Calculi biliari

Descriere Remediu Naturist

 

Calculii biliari (denumiti si pietre la fiere, litiaza biliara sau pietre biliare) sunt particule solide care se formeaza din bila în vezica biliara.

Vezica biliara este un organ mic sub forma unui saculet în partea dreapta sus a abdomenului. Este situata sub ficat, chiar sub coaste in faţă pe partea dreapta. Vezica biliara este o parte a sistemului biliar, care include ficatul şi pancreasul. Sistemul biliar, printre alte functii, produce bila si enzime digestive.

Bila este un lichid realizat de ficat pentru a ajuta la digestia grasimilor. Aceasta conţine mai multe substanţe diferite, inclusiv colesterolul şi bilirubina, un produs obtinut in urma defalcarii normale a celulelor sanguine în ficat. Bila este depozitata in vezica biliara pana cand este necesar. Atunci cand mancam alimente bogate in grasimi si colesterol, vezica biliara se contracteaza si injecteaza bila in intestinul subtire printr-un mic tub numit canalul biliar comun. Apoi bila asistă în procesul digestiv.

Există două tipuri de calculi biliari: pietre de colesterol şi pietre de pigment.

Pacienţii cu pietre de colesterol sunt mai frecventi în Statele Unite; pietrele de colesterol constituie aproximativ 80% din totalul calculilor biliari. Ele se formează atunci când există prea mult colesterol în bilă. Pietrele de pigment se formează atunci când există exces de bilirubina în bilă.

Calculii biliari poate fi de orice dimensiune, de la mici cât un grăunte de nisip pana la mari cat o minge de golf. Deşi este comun sa se formeze mai multe pietre mai mici, o singură piatră mai mare sau orice combinaţie de dimensiuni este posibilă. Indiferent de cauza lor, simptomele depind în mare parte de mărimea şi de numărul acestora, deşi nicio combinaţie de număr şi dimensiune nu poate prezice dacă simptomele se vor produce sau severitatea lor.

Calculii biliari în cadrul vezicii biliare de multe ori nu cauzeaza probleme. Dacă există mai multi sau sunt mari, acestia pot provoca durere atunci când vezica biliara răspunde la o masă grasa. De asemenea, pot provoca probleme în cazul în care se muta din vezica biliara. În cazul în care deplasarea lor duce la blocarea de oricare dintre canalele de legătură ale vezicii biliare, ficatului, pancreasului sau intestinului, pot rezulta complicatii serioase.

Blocarea unui canal poate provoca blocarea de enzime biliare sau digestive în conductă. Acest lucru poate provoca inflamatie si durere severa în cele din urmă, infecţie şi daune de organe. Dacă aceste condiţii merg netratate, in cele din urma pot provoca chiar moartea.

Până la 20% din adulţii din Statele Unite pot avea calculi biliari, dar numai 1% lana la 3% dezvolta simptome. Hispanicii, americanii nativi şi caucazieni de origine nord - europeană sunt cei mai susceptibili de a forma calculi biliari. Americanii africani sunt la risc mai mic. Calculii biliari sunt cei mai frecventi in randul femeilor de varsta mijlocie supraponderale, insa la cele în vârstă si la barbati cel mai probabil pot sa apara complicatii mai grave. Femeile care au fost insarcinate sunt mai susceptibile de a dezvolta calculi biliari. Acest lucru este valabil si pentru femeile care iau pastile anticonceptionale sau urmeaza tratamente cu hormoni,  deoarece aceste tratamente pot imita sarcina în ceea ce priveşte nivelul de hormoni.

 

Cauzele formarii de calculi biliari

 

Calculii biliari apar atunci cand bila produce particule solide (pietre) în vezica biliara.

  • Pietrele se formeaza cand cantitatea de colesterol sau bilirubina în bilă este mare.
  • Alte substanţe din bila pot promova formarea de pietre.
  • Pietrele de pigment se formeaza cel mai frecvent la persoanele cu boli de ficat sau boli de sânge, care au niveluri ridicate ale bilirubinei.
  • Tonusul muscular slab poate impiedica golirea completa a vezicii biliare. Prezenţa de bilă reziduală poate promova formarea de calculi biliari.

Factorii de risc pentru formarea de calculi biliari de colesterol sunt următoarele:

  • sexul feminin
  • excesul de greutate
  • pierderea rapida de greutate datorita unui "accident" sau unei diete de infometare
  • administrarea de anumite medicamente, cum ar fi pilulele contraceptive sau medicamentele care scad colesterolul.
  •  

Calculii biliari sunt cea mai frecventă cauză a bolii vezicii biliare

 

  • Deorece pietrele se amesteca cu bilă lichida, acestea pot bloca fluxul bilei din vezica biliara. Pot bloca, de asemenea, fluxul de enzime digestive de la pancreas.
  • Dacă blocajul persistă, aceste organe pot deveni inflamate. Inflamarea vezicii biliare este numita colecistita. Inflamarea pancreasului se numeşte pancreatită.
  • Contracţia vezicii biliare blocate provoacă creşterea presiunii, umflături, şi, uneori, infectie a vezicii biliare.

În cazul în care conductele vezicii biliare sau vezica biliara devin inflamate sau infectate ca urmare a formarii de pietre, pancreasul devine de asemenea frecvent inflamat.

