Colesterol (scadere)

Descriere Remediu Naturist

 

Colesteroluleste un steroid de grasime modificata sub forma de sterol, produsa în ficat sau intestin, utilizata pentru sinteza de hormoni si membrane celulare. Colesterolul este o componenta structurala esenţiala a membranei plasmatice la mamifere necesar pentru mentinerea unei permeabilitati si fluiditati corespunzătoare membranei. Este, de asemenea, un important agent necesar pentru fabricarea acizilor biliari, hormonilor steroizi şi vitaminei D. În cazul în care concentraţia sa din sânge creşte, atunci riscul de boli cardiovasculare creşte de asemenea, astfel încât nivelul acestuia trebuie să fie ţinut sub control.

 

Functiile colesterolului in organismul uman

 

Colesterolul participă la sinteza de hormoni steroizi la bărbaţi şi femei, în special de testosteron si estrogen. Aproximativ 80% din colesterolul organismului este sintetizat de către ficat în timp ce restul provine din dieta noastra. Sursele principale de colesterol sunt carnea, peştele, păsările de curte şi produsele lactate. Printre produsele de carne, ficatul este excesiv de bogat în conţinut de colesterol în timp ce produsele alimentare de origine vegetala nu contin colesterol.  După consumarea alimentelor, colesterolul este absorbit din intestin şi ambalat într-un strat de proteine. Acest complex de proteine ​ este cunoscut sub numele de chilomicron, care este ulterior stocat in ficat.

 

Ficatul are potenţialul de a reglementa nivelul de colesterol în fluxul de sânge. Sinteza colesterolului porneşte de la elemente simple prezente în organism. În circulaţia sângelui este transportat prin intermediul lipoproteinelor, iar dacă nivelul său creşte atunci riscul de ateroscleroza creste. De obicei pentru o persoană cu greutatea de 68 kg sinteza totala a colesterolului in organism este de 1 g pe zi. Aportul zilnic de colesterol alimentar suplimentar în Statele Unite este de 200-300 mg. Organismul isi menţine echilibrul prin minimizarea cantitatii totale sintetizate în organism în cazul în care aportul alimentar de colesterol creste. Colesterolul rau este responsabil pentru formarea de placi in artere si astfel, creste riscul de atac de cord. Colesterolul bun pe de altă parte, inverseaza transportul colesterolului prin scoaterea acestuia din plăci şi trimiţându-l înapoi in circulaţia sângelui pentru a fi eliminat prin ficat.

 

Tipuri de colesterol

 

1. Colesterol LDL sau colesterolul rau cuprinde 60-70% din totalul colesterolului seric. Depunerea de colesterol LDL pe peretii arterelor duce la formarea unei substanţe dure cunoscuta sub numele de placa de colesterol. Aceasta placa este responsabila pentru întărirea peretilor arteriali astfel încât acestia sa devină îngusti, iar procesul este identificat ca ateroscleroza. Ficatul, nu numai ca produce si secreta colesterol LDL, dar, de asemenea, il si elimina din sânge. Un număr mare de receptori activi sunt prezenti pe suprafata ficatului care se leagă în mod activ la moleculele de colesterol LDL eliminandu-l din sânge. Un deficit de receptori LDL este asociat cu un nivel mai ridicat al acestor molecule în sânge.

 

2. Colesterolul HDL mai este denumit si colesterolul bun, deoarece acesta previne ateroscleroza prin extragerea de colesterol din peretii arterelor şi trimiterea acestuia la ficat pentru a fi eliminat. Nivelurile ridicate de colesterol LDL şi nivelurile scăzute de colesterol HDL sunt asociate cu un risc crescut de boli de inima. Colesterolul HDL reprezintă 20-30% din totalul colesterolului seric. Având în vedere că reduce riscul de ateroscleroza nivelul său trebuie să fie verificat din cand în cand. Atât ereditatea cat si dieta au un efect semnificativ asupra nivelului de HDL, LDL si nivelului de colesterol total. Familiile cu niveluri scăzute de HDL au un risc crescut de atac de cord şi vice-versa. Stilul de viaţă precum şi alţi factori influenţează, de asemenea, nivelurile de HDL. Nivelurile de HDL sunt reduse la persoanele care fumeaza, supraponderale, inactive şi suferă de diabet zaharat de tip II. Nivelurile de HDL sunt mai mari la persoanele care sunt slabe, efectueaza exercitii fizice in mod regulat si nu fumeaza. Estrogenul creste, de asemenea, nivelurile de HDL, astfel ca femeile au un nivel mai ridicat de colesterol HDL în comparaţie cu bărbaţii.

 

3. Trigliceridele (VLDL) reprezintă 10-15% din totalul colesterolului seric. Acest colesterol este produs de ficat, iar unele resturi de VLDL contribuie la aparitia aterosclerozei la fel ca si colesterolul LDL. Trigliceridele sunt o formă de grăsime transportata de tesut prin sânge. Majoritatea tesutului gras din organism este compus din trigliceride. Trigliceridele serice pot fi derivate din două surse. Prima sursă este hrana pe care o consumam, de exemplu, dacă vom consuma o dieta bogata in grasimi, atunci intestinul inmagazineaza o parte din ele în timp ce restul sunt transportate la ficat. A doua sursă este ficatul în sine.

