Dischinezie biliara

Descriere Remediu Naturist

 

Dischinezia biliaraeste o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara (criza de fiere).

Atunci când o persoană mănâncă, un hormon cunoscut sub numelede colecistochinina este secretat de celulele din intestin. Acţiunea principală a colecistochininei este activarea unor receptori care sunt distribuiti în musculatura vezicii biliare, producand astfel contractia vezicii biliare şi eliminarea bilei. Apoi, bila este eliminată din vezica biliara si va ajunge in intestinul subtire. Dacă un pacient suferă de dischinezii biliare, inseamna ca vezica biliara nu se poate contracta în mod corespunzător.

La capatul canalului biliar se afla trei muschi care impreuna formeaza sfincterul Oddi. În acţiunea sa de a contracta vezica biliara, colecistochinina se leaga de receptorii din sfincterulOddi si determina relaxarea muschilor. În acest fel, bila este eliminata din vezica biliara si va ajunge in intestinul subtire. Dacă sfincterul Oddi nu funcţionează corect, bila nu va trece prin canalul biliar comun şi va rămâne în vezicii biliare, ceea ce va provoca dischinezii biliare.

 

Cauze si simptome de dischinezie biliara

 

Dischinezia biliara este adesea un simptom al bolii, mai degrabă decât o boală în sine. Poate semnala existenţa unor pietre la nivelul vezicii biliare, pancreatita acuta sau cronica si alte tulburari digestive. Cu toate acestea, simptomele pot fi induse de consumul de anumite tipuri de alimente. Inflamatia cronica poate fi o alta cauza de dischinezii biliare.

Există dovezi că stresul este o cauza semnificativa de dischinezie biliara. Unii teoreticieni cred că disfuncţia receptorilor de dopamina poate declanşa o dischinezie biliara. Funcţia vezicii biliare poate fi deteriorata şi nu poate primi semnale corespunzătoare din creier atunci cand bila va ajunge la vezica biliara.

Semnul cel mai evident al bolii este durerea ascuţită în hipocondrul drept, crampe intermitente, care sunt localizate sub coastele din dreapta. Cu toate acestea, exista multi pacienti care nu au simptome. Alti pacienti pot simti doar un disconfort vag sau o durere surda in hipocondrul drept. Cel mai adesea, durerea apare la aproximativ 40 de minute după ce pacientul a mâncat o masă bogată în grăsimi. Rar, pot să apară greaţă şi vărsături.

 

Diagnostic si factori de risc

 

Cele mai multe tipuri de tulburări ale vezicii biliare au simptome similare cu dischinezia biliara. Un diagnostic diferenţial extins este necesar pentru a exclude alte boli, cum ar fi cancerul sau calculii biliari. Pentru diagnostic, medicul va efectua, de obicei, teste de sange si cu ultrasunete. În cazul în care rezultatul acestei investigaţii este negativ, se vor efectua si alte teste cu ultrasunete, care evaluează funcţia vezicii biliare.

În cazul în care este necesară o investigaţie detaliată, atunci se va faceo colecistografie. Aceasta presupune injectarea unei substanţe de contrast in vasele de sange, care va fi transportata la celulele ficatului si vezicii biliare, permitand vizualizarea vezicii biliare la o examinare cu raze X.

Deşi există mai mulţi factori de risc pentru boala vezicii biliare, în general, puţine dintre acestia sunt destul de specifici. Obezitatea, vârsta şi sexul sunt factori cunoscuţi. Femeile mai in varsta care sunt supraponderale sunt mai susceptibile de a suferi de dischinezii biliare decât bărbaţii. Tratamentul implică, de obicei, colecistectomia laparoscopica (indepartarea vezicii biliare completă).

Inflamatia cronica a vezicii biliare ii poate afecta funcţia în mod semnificativ. O dieta bogata in grăsime sau săracă în fibre poate afecta funcţia vezicii biliare. Diverse tulburări tiroidiene, obezitatea, acidul din stomac, abuzul de alcool, consumul excesiv de alimente rafinate si zaharuri, consumul excesiv de anti-acizi şi antidepresive, diabetul zaharat, boala cronica inflamatorie intestinala, etc, sunt toate considerate ca factori de risc pentru bolile vezicii biliare.

