Cardiopatie ischemica

Descriere Remediu Naturist

Cardiopatia ischemica (boală cardiacă ischemică, boală coronariană) este o boala cauzata de un miocard (muschiul inimii) cu un fluxul de sange redus, printr-un dezechilibru între aportul de oxigen existent şi cel necesar, în cele mai multe cazuri cauzat de deteriorarea aterosclerotică a arterelor coronare (vase care iriga muschiul inimii).

Ateroscleroza este îngroşarea difuză sau localizată a peretelui arterial, în principal cauzată de depunerea de colesterol si calciu, care determină reducerea variabila a diametrului vasului afectat până la blocarea completa, temporara sau definitiva a fluxului de sange.

Boala cardiaca ischemica sau de boala coronariana afectează furnizarea de sange la inima. Acest organ puternic este responsabil pentru pomparea de sange oxigenat in tot corpul, mai ales la organele vitale, cum ar fi rinichii şi creierul. Orice defect în inima va afecta aceasta aprovizionare şi va duce la moartea ţesutului.

Atunci când este prezenta o boală cardiacă ischemică vasele de sange devin înguste sau chiar blocate din cauza depunerilor de placi de colesterol pe peretii vaselor. Rezultatul este o reducere a ofertei de substante nutritive si oxigen la musculatura inimii. În cele din urmă, acest lucru va duce la o privare bruscă a alimentării cu sânge a inimii care duce la moarte în acea parte, şi va provoca un infarct miocardic sau un atac de cord.

 

Semne si simptomatologie

 

In general, simptomele sunt dupa cum urmeaza:

  • durere toracică acută, cum ar fi angina pectorala instabila, sindrom coronarian acut, sau infarct miocardic, care este un atac de cord, o durere toracică severă care nu mai poate fi ameliorata prin odihna.
  • angină pectorală sau dureri de piept la efort, cum ar fi in situatii emotionale sau vreme instabilă. În cazul în care durerile în piept sunt previzibile, ceea ce înseamnă că apar în timpul unui anumit nivel de efort, atunci există o varietate de teste de stres cardiac, care pot fi implementate pentru a detecta boala.
  • insuficienţă cardiacă, care se caracterizează prin dificultăţi în respiraţie sau umflarea extremitatilor din cauza muschilor inimii slabiti.

Primul semn comun de boală cardiacă ischemică ar fi o durere toracica severa de infarct miocardic, care poate fi fatala imediat. Ca un semn de avertizare, se prezinta în formă de angină pectorală. Angină pectorală este o durere în centrul pieptului care se extinde până la braţul stâng, spate sau maxilar. Aceasta este de obicei declansata de exerciţiu şi exonerata de odihnă.

Durerea este de obicei descrisa a fi o senzatie de apasare sau de compresie în centrul pieptului şi ar putea dura de la cinci la douăzeci de minute. Este cel mai bine este să se marga la medic după această senzaţie de durere pentru a verifica prezenţa acestei boli.

 

Cauze si factori de risc

 

Boală cardiacă ischemică poate include persoanele cu antecedente personale sau familiale de:

 

  • Atac de cord (infarct miocardic)-atunci când o parte a muschiului inimii este permanent deteriorata sau moare, deoarece nu exista suficient oxigen.
  • Angină pectorală instabilă, este un intermediar între infarct miocardic şi manifestare angina stabila. Manifestarea  este de o durere toracică severă care durează mai mult decat angină pectorală stabilă şi nu răspunde foarte bine la medicaţie.
  • Angina - este o stare de disconfort toracic, care apare atunci cand vasele coronariene primesc un flux sangvin inadecvat.
  • Ateroscleroza apare atunci cand depozite de materiale grase se depun în pereţii arterelor. Acest lucru poate duce la un blocaj al arterelor.

