Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliara

Descriere Remediu Naturist

 

Colecistita fara pietre sau acalculoasa este o boala care este adesea nerecunoscuta. Ea apare ca urmare a ischemiei vezicii biliare si stazei biliare, cu o incidenta estimata de 1,5%. Este frecventă la pacienţii septici sau la pacienţii care se recuperează in urma unei sepse abdominale. Diagnosticul este adesea amanat din cauza severitatii tulburării.

Principala cauză a acestei boli este considerat a fi staza biliara şi litogeneza crescuta a bilei. Pacientii in stare critica sunt mai predispuşi datorita cresterii viscozitatii bilei din cauza febrei şi deshidratării şi din cauza lipsei prelungite de hrănire pe cale orală care duce la o scădere sau lipsa de contractie a vezicii biliare indusa de colecistochinina. Ischemia peretelui vezicii biliare, care apare din cauza fluxului de febră, deshidratarii, sau insuficientei cardiace poate juca, de asemenea, un rol important în patogeneza de colecistită acalculoasa.

Ratele de mortalitate şi morbiditatea asociata cu colecistita acalculoasa pot fi mari, boala este frecvent observată la pacienţii cu sepse sau alte afectiuni grave. Rata raportata de mortalitate este de 10-50% la colecistita acalculoasa, comparativ cu 1% la colecistita calculoasa. Colecistita acalculoasa poate sa apara latoate rasele umane si are o uşoară predominanţă catre sexul masculin, spre deosebire de colecistita calculoasa, care are o predominanţă catre sexul feminin. Condiţia poate apărea la persoanele de orice vârstă, deşi o frecvenţă mai mare este raportata dupa varsta de 40 de ani.

Formarea de calculi biliari nu este necesară pentru obstructia canalului biliar. În plus, colecistita acalculoasa a fost puternic asociate cu o inflamatie locala, endocardita, vasculita si infectii sistemice.

Infecţiile implicate le includ pe cele care apar în febra tifoidă, scarlatină, pojar si sindromul imunodeficienţei dobândite (SIDA), precum şi infecţii cauzate de Mycoplasma, Streptococcus (grupele A şi B), şi de organisme gram-negative, cum ar fi Shigella si Escherichia coli.

Colecistita acalculoasa poate să apară, de asemenea, postoperator. S-a observat ca, colecistita acuta poate aparea si după intervenţii chirurgicale pe cord deschis, deşi aceasta este mult mai frecvent observata în alte intervenţii chirurgicale şi traume nonbiliare.

Şocul, sepsa, hiperalimentatia, repausul alimentar prelungit, drogurile intravenoase şi transfuziile multiple sunt factori de risc pentru dezvoltarea de colecistita acuta acalculoasa.

 

Semnele si simptomele de colecistita

 

Simptomele de colecistita de obicei se prezintă ca o durere severa simţita în partea dreapta sus a abdomenului. Colecistita este uneori menţionată ca un atac al vezicii biliare, deoarece este datorat unei inflamaţii a vezicii biliare.

Simptomele pot include:

  • durere severă in abdomen din dreapta sus, care se poate agrava în cazul în care este lasata netratata
  • durere în umăr sau spate in partea dreapta sus, care radiază din zona abdominala
  • sensibilitate la nivelul abdomenului
  • febră
  • frisoane
  • greaţă
  • vărsături
  • transpiraţii
  • balonarea abdomenului
  • Icter (îngălbenirea pielii şi a ochilor) - se poate dezvolta în unele cazuri

Durerea şi simptomele care o însoţesc se pot dezvolta la scurt timp după o masă bogată în grăsimi.

 

Cauzele colecistitei

 

Cauzele colecistita acalculoase sunt diverse şi cel mai frecvent pacienţii sunt tratati în secţiile de terapie intensivă. Acestea pot fi împărţite în :

1. Cauze cardiace

2. Anevrism aortic abdominal - 0.7 pana la 0.9%

3. Bolile valvulare

4. Insuficienţă cardiacă congestivă

5. Traume si arsuri

6. Diabet zaharat, vasculită abdominala

7. Embolizarea colesterolului de pe artera chistica

8. Reanimare de la soc hemoragic sau stop cardiac

9. Tumori maligne, cum ar fi leucemiile

10. Metastaze hepatice

11. Procedurile de drenaj

12. Transplant de maduva osoasa

13. Infecţie secundară a vezicii biliare

14. Fiziopatologie

 

Fiziopatologia de colecistita acalculoasa include :

 

1. Staza biliara din cauza deshidratarii

2. Prejudiciul mucoasei peretelui vezicii biliare

3. Lizofosfatidilcolina este un agent în bilă care este direct responsabil.

4. Nutriţia parenterală totala

 

Ischemia veziciibiliare

 

Ischemia vezicii biliare este esenţială pentru patogeneza colecistitei acalculoasa. Interrelaţionarea dintre ischemie şi stază duce la hipoperfuzia vezicii biliare. A fost emisa ipoteza ca leziunea fundamentala care duce la colecistita acalculoasa (CAA) este eşecul microcirculaţie vezicii biliare cu hipoxie celulară care duce la moartea celulelor.

