Diaree (enterita, enterocolita)

Descriere Remediu Naturist

 

Diareea este o creştere a frecvenţei de tranzit intestinal, o creştere în scaune moi sau ambele. Este cauzata de secreţie crescută de lichid in intestin, absorbţia redusa de lichid din intestin sau de trecerea rapidă de scaun prin intestin. Diareea poate fi acuta sau cronica, si fiecare are diferite cauze si tratamente. Complicatiile includ deshidratare, deerglari minerale şi iritarea anusului.

 Diareea trebuie să se distingă de alte patru condiţii. Deşi aceste condiţii pot însoţi diaree, eele au adesea cauze diferite şi tratamente diferite. Aceste alte condiţii sunt:

1. Incontinenta de scaun, care este incapacitatea de a controla mişcările intestinului până la o perioadă de timp corespunzătoare, de exemplu, până când se poate ajunge la toaleta

2. Urgenţa rectală, care este o dorinţă bruscă de a avea un scaun, care este atât de puternică încât, dacă o toaletă nu este disponibil imediat va fi aparea incontinenta

3. Evacuarea incompleta, care este o senzatie ca un alt scaun este necesar, la scurt timp dupa cel anterior

4. Mişcările intestinale imediat după o masă

 

Cauze pentru instalarea diareei

 

  • La persoanele cu intoleranta la lactoza (incapacitatea de a digera lactoza), care au consumat produse lactate aceasta fermenteaza in intestinul gros unde se poate produce balonare, flatus, diaree şi dureri.
  • Consumul de cantitati mari de indulcitori artificiali, cum ar fi hexitol, manitol şi sorbitol poate provoca diaree.
  • Intoxicatiile alimentare care duc la diaree sunt cauzate de bacterii, cum ar fi Salmonella, E. coli şi Campylobacter.
  • Diareea este adesea un simptom al multor condiţii de sănătate, cum ar fi diverticuloza, sindromul de colon iritabil, hipertiroidismul, boala celiaca (sensibilitate la gluten,, supradozaj cu vitamine, cofeina si alcool.
  • Stresul emoţional şi anxietatea pot avea un efect neplacut asupra sistemului digestiv si poate declanşa diaree. Odată ce stresul sau anxietatea dispar, diareea se opreşte.
  • Unele femei experimenteaza diaree imediat înainte sau în timpul menstruaţiei.
  • Antibioticele pot afecta echilibrul sanatos intre bacteriile bune şi rele în intestin, rezultand în diaree. Aceste antibiotice includ doxiciclina, digoxina, ampicilina, clindamicina, tetraciclina şi diritromicina.
  • Diareea poate fi un efect secundar de la medicamente imunosupresoare sau cele utilizate pentru scăderea colesterolului, pentru tratarea artritei reumatoide, psoriazis, cancer, osteoporoza, infectii ale tractului urinar, HIV şi faze maniacale de tulburare bipolara.

 

Tipuri de diaree

 

1. Diareeacauzatadetoxine - toxinele în cauză pot veni de la alimentele pe care le consumam, de origine vegetala sau animala, cum ar fi metalele grele din sol (de exemplu, crom, plumb, mercur), pesticide utilizate pe legume, antibioticele din hrana pentru vite , şi, de asemenea, de la bacterii si virusi. Nu bacteriile sunt cele dăunătoare, ci toxinele pe care le produc în metabolismul lor. Bacteriile si toxinele lor stimuleaza sistemul imunitar intr-o reactie inflamatorie. Aceasta inflamatie a mucoasei intestinului il irita înt-o activitate rapida, fortand conţinutul şi substantele nutritive ale alimentelor prin tractul intestinal neabsorbite.

2. Diaree cauzatade stres - stresul si anxietatea pot duce la diaree prin stimularea muschilor intestinului, şi creşterea ratei de mişcare peristaltică care împinge chimul gastric (produs emis de stomac), prin tractul intestinal: la fel ca si reacţia inflamatorie discutata anterior. Cu cat mai repede se produce miscarea, cu atat mai putin timp ii ramane intestinului pentru a absorbi lichidul bogat în substanţe nutritive.

Nu se ajuge doar la trecerea lichidului prin anus subforma de diaree, ci de asemenea se pierde si valoarea nutritivă. Dintre toate tipurile de diaree, aceast tip este cel mai dificil de diagnosticat, deşi există mai multe tratamente naturale pentru stres.

3. Diareea cauzate de dieta. Dacă suferiţi de o intoleranta la lactoza sau gluten, sistemul imunitar al organismului reacţionează la prezenţa acestor substanţe în corpul dumneavoastră. Lactoza este prezenta în lapte, şi glutenul in produse din grâu. De fapt, o intoleranţă la gluten are un nume: boala celiaca, care provoacă o reacţie alergică severă a sistemului imunitar. Tratamentul in acest caz este simplu: nu manancati produse din grâu, sau în caz de intoleranta la lactoza, nu consumati produse lactate.

