Boala de relux gastroesofagian

Descriere Remediu Naturist

 
Boala de reflux gastroesofagian este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
 
 
Seme, simptome si complicatii
 
Cel mai important simptom este pirozisul, cu sau fara regurgitatia continutului gastric in gura. Complicatiile RGE cuprind: esofagita, stenoza esofagiana, ulcerul esofagian si metaplazia Barrett. Esofagita poate provoca odinofagie (dificultate la inghitit) si hemoragii, care pot sa fie masive. Stenozele peptice determina disfagie (durere la inghitit) progresiva pentru alimentele solide. Ulcerele esofagiene se manifesta prin acelasi tip de durere ca si ulcerul gastric sau duodenal, dar de obicei localizata la nivelul apendicelui xifoid sau retrosternal superior. Vindecarea este lenta si recidivele sunt frecvente; vindecarea se soldeaza frecvent su o stenoza.
 
Dupa o masa stomacul produce acid clorhidric pentru a ajuta la digestia alimentelor. Captuseala interioara a stomacului rezistă la coroziunea acestui acid. Celulele care delimiteaza stomacul secreta cantitati mari de mucus protector, insa mucoasa esofagului nu împărtăşeste aceste caracteristici rezistente iar acidul din stomac o poate deteriora.
 
În mod normal, un inel de muschi din partea de jos a esofagului, numit sfincterul esofagian inferior, previne refluxul de acid. Acest sfincter se relaxeaza in timpul deglutitiei, pentru a permite alimentelor sa treaca. Apoi se strange pentru a preveni fluxul în direcţia opusă. Cu toate acestea, in caz de GERD, sfincterul se relaxeaza intre inghitituri, permitind continutului gastric şi acidului coroziv sa izvorasca si sa deterioreze mucoasa esofagului.
 
 
 
Cauzele refluxului de acid (GERD)
 
 
Nu se stie exact care este cauza de reflux gastroesofagian. Următorii sunt factori care contribuie la slabirea sau relaxarea sfincterului esofagian inferior, care inrautateste refluxul:
 
  • Stilul de viaţă: consumul de alcool sau ţigări, obezitate, postură proastă (sederile lungi)
  • Medicamente: blocante ale canalelor de calciu, teofilina, nitraţi, antihistaminice.
  • Dieta: alimente grase si prajite, ciocolata, usturoi si ceapa, bauturi cu cofeina, alimente acide cum ar fi fructele citrice si rosiile, alimente condimentate, arome de menta
  • Obiceiurile alimentare: - consumul de mese mari, consumul de alimente înainte de culcare
  • Alte afecţiuni medicale: hernie hiatala, sarcina, diabet zaharat, creşterea rapidă în greutate
 
 
Hernia hiatala este o condiţie în care partea superioară a stomacului iese deasupra diafragmei (muşchiul puternic care separă organele din piept de cele de la nivelul abdomenului). În mod normal, diafragma acţionează ca o barieră suplimentară, ajutând sfincterul esofagian inferior sa impiedice acidul sa se intoarca in esofag.
 
  • Hernia hiatala poate fi cauzată de tuse persistenta, vărsături, incordare, sau efort fizic brusc. Obezitatea si sarcina pot inrautati condiţia.
  • O hernie hiatala faciliteaza intoarcerea acidului.
  • Hernia hiatala este foarte frecventa la persoanele mai in varsta de 50 de ani.
  • Hernia hiatala, de obicei, nu necesita niciun tratament. În cazuri rare, atunci cand hernia devine răsucita sau inrautateste refluxul de acid, pot fi necesare interventii chirurgicale.
 
 
Obezitatea ca factor contribuitor
 
 
Unele studii au aratat ca GERD este extrem de raspandita la pacienţii care sunt obezi şi că un indice de masa corporala (IMC) mare este un factor de risc pentru dezvoltarea acestei condiţii. Ipoteza ca obezitatea creste expunerea de acid esofagian este susţinută de relaţia între un IMC crescut şi o prevalenta crescuta a GERD si a complicatiilor sale. Prin urmare, fiziopatologia de GERD la pacienţii care sunt obezi ar putea să difere de cea a pacienţilor care nu sunt obezi. Corecţia de reflux la pacienţii care sunt obezi ar putea fi mai bine realizata printr-o procedură care implica in primul rand controlul obezitatii.
 
