Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)

Descriere Remediu Naturist

 

Hematemezaeste vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea".

 

Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. Melena implică faptul că sângele a fost în tractul gastro-intestinal timp de cel puțin 14 ore, care indica, de obicei, o sursă de hemoragie in tractul gastrointestinal superior, dar sangele poate să apară, de asemenea si din intestinul subtire sau colon. Aceasta conditie poate fi asociata sau nu cu hematemeza.

 

Hematemeza si / sau melena sunt cauzate de o sângerare acută in tractul GI superior sau in gură sau faringe. Hematemeza abundenta este o urgenta medicala foarte comuna, care implica un procent de mortalitate in spital de 8 - 14%. În rândul adulților, hemoragia cauzata de ulcer gastric sau duodenal si varice esofagiene este cea mai frecventa.

 

Cum este recunoscuta o sangerare în tractul digestiv?

 

Semnele de sangerare la nivelul tractului digestiv depind de locul și severitatea hemoragiei.

Daca hemoragia se produce in rect sau in colonul inferior, atunci un sange de culoare rosu luminos va acoperi sau se va amesteca cu scaunul. Scaunul poate fi amestecat cu sânge mai inchis daca sangerarea este la nivelul colonului superior sau la capătul îndepărtat al intestinului subtire.

 

Atunci cand exista sangerari la esofag, stomac sau duoden, scaunul este de obicei negru și foarte urat mirositor. Voma poate fi de culoare rosu aprins sau de aspectul unei "cafele solide " atunci cand sangerarea este din esofag, stomac sau duoden.

 

Daca sangerarea este oculta, sau ascunsa, ar putea să nu fie observate modificări în culoarea scaunului.

 

Dacă sangerarea apare brusc si masiv, o persoana se poate simti slabita, amețita, poate simti senzatie de lesin, respirație scurta sau crampe ca cele provovate de dureri abdominale sau diaree. Poate apărea un șoc, cu un puls rapid și scăderea tensiunii arteriale. Persoana poate deveni foarte palida.

 

Daca sangerarea este lentă și are loc pe o perioada lunga de timp, va rezulta un debut treptat de oboseala, letargie, dificultăți de respirație, paloare și anemie. Anemia este o afecțiune în care substanta din sange bogata in fier, hemoglobina, este diminuata.

 

Retineti ca fierul si unele alimente, cum ar fi sfecla, pot da un aspect rosu sau negru scaunului, indicand in mod fals sange in scaun. 

 

Sangerarea gastro-intestinala acuta va aparea initial ca varsaturi de sange, scaune sangeroase sau scaune negre, lucioase. Sangele varsat poate arata ca "zatul de cafea."

 

Simptomele asociate cu pierderea de sange pot include:

 

  • Oboseala
  • Slabiciune
  • Scurtarea respirației
  • Dureri abdominale
  • Aspect pal
  • Varsaturi de sânge care, de obicei, provin din TGI superior.
  • Scaunul de culoare rosu aprins sau maro poate fi datorat unei hemoragii intense in TGI inferior sau superior.
  • Pe termen lung hemoragiile gastro-intestinale pot trece neobservate sau pot provoca anemie, oboseala, scaune negre, sau un test microscopic pozitiv pentru sange.

 

Cauzele hemoragiilor digestive

 

Cauzele de hemoragie digestiva sau gastro-intestinala (GI) sunt clasificate în funcție de locația lor în tractul gastro-intestinal.

 

Sangerarea in TGI superior

 

  • Ulcer peptic: ulcerele peptice sunt eroziuni localizate ale mucoasei tractului digestiv. Apar de obicei în stomac sau duoden. Defalcarea mucoasei duce la deteriorarea vaselor de sange, cauzand sangerari.

 

  • Gastrita: inflamația generală a mucoasei gastrice, care poate duce la hemoragie. Gastrita, de asemenea, rezultă din incapacitatea mucoasei gastricede a se proteja de acidul pe care il produce. AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), steroizii, alcoolul, arsurile si traumatismele pot provoca gastrita.