 

Condiţiile clinice frecvent asociate cu niveluri ridicate de trigliceride sunt hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, obezitatea, disfunctia renala cronica, boli de ficat, boli ale sistemului circulator şi hipotiroidism. La unele persoane nivelurile crescute de trigliceride sunt moştenite iar această condiţie este identificata ca hipertrigliceridemie. Hipertrigliceridemia poate apărea, de asemenea, ca urmare a unor factori non-genetici cum ar fi obezitatea, consumul excesiv de alcool, diabet zaharat, boli de rinichi si utilizarea medicamentelor care conţin estrogen cum ar fi anticonceptionalele. Primul pas implicat în tratamentul hipertrigliceridemiei include aportul unei diete sarace in grasimi, cu un consum limitat de dulciuri, exercitii fizice regulate, pierderea excesului de greutate corporala, reducerea consumului de alcool şi renunţarea la fumat. La pacienţii cu diabet zaharat controlul periodic al nivelului de glucoza este necesar.

 

Cauzele nivelurilor ridicate de colesterol

 

Nivelurile ridicate de colesterol sunt cauza unei varietati de factori, inclusiv ereditatea, dieta si stilul de viata. Mai putin frecvent, bolile care afecteaza ficatul, tiroida sau rinichi pot afecta nivelul colesterolului din sânge.

 

  • Ereditatea: Genele pot influenta modul in care organismul metabolizeaza colesterolul LDL (rau). Hipercolesterolemia familiala este o forma mostenita de colesterol ridicat, care poate duce la boli de inima mai devreme.
  • Greutatea: Excesul de greutate poate creşte modest nivelul de LDL. Pierderea in greutate poate duce la scăderea de LDL şi creşterea de HDL (bun).
  • Activitatea fizică regulata poate duce la scăderea trigliceridelor si cresterea nivelul de colesterol HDL.
  • Vârsta şi sexul: Inainte de menopauza, femeile au de obicei un nivel mai mic al colesterolului total decât bărbaţii de aceeaşi vârstă. Odata ce femeile şi bărbaţii inainteaza in vârstă, nivelul lor de colesterol din sânge creşte până la aproximativ 60-65 de ani. După varsta de aproximativ 50 de ani, femeile au adesea niveluri mai ridicate de colesterol total decât bărbaţii de aceeaşi vârstă.
  • Consumul de alcool: Consumul moderat de alcool (1-2 pahare pe zi) creste nilelul de colesterol HDL (bun), dar nu scade nivelul de colesterol LDL (rau). Consumul de prea mult alcool poate afecta ficatul şi muşchiul inimii, ducand la cresterea tensiunii arteriale si cresterea nivelului de trigliceride. Din cauza acestor riscuri, băuturile alcoolice nu ar trebui utilizate ca o modalitate de a preveni bolile de inima.
  • Stresul psihic: Mai multe studii au aratat ca stresul creste nivelul colesterolului din sânge pe termen lung. O modalitate prin care stresul poate face acest lucru este prin afectarea obiceiurilor individuale. De exemplu, atunci când unii oameni sunt sub stres, ei se consoleaza prin consumul de alimente grase. Grăsimile saturate şi colesterolul din aceste alimente contribuie la niveluri mai ridicate de colesterol in sânge.

 

Scăderea colesterolului rau

 

O serie de avantaje sunt cunoscute atunci când nivelul de colesterol rau este redus, de exemplu, impiedicarea formarii de placi noi pe peretii arterelor, îndepărtarea placilor deja existente pe peretii arteriali, deblocarea arterelor si atingerea formei lor normale, evitarea ruperii de plăci care facilitează formarea de cheaguri de sânge şi, în final, reducerea riscului de atac de cord. O serie de studii au indicat faptul că riscul de atac de cord scade cu 25% pentru fiecare scădere cu 10% a nivelului de colesterol LDL iar factorul-cheie este sa ne asiguram ca nivelul total de colesterol din sânge a atins-o zonă mai sigură.

 

Scaderea nivelului de colesterol LDL este mai usoara decat ridicarea nivelului de colesterol HDL. Reducerea LDL şi creşterea nivelului de HDL au un efect benefic asupra sănătăţii unui individ. Anterior cercetatorii au fost mult mai axati pe modalităţile de reducere a nivelului de colesterol rau, dar cu avansarea în domeniul cercetării a devenit clar că este mai bine sa se ridice nivelul colesterolului bun, deoarece acesta va reduce automat nivelul de colesterol rau. Nivelurile pot fi ridicate prin pierderea în greutate, exerciţii fizice regulate şi aportul de niacina. Unele studii au sugerat ca unele medicamente cum ar fi statina atunci când sunt cuplate cu niacina dau rezultate mai bune iar femeile cu un nivel ridicat de HDL au un risc mai redus de atac de cord. Nivelul mediu de HDL pentru femei trebuie să fie între 50-55 mg / dl iar pentru pentru bărbaţi intre 40-50 mg / dL.