Combinaţia de  dieta "civilizata", compusa din grăsimi saturate, alimente prajite, grasimi hidrogenate şi zahăr alb, faina alba, extrem de procesate, produse alimentare sarace in nutrienti, împreună cu un stil de viaţă sedentar tinde să creeze un mediu propice pentru formarea de calculi biliari sau alte probleme al vezicii biliare, precum dischinezia biliara.

O alimentatie cu prea multe grăsimi rele ne pune la risc, insa si oamenii care nu mananca deloc gras au, de asemenea, un risc. Lipsa totala de grasimi in dieta duce la o functionare mai putin frecventa a vezicii biliare, ceea ce ar putea duce la stază şi îngroşarea bilei. Este indicat consumul de cantitati moderate de grasimi corecte, cum ar fi uleiul de masline.

 

Recomandări:

 

  • Deoarece dischinezia biliara poate fi declanşata de către sistemul nervos, încearcati sa va mentineti calmi, cel puţin până ce durerea se ameliorează.
  • Luati 4-5 mese regulate pe zi si evitati alimentele cu un nivel ridicat de grăsimi.
  • Evitati alimentele prajite, sosurile si fripturile; optati pentru alimentele fierte sau coapte.
  • Renuntati la fumat şi încercaţi să nu aveti un stil de viaţă sedentar.
  • Pentru eliminarea corectă a bilei, este indicat ca după mese să va întindeti pe partea dreapta timp de 30 de minute.
  • Nu va torturati vezica biliara cu mese grele si copioase şi ajutati-o sa se recupereze cu ceaiuri de plante care au efect coleretic (stimuleaza secretia bilei) şi colagog (fluidizeaza bila pentru a se evacua mai uşor).

Dieta în cazul dischineziei biliare nu este foarte strictă. De obicei implica doar evitarea alimentelor care nu va fac bine.

 

Tratament dischinezie biliara

 

Tratamentul pentru dischinezie biliara se face prin tonifierea si relaxarea vezicii biliare şi prin reglarea secretiei de bila a tesutului hepatic. Dieta incluss în programul de tratament va îmbunătăţi activitatea hepatică şi biliară. După terminarea dietei, pacientul poate efectua un regim alimentar mult mai relaxat. Cu toate acestea, el trebuie să aibă trei mese pe zi şi nu trebuie să aibă nici un fel de gustare intre aceste mese.

Impactul şi efectele cauzelor generatoare sunt eliminate prin proceduri specifice tradiţionale. În acest fel, efectele stresului sunt eliminate şi organele afectate în mod indirect se vindeca: ficat gras (acumularea de ţesut adipos în zona hepatică care duce la perturbarea funcţiilor hepatice), disfuncţie a glandei tiroide, etc. Obiceiurile alimentare ale pacientului sunt ghidate de o dieta sanatoasa, în scopul de a echilibra si restabili flora intestinala.

 

Suplimente Calivita utile in tratamentul naturist al dischineziei biliare

 

  • Suplimentele naturale pe baza de lecitina extrasa din soia, precum Super Soya Lecithin - 100 caps, sunt eficiente in buna functionare a sistemului nervos si mentinerea unui nivel normal de colesterol. Substantele active, colina si inozitolul, contribuie la arderea si descompunerea grasimilor, prevenind astfel depunerea acestora la nivelul ficatului si bilei.
  • Enzimele digestive din papaya, sub forma Meal Time, sunt de ajutor in procesul de digestie si tulburari digestive. Enzimele digestive care stimuleaza procesul digestiv sunt foarte benefice pentru corectarea si reglarea activitatii vezicii biliare, a ficatului, pancreasului si intestinului gros, cu un rol important in eliminarea neplacerilor cauzate de o digestie necorespunzatoare.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Dischinezie biliara

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Super Soya Lecithin - 100 caps118.00 Ron2-1-0100 capsule = 166 gDetalii Produs
Lecitina mentine nivelul grasimilor sub control, astfel impiedicand depunerea acestora pe artere, la niveul ficatului, sau transformarea lor in calculi biliari. Super Soya Lecithin contraindicatii: este un produs sigur, pe termen lung.
2. Meal Time130.90 Ron1-1-1100 tablete masticabile = 67 gDetalii Produs
Enzimele digestive din papaya sprijina o digestie sanatoasa, imbunatatesc activitatea vezicii biliare, a pancreasului si a ficatului, elimina neplacerile datorate unei digestii ineficiente.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
varsaturi
gust amar
durere sub coasta dreapta
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Dischinezie biliara

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 6 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.