 

  • Varice esofagiene: umflarea venelor din esofag sau stomac, de obicei, rezultata dintr-o boala de ficat. Varicele apar cel mai frecvent în ciroză hepatică alcoolică. Atunci când varicele sangereaza, hemoragia poate fi masiva, catastrofala și apare fără avertisment.

 

  • Sindromul Mallory-Weiss: O lezare in mucoasa esofagiana sau stomacala, de multe ori, ca urmare a vărsăturilor sau senzației de vomă. Lezarea mucoasei, de asemenea, poate să apară după convulsii, tuse puternica sau ras, ridicare, incordare, sau la nastere.

 

  • Cancer: Unul dintre primele semne de cancer esofagian sau de stomac pot fi sange în voma sau scaun.

 

  • Inflamația: în cazul în care membranele mucoase se descompun, ele sunt în imposibilitatea de a contracara efectele dure ale acidului gastric. Medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS), acidul acetilsalicilic, alcoolul, precum si fumatul promoveaza formarea ulcerului gastric. Helicobacter pylori este un tip de bacterie care promovează, de asemenea, formarea de ulcere.

 

Sangerarea in TGIinferior

 

  • Diverticuloza: Una dintre cele mai comune cauze de sangerarein TGI inferior-. Mici buzunare, sau diverticuli, se formeaza în peretele colonului (intestinul gros), de obicei, într-o zona slabita a peretelui intestinal. Se pot dezvolta mai multe buzunare, care sunt mult mai frecvente la persoanele care au constipație și se forteaza in timpul miscarii intestinului.

 

  • Cancerele: Unul din semnele timpurii ale cancerului de colon sau rectal potfi sange in scaun.

 

  • Boala inflamatorie intestinala (BII): Inflamația de la BII provoca adesea scaune mucoase amestecate cu sânge.

 

  • Diaree infectioasa: Unele virusuri sau bacterii pot provoca daune la nivelul captuselii interioare a intestinului, care pot duce la sângerare.

 

  • Angiodisplazia: Impreuna cu diverticuloza, aceasta este una dintre cele mai comune cauze de sangerare in TIG inferior. Angiodisplazia este o malformatie a vaselor de sange din peretele tractului gastro-intestinal. Cel mai frecvent se produce în intestinul gros și de multe ori produce sangerare. Persoanele în vârstă și persoanele cu insuficienta renala cronica dezvolta boala cel mai des.

 

  • Polipii: polipi intestinali sunt tumori benigneale tractului gastro-intestinal, care apar mai ales la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. O mică parte dintre acesti polipi se pot transforma in cancer. Polipii de colon pot sângera rapid, sau pot sangera încet și pot merge nedetectati.

 

  • Hemoroizi si fisuri: Hemoroizii sunt vene umflate în și în jurul anusului. Intinderea repetata din timpul tranzitului intestinal le face să sângereze. Sangerarea de la hemoroizi este de obicei ușoară, intermitentă, și de culoare roșu deschis. Fisurile anale, sau leziunile in peretele anal, de asemenea, pot declanșa cantități mici de sângerare de culoare roșu  deschis la anus. Incordarea puternica in timpul trecerii unui scaun tare, de obicei, provoacă leziunile in cauza, care pot fi foarte dureroase si pot necesita interventii chirurgicale.

 

Cand sa solicitam asistenta medicala

 

Oriceprezenta de sange in scaun sau in tractul gastro-intestinal superior este semnificativă și are nevoie de atenție medicală. Scaunele negre sau întunecate pot reprezenta sângerare lentă în tractul gastro-intestinal și ar trebui să fie tratata de catre un medic.

 

Orice sângerare semnificativă în tractul gastro-intestinal, fieca sângele este vomitat sau eliminat prin rect, ar trebui să fie evaluata în departamentul de urgenta.