Icterul cauzat de colecistita acalculoasa poate fi cauzat cel mai adesea de o coleostaza legata de sepse, sau rareori prin compresia extrinsecă a conductei comune provocata de pietre.

CAA reprezintă 50% pana la 70% din toate cazurile de colecistită acută la copii mici si copii mai mari. Deshidratarea este un precipitant comun, astfel cum sunt infecţiile acute bacteriene şi bolile virale, cum ar fi hepatita si infectiile tractului respirator. Adenita limfatica portala cu obstrucţie extrinsecă a canalului cistic poate fi etiologica în infecţii virale.

 

Colecistita acalculoasa la copii

 

Colecistita, care a fost mult timp considerată o boală a adultului, câştigă rapid recunoaştere si în practica pediatrică, din cauza creşterii semnificative a documentatiilor în cazuri nonhemolitice în ultimii 20 de ani.

Deşi boala vezicii biliare este mult mai rara la copii, cu 1,3 cazuri pediatrice care apar la fiecare 1000 de cazuri de adulţi, copii şi adolescenţi suferă de 4% din toate colecistectomiile. În plus, colecistita acalculoasa, mai puţin frecventa la adulţi, nu este atat de neobişnuita la copiii cu colecistita.

Factorii de risc pentru litiază biliară la copii includ boli hepato-biliare, intervenţii chirurgicale abdominale, valve cardiace artificiale şi malabsorbţie. Calculii biliari conţin de obicei un amestec de bilirubinate de calciu si colesterol. Hemoliza şi hiperalimentatia prelungită sunt influenţe semnificative în acest grup de vârstă. (În studiul Friesen, hemoliza a fost cea mai frecventă afecţiune de bază pentru litiază biliară la copii cu vârsta de 1-5 ani).

La adolescenţi, factori de risc pentru litiaza biliara includ sarcina, boala hemolitica, obezitatea, intervenţii chirurgicale abdominale, boli hepato-biliare, hiperalimentatia, malabsorbţia, deshidratara, precum şi utilizarea pilulelor contraceptive.

În plus, s-a demonstrat ca menarha timpurie creste semnificativ incidenta de colecistită, probabil din cauza efectului litogen al estrogenului asupra bilei.

 

Diagnostic şi tratament

 

Examenul fizic poate evidenţia febră şi sensibilitate in hipocondrul drept.

Această condiţie necesită o atenţie medicală şi este important să se consulte un medic dacă se observa simptomele menţionate mai sus, mai ales daca acestea se intensifica după o masă bogată în grăsimi. Un examen fizic, inclusiv teste de sânge, studii de ultrasunete, sau o scanare CT a abdomenului pot fi necesare pentru un diagnostic precis.

Daca este lasata netratata, colecistita poate duce la complicatii grave de sanatate, cum ar fi fisuri in vezica biliara si o infectie care se raspandeste in alte zone ale abdomenului.

Tratamentul va impune probabil internarea intr-un spital. Se pot administra medicamente pentru ameliorarea durerii si antibiotice pentru a lupta impotriva infectiilor bacteriene.

 

Remediu naturist pentru colecistita acalculoasa cu produse Calivita

 

- Super Soya Lecithin - ajuta la mentinerea unui nivel normal de colesterol, contribuie la arderea si descompunerea grasimilor contribuind astfel la impiedicarea depuneri acestora in ficat si bila.

- White Whillow – aspirina naturala extrasa din scoarta de salcie alba are efect de calmare a durerilor, de scadere a febrei, intaritor, antiinflamator si de purificare a sangelui. Se foloseste, de asemenea, si pentru ameliorarea afectiunilor hepatice, renale si cardiovasculare.

- Administrarea de Liquid Chlorophyll de doua ori pe zi deblocheaza si fluidizeaza circulatia sanguina si limfatica. De asemenea imbunatateste functia organelor implicate in metabolism : ficatul, rinichii si colonul.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliara

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Super Soya Lecithin - 100 caps118.00 Ron1-1-0100 capsule = 166 gDetalii Produs
Lecitina mentine nivelul grasimilor sub control, astfel impiedicand depunerea acestora pe artere, la niveul ficatului, sau transformarea lor in calculi biliari. Super Soya Lecithin contraindicatii: este un produs sigur, pe termen lung.
2. White Whillow83.00 Ron1-1-1100 capsule = 53 gDetalii Produs
Aspirina naturala extrasa din coaja de salcie alba este un purificator al sangelului, actioneaza ca un bun antiinflamator, reduce durerea, scade febra, intareste organismul. Este benefica in afectiuni hepatice, biliare si cardiovasculare.
3. Liquid Chlorophyll169.00 Ron1-0-1 linguri de sirop intr-un pahar cu apaLichid 473 mlDetalii Produs
Clorofila lichida extrasa din lucerna actioneaza ca un detoxifiant natural, fluidizeaza sangele si limfa, imbunatatateste metabolismul prin stimularea organelor implicate in acest proces: ficat, rinichi, intestine.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
varsaturi
durere in partea superioara a abdomenului
durere dupa mese
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliara

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 9 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.