Infarct miocardic (prevenire)

Descriere Remediu Naturist

 

Un infarct miocardic, cunoscut de obicei sub denumirea de atac de cord, este un prejudiciu intern care pune în pericol viaţa. Un atac de cord apare atunci cand fluxul de sange la inima devine blocat de un obstacol într-un vas de sânge. O inima se bazeaza pe un flux continuu de sânge pentru a primii oxigenul de care are nevoie pentru a funcţiona. Atunci când o inima nu primeşte un flux de sange necesar, celulele cardiace pot muri sau deveni permanent deteriorate. Acest lucru poate pune presiune mai mare asupra inimii provocand o funcţionare necorespunzătoare sau chiar un blocaj total, care poate fi mortal daca nu se intervine imediat.

 

Semne si simptome

 

Aproximativ 2/3 din pacienti prezinta simptome prodromale cu zile sau saptamani inainte de eveniment, incluzand angina instabila sau crescendo, dispnee sau fatigabilitate. Primul simptom de infarct miocardic acut este de obicei o durere viscerala profunda, substernala, descrisa ca o senzatie de durere sau presiune, deseori cu iradiere in spate, maxilare sau bratul stang. Durerea este similara cu disconfortul din angina pectorala, dar este de obicei mai severa, de durata lunga si se amelioreaza putin si doar temporar la incetarea efortului sau administrarea de nitroglicerina. Totusi disconfortul poate fi foarte usor, si probabil ca 20% din IM acute sunt silentioase sau nerecunoscute ca boala de pacient. Femeile pot prezenta disconfort toracic atipic.

 
Pacientii varstnici pot acuza mai mult dispnee decat durere toracica de tip ischemic. In episoadele severe pacientul devine nelinistit si poate avea senzatia de moarte iminenta. Pot aparea greata si varsaturi, in special in IM inferior. Pot predomina simptomele de insuficienta ventriculara stanga, edem pulmonar, soc sau aritmii severe.
 
La examenul fizic, pacientul  prezinta  de obicei dureri mari, este agitat si nelinistit, cu tegumente palide, reci si transpirate. Poate aparea cianoza periferica sau centrala. Pulsul poate fi filiform, TA este variabila, desi multi pacienti prezinta initial un anumit grad de hipertensiune, daca nu se dezvolta socul cardiogen.
 
Deoarece infarctul miocardic acut este o urgenta medicala va fi tratat ca atare la spital de catre medicii de specialitate.
 
 

Factorii de risc pentru infarctul miocardic sau atacul de cord

 
Există o gamă largă de factori de risc care pot creste sansa unei persoane de a avea un infarct miocardic. Unii dintre acestia sunt predispoziţiile genetice, în timp ce alti se bazează pe stilul de viata si dieta. Factorii de risc includ:

 

  • Hipertensiunea arteriala 
  • Diabetul zaharat 
  • Boli de inimă 
  • Obezitatea 
  • Fumatul 
  • Nivelul ridicat al colesterolului

 

O persoană cu una sau mai multe complicaţii de sănătate din cele de mai sus poate avea risc mai mare şi, prin urmare, ar trebui să fie frecvent verificata pentru probleme cardiace. Un factor suplimentar recent descoperit ca o cauza pentru un risc crescut de infarct miocardic il reprezinta  anumite medicamente. De exemplu, contraceptivele orale care conţin compusul chimic sintetic drospirenona pot creste riscul unei persoane de a forma cheaguri de sânge, care se pot depune într-un vas de sange si pot induce un atac de cord. 
 

 

Cine este in pericol?

 

Cele mai multe cazuri de infarct miocardic acut sunt generate de boala coronariana (BC). Placa de sterom se construieşte încet de-a lungul peretilor arteriali interiori şi în cele din urmă provoacă cheaguri care blochează fluxul de sânge. Blocajul împiedică sângele oxigenat sa ajunga la inimă, determinand o deteriorare musculara. 
 

O alta cauza potenţiala (deşi mai puţin frecventa decât boala coronariana) este reprezentata de spasmele arterelor care cauzeaza contractarea pasajelor arteriale impiedicand circulatia sangelui. Acest lucru se poate întâmpla ca urmare a fumatului, stresului sau frigului extrem. 

Cei mai mulţi oameni predispusi la infarct miocardic acut sufera de boli coronariene.

 

Acumularea de placi este de obicei datorata ingestiei constante de alimente grase, nivel ridicat de colesterol, fumat, obezitate şi lipsa de exerciţiu. Varsta este, de asemenea, un factor de risc; BC este mult mai raspandita in randul persoanelor în vârstă. Acest lucru este de înţeles, deoarece placa de aterom se construieşte încet, de-a lungul timpului, în interiorul peretilor arteriali. 
 