Lipsa de niacina (vitamina B3), vitamina D si alti nutrienti, cum ar fi acizii grasi esentiali nu pot provoca numai diaree, dar sunt, de asemenea, un rezultat al acesteia. Vitaminele solubile în apă şi minerale rămân în scaunul apos şi sunt trecute prin corp neabsorbite. Dacă suferiţi de orice formă de diaree este necesar un regim alimentar îmbunătăţit care conţine aceste substanţe nutritive pierdute, sau un supliment.

Ciudat, cofeina poate provoca diaree la unele persoane, iar tanina din ceaiul negru este un bun remediu natural pentru aceasta.

4. Diareeacauzatade traume fizice şi probleme functionale - afectiunile fizice şi tulburările la nivelul tractului intestinal sunt un alt tip de factori cauzatori de diaree. Interventiile chirurgicale gastrice şi biliare, îndepărtarea vezicii urinare, precum si loviturile severe la nivelul abdomenului pot provoca aceasta stare.

 

Deshidratarea – o complicatie a diareei

 

Deshidratarea apare atunci când există o pierdere excesivă de lichide şi minerale (electroliti) din organism din cauza diareei, cu sau fără vărsături.

  • Deshidratarea este comună în rândul pacienţilor adulţi cu diaree acuta, care au cantitati mari de scaun, în special atunci când aportul de lichide este limitat de letargie sau este asociat cu greaţă şi vărsături.
  • De asemenea, este comuna la sugari si copii mici, care dezvolta gastroenterite virale sau infectii bacteriene.
  • Pacientii cu deshidratare usoara pot experimenta doar sete si gura uscata.
  • Deshidratarea moderata pana la severă poate determina hipotensiune arterială ortostatică cu sincopa (lesin din cauza unui volum redus de sânge, care determină o scădere a tensiunii arteriale), un nivel de urină diminuat, slăbiciune severă, şoc, insuficienţă renală, confuzie, acidoză (prea mult acid în sânge),şi comă.

Electrolitii (mineralele), de asemenea, sunt pierdute odata cu apă atunci când diaree este prelungită sau severă, şi pot sa apara deficienţe minerale sau electrolitice. Cele mai frecvente deficienţe sunt cele de sodiu şi potasiu. De asemenea se pot dezvolta anomalii de clorură si bicarbonat.

În cele din urmă, poate aparea iritarea anusului ca urmare a trecerii frecvente de scaun apoase cu conţinut de substanţe iritante.

 

Tratament pentru diaree

 

Cauzele specifice de diaree au tratamente specifice. Utilizaţi aceşti paşi generali de tratament atunci când cauza de diaree nu este cunoscută sau nu poate fi tratată în sine.

Iată cum:

1. Evitati deshidratarea consumand multe lichide - nu alcool sau cafeina. Consumul de lapte va prelungi, de obicei, diareea, dar ar putea ajuta la aportul de substanţe nutritive pentru cei cu cazuri foarte usoare. Pentru cazurile moderate sau severe, utilizaţi o soluţie de electroliti.

2. Consumati iaurt probiotic. Aceste culturi active pot usura simptomele unor tipuri de diaree şi le pot scurta durata.

3. Încercaţi dieta BRAT: banane, orez, mere sau suc de mere, si paine prajita. Aceasta dieta este sugerata de multe ori pentru copii, dar si adultii o pot consuma, de asemenea. Nu este necesar să se limiteze la aceasta dieta, dar adăugând aceste alimente se poat eajuta la micsorarea episoadelor de diaree.

4. Evitaţi medicamentele pentru diaree, cu excepţia cazului în care le prescrie medicul. Funcţia diareei este de a scăpa corpul de componetele rele.

 

Următoarele cazuri necesită tratament de urgenţă:

  • Vărsături sau diaree la copiii mici 
  • Diareea pe o durata mai mare de 3 zile
  • Scaune uleioase, negre si sangeroase 
  • Durere abdominala, care nu se amelioreaza cu un scaun
  • Simptome de deshidratare, inclusiv crampe, ameţeli sau slăbiciune musculară 
  • Febră, împreună cu diaree
  • Călătorie recentă în afara ţării (diaree de călătorie)
  • Diaree dupa administrarea unui nou medicament

 

Remediu naturist pentru diaree cu produse Calivita

 