 

Pericolele unui nivel crescut de colesterol

 

Nivelurile ridicate de colesterol pot provoca:

 

  • Ateroscleroza - ingustarea arterelor.
  • Un risc mai mare de boli coronariene - o anomalie a arterelor care furnizeaza sange si oxigen la inima.
  • Atac de cord - se produce atunci cand furnizarea de sange si de oxigen într-o zonă a muschiului inimii este blocată, de obicei, de un cheag intr-o artera coronara. Acest lucru face ca muschiul inimii sa moara.
  • Angina - durere in piept sau disconfort care apare atunci cand muschiul inimii nu primeste suficient sange.
  • Alte afectiuni cardiovasculare - boli ale inimii şi vaselor de sânge.
  • Accident vascular cerebral şi mini-accident vascular cerebral- are loc atunci cand un cheag de sânge blochează o arteră sau venă, întrerupand fluxul într-o zonă a creierului. Poate apărea, de asemenea, atunci când un vas de sange cedeaza si celulele creierului incep sa moara.

 

Cresterea nivelului de colesterol HDL (bun)

 

Studiile au arătat că, chiar şi o mică creştere a nivelului de HDL colesterol, poate reduce riscul de atac de cord. Pentru fiecare crestere de 1 mg / dl a nivelului de colesterol HDL riscul de boli cardiace coronariene se reduce cu 2-4%. Animite modificări in stilul de viata pot ajuta la creşterea nivelului de HDL. Atunci când aceste modificări nu reuşesc să dea rezultate pozitive, atunci medicatia este luată în considerare. Exercitiile aerobice regulate, pierderea de greutate corporală excesivă şi încetarea fumatului sunt de ajutor in cresterea nivelului de HDL. Medicamente eficiente includ gemfibrozil, estrogen si doze mai mici de statină. Un medicament mai nou, fenofibratul a dat, de asemenea, rezultate mai bune şi este utilizat în reducerea trigliceridelor serice.

 

Tratament naturist pentru reducerea colesterolului LDL cu produse Calivita

 

Pe lanaga modificarile din stilul de viata, suplimentele alimentare naturale pot fi de ajutor atunci cand ne confruntam cu un nivel crescut de colesterol, care de multe ori ne poate pune viata in pericol. Calivita International a creat Cholestone -un produs natural special pe baza de vitamine, minerale si plante medicinale care ajuta la scaderea colesterolului rau si trigliceridelor. Cholestone scade hipercolesterolemia, mentinand-o in limite normale.

 

Extractul de usturoi este recomandat in medicina traditionala pentru scaderea tensiunii arteriale, obezitate si pentru efectul benefic asupra aparatului cardiovascular, prin urmare, Garlic Caps imbunatateste performanta cardiaca si este util si in prevenirea formarii cheagurilor si trombozei arteriale.

 

De asemenea acizii grasi omega 3 sunt benefici, atat pentru sanatatea cardiovasculara, cat si pentru depresie si alte afectiuni care ne afecteaza calitatea vietii. Omega 3 contribuie la imbunatatirea ritmului cardiac si impiedica declansarea afectiunilor de inimia prin scaredea nivelulurilor de colesterol si trigliceride.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Colesterol (scadere)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Cholestone97.00 Ron1-1-090 tablete = 99 gDetalii Produs
Plantele medicinale, vitaminele si minerale atent selctionate contribuie la reducerea nivelului de grasimi nesanatoase -colesterol si trigliceride - contribuid astfel la mentinerea sanatatii cardiovasculare si hepatice.
2. Garlic Caps73.10 Ron1-1-0100 capsule gelatinoase = 68.5 gDetalii Produs
Usturoiul actioneaza ca un antiinflamator natural, fluidizeaza sangele si mentine nivelul colesterolului sub control, prevenind problemele cardiovasculare, imunitare, renale sau hepatice. Garlic Caps contraindicatii: este un produs sigur.
3. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Acizii grasi omega 3 din uleiul de peste actioneaza ca un antiinflamator natural si ajuta la mentinerea echilibrului de grasimi in organism, prevenind acumularea de colesterol si trigliceride in vasele de sange, la nivelul ficatului sau bilei.
4. Pure Inulin125.24 Ron1-1-1 administrat in timpul mesei, in mancare198,5 gDetalii Produs
Inulina in stare pura este benefica la atenuarea simptomelor neplacute de la nivelul intestinelor ( balonare, flatulenta, indigestie, senzatie de prea plin), reducerea nivelului de zahar, asimilarea de minerale si reducerea nivelului decolesterol.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Colesteroluleste un steroid de grasime modificata sub forma de sterol, produsa în ficat sau intestin, utilizata pentru sinteza de hormoni si membrane celulare. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
oboseala
durere toracica"Durere in piept"
ameteala
maini si picioare reci
Calculi biliariDetalii Afectiune
Calculii biliari (denumiti si pietre la fiere, litiaza biliara sau pietre biliare) sunt particule solide care se formeaza din bila în vezica biliara.

0 recenzii pentru Colesterol (scadere)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 10 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.