Insolatie

Descriere Remediu Naturist

 

Epuizarea termica şi insolatia sunt două condiţiile de sănătate legate de caldura excesiva, care, daca nu sunt tratate rapid, ambele pot fi foarte grave.

Epuizarea termica

Epuizarea termica poate apărea atunci când temperatura din interiorul corpului (temperatura de bază) se ridică între normalul de 37 ° C si până la 40 °. La aceasta temperatura, nivelul de apă şi sare în organism începe să scadă, ceea ce poate provoca unei persoane sentimentul de rău, senzatie de lesin si transpiratie puternica. Dacă o persoană cu epuizarea termica este mutata rapid intr-un loc racoros, ii este data apă să bea şi si i se elimina hainele in exces, aceasta ar trebui să înceapă să se simtă mai bine într-o jumătate de oră şi nu va avea complicatii pe termen lung. Fără tratament, aceasta ar putea dezvolta insolatie.

Anumite grupuri sunt mai expuse riscului de a dezvolta insolatie sau complicatii datorita deshidratarii, şi ar trebui să fie duse la spital. Aceastea includ:

  • copiii sub doi ani
  • persoane foarte in varsta
  • persoane cu probleme renale, cardiace sau de circulaţie
  • persoanele cu diabet zaharat care folosesc insulina

 

Insolatia

 

Insolatia este mult mai grava decat epuizarea termica. Aceasta se produce atunci când organismul nu se mai poate răci şi începe să se supraîncălzească. Atunci când temperatura creşte peste 40 ° C, celulele din interiorul corpului incep sa se descompuna si parti importante ale corpului inceteaza sa mai functioneze. Daca este lasata netratata, poate duce la complicatii, cum ar fi insuficienta de organe si leziuni ale creierului. Unii oameni mor din cauza insolatiei.

Simptomele de insolatie pot include:

  • confuzie mentala
  • respiraţie rapidă, superficiala (hiperventilatie)
  • pierderea conştienţei

 

Cauzele care duc la epuizare termica sau insolatie

 

Epuizarea termica este de obicei cauzată în momentul în care oamenii nu sunt bine pregatiti pentru temperaturi crescute sau isi exercita munca într-un mediu cald, umed.

  • La temperaturi ridicate, corpul se raceste în mare parte prin evaporarea de sudoare.
  • Când este foarte umed, acest mecanism nu funcţionează corect.
  • Organismul pierde o combinaţie de fluide şi electroliţi (săruri).
  • Atunci când acest lucru este însoţit de o înlocuire inadecvata de lichide, pot aparea tulburări în circulaţie care sunt similare cu o forma usoara de şoc.

 

Simptome pentru epuizarea termica

 

  • Deseori piele palida, rece si umeda
  • Transpiraţie abundenta
  • Crampe musculare sau dureri
  • Sentimentul de lesin sau ameteala
  • Dureri de cap, slăbiciune, sete si greaţă 
  • Temperatură ridicată, de obicei, mai mult de 100 F (37,7 C) şi pulsul a crescut

 

Sugari, copii sub varsta de 4 ani, excesul de greutate, şi persoanele în vârstă sunt mai susceptibile de a avea această problemă, aşa cum sunt si cei cei care iau antihistaminice şi anumite tipuri de medicamente, pentru hipertensiune arteriala, boli de inima, sau de depresie.

Insolatia se poate dezvolta de multe ori rapid. Condiţiile medicale sau medicamentele care afectează capacitatea organismului de a transpira poate predispune la această problemă. Insolatia se întâmplă în următoarele două moduri:

- o forma clasica care apare la persoanele ale căror mecanisme de răcire sunt depreciate.

- o forma de efort care apare la persoanele anterior sanatoase, care sunt în cursul unei activitati obositoare într-un mediu cald.

 

Simptome pentruinsolatie

 

  • Stare de inconstienta sau un statut mental semnificativ anormal (ameţeli, confuzie, halucinaţii sau comă)
  • Piele inrosita, calda si uscata (deşi poate fi umeda iniţial de la transpiraţie sau de la încercările anterioare de racorire cu apă)
  • Poate aparea o tensiune arteriala crescuta uşor la început, care mai tarziu scade 
  • Hiperventilatie
  • Temperatura de 40 grade C sau mai mult

 

Ce sa faci in caz de insolatie

 

Insolatia este o urgenţă medicală şi trebuie tratată imediat. Sunati la 112 pentru a solicita o ambulanta, dacă bănuiţi că aveţi insolatie.