 
Mecanismul prin care un IMC mare creste expunerea de acid esofagian nu este complet înţeles. Creşterea presiunii intragastrice şi variatia presiunii gastroesofagiane, incompetenţa sfincterului esofagian inferior, precum şi frecvenţa crescută a relaxări tranzitorii a acestuia pot juca un rol important în fiziopatologia de GERD la pacienţii care sufera de obezitate morbida.
 
 
 
Care sunt complicatiile GERD?
 
 
Ulcerul- Lichidul din stomac care refluxeaza în esofag afectează celulele mucoasei esofagului. Organismul răspunde în modul în care raspunde de obicei la deteriorare, si anume prin inflamatie (esofagita). Scopul inflamatiei este de a neutraliza agentul dăunător şi de a începe procesul de vindecare. În cazul în care prejudiciul se adanceste  in esofag, se formeaza ulcerul. Un ulcer este o pauză în mucoasa esofagului, care are loc într-o zonă de inflamatie. Ulcerele si inflamatiile suplimentare pe care le provoacă pot eroda în vasele de sange esofagiene şi dau naştere la sângerare în esofag.
 
 
Stricturile - Ulcerele esofagului se vindeca prin formarea de cicatrici (fibroza). In timp, cicatricile micsoreaza ţesuturile şi ingusteaza lumenul (cavitatea interioară) esofagului. Această îngustare provocata de cicatrice se numeste strictura. Mancarea înghiţita se poate bloca în esofag daca îngustarea devine destul de severa (de obicei, atunci când lumenul esofagian se limitează la un diametru de un centimetru). Această situaţie poate necesita îndepărtarea endoscopică a produselor alimentare blocate. Apoi, pentru a preveni lipirea mancarii, ingustarea trebuie să fie întinsă (lărgita). Mai mult decât atât, pentru a preveni o reaparitie a stricturii, refluxul de asemenea trebuie să fie prevenit.
 
 
Esofagul Barrett– La unii pacienti, GERD de lungă durată şi / sau severa cauzeaza modificări la nivelul celulelor care delimiteaza esofagul. Aceste celule sunt pre-canceroase şi, în final devin canceroase. Această condiţie este menţionată ca esofag Barrett si apare la aproximativ 10% din pacientii cu GERD. Tipul de cancer esofagian asociat cu esofagul Barrett (adenocarcinom), este în creştere. Nu este clar de ce unii pacienti cu GERD dezvolta esofag Barrett, dar majoritatea nu o fac.
 
 
Tuse şi astm – In esofagul inferior se afla mulţi nervi. Unii dintre acesti nervi sunt stimulati de acidul refluxat, iar aceasta stimulare duce la dureri (de obicei, arsuri la stomac). Alti nervi care sunt stimulati nu produc durere. În schimb, acestia stimuleaza nervii care provoacă tuse. În acest fel, lichidul refluxat poate provoca tuse, fără a ajunge vreodată în gât. În mod similar, refluxul  din esofagul inferior poate stimula nervii esofagieni, care la randul pot stimula nervii care merg la plamani. Acesti nervi care duc la plamani pot provoca ingustarea tuburilor de respiratie, rezultând într-un atac de astm.
 
 
Inflamaţia gâtului şi laringelui - Dacă lichidul refluxat trece de sfincterul esofagian superior, se poate intra in gat (faringe), şi chiar şi in caseta de voce (laringe). Inflamaţia rezultata poate duce la o durere in gat si raguseala. Ca şi în tuse şi astm bronsic, nu este clar cât de frecvent GERD este responsabila pentru inflamarea inexplicabila a gâtului şi laringelui.
 
 
Inflamatia si infectia plamanilor– Lichidul refluxat care trece de laringe poate intra în plămâni. Refluxul de lichid în plămâni (numit aspiraţie) de multe ori duce la tuse şi sufocare. Aspiraţia poate apărea, de asemenea, fără a produce aceste simptome. Cu sau fără aceste simptome, aspiratia poate duce la o infecţie a plămânilor şi pneumonie. Acest tip de pneumonie este o problemă gravă, care necesită tratament imediat. Atunci când aspiraţia este neînsoţita de simptome, aceasta poate duce la o cicatrizare lentă, progresivă a plămânilor (fibroza pulmonara), care poate fi vazuta cu ajutorul razelor X. Este mult mai probabil ca aspiratia să apară noaptea, deoarece atunci procesele (mecanismele) care protejeaza impotriva refluxului nu sunt active şi reflexul de tuse care protejeaza plamanii, de asemenea, nu este activ.
 
