Constipatie

Descriere Remediu Naturist

 
Tranzit intestinal incetinit pentru materiile fecale. Determina defecatie dificila ca urmare a cresterii consistentei materiilor fecale.
 
 
Semne si simptome constipatie
 
 
Fecalomul, care poate avea drept cauza sau poate fi un efect al constipatiei, apare in special la batranii care stau in pat si dupa administrarea de bariu pe gura sau prin clisma. Pacientii au durere rectala si tenesme si fac incercari repetate dar inutile de defecatie. Pacientii au crampe si pot elimina mucus apos sau material fecal provenit din jurul masei fixate mimand diareea.
 
 
Examenul rectal evidentiaza o masa ferma, uneori asemanatoare pietrei, dar deseori mai moale, asemanatoare chitului.
 
Cauzele functionale obisnuite ale constipatiei cronice impiedica defecatia normala deoarece mecanismele de depozitare transport si evacuare a colonului sunt perturbate. Cauzele sunt uneori tulburari sistemice (de ex. infectii debilitante, hipotiroidie, hipercalcemie), dar mai frecvent tulburari neurogene locale – de ex. sindrom de colon iritabil, colon inert si megacolon.  
 
Anumite afectiuni neurologice cum ar fi boala Parkinson, tromboza cerebrala, tumorile si leziunile medulare sunt cauze extraintestinale importante. Factorii psihogeni sunt foarte frecventi.
 
Constipatia cronica este foarte frecventa la batrani, din cauza scaderii reflexelor colonice intrinseci pe masura inaintarii in varsta, dietei sarace in fibre, sedentarismului si utilizarii medicamentelor care constipa.
 
Multe persoane cred fara temei ca defecatia zilnica este necesara si se plang de constipatie daca freceventa scaunelor este mai mica decat cea asteptata. Ca rezultat ei abuzeaza de laxative, supozitoare si clisme. Tratamentul prea zelos cu laxative poate avea drept rezultat colonul de purgative (lipsit de haustre).
 
Indivizii cu tulburare obsesiv-compulsiva incearca sa-si controleze anxietatea printr-un comportament perfectionist, nevoia lor de a-si curata corpul zilnic de deseurile murdare poate capata o importanta exagerata. Depresia poate fi asociata cu incapacitatea defecatiei zilnice. Se poate dezvolta un cerc vicios in care depresia reduce frecventa scaunelor si insuficienta defecatiei sporeste depresia.
 
 

Cauzele constipatiei

 

Exista mai multe cauze de constipatie, inclusiv medicamente, obiceiuri intestinale proaste, diete scazute in fibre, abuzul de laxative, tulburari hormonale, şi în special afectiuni ale altor părţi ale corpului, care afectează, de asemenea, colonul. Cele două tulburări care se limitează la colon si sunt o cauza a constipatiei sunt inerţia colonului şi disfuncţiile de la nivelul planşeului pelvin.

Constipatia, de asemenea, poate alterna cu diaree. Acest model apare de obicei ca parte a sindromului de intestin iritabil (IBS). La capătul extrem al spectrului de constipaţie se afla coprostazia, o afectiune in care scaunul se intareste in rect si previne trecerea de orice scaun timp indelungat.

Numărul de tranzit intestinal, în general, scade odata cu vârsta. Nouăzeci şi cinci la sută din adulţi au între trei şi 21 de miscari ale intestinului pe săptămână, iar acest lucru este considerat normal. Cel mai comun model este un scaun pe zi, dar acest model este văzut la mai puţin de 50% din oameni. Mai mult decât atât, majoritatea oamenilor nu au miscari ale intestinelor regulate si nu au scaune in fiecare zi sau acelaşi număr de scaune în fiecare zi.

Din punct de vedere medical, constipaţia de obicei este definită ca : mai putin de trei miscari intestinale pe săptămână. Constipaţia severă este definită ca mai putin de un scaun pe săptămână. Nu există niciun motiv medical pentru a avea un scaun in fiecare zi. Daca scaunul este prezent la doua trei zile nu se produce un disconfort fizic, ci poate unul mental pentru unii oameni. Contrar credinţei populare, nu există nicio dovadă că "toxinele", se acumuleaza atunci cand miscarile intestinale sunt rare sau ca aceasta afectiune (constipatia) duce la cancer.

Este important să se facă distincţia intre constipatia acuta (cu debut recent) si constipatia cronică (de lungă durată). Constipaţia acută necesită evaluare de urgenţă din cauza unei afectiuni medicale grave care poate fi cauza de bază (de exemplu, tumorile de colon). Constipatia presupune, de asemenea, o evaluare imediată în cazul în care este însoţită de simptome ingrijoratoare, cum ar fi sangerare rectala, dureri abdominale şi crampe musculare, greaţă şi vărsături, si pierderea involuntară de greutate. În schimb, evaluarea constipatiei cronice nu poate fi de urgenţă, în special în cazul în care măsurile simple aduc amelioarare.