 

Alti factori de risc pentru boala cardiaca ischemica sunt

 

  • Hipertensiune arteriala (tensiune arteriala ridicata) - tensiunile arteriale pot varia în funcţie de activitate şi cu vârsta, dar un adult sănătos, care se odihneşte, în general, are o valoare a tensiunii sistolice între 120 şi 130 şi o valoare a tensiunii diastolice între 80 şi 90 (sau mai jos).
  • Diabet zaharat - problemele cardiace sunt principala cauza de deces in randul persoanelor cu diabet zaharat, în special în caz de diabet zaharat non-insulino-dependent, de asemenea, cunoscut sub numele de diabet zaharat de tip II.
  • Nivel ridicat de colesterol. Colesterolul este o substanta grasa transportata în sange si poate fi găsit în toate celulele corpului. Ficatul produce tot colesterolul de care are nevoie corpul pentru a forma membranele celulare şi pentru a rpoduce anumiti hormoni. Colesterolul suplimentar pătrunde în corp atunci când mănâncam alimente care provin de la animale (carne, ouă, şi alte produse similare).
  • Obezitatea şi excesul de greutate. Plusul de greutate duce la niveluri crescute de colesterol total, presiune arteriala, precum si un risc crescut de boli coronariene. Obezitatea creste sansele de a dezvolta alti factori de risc pentru boli de inima, în special tensiune arterială ridicată, colesterol ridicat si diabet zaharat.
  • Fumatul - Este bine cunoscut faptul ca fumatul creste riscul de cancer pulmonar, dar puţini oameni ştiu că, de asemenea, creste riscul de boli de inima si boli vasculare periferice (boala în vasele de sânge care alimentează braţele şi picioarele). Fumatul creste, de asemenea, tensiunea arteriala, care creste riscul de accident vascular cerebral la persoanele care au deja tensiunea arterială.
  • Pilulele contraceptive conţin un nivel ridicat de estrogen şi progesteron şi cresc sansele de boli de inima si accident vascular cerebral, mai ales la femeile cu varsta peste 35 de ani care fumeaza. 
  • Inactivitatea fizică. Persoanele care efectueaza exercitii frizice în mod regulat au un risc mai mic de atac de cord decat persoanele care nu sunt active. Exercitarea arde calorii, poate scădea tensiunea arterială şi ajută la controlul nivelului de colesterol si diabet zaharat. În plus, exerciţiul fizic face ca arterele sa fie mai flexibile si intareste muschiul inimii.

 

Prevenirea cardiopatiei ischemice

 

Gradul în care boala cardiacă ischemică afectează fiecare individ depinde de o varietate de factori, inclusiv varsta, genetica, dieta si exercitii fizice obiceiurile, şi fumatul. Pentru mulţi oameni care sunt la risc înalt, este important să se facă anumite modificări de stil de viata, care vor reduce acest risc.

Deoarece ştiinţa medicala şi medicii cunosc cauzele bolii cardiace ischemice ştiu, de asemenea, si măsurile care trebuie luate pentru a preveni sau a inversa efectele sale. Paşii care pot fi urmati pentru a evita efectele sale sunt de fapt destul de simple. Adoptarea unui regim alimentar sănătos şi evitarea alimentelor bogate in grasimi saturate, mai multe exercitii fizice regulate pentru a consolida sistemul cardiovascular, consumul de alcool cu ​​moderatie, şi renunţatul la fumat sunt pasii cei mai importanti de urmat. Prin realizarea acestor tipuri de modificări simple in stilul de viata va putea fi prevenita apariţia acestei boli.

Grasimile saturate sunt una dintre principalele cauze de placi construite in artere. Prin evitarea alimentelor grase care conţin aceste tipuri de grasimi se poate reduce semnificativ riscul de boli de inima. Daca se consuma mai mult peşte, care este bogat in acizi grasi omega 3, se poate reduce în mod semnificativ construirea de placi. Omega 3 ajuta la construirea colesterolului bun HDL, care ajută la eliminarea colesterolului rau LDL.