 

Atacurile de cord sunt, de obicei, declanşate de un efort intens, atât fizic cat şi psihic. Infecţiile acute severe, cum ar fi pneumonia pot declanşa, de asemenea, atacuri de cord. O persoană cu risc de atac de cord, de obicei, are un istoric clinic de dureri în piept, care durează mai mult de 20 de minute. Persoană va avea, de asemenea, modificari ale citirii ECG, precum şi nivelurile fluctuante de biomarkeri serici cardiaci.

 

Ce cauzeaza un atac de cord?

 

  • Ateroscleroza - este un proces treptat, în care plăcile de colesterol sunt depozitate in peretii arterelor. Aceste placi duc la rigidizarea peretilor arteriali şi îngustarea canalului interior (lumen) al arterei. Arterele care sunt ingustate de ateroscleroza nu pot livra suficient sange pentru a menţine o funcţionare normală a părţilor corpului pe care le alimenteaza. De exemplu, ateroscleroza arterelor din picioare provoaca scaderea fluxului de sange la nivelul membrelor inferioare. Scaderea fluxului de sange la nivelul membrelor inferioare poate duce la dureri în picioare în timpul mersului pe jos sau exercitiilor fizice, ulcere de gamba, sau o întârziere în vindecarea ranilor la picioare. 
     

La multe persoane, ateroscleroza poate rămâne tăcuta (nu provoacă simptome sau probleme de sănătate) ani sau decenii. Ateroscleroza poate să înceapă foarte devreme, în anii adolescentei, insa simptomele sau problemele de sănătate, de obicei, nu apar până mai târziu la maturitate atunci când îngustarea arterială devine severa. Bolile coronariene se refera la ateroscleroza care produce intarirea si ingustarea arterelor coronare. Bolile cauzate de reducerea alimentării cu sânge a muschiului inimii de la ateroscleroza coronariana sunt numite boli coronariene cardiace. Acestea includ atacuri de cord, moarte subita, dureri în piept, ritm cardiac anormal si insuficienţă cardiacă din cauza slabirii muschiului inimii.

 

  • Ateroscleroza si angina pectorala. Angină pectorală este durera în piept sau presiunea care apare atunci cand furnizarea de sange si de oxigen pentru muschiului inimii nu pot ţine pasul cu nevoile musculare. Atunci când arterele coronare sunt ingustate cu mai mult de 50 - 70 %, arterele nu pot creşterea fluxul de sange pentru muschiul inimii in timpul exercitiilor fizice sau altor perioade de cerere mare de oxigen. O sursă insuficientă de oxigen pentru muschiul inimii produce angina pectorala. Angina care apare la efort se numeste angina pectorala de efort. 

 

Angina pectorala de efort, de obicei, se simte ca o presiune, greutate, stoarcere, sau durere în piept. Aceasta durere poate călători în zona gâtului, maxilarului, bratelor, spatelui, sau chiar a dintilor, si poate fi insotita de dificultati de respiratie, greata, sau de o sudoare rece. Angina pectorala de efort de obicei dureaza de la 1 la 15 minute şi este exonerata de repaus sau de plasarea unui comprimat de nitroglicerina sub limba. Atât odihna cat şi nitroglicerina reduc cererea muschiului cardiac pentru oxigen, eliberând astfel angina pectorala. Angina pectorala de efort poate fi primul semn de avertizare pentru o boală coronariană avansata. Durerile în piept care dureaza doar cateva secunde rar sunt datorate bolii coronariene.

 
Angina, de asemenea, poate aparea la repaus. Angina de repaus indică  faptul că o artera coronariana a fost redusa la o astfel de măsură critică incat inima nu primeşte suficient oxigen chiar si in repaus. Atacurile de cord pot apărea în orice moment, insa cele mai multe apar între 4:00 AM şi 10:00 din cauza nivelurilor mai ridicate de adrenalina in sange eliberata de glandele suprarenale in timpul orelor de dimineata. Un nivel crescut de adrenalina poate contribui la ruptura plachetelor de colesterol. Aproximativ 50% dintre pacientii care dezvolta atacuri de cord au simptome de avertizare, cum ar fi angina pectorala de efort sau de odihnă înainte de atacurile de cord.

 

Tratament pentru atac de cord

 
O persoană care suferă de un atac de cord necesita atentie medicala imediata pentru a preveni deteriorarea inimii. In afara de primirea de oxigen, trinitrat de gliceril şi aspirina, persoanele care au atacuri de cord vor suferi o serie de teste de diagnostic, inclusiv un test de sange, electrocardiograma, şi raze X la piept. Aceste teste vor determina nivelurile de troponina sau creatinkinaza, care de obicei indică deteriorarea tesutului cardiac. Tratamentul poate implica tratament trombolitic sau interventie coronariana percutanata. Pentru cazurile severe, o interventie chirurgicala de bypass poate fi efectuata pentru a debloca artera coronara afectată. 
 