 

Alte cauze ale constipatiei

 

  • Obiceiurile. Scaunele se afla sub un control voluntar. Acest lucru înseamnă că oamenii normali pot sa suprime indemnul de a avea un scaun atunci când este nevoie. Deşi uneori este necesara abtinerea de la defecatie (de exemplu, atunci când nu este disponibila o baie), insa daca acest lucru se face prea des poate duce la constipatie.
  • Dieta. Fibrele sunt importante în menţinerea unui scaun moale, voluminos. Dietele care sunt sarace in fibre pot, prin urmare, provoca constipatie. Cele mai bune surse naturale de fibre sunt fructele, legumele si cerealele integrale.
  • Laxativele. Una din cauzele suspectate de constipaţie severă este supra-utilizarea de laxative stimulante [de exemplu, Senna (Senokot), ulei de ricin, şi anumite plante aromatice]. A fost demonstrata o asociere între utilizarea cronica a laxativelor stimulante şi deteriorarea nervilor si a muschilor de la nivelul colonului, si se crede că acest prejudiciu este responsabil pentru constipaţie. Din cauza acestei posibilitati ca laxativele stimulante sa poata deteriora colonul, cei mai multi experti recomanda folosirea acestora ca o ultimă soluţie, după ce tratamentele non-stimulante au eşuat.
  • Tulburări hormonale. Hormonii pot afecta miscarile intestinale. De exemplu:
  1. Prea putin hormon tiroidian (hipotiroidie) şi hormon paratiroidian prea mult (prin creşterea nivelului de calciu din sânge) poate provoca constipatie.
  2. În timpul perioadelor menstruale la femei, nivelurile de estrogen si progesteron sunt mari şi pot provoca constipatie. Cu toate acestea, constipatia devine rareori o problemă prelungita.
  3. Un nivel ridicat de estrogen si progesteron in timpul sarcinii, de asemenea, poate provoca constipatie.

 

Boli care afectează colonul

 

Există multe boli care pot afecta funcţia muşchilor şi / sau a nervilor de la nivelul colonului. Acestea includ diabetul, scleroderma, pseudo-obstructia intestinala, boala Hirschsprung si boala Chagas. Cancerul sau ingustarea (strictura) de colon, care blochează colonul, de asemenea, pot provoca o scădere a fluxului de scaun.

Boli ale sistemului nervos central.Unele boli ale creierului si maduvei spinarii pot provoca constipatie, inclusiv boala Parkinson, scleroza multiplă şi leziunile maduvei spinarii.

Inertia colonului- este o afectiune in care nervii si / sau muschi colonului nu funcţionează în mod normal. Ca urmare, conţinutul din colon nu este propulsat prin colon in mod normal. Cauza de inerţie a colonului este neclara. În unele cazuri, muşchii sau nervii de la nivelul colonului sunt afectati. De asemenea, aceasta conditie poate fi rezultatul utilizării cronice a laxativelor stimulante cum este descris mai sus. Cu toate acestea, in majoritatea cazurilor nu există niciun motiv clar pentru constipaţie.

Disfuntia planseului pelvin (de asemenea, cunoscuta sub numele de obstrucţie de evacuare sau de întârziere de ieşire) se refera la o afectiune in care muschii bazinului inferior care înconjoară rectul (muschii pelvieni) nu funcţionează în mod normal. Acesti muschi sunt critici pentru defecatie (scaun). Nu se stie de ce acesti muschi nu reuşesc să funcţioneze corect la unele persoane, insa acestia pot face trecerea scaunului dificila chiar şi atunci când totul este normal.

 

Diagnosticul de contipatie

 

Un istoric atent si examenul fizic sunt importante la toţi pacienţii cu constipaţie. Există mai multe teste care pot fi utilizate pentru a evalua constipaţia, insa cei mai mulţi pacienţi au nevoie de doar câteva teste de bază. Alte teste sunt rezervate pentru persoanele care au constipaţie severă sau a căror constipaţie nu răspunde cu uşurinţă la tratament.

Evaluarea medicală pentru cauza de constipatie ar trebui să se facă atunci când cand conditia are un debut brusc, este severa, se agraveaza, sau este asociata cu alte simptome ingrijoratoare, cum ar fi pierderea de greutate, sau daca nu se răspunde la tratamente simple, sigure. Evaluarea medicala a constipatiei poate include un istoric, un examen fizic, teste de sânge, radiografii abdominale, clisma cu bariu, studii de tranzit de colon, defecografie, studii de motilitate ano-rectala si studii de motilitate a colonului.

 

Tratament pentru constipatie

 

Scopul terapiei pentru constipatie consta in stabilirea unui scaun la fiecare două-trei zile, fără încordare. Tratamentul constipaţiei poate include fibre alimentare, laxative non-stimulante, laxative stimulante, clisme, supozitoare şi chirurgie.
 