Exerciţiul fizic se reduce în mod semnificativ riscul de boli cardiace ischemice, ajutând organismul sa elimine în mod eficient excesul de grăsime şi sa reduca riscul prezentat de obezitate. Orice formă de exerciţiu, fie ca este vorba de plimbari zilnice, lucrul în curte, sau un program deplin de exercitii fizice, va face minuni atunci când vine vorba de preveniear aceastei condiţii.

 

Tratament Medical pentru cardiopatie ischemica

 

Există două tipuri de tratament pentru bolile cardiovasculare:

  • Tratamentul conventional, care consta in interventii chirurgicale şi medicamente pentru a trata simptomele de boli cardiovasculare, dar care rareori ajunge la cauza principala a bolii;
  • Tratament alternativ, care sustine puterea innascuta de vindecare a organismului şi se axează pe eliminarea cauzelor bolii, mai degrabă decât pe tratarea simptomelor sale.

Cele mai utile teste non-invaziva pentru diagnosticarea precoce a bolilor de inima sunt:

  • Electrocardiograma în timp ce de odihna si in timpul exercitiilor, care masoara activitatea electrica a inimii;
  • Studiile radioisotope, care sunt foarte utile în prognosticul fluxului de sânge necorespunzător în şi în jurul inimii;
  • Ecocardiografia, care este folosita pentru evaluarea performanţei inimii;
  • Alte proceduri non-invazive includ tomografie cu emisie de pozitroni (scanare PET), scanare CT şi spectroscopie de rezonanta magnetica.

Scopul tratamentului alternativ are ca scop detectarea şi inversarea cauzei principale a bolilor cardiovasculare. Este mai usor sa previi decat sa tratezi. Schimbarile in dieta şi stilul de viaţă sunt probabil cele mai importante instrumente în tratamentul natural al bolii. Medicii recomanda o dieta lipsita de produse de origine animală (cu excepţia albuşurilor de ou şi produselor lactate degresate), şi foarte scăzută în grăsimi şi colesterol, renunţarea la fumat şi a unui program de exerciţiu fizic moderat.

 

Suplimente naturiste Calivita recomandate in tratamentul naturist al cardiopatiei ischemice

 

- Coenzima Q10 este un antioxidant puternic, care impreuna cu vitamina A, E si seleniu din compozitia Coenzime Q10 reduce riscul de infarct miocardic si tensiune arteriala crescuta prin stimularea muschiului cardiac si stimularea metabolismului.

- Antioxidantii si extractul de gingko biloba din compozitia Protect 4Life au efecte benefice in unele afectiuni cardiovasculare prin normalizarea tensiunii arteriale si efectul antitrombotic, dar si prin rezultatul pozitiv in tratamentul diabetului.

- Acizii grasi Omega 3 gasiti in uleiul de peste sunt renumiti pentru proprietatile lor de a reduce colesterolul si trigliceridele. Ajuta la imbunatirea ritmului cardiac si sunt utili in tratamentul si prevenirea bolilor de inima. Impidica agregarea trombocitara si reduc sansele de ateroscleroza, hipertensiune arteriala si infarct miocardic. 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Cardiopatie ischemica

