte cu greutatea sprijinita pe maini si pe palme. Muschii respiratori accesori ai gatului si ai centurii scapulare sunt folositi intens. Frecvent expirul se face cu buzele protruzionate. Toracele apare supradestins, frecvent cu retragerea paradoxala spre interior a spatiilor intercostale inferioare. Cianoza poate fi prezenta.
PleureziaDetalii Afectiune
Pleurezia este o afectiune caracterizata de inflamarea pleurei, membrana seroasa care acopera plamanii si cavitatea toracica. Pleurezia provoaca dureri in piept, adesea acute, atunci cand tusim sau respiram. 

0 recenzii pentru Intoxicare cu gaze de esapament si fum

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 0 + 7

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.