În timp ce sunteţi în aşteptare pentru o ambulanţă, asiguraţi-vă racorire pe cat de mult posibil. Mutaţi-va intr-o zonă rece, cât mai repede posibil, eliminati excesul de îmbrăcăminte şi încercati să va răcoriti prin ventilatie cu aer rece. În cazul în care sunteti conştienti, hidratati-va cu apa.

 

Cine este la risc de insolatie?

 

Insolatia poate afecta pe oricine, dar unele persoane sunt mai expuse riscului decât altele şi ar trebui să ia măsuri suplimentare de precauţie în perioadele de vreme calda, mai ales în timpul unui val de căldură. Acestea includ:

  • persoanele in varsta
  • sugarii di copiii mici
  • persoanele cu afecţiuni care afectează capacitatea organismului de a se răci, cum ar fi diabetul
  • cei care au băut prea mult alcool (care deshidrateaza organismul)
  • cei care ia anumite medicamente cu ar fi antipsihoticele si beta-blocantele 
  • persoanele carora le este dificil sa se racoreasca în timpul unui val de căldură - de exemplu, cei care sunt imobilizati la pat.

 

Evitarea epuizarii termice si insolatiei

 

Există măsuri pe care le puteţi lua pentru a reduce riscul de epuizare şi de insolatie in timpul unui val de căldură:

  • Staţi departe de soare în timpul celei mai fierbinti perioade ale zilei, în special între orele 11 şi 15.
  • Dacă trebuie să mergeti în căldură, mergeti pe la umbră, si purtati protecţie solară şi o pălărie.
  • Nu lăsaţi pe nimeni într-o maşină parcată.
  • Evitaţi efortul fizic extrem.
  • Consumati multe bauturi racoritoare, dar evitati-le pe cele care contin cofeina si alcool.
  • Consumati alimente reci, în special salate si fructe, cu un conţinut mare de apă.
  • Faceti un dus sau o baie cu apa rece.
  • Stropiti-va cu apă pe piele sau pe haine, sau păstrati o cârpă umedă pe partea din spate a gatului.
  • Păstraţi mediul rece.

 

Primul ajutor pentru insolatie

 

Dacă bănuiţi că cineva are insolatie, sunati imediat la 112 sau transportati persoana la un spital. Orice întârziere in a cauta ajutor medical poate fi fatala.

Puteţi încerca, de asemenea, urmatoarele strategii de răcire:

  • Racoriti pacientul în timp ce ii udati pielea cu apa.
  • Aplicaţi pachete de gheata la subsuori, inzona inghinală, gât si spate. Deoarece aceste zone sunt bogate in vasele de sânge aproape de piele, racirea lor poate reduce temperatura corpului.
  • Introduceti pacientul într-o cabină de duş sau cadă cu apă rece.

După ce s-a recuperat, pacientul va fi mult mai sensibil la temperaturi ridicate în timpul perioadei imediat următoare. Deci, este mai bine sa evite vremea caldă şi exercitarea intensa până când medicul ii va spune că este siguranta pentru a-si relua activitatile normale.

Evitaţi lichidele care conţin cofeină sau alcool, pentru că ambele substanţe poate face sa se piarda mai multe lichide şi agraveaza starea. De asemenea, nu luaţi tablete de sare decât dacă medicul v-a spus să faceţi acest lucru. Metoda cea mai simplă şi sigură de a înlocui sarea si alti electroliti în timpul valurilor de căldură este de a bea sucuri de fructe.

 

Produse naturiste Calivita de ajutor in insolatie

 

- Clorofila lichida extrasa din lucerna, sub forma Liquid Chlorophyll Calivita, deblocheaza si fluidizeaza circulatia sanguina si limfatica si imbunatateste functiile organelor implicate in metabolism, precum ficatul si rinichii. De asemenea, reduce senzatia de oboseala si ofera energie si vitalitate.