 

Hemoragiidigestive -Tratament medical

 

  • Sangerarea gastro-intestinală grava poate destabiliza semnele vitale. Tensiunea arterială poate scădea brusc iar frecvența cardiaca poate crește.

 

  • Ar putea fi nevoie de o resuscitare a pacientul cu fluide IV și, eventual, o transfuzie de sânge.

 

  • In unele cazuri, pacientul poate avea nevoie de interventie chirurgicala.

 

  • Odată ce cauza principala de sângerare în calea digestiva fost identificata, majoritatea oamenilor pot fi tratati eficient.

 

Utilizarea de endoscopie a crescut și acum permite medicilorsa vada nu numai locurile de sângerare, dar si să se aplice în mod direct terapia. O varietate de terapii endoscopice sunt utile pentru tratarea hemoragiilor tractului digestiv. Sângerare activă de la nivelul tractului digestiv superior poate fi deseori controlata de injectarea de substanțe chimice direct în locul sângerand, cu un ac introdus prin endoscop. Un medic poate, de asemenea, cauteriza, sau trata cu căldură o zona care sangereaza si tesutul inconjurator prin endoscop.

 

Tehnicile endoscopice nu controlează întotdeauna sângerarea ; uneori interventiile chirurgicale sunt necesare pentru a controla sângerare activă, severă sau recurentă.

 

Odata ce hemoragia este controlată, sunt adesea prescrise medicamente pentru a preveni reapariția de sângerare.

 

Prevenire hemoragii digestive

 

Oamenii pot preveni unele cauze de sangerare gastro-intestinale prin :

 

  • Evitarea alimentelor și declanșatoarelor, cum ar fi alcoolul și fumatul, care cresc secrețiile gastrice.

 

  • Consumarea unei diete bogate in fibre pentru usura digestia si eliminarea scaunelor, ajutand la prevenirea diverticulozei și hemoroizilor.

 

Suplimente naturiste Calivita de ajutor in hemoragie digestiva

 

  • Tulburarile distige cronice si acute, precum  ulcerele, balonarea si anorexia, pot fi controlate si imbunatite cu ajutorul suplimentului Green Care, pe baza de extract natural din lucerna. Ajuta la functionarea sanatoasa a oganismului, neutralizeaza acidul gastric in exces si ofera organismului multe substante nutritive valoroase.

 

  • Siropul natural cu clorofila extrasa din lucerna, Liquid Chlorophyll, are un bun efect in imbunatirea functiei organelor care sunt implicate in metabolism, adica ficatul, colonul si rinichii. Are de asemenea efect anticancerigen prin reducerea efectelor substantelor daunatoare pentru tractul digestiv, cum ar fi cele din tutun sau alcool. Are o actiune foarte puternica in combaterea celulelor canceroase de la nivelul colonului,  amelioreaza constipatia si favorizeaza cicatrizarea ulcerelor.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Green Care99.00 Ron2-2-2240 tablete = 178 gDetalii Produs
Extractul de lucerna controleaza si amelioreaza tulburarile tractului digestiv, precum balonarea, gastrita sau ulcerul, reduce aciditatea de la nivel gastric si ofera nutrienti valorosi pentru sanatate.
2. Liquid Chlorophyll169.00 Ron1-1-1 lngurite intr-un pahar cu apaLichid 473 mlDetalii Produs
Clorofila lichida extrasa din lucerna este un foarte bun protector gastric si este foarte utila in prevenirea si tratamentul gastritei, ulcerului si a altor probleme de la nivelul tractului digestiv. In plus, ofera substante nutritive importante.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Hematemezaeste vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
scaune inchise la culoarenegru, moale, lucios, ca pacura
durere abdominala
varsatura neagra sau cu sange cu aspect de "zat de cafea"
scurgeri anale cu sange
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 10 + 2

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.