  • Aceasta inflamatie poate provoca distrugerea pancreasului, ducând la dureri abdominale severe.
  • Boala vezicii biliare netratata poate pune viaţa în pericol, în special în cazul în care vezica biliara devine infectata, sau daca pancreasul devine grav inflamat.

 

Calculii biliari si dieta

 

Rolul dietei în formarea de calculi biliari nu este clar. Se stie ca orice lucru care creste nivelul de colesterol din sânge creşte riscul de calculi biliari. Este rezonabil să presupunem că o dietă cu cantităţi mari de diferite grăsimi şi colesterol creste riscul de calculi biliari, dar este de asemenea important să ne amintim faptul că nivelul de colesterol din bila nu are nicio relaţie cu nivelulde colesterol din sânge.

Pierderea rapida în greutate, dar si obezitatea par să crească riscul de calculi biliari. Consumul de mese grase poate precipita simptomele de calculi biliari.

 

Simptome de calculi biliari

 

Majoritatea persoanelor cu calculi biliari (60% - 80%) nu au simptome. De fapt, acestea de multe ori nici nu stiu ca au calculi biliari, cu excepţia cazului în care apar simptome. Aceasta litiaza biliara "tacita" de obicei nu necesita niciun tratament.

Simptomele apar de obicei ca dezvoltare de complicatii. Cel mai frecvent simptom este durerea în partea superioară dreaptă a abdomenului. Deoarece durerea vine în episoade, este adesea menţionată ca un "atac".

  • Atacurile pot apărea o dată la câteva zile, săptămâni sau luni, acestea pot fi chiar separate de ani.
  • Durerea, de obicei, începe în termen de 30 de minute după o masă grasa.
  • Durerea este de obicei severa, plictisitoare si constanta, si poate dura de la una la cinci ore.
  • Se poate iradia spre umarul drept sau spate.
  • Apare frecvent pe timp de noapte şi poate trezi persoana din somn.

Alte simptome comune ale litiazei biliare sunt următoarele:

  • greata si varsaturi
  • febră
  • indigestie, eructaţii, balonare
  • intoleranta pentru alimente grase
  • icter (îngălbenirea pielii sau a albului ochilor).

Semne de avertizare ale unei probleme grave sunt febra, icterul şi durerile persistente.

 

Calculi biliari - tratament medical

 

Nu exista niciun tratament medical permanent pentru calculi biliari. Deşi există măsuri medicale care pot fi luate pentru a elimina pietrele sau pentru a reduce simptomele, acestea sunt doar temporare. Dacă un pacient are simptome de calculi biliari, indepartarea chirurgicala a vezicii biliare este cel mai bun tratament. Calculii biliari asimptomatici (nu produc simptome) nu necesita tratament.

O dieta scazuta in grăsimi si colesterol poate preveni simptomele de calculi biliari, dar nu poate preveni formarea de pietre. Nu se ştie de ce unii oameni fac pietre si altii nu.

 

Auto-ingrijire la domiciliu

 

După un diagnostic de litiaza biliara, pacientul poate alege să nu suporte o interventie chirurgicala sau nu poate fi în măsură să aibă o intervenţie chirurgicală imediata. Există măsuri pe care pacientul le poate lua pentru a diminua simptomele:

  • consumul doar de lichide clare pentru a da vezicii biliare o perioadă de odihnă
  • evitarea meselor grase sau grele
  • administrarea de acetaminofen pentru durere.

Contactati medicul în cazul în care simptomele se agravează sau dacă apar simptome noi. Durerile abdominale cu voma, febra sau icterul necesita o vizită imediată la medic sau la departamentul de urgenta.

 

Remediu naturist pentru calculi biliari cu produse Calivita

 

- Colina si inozitolul sunt doua substante active din compozitia Super Soya Lecithin - 100 caps, care contribuie la arderea si descompunerea grasimilor si la impiedicarea depuneri acestora in ficat. Consumul indelungat de lecitina poate opri sau incetini litiaza colesterolica.

- Nivelul colesterolului si trigliceridelor poate fi redus cu succes cu ajutorul suplimentului nutritional Cholestone. Prin mentinerea unui nivel normal de colesterol pot fi prevenite numeroase boli, inclusiv formarea de calculi biliari.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Calculi biliari

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Super Soya Lecithin - 100 caps118.00 Ron1-1-0 (6 luni)100 capsule = 166 gDetalii Produs
Supliemntarea cu lecitina impiedica formarea si depunerea de grasime la nivelul ficatului, reduce nivelul de grasimi nesanatoase( colesterol rau si trigliceride) sub control, previne formarea de litiaza colesterolica.
2. Cholestone97.00 Ron1-1-0 (3 luni)90 tablete = 99 gDetalii Produs
Cholestone a fost creat special pentru a mentine sub control nivelul de colesterol si trigliceride in sange, grasimi nesatoase responsabile pentru formarea de calculi biliari si numeroase alte boli, inclusiv de ficat si inima.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Calculii biliari(denumiti si pietre la fiere, litiaza biliara sau pietre biliare) sunt particule solide care se formeaza din bila în vezica biliara.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
greata
pierderea apetitului
varsaturi
durere in zona epigastrica si in partea superioara dreapta a abdomenului
Colesterol (scadere)Detalii Afectiune
Colesterolul este un steroid de grasime modificata sub forma de sterol, produsa în ficat sau intestin, utilizata pentru sinteza de hormoni si membrane celulare. 

0 recenzii pentru Calculi biliari

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 1

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.