 

Oamenii care au supravietuit unui atac de cord pot reduce riscul de reaparitie prin monitorizarea tensiunii arteriale şi modificarea stilului de viata. Acestia nu au voie să fumeze, sa bea excesiv şi vor fi încurajati să faca exercitii fizice în mod regulat, sa aiba o dieta bine echilibrata şi să ia medicamente pe termen lung. Aceste medicamente includ antiagregante plachetare (aspirina), beta-blocante (metoprolol), terapia cu inhibitori ai ECA, statine, antagonisti de aldosteron şi acizi grasi omega-3. 
Este foarte probabil ca complicatiile unui atac de cord să apară imediat. Aceste complicatii pot include insuficienta cardiaca congestiva, ruptura de miocard, pericardită, aritmie şi şoc cardiogen. Acesta este motivul pentru care atacurile de cord pot fi fatale, deoarece efectele apar destul de rapid.

 

Remediu naturist pentru atac de cord cu produse Calivita

 

Frecventa bolilor de inima si a atacului de cord creste in cazul in care tensiunea arteriala este crescuta, se consuma alcool, se fumeaza sau exista exces de grasime in sange. Estractul din fructul Noni din compozitia suplimentului alimentar Noni Lichid ajuta la reglarea tensiunii arteriale, imbunateste digestia grasimilor, diminueaza efectele nocive ale fumului de tigara si alcoolului si reduce efectul stresului asupra organismului.

 

Rhodiolin este de asemenea un supliment nutritional care reduce efectul nociv al stresului asupra inimii, normalizeaza bataile neregulate ale inimii si asigura o irigare locala optima. Datorita efectului beta-blocant reduce riscul de infarct miocardic.

 

Acizii grasi Omega 3 ajuta la imbunatirea ritmului cardiac, reduc nivelul de colesterol si trigliceride si impiedica agregarea trombocitara, de aceea suplimentul nutritional Omega 3 este un remediu foarte eficient in scaderea riscului de ateroscleroza, hipertensiune arteriala si infarct miocardic.

 

Ginkgo Biloba este o planta utila in special in imbunatatirea circulatiei sangvine si functiei cerebrale.  Impreuna cu antioxidantii din compozitia produsului alimentar Protect 4Life, Ginkgo Biloba ajuta la prevenirea unor afectiuni cardiovasculare, deoarece regleaza ritmul cardiac, reduce tensiunea arteriala si are efect anticoagulant.

 

Recomandarile pe care le facem in cele ce urmeaza sunt adresate pacientilor cu angina pectorala pentru a preveni aparitia infarctului miocardic sau la pacientii care au avut un infarct miocardic pentru a preveni reinfarctul.

 

Noni Lichid se administreaza cu 1/2h inainte de masa cate 1-0-1 linguri de sirop pe zi. Noni stimuleaza formarea oxidului de azot in organism, care, impreuna cu efectul miorelaxant al scopoletinei ( un alt component al acestui sirop), determina dilatatia arterelor, reducand astfel hipertensiunea arteriala. Oxidul de azot are actiune antitrombotica prevenind astfel infarctul miocardic.

 

Omega 3 se administreaza 1-0-0 capsule pe zi. ProdusulOmega 3 contine acizii grasi esentiali, sunt foarte importanti pentru organism deoarece sunt precursorii prostaglandinelor care regleaza functionarea aparatului cardiovascular, metabolismul lipidic (scad colesterolul si trigliceridele sanguine si impiedica agregarea trombocitara).

 

Rhodiolin se administreaza 1-1-1 capsule pe zi. Are efect cardioprotector ,antistres, regleaza ritmul cardiac si asigura o buna irigare a miocardului,regleaza tensiunea arteriala.

 

Protect 4 Life se administreaza 1-1-0 tablete pe zi. Acestacontine Ginkgo biloba care imbunatateste memoria, reduce simptomele bolilor cardiovasculare, are efect anticoagulant, normalizeaza tensiunea arteriala.        