  • ProbioBalance – probioticele au rolul de a bloca multiplicarea elementelor daunatoare de la nivelul tractului digestiv, sprijina absorbtia de nutrienti, contribuie la mentinerea peristaltismului si ajuta la sintetizarea vitaminelor K, B, si acid folic. 
  • Tulburarire digetive acute cat si cele cronice pot fi ameliorate cu ajutorul suplimentului nutritiv Green Care, datorita compozitiei de extract din din lucerna si magneziu, care pe langa faptul ca are o buna actiune asupra tubului digestiv, contine si o multime de substante nutritive esentiale pentru organism.
  • Enzimele digestive din compozitia Digest Ease ajuta la tratarea tulburarilor digestive si la utilizarea nutrientilor. Suplimentarea cu enzimele necesare in procesul digestiv ajuta la corectarea si reglarea activitatii vezicii biliare, a ficatului, pancreasului si intestinului gros, cu un rol important in inlaturarea neplacerilor datorate unei digestii imperfecte.
  • Clorofila lighida extrasa din lucerna din compozitia Liquid Chlorophyll ajuta la imbunatatirea functiei organelor implicate in metabolism, si anume ficatul, rinichii si colonul. Prezinta beneficii pentru sistemul digestiv datorita efectului puternic de alcalinizare. De asemenea, are o actiune antibacteriana, antiinflamatoare si vitaminizeaza organismul.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Diaree (enterita, enterocolita)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. ProbioBalance117.00 Ron1-0-1 - copii, 1-1-1 - adulti60 tabsDetalii Produs
Probioticele si prebioticele asigura o functionare optima a sistemului digestiv si sunt un bun aliat al sistemului imunitar. Regleaza procesul de digestie, combat diareea cauzata de medicamente, ajuta la tratarea infectiilor intestinale.
2. Green Care99.00 Ron1-1-1240 tablete = 178 gDetalii Produs
Extractul natural de lucerna este eficient in tratamentul tulburarilor digestive acute si cronice, greata si indigestie. Elimina toxinele, este un bun diuretic, imbunatateste absorbtia de nutrienti.
3. Digest Ease76.62 Ron1-1-1100 tablete = 35 gDetalii Produs
Enzimele digestive sunt un bun ajutor in tratamentul tulburarilor intestinale (balonare, indigestie, contipatie, diaree) si consolideaza imunitatea. Digest Ease contraindicatii: intrebati medicul daca aveti ulcer sau gastrita.
4. Liquid Chlorophyll169.00 Ron1-1-1 lingurite de sirop intr-un pahar cu apaLichid 473 mlDetalii Produs
Clorofila lichida obtinuta din lucerna actioneaza ca un detoxifiant, este eficienta in tratamentul infectiilor intestinale, care adesea cauzeaza diaree, imbunatateste absorbtia de nutrienti si este un bun vitaminizant.
5. Pure Inulin125.24 Ron1-1-1 administrat in timpul mesei, in mancare198,5 gDetalii Produs
Inulina obtinuta din radacina de cicoare este un remediu natural foarte eficient pentru tulburari digestive, precum constipatie, diaree, balonare, senzatie de prea plin, colon iritabil. Poate fi folosita ca indulcitor natural.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Diareea este o creştere a frecvenţei de tranzit intestinal, o creştere în scaune moi sau ambele. Este cauzata de secreţie crescută de lichid in intestin, absorbţia redusa de lichid din intestin sau de trecerea rapidă de scaun prin intestin.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
pierderea apetitului
flatulenta
balonare
crampe si dureri abdominale
scaune cu mucus sau cu alimente nedigerate
BalonariDetalii Afectiune
Balonarea este umflarea abdomenului rezultand într-un diametru de talie mare datorita fluidelor reţinute sau gazelor.
Colita, colon iritabilDetalii Afectiune
Inflamatie a colonului afectand mai multe segmente sau totalitatea acestuia.
Helicobacter PiloriDetalii Afectiune
Helicobacter pylori, sau H. pylori, este un tip de bacterie care provoaca ulcer peptic prin deteriorarea mucoasei stomacului si a intestinului subtire. Acesta bacterie poate fi transmisa de la o persoana la alta, prin expunerea la voma, materii fecale, alimente contaminate, o sursa de apa contaminata, sau prin contact direct. H. pylori se trateaza cu antibiotice. O dieta adecvata poate corecta deficientele cauzate de H. pylori.
Abdomenul cronic dureros la copilDetalii Afectiune
Abdomenul cronic dureros este o afectiune des intalnita la copii si desemneaza o durere a carei cauza nu poate fi stabilita cu exactitate. Aproape 30% din copii sufera de aceasta tulburare.
GastritaDetalii Afectiune
Gastrita este o boala des intalnita si reprezinta o inflamatie, o iritatie sau o eroziune a mucoasei gastrice. 
DuodenitaDetalii Afectiune
Duodenita reprezinta inflamatia aparuta la nivelul primei parti a intestinului subtire, denumita duoden. Duodenul are o forma asemanatoare unei potcoave si leaga stomacul de restul sistemului digestiv. Duodenita este caracterizata de aparitia unei dureri abdominale care poate dura o perioada scurta de timp, in cazul duodenitei acute sau timp de luni sau chiar ani daca este vorba despre forma cronica a acestei boli.

0 recenzii pentru Diaree (enterita, enterocolita)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.