Dureri menstruale

Descriere Remediu Naturist

 

Durerile menstruale se referă la durerile abdominale, care preced sau au loc în timpul perioadei menstruale a femeii. Aceastea sunt uneori menţionate ca si crampe menstruale şi apar de obicei în orice moment dupa ovulatie si pana la sfarsitul menstruatiei. De cele mai multe ori aceste dureri sunt situate în regiunea abdomenului inferior, fie la nivel central (suprapubian sau ombilical) sau pe părţile laterale, şi poate radia la nivelul coapselor sau al spatelui. Durerea, însă, tinde să dispară pe masura ce fluxul menstrual ajunge la capăt.

În prima parte a ciclului menstrual corpul unei femei se pregăteşte treptat pentru găzduirea unei sarcini prin producerea unei ingrosari a mucoasei interioare a uterului. După ovulaţie, în cazul în care concepţia nu are loc, aceasta mucoasa construita in interiorul uterului este eliminata din corp prin menstruatie. În timpul acestui proces, tesutul descompus elimina anumite substante chimice, inclusiv prostaglandine, care determina peretele muscular al uterului sa se contracte, iar aceasta contracţie ajută la expulzarea tesutului din uter prin vagin în formă de flux menstrual. Această contracţie, de asemenea, tinde sa contracte si vasele de sange din uter, reducând, prin urmare, aprovizionarea cu oxigen a uterului, şi acest lucru duce la dureri sau crampe simtite in timpul menstruatiei. Acest proces se intampla la fiecare femeie care se afla la menstruatie, prin urmare, multe femei au, de obicei un anumit grad de durere in timpul perioadelor menstruale şi acest lucru nu este neapărat anormal. Vestea buna este ca durerile menstruale tind să se reducă cu creşterea vârstei şi, de asemenea, cu creşterea numărului de copii, adică cu o femeie este mai în vârstă şi are mai multi copii, cu atat durerile menstruale devin mai reduse. Cu toate acestea, atunci când durerile menstruale devine excesive şi incapacitante, sau interfereaza cu activitatile zilnice ale unei femei, atunci acestea devin anormale şi medical aceasta anormalitate este menţionată ca dismenoree. Alte simptome care ar putea fi asociate cu dismenoreea includ greaţă, vărsături, modificarea tranzitului intestinal (diaree sau constipatie), dureri de cap, ameţeli, dezorientare, leşin, oboseală, şi hipersensibilitate la sunet, lumina, miros si atingere.

Dismenoreea (dureri menstruale anormal de excesive) poate fi clasificata în 2 tipuri, primară şi secundară. Tipul primar se referă la o dismenoree cu nici o cauza cunoscuta (de exemplu, nu poate fi gasita o cauza fizica sau psihogena pentru durere). Tipul secundar, cu toate acestea, poate fi cauzat de mai multe afectiuni medicale, inclusiv, dar nu se limitează la, următoarele:

• Boala inflamatorie pelvina (BIP)

• Boli cu transmitere sexuala (BTS)

• Fibroame

• Dispozitiv contraceptiv intrauterin (IUCD) din cupru

• Chisturi ovariene

• Endometrioza

• Sindromul premenstrual (PMS)

• Stresul şi anxietatea

Tratamentul pentru dismenoree implică atât gestionarea durerii cat si terapii specifice pentru orice cauza cunoscuta.

 

Gestionarea durerii include:

 

1. Terapia cu medicamente - următoarele tipuri de medicamente sunt cunoscute a fi eficiente împotriva durerilor menstruale :

- antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofen, piroxicam, diclofenac, etc ;

- alte medicamente pentru calmarea durerii pe baza de prescriptie medicala (inclusiv narcotice), cum ar fi pentazocină, tramadol, codeina, etc

- contraceptive hormonale (pilulele contraceptive)

2 . Terapia nemedicamentoasa :

- consumul de băuturi calde

- dusuri calde

- aplicarea unui prosop cald pe partea inferioara a abdomenului, sub ombilic

- un masaj circular cu varfurile degetelor peste abdomenul inferior

- evitarea meselor grele (consumul de alimente usoare, dar frecvent)

- creşterea aportului de fibre dietetice (mai multe fructe, legume, cereale integrale, etc), şi reducerea aportului de sare, zahăr, alcool si cofeina (cafea).