- Filtrul de apa cu asmoza inversa Aquarion are calitatea de a produce apa ionizata, imbogatita cu oxigen si fata substante daunatoare sau metale grele. Apa ionizata alcalina ofera o mai buna hidratare si oxigenare a intregului organism


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Insolatie

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Liquid Chlorophyll278.00 Ron1-1-1 linguri de sirop + tamponare cu sirop diluatLichid 473 mlDetalii Produs
Clorofila din lucerna imbunatateste activitatea organelor implicate in metabolism, reduce senzatia de oboseala, ofera energie si vitalitate.
2. Aquarion11500.00 Ronminim 2 litri de apa alcalina/ zi1Detalii Produs
Apa alcalina ionizata ofera o hidratare de pana la 6 ori mai mare decat apa pe care o consumam in mod obisnuit si este, de asemenea, imbogatita cu oxigen pentru celule.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Epuizarea termica poate aparea atunci cand temperatura din interiorul corpului (temperatura de baza) se ridica intre normalul de 37 ° C si pana la 40 °. La aceasta temperatura, nivelul de apa si sare in organism incepe sa scada, ceea ce poate provoca unei persoane sentimentul de rau, senzatie de lesin si transpiratie puternica.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
voma
dureri de cap
stari de voma si greata
temperatura ridicata a corpului
piele rosie si/sau foarte uscata
AstenieDetalii Afectiune
Astenia este un termen medical care face referire la o condiţie a organismul, in care acesta nu are sau isi pierde puterea ca un întreg, sau în oricare din părţile sale. 
Calmant (pentru dureri de cap, cefalee)Detalii Afectiune
Cefaleea este definita ca o durere de cap sau in partea superioara a gatului. Aceasta zona este una dintre locatiile cele mai comune de durere în organism şi are multe cauze.
Comotie cerebrala (prevenire)Detalii Afectiune
O comotie cerebrala este o leziune a creierului cauzata de vibratii ale creierului in interiorul craniului, ca urmare a unui traumatism cranian.
MahmurealaDetalii Afectiune
Mahmureala este o colectie de semne si simptome legate de o repriza recenta de consum exagerat de alcool. Bolnavul are de obicei o durere de cap, se simte rau, ametit, somnoros, confuz si senzatie de sete. 
Meteo-sensibilitate (meteorosensibilitate)Detalii Afectiune
Foarte multi oameni pretind ca pot prezice o furtuna care urmeaza sa se produca, printr-un disconfort la nivelul articulațiilor lor sau prin migrene. Au existat unele rezultate surprinzătoare atunci când oamenii de știință au analizat cefectele schimbărilor în tiparele meteorologice si au realizat ce influenta pot avea asupra persoanelor cu meteorosensibilitate. Schimbările de temperatura, presiunea și puterea vântului pot afecta suferinzii de aceasta conditie. 
MigrenaDetalii Afectiune
Cefaleea care dureaza 4 pana la 72 de ore, este pulsatila, are o intensitate moderata pana la severa, este unilaterala, se agraveaza cu efortul si se asociaza cu greata, voma sau fotofobia, sensibilitatea la lumina, zgomot sau miros.
VentriculitaDetalii Afectiune
Ventriculita reprezinta inflamarea ventriculelor cerebrale, cele care contin si permit circularea lichidului cefalorahidian prin creier. Ventriculita apare ca o consecinta a infectiei de la nivelul ventriculelor, conducand la umflarea si inflamarea acestora, afectiune ce apare in special la pacientii cu drenaj ventricular extern sau stent intraventricular.
MeningitaDetalii Afectiune
Meningita este o inflamatie a membranelor protectoare ale sistemului nervos central, cunoscute sub numele de meninge, cauzata de o infectie a lichidului cefalorahidian.
SomnambulismDetalii Afectiune
Somnambulismul este o tulburare de comportament care intervine in stadiul de somn adanc si care este caracterizata de mers in somn sau alte tipuri de activitati desfasurate in timp ce persoana inca doarme. 
Narcolepsia (boala somnului)Detalii Afectiune
Narcolepsia este o afectiune neurologica ce afecteaza capacitatea creierului de a controla ciclul somn-veghe. De obicei, persoanele care sufera de narcolepsie se simt odihniti imediat dupa ce s-au trezit, dar le va veni din nou somn pe tot parcursul zilei.

0 recenzii pentru Insolatie

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 4 + 7

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.