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Infarct miocardic (prevenire)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Lichid236.00 Ron1-0-1946 mlDetalii Produs
Siropul de noni este un antioxidant puternic, ce reduce riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral, regleaza tensiunea arteriala, ajuta in tratamentul aterosclerozei, amelioreaza dibetul zaharat si regleaza somnul.
2. Omega 3104.80 Ron1-0-0100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Acizii grasi omega 3 sunt grasimi esentiali pentru buna functionare a creierului, inimii, pentru sanatatea pielii si integritatea tesuturilor. Mentin echilibrul grasimilor in organism, previn bolile de inima, reduc inflamatia.
3. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiola rosea actioneaza ca un adaptogen natural, ce reduce efectele stresului asupra inimii si previne bolile cardiace. Este un foarte bun antioxidant, previne si trateaza aritmiile, anxietatea si depresia.
4. Protect 4Life41.87 Ron1-1-090 tablete = 59 gDetalii Produs
Antioxidantii, impreuna cu gingko biloba, au rol benefic in imbunatirea circulatiei sanguine, normalizeaza tensiunea arteriala, sunt de ajutor in afectiuni cardio-vasculare, optimizeaza functia cerebrala si reduc oboseala.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

 

Necroza ischemica miocardica ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
dificultati respiratorii
palpitatii
transpiratii excesive
durerea severa survenita brusc in pieptDurerea poate radia in maxilar, in umarul si apoi in bratul stang, sau in ambele brate
Accident vascular cerebralDetalii Afectiune
Tulburare brusca a functiilor cerebrale, determinate de aparitia unui blocaj al aportului sangvin sau de ruptura unei artere.
Aparat cardiovascularDetalii Afectiune
Aparatul cardiovascular este compus din sisteme si organe esentiale pentru supravietuirea organismului: inima, vasele de sange si sangele. Componenta critica a sistemului cardiovascular este inima.
Aritmie cardiacaDetalii Afectiune
O aritmie apare atunci cand ciclul electric normal al inimii este perturbat. Se caracterizeaza prin batai anormale ale inimii. Cand apare la o inima bolnava, poate pune viata in pericol.
AterosclerozaDetalii Afectiune
O forma de arterioscleroza caracterizata prin ingrosarea neuniforma subintimala (ateroame) a arterelor mari si medii, care poate reduce sau obstrua fluxul sanguin.
Cardiopatie ischemicaDetalii Afectiune
Dezechilibrul intre aportul si necesarul de oxigen la nivelul miocardului. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile aterosclerotice.
Hipertensiune arterialaDetalii Afectiune
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune grava, care poate creste in mod semnificativ probabilitatea de a avea boli de inima coronariene, un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, precum si alte probleme de sanatate. In termeni literali, "tensiunea arteriala" este forta cu care sangele impinge impotriva peretilor arteriali, in timp ce inima pompeaza sange. O forta mare pe o perioada lunga de timp se numeste HTA, iar aceasta poate provoca daune importante in organism.
HipotensiuneDetalii Afectiune
Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.
Insuficienta cardiacaDetalii Afectiune
Insuficienta cardiaca este o afectiune grava, in care inima nu pompeaza eficient  sange in partile corpului. Por fi afectate partea stanga, dreapta, sau chiar ambele parti ale corpului. Simptomele depinde de care parte este afectată şi de cât de severă este insuficienta cardiaca - simptomele pot fi severe. Insuficienta cardiaca poate cauza probleme si dincolo de cele evidente fizice.
AVC - acident vascular cerebralDetalii Afectiune
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta.
Boala CoronarianaDetalii Afectiune
  In general boala coronariana se datoreaza depunerii subintimale a ateroamelor in arterele mari si medii ce iriga cordul. Mai rar boala coronariana se datoreaza spasmului coronarian, care este de obicei idiopatic (cu sau fara ateroame asociate) sau se poate datora drogurilor cum este cocaina.   Ateroscleroza coronariana are in mod caracteristic un debut insidios, este deseori distribuita neregulat in diferite vase si poate interfera brusc cu fluxul sanguin catre diferite segmente ale miocardului, de cele mai multe ori datorita ruperii unei placi ateromatoase excentrice, cu tromboza intraluminala consecutiva.   Complicatiile majore ale bolii coronariene sunt: angina pectorala, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita datorita aritmiilor.   Factorii de risc sunt bine cunoscuti: niveluri sanguine crescute de colesterol (LDL-colesterol colesterolul rau), niveluri scazute de HDL - colesterol (colesterolul bun) si vitamina E serica precum si o conditie fizica precara. Riscul de boala coronariana este amplificat de fumat, regimuri alimentare bogate in grasimi si calorii si sarace in substante fitochimice (care se gasesc in fructe si legume), fibre, vit. C sau E, sau regimuri alimentare cu continut scazut in acizi grasi omega 3 polinesaturati, slaba adaptare la stres si sedentarismul. Anumite afectiuni sistemice (de ex. hipertensiunea arteriala, diabet, hipotiroidie) se asociaza de asemenea cu un risc crescut de boala coronariana.
Abces cardiacDetalii Afectiune
Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele.

0 recenzii pentru Infarct miocardic (prevenire)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 5

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.