- păstrarea picioarelor ridicate in timp ce stati jos sau asezarea culcat pe o parte cu genunchii indoiti

- practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditaţia şi yoga

- efectuarea de exerciţii periodice, inclusiv exerciţii pelvine

- controlul greutatii (pierderea in greutate, daca este in exces)

 

Terapiile pentru cauze specifice includ toate tratamentele care vizează soluţionarea oricare dintre cauzele de dismenoree secundara, cum ar fi:

 

1. Antibiotice, de exemplu, în tratamentul de BIP şi BTS

2. Chirurgie, de exemplu, pentru fibroame, chisturi ovariene, etc

3. Terapie hormonala, de exemplu, în tratarea endometriozei

4. Anti-depresive, de exemplu, în managementul de PMS

5. Suplimente nutritive, de ex tiamina (vitamina B1), magneziu, vitamina E, zinc, acizi graşi omega-3, etc, care s-au dovedit eficiente in calmarea sau reducerea durerilor menstruale, mai ales în dismenoree primara. Tiamina, în special, a demonstrat ca poate fi un remediu, mai degrabă decât simpla suprimare a durerii, la multe femei cu dismenoree primara.

 

Ce vitamine şi minerale sunt de ajutor?

 

Acizii grasi Omega-3

Eficacitatea a fost demonstrata de un studiu din 1996 efectuat pe 42 de adolescente cu dismenoree care a arătat că 63% dintre acestea au obţinut un ajutor semnificativ in calmarea durerii utilizand suplimente pe baza de acizi grasi Omega-3. Acestia sunt acizi grasi esentiali, ceea ce înseamnă că nu pot fi produsi de către organism şi trebuie să fie luati din alimentatie. Sursele naturale includ somon, macrou, sardine, hamsii, seminţe de in şi uleiurile din ficat de cod. Acestia sunt, de asemenea, disponibili sub formă de capsule de ulei de peşte ca un supliment nutritiv. Acesti acizi grasi, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) si acidul docosahexaenoic (DHA), arată un puternic efect anti-inflamatoriu in organism si blocheaza producerea de prostaglandine inflamatorii, care sunt responsabile pentru crampe.

Vitamina E

În 2005, un studiu randomizat, controlat, a studiat eficacitatea vitaminei E într-un grup de 278 de fete în vârstă de 15-17 ani care sufereau de dismenoree. Consumul de vitamina E a demonstrat reducerea semnificativa a crampelor menstruale şi, de asemenea, a pierderii de sânge. Acest studiu completeaza probele obţinute în 1955, cand s-a demonstrat că 68% dintre pacientii cu dismenoree au avut reduceri semnificative ale crampelor menstruale cu vitamina E.

Magneziul

Dovezile asupra eficacitatii magneziului în ameliorarea crampelor menstruale au venit de la o meta-analiză (care combină diferite studii împreună), din 3 studii efectuate de Cochrane Collaboration (o institurie din Marea Britanie care analizează şi pune împreună multe studii clinice), în 2001. Este un mineral care face parte din multe procese metabolice din organism, inclusiv functia normala a muschilor. Surse naturale de magneziu sunt nuci, seminţe, legume cu frunze verzi şi cereale integrale. Acesta este, de asemenea, disponibil ca supliment nutriţional. Prin urmare, acest mineral iese în evidenţă ca un remediu bun pentru crampe menstruale. Efectele sale au fost crescute in studii prin adaugarea de vitamina B6, astfel luându-le împreună au dus la un rezultat mai bun. Feriţi-vă insa de doze mari, deoarece pot provoca tulburări gastro-intestinale, slăbiciune musculară şi anomalii cardiace. Poate interactiona cu unele medicamente utilizate pentru hipertensiune, osteoporoza si diuretice, asa ca intreabati medicul inainte, dacă luaţi astfel de medicamente.