Cel mai bun mod de a adauga fibre in dieta este creşterea cantitatii consumului de fructe şi legume, adica un minim de cinci portii de fructe sau de legume în fiecare zi. Pentru multi oameni, consumul de fructe şi legume, nu poate oferi un ajutor adecvat in constipaţie. În acest caz, suplimentele de fibre pot fi utile.

Laxative stimulante ar trebui să fie utilizate în ultimă instanţă, din cauza posibilităţii acestora de a deteriora permanent colonul şi de a agrava constipatia.

 

Remediu naturist pentru constipatie cu produse Calivita

 

- Clorofila extrasa din lucerna prezinta o actiune de detoxifiere interna a organismului, are un efect anticancerigen si este benefica pentru sistemul digestiv datorita efectului puternic de alcalinizare. De asemenea, Liquid Chlorophyll - cu extract de clorofila din lucerna - almelioreaza indigestia si este benefic in constipatie.

- Yucca este o planta renumita pentru capacitatea sa de a imbunati procesele de eliminare a toxinelor. Pure Yucca este un supliment natural extrem de util persoanelor care sufera de boli cronice ale intestinului gros.

- In cazul in care constipatia este asociata cu depresia sau tulburari obsesiv-compulsive Rhodiolin poate fi de ajutor datorita actiunilor sale antistres si antidepresive.

- Enzimele digestive sunt o forma naturala si sigura de imbunatire a digestiei si eliminare a constipatie. Digestive Enzymes este un supliment alimentar natural pe baza de enzime digestive si extracte din plante care  imbunatatesc digestia, reduc balonarea, flatulenta si constipatia.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Constipatie

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Liquid Chlorophyll278.00 Ron1-0-1 lingurita/zi diluata in 200 ml de apa, inainte de masa sau 1-1-1 lingurita/zi diluata in 200 ml de apa, inainte de masaLichid 473 mlDetalii Produs
Clorofila lichida din lucerna stimuleaza functia digestiva, imbunatateste absorbtia de nutrienti si este un foarte bun alcalinizator natural. Este recomandat in profilaxia si tratamentul constipatiei.
2. Pure Yucca91.00 Ron1-1-1 cu un consum obligatoriu de lichide minim 2L/zi (apa)100 capsule = 60 gDetalii Produs
Extractul de Yucca promoveaza digestia si imbunateste procesele de eliminare a toxinelor, fiind un produs natural de mare ajutor in curele de detoxifiere, de slabire, in constipatie acuta sau cronica, precum si alte tulburari digestive.
3. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1 se asociaza numai in cazul pacientilor cu depresie sau tulburare obsesiv-compulsiva.120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiolin poate fi eficient in reducerea constipatiei deoarece reactioneaza ca un antidepresiv natural, stresul si anxietatea fiind adesea factori declansatori pentru constipatie sau alte tulburari digestive.
4. Digestive Enzymes111.00 Ron1-1-1 dupa mesele principale ( nu se iau enzime digestive daca nu se serveste masa)100 tablete=61,3 gDetalii Produs
Enzimele digestive sunt eficiente in imbunatirea digestiei si eliminarea problemelor intestinale de tot felul. Elimina constipatia, reduc disconfortul abdominal, flatulenta, balonarea, etc.
5. Pure Inulin125.24 Ron1-1-1 administrat in timpul mesei, in mancare198,5 gDetalii Produs
Inulina in stare pura este benefica in atenuarea simptomelor neplacute de la nivelul intestinelor ( balonare, flatulenta, indigestie, diaree, contipatie, senzatie de prea plin), reducerea nivelului de zahar si asimilarea de minerale.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Tranzit intestinal incetinit pentru materiile fecale. Determina defecatie dificila ca urmare a cresterii consistentei materiilor fecale.

 

         

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Digestie buna la copii (constipatie)Detalii Afectiune
Constipatia este o problema de sanatate frecventa la copii. Este definita ca o trecere rara de tranzit intestinal sau scaune dure. Cele mai comune simptome de constipatie sunt mişcări rare şi dificile de intestine, plenitudine constantă în abdomen şi pierderea poftei de mâncare. 
HemoroiziDetalii Afectiune
Hemoroizii sunt vene umflate si inflamate in interiorul şi in jurul anusului si rectului inferior. Acestia seamana foarte mult cu venele varicoase pe care le putem vedea pe picioarele unei persoane. Hemoroizii sunt o problemă de sănătate foarte frecventa si cauzeaza probleme serioase în aproximativ 4% din populatie. Prevalenţa bolii hemoroidale creste odata cu varsta pana in deceniul al saptelea si apoi scade usor. Creste, de asemenea, in timpul sarcinii din cauza presiunii directe asupra venelor rectale.
ConstipatiaDetalii Afectiune
Constipatia reprezinta o tulburare a sistemului digestiv caracterizata prin diminuarea frecventei de evacuare a materiilor fecale din intestin sau prin dificultatea procesului de defecare.

0 recenzii pentru Constipatie

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 1 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.