 
 
Tratamentul refluxului de acid (GERD)
 
 
Obiectivele tratamentului sunt reducerea refluxului, ameliorarea simptomelor, si prevenirea deteriorarii esofagului.
 
 
Auto-îngrijire la domiciliu
 
 
Mulţi oameni isi pot ameliora simptomele de GERD prin schimbarea obiceiurilor, dietei si stilului de viata. Următorii paşi, în cazul în care sunt urmati, pot reduce în mod semnificativ refluxul gastroesofagian.
 
 
  • Nu mâncaţi în termen de 3 ore inainte de culcare. Acest lucru permite stomacul sa se goleasca pentru a reduce producţia de acid.
  • Nu va intindeti in pat imediat dupa masa la orice ora din zi.
  • Ridicati-va capul la cel putin 6 cm fata de nivelul patului. Gravitatea ajută la prevenirea refluxului.
  • Nu mancati mese mari. Consumul de multe alimente la un moment dat creşte cantitatea de acid necesară pentru a se digera. Luati mese mai mici si mai frecvente pe tot parcursul zilei.
  • Evitati alimentele grase, ciocolata, cofeina, menta sau aroma de menta din produsele alimentare, alimentele condimentate, citricele si alimentele pe baza de roşii. Aceste alimente reduc competenţa  sfincterului esofagian inferior (LES).
  • Evitati consumul de alcool. Alcoolul creşte probabilitatea de reflux.
  • Renuntati la fumat. Fumatul slabeste sfincterul esofagian inferior si creşte refluxul.
  • Reduceti excesul de greutate. Persoanele supraponderale şi obeze sunt mult mai susceptibile de a avea reflux decât cele cu o greutate sanatoasa.
  • Stati intr-o poztie verticala sau drepti, menţineti-va o poziţie bună. Acest lucru ajută ca alimentele şi acidul sa treaca prin stomac in loc sa se intoarca în esofag.
  • Discutaţi cu medicul despre luarea de medicamente antialgice, cum ar fi aspirina, ibuprofenul sau medicamente pentru osteoporoza. Acestea pot agrava refluxul la unele persoane.
 
 
Tratament naturist pentru reflux gastroesofagian cu produse Calivita
 
 
- Clorofila extrasa din lucerna din compozitia Liquid Chlorophyll are efect anticancerigen, amelioreaza durerile de gat si actioneaza ca un puternic antiinflamator,  stimuleaza vindecarea ranilor si este de ajutor in diverse probleme ale sistemului digestiv.
 
 
- Extrasul din lucernasub forma Green Care are proprietati asemanatoare cu cele ale produsului Liquid Chlorophyll si este recomandat in tulburari digestive precum balonare, anorexie, ulcer. Este un foarte bun detoxifiant si diuretic natural.

 

Liquid Chlorophyll se administreza o lingura diluata in 50 de ml de apa, are rolul unui pansament gastric, antiinflamator pentru mucoasa gastrica si esofagiana, vindeca leziunile existente la acest nivel.

 

Green Carese administreaza la o ora dupa masa, rol similar cu al clorofilei. Se foloseste ori unul ori celalalt. Daca pirozisul (arsurile) sunt frecvente si suparatoare se pot asocia.

Atentiela pacientii care folosesc anticoagulante  plachetare, deoarece contine vitamina K si poate influenta INR –ul la acesti pacienti.

 

Strong Bones 100 sau Strong Bones 250,inhiba secretia acida a stomacului.

 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Boala de relux gastroesofagian

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Liquid Chlorophyll169.00 Ron1-0-1Lichid 473 mlDetalii Produs
Este foarte benefic in vindecarea leziunilor de la nivelul sistemului digestic, actioneaza ca un pansament gastric, este un bun detoxifiant si antiinflamator natural.Liquid Chlorophyll la copii: este un produs sigur.
2. Green Care99.00 Ron1-1-1240 tablete = 178 gDetalii Produs
Actioneaza ca un pansament gastric, este un detoxifiant si antiinflamator, ajuta la vindecarea lezxiunilor de la nivelul mucoasei gastrice. Green Care la copii este un produs sigur.
3. Strong Bones 10068.26 Ron1-1-1100 capsule = 128 gDetalii Produs
Calciul este un mineral benefic in boala de reflux esofagian deoarece inhiba secretia acida a stomacului. Strong Bones la copii este un produs sigur.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).

Simptome si semne

SimptomMentiuni
balonare
arsura retrosternala
gust acru si amar
regurgitatii alimentare si acide
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Boala de relux gastroesofagian

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 8

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.