Vitamina B1 (tiamina)

Un studiu controlat a demonstrat o reducere semnificativa a crampelor menstruale la 87% din femeile care se confruntă cu dismenoree. Ar trebui să fie luate în doze de 100 mg pe zi.

Zincul

Un studiu simplu de revizuire a statisticilor medicale privind femeile cu dismenoree (astfel de studii nu sunt indubitabile), a demonstrat ca o cantitate de30 mg de zinc pe zi, reduce crampele menstruale.

Vitamina B3 (niacina)

Unele dovezi au sugerat, în 1950, efectul niacinei în ameliorarea crampelor, dar nu s-a efectual niciun proces de control pentru a se confirma. Cu toate acestea, probele nu pot fi complet eliminate. Înroşirea feţei este un efect secundar posibil.

Calciul

Studiile clinice au sugerat ca suplimentarea cu calciu, prevede scutirea de crampe menstruale in timpul menstruatiei si reduce retenţia de apă în perioada de dinaintea menstruatiei. Acesta reduce în mod similar simptomele sindromului premenstrual (PMS).

Medicii recomanda multor femei ca in timpul menstruatiei sa consume fier suplimentar pentru a preveni anemia. Cu o pierdere de sânge timp de câteva zile, multe femei constată că nivelurile lor de fier sunt in declin.

 

Sfaturi nutritionale

 

Pentru femeile care au tendinţa de a reţine apa în timpul perioadelor lor, este important să limiteze consumul de sodiu. Snacks-urile sarate, cum ar fi chips-urile şi brânzeturile le pot face sa se simta balonate. Unele dintre cele mai grave alimente sunt produsele alimentare prelucrate, cum ar fi supele conservate şi alimentele pregatite la microunde. Asiguraţi-vă că citit etichetele şi pastrati o limita in aportul de sare până când se termină perioada mestruala.

Altă plângere comună in perioada menstrelor lunare este tendinta de a deveni constipata. Prin adăugarea de fibre in plus la dieta în timpul perioadei menstruale, se poate menţine o buna funcţionare a sistemului digestiv.

 

Suplimente nutritionale Calivita pentru tratamentul naturist al durerilor menstruale

 

  • Mega Zinc este un supliment excelent pentru completarea aportului de zic, eficient in diminuarea intensitatii crampelor menstruale.
  • Uleiul de primula are capacitatea de a reduce intensitatea tulburarilor lenstruale datorita continului sau bogat in acizi grasi esentiali, care aduc efecte pozitive in toate procesele inflamatorii. Evening Primrose Oil are capacitatea de a reduce sau elimina durerile menstruale. 
  • Setat pe programul hormonal, dispozitivul de tratament cu biorenonata -  BioHarmonex 3 - este de ajutor in  calmarea simptomelor specifice in menopauza si sindrom premenstrual.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Dureri menstruale

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Mega Zinc49.45 Ron0-0-1 (14 zile)100 tablete = 55 gDetalii Produs
Un aport optim de zinc diminueaza frecventa si intensitatea crampelor mentruale. Mega Zinc contine 50 mg de zinc, doza zilnica necesara pentru buna functionare a proceselor care au nevoie de acest mineral: imunitate, metabolism, musculatura, fertilitate.
2. Evening Primrose Oil97.00 Ron1-0-1100 capsule gelatinoasa = 78 gDetalii Produs
Uleiul de primula contribuie la eliminarea sau diminuarea crampelor menstruale prin imbunatirea echilibrului hormonal si a sanatatii aparatului reproducator feminin. Evening Primerose Oil contraindicatii: este un produs natural sigur.
3. BioHarmonex 32585.00 Ron2 sedinteDetalii Produs
Programul
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Durerile menstrualese referă la durerile abdominale, care preced sau au loc în timpul perioadei menstruale a femeii. Aceastea sunt uneori menţionate ca si crampe menstruale şi apar de obicei în orice moment dupa ovulatie si pana la sfarsitul menstruatiei. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
dureri de spate si pelvine
greata, stari de voma, balonare
dureri de cap si transpiratii

0 recenzii pentru Dureri menstruale

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 9 + 8

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.