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Coenzime Q10103.74 Ron1-1-030 capsule = 14.4gDetalii Produs
Coenzima Q10 este un antioxidant valoros pentru sanatatea cardiovasculara: reduce riscul de hipertensiune arteriala si infarct miocardic, accelereaza pierderea grasimilor si protejeaza muschiul cardiac, impreuna cu ceilalti antioxidanti(seleniul, vitami
2. Protect 4Life41.87 Ron1-1-090 tablete = 59 gDetalii Produs
Ginkgo biloba, seleniul si vitaminele A, E si C sunt principalii antioxiodanti naturali ce au grija de inima ta: imbunatesc circulatia si oxigenarea la nivelul creierului si inimii, previn acumularea de grasime pe vasele de sange, controleaza tensiunea.
3. Omega 3104.80 Ron1-0-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Acizii grasi omega 3 sunt o categorie de grasimi sanatoase, cu beneficii pentru sanatatea cardiovasculara: reduc inflamatia, regleaza tensiunea si bataile inimii, reduc nivelul de grasimi rele(colesterol si trigliceride), previn problemele cardiace.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Dezechilibrul intre aportul si necesarul de oxigen la nivelul miocardului. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile aterosclerotice.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
dificultati respiratorii
durere toracicaDurere in piept
oboseala extrema asociata cu efortul
Accident vascular cerebralDetalii Afectiune
Tulburare brusca a functiilor cerebrale, determinate de aparitia unui blocaj al aportului sangvin sau de ruptura unei artere.
Aparat cardiovascularDetalii Afectiune
Aparatul cardiovascular este compus din sisteme si organe esentiale pentru supravietuirea organismului: inima, vasele de sange si sangele. Componenta critica a sistemului cardiovascular este inima.
Aritmie cardiacaDetalii Afectiune
O aritmie apare atunci cand ciclul electric normal al inimii este perturbat. Se caracterizeaza prin batai anormale ale inimii. Cand apare la o inima bolnava, poate pune viata in pericol.
AterosclerozaDetalii Afectiune
O forma de arterioscleroza caracterizata prin ingrosarea neuniforma subintimala (ateroame) a arterelor mari si medii, care poate reduce sau obstrua fluxul sanguin.
Hipertensiune arterialaDetalii Afectiune
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune grava, care poate creste in mod semnificativ probabilitatea de a avea boli de inima coronariene, un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, precum si alte probleme de sanatate. In termeni literali, "tensiunea arteriala" este forta cu care sangele impinge impotriva peretilor arteriali, in timp ce inima pompeaza sange. O forta mare pe o perioada lunga de timp se numeste HTA, iar aceasta poate provoca daune importante in organism.
HipotensiuneDetalii Afectiune
Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.
Infarct miocardic (prevenire)Detalii Afectiune
  Necroza ischemica miocardica ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.
Insuficienta cardiacaDetalii Afectiune
Insuficienta cardiaca este o afectiune grava, in care inima nu pompeaza eficient  sange in partile corpului. Por fi afectate partea stanga, dreapta, sau chiar ambele parti ale corpului. Simptomele depinde de care parte este afectată şi de cât de severă este insuficienta cardiaca - simptomele pot fi severe. Insuficienta cardiaca poate cauza probleme si dincolo de cele evidente fizice.
AVC - acident vascular cerebralDetalii Afectiune
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta.
Boala CoronarianaDetalii Afectiune
  In general boala coronariana se datoreaza depunerii subintimale a ateroamelor in arterele mari si medii ce iriga cordul. Mai rar boala coronariana se datoreaza spasmului coronarian, care este de obicei idiopatic (cu sau fara ateroame asociate) sau se poate datora drogurilor cum este cocaina.   Ateroscleroza coronariana are in mod caracteristic un debut insidios, este deseori distribuita neregulat in diferite vase si poate interfera brusc cu fluxul sanguin catre diferite segmente ale miocardului, de cele mai multe ori datorita ruperii unei placi ateromatoase excentrice, cu tromboza intraluminala consecutiva.   Complicatiile majore ale bolii coronariene sunt: angina pectorala, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita datorita aritmiilor.   Factorii de risc sunt bine cunoscuti: niveluri sanguine crescute de colesterol (LDL-colesterol colesterolul rau), niveluri scazute de HDL - colesterol (colesterolul bun) si vitamina E serica precum si o conditie fizica precara. Riscul de boala coronariana este amplificat de fumat, regimuri alimentare bogate in grasimi si calorii si sarace in substante fitochimice (care se gasesc in fructe si legume), fibre, vit. C sau E, sau regimuri alimentare cu continut scazut in acizi grasi omega 3 polinesaturati, slaba adaptare la stres si sedentarismul. Anumite afectiuni sistemice (de ex. hipertensiunea arteriala, diabet, hipotiroidie) se asociaza de asemenea cu un risc crescut de boala coronariana.
Abces cardiacDetalii Afectiune
Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele.

0 recenzii pentru Cardiopatie ischemica

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.