Boala Crohn

Descriere Remediu Naturist

 

Studiile sugereaza o predispozitie genetica ce ar duce la un raspuns imun intestinal anormal la un agent de mediu, alimentar sau infectios. Totusi nu a fost identificat nici un antigen responsabil. Fumatul pare sa contribuie la dezvoltarea sau exacerbarea bolii Crohn.

 
Semne si simptome
 
Diareea cronica asociata cu dureri abdominale, febra, anorexie, pierdere in greutate si o masa sau o impastare in fosa iliaca dreapta sunt semnele initiale cele mai frecvente. Totusi multi pacienti sunt examinati initial pentru un tablou de abdomen acut simuland o apendicita acuta sau o ocluzie intestinala. Aproximativ 1/3 din pacienti au antecedente de boala perianala, in special fisuri si fistule, care sunt uneori cea mai importanta acuza sau chiar singura. La copii, manifestarile extraintestinale predomina frecvent comparativ cu simptomele digestive. Artrita, anemia sau intarzierea cresterii pot fi simptomele initiale, iar durerea abdominala sau diareea pot lipsi.
 
Formele cele mai frecvente ale bolii Crohn sunt:
 
1. Inflamatia, caracterizata prin durere si sensibilitate la palpare in fosa iliaca dreapta;
 
2. Ocluzia partiala recurenta determinata de o stenoza intestinala, care produce colici severe, distensie abdominala, constipatie si varsaturi;
 
3. Jejuinoileita difuza, cu inflamatie si stenoza ducand la malnutritie si suferinta cronica;
 
4. Fistule si abcese abdominale, de obicei aparute tardiv, provocand frecvent febra, tumefactii abdominale dureroase si deteriorare a starii generale.
 
 
Ocluzia, fistulele entero-enterale, entero-vezicale, retroperitoneale sau enterocutanate si formarea abceselor sunt complicatii frecvente ale inflamatiei; hemoragiile intestinale, perforatia si cancerul intestinului subtire sunt complicatii rare.

 

Cauzele bolii Crohn

Boala Crohn este o boală cronică şi poate să apară  in mai multe momente pe parcursul unei vieţi. Cu toate acestea, cauza sa exactă nu este cunoscut încă. Exista diverse teorii legate de boala, dar nimeni nu a putut sa dovedească cauza exactă. Cea mai renumita dintre aceste teorii explică faptul că sistemul imunitar al organismului prin producerea de inflamaţie constantă în intestin produce reactie la un virus sau o bacterie si cauzeaza boala Crohn.

Fără îndoială, persoanele care suferă de boala Crohn, experimenteaza tulburări ale sistemului imunitar, insa aceste anomalii nu pot fi confirmate ca un rezultat sau o cauza a bolii Crohn. Toti cercetatorii sunt de acord cu un lucru, si anume ca stresul emotional nu are nimic de-a face cu boala Crohn.

Studiile au arătat că fumătorii au mai multe sanse de a dobândi boala Crohn, comparativ cu nefumatorii. Fumatorii au tendinta de a suferi de o rata mai mare de recidiva, chirurgie repetata şi tratament imunosupresor. Femeile fumatoare sunt la un risc mai mare decât barbatii fumatori, în toate domeniile, indiferent dacă fumează sau nu în prezent. Motivul nu este cunoscut, dar potrivit unor teorii, sistemul de apărare al intestinului devine mai slab din cauza fumatului si, de asemenea, fumatul reduce fluxul de sange spre intestin. Fumatul provoacă anumite modificări ale sistemului imunitar, care în cele din urmă duce la inflamatie.

Probabilitatea de agravare a stării devine mai mare, dacă individul are un factor de risc pentru boala Crohn şi cel mai rău lucru este că aceşti factori nu apar ca o cauza directa a bolii Crohn, mai degrabă acestia sunt legati într-un alt mod de boala. Totuşi, aceasti factori nu duc neapărat la boala. În mod similar, dacă nu exista nici un factor de risc, nu exista neaparat protectie împotriva bolii Crohn.

Exista diverse teorii despre cauzele bolii Crohn, dar niciuna dintre acestea nu au nici o dovadă clara. Cercetatorii au observat o inflamaţie în tractul gastro-intestinal al persoanelor cu boala Crohn, care cuprind o serie de alţi factori cum ar fi genele moştenite ale pacientului şi factorii de mediu. Antigenele, adică substanţe străine, au fost observate, de asemenea, în mediul înconjurător. O alta cauza posibila pentru inflamatie poate fi reactia organismului la aceste antigene.

 

Dieta in Boala Crohn

Din moment ce nici un leac nu este valabil pana in prezent, cel mai bun lucru pe care un bolnav il poate face pentru a trăi relativ confortabil cu boala este să acorde o atenţie adecvată stilului sau de viaţă şi dietei. Planurile de dieta sun individuale, în funcţie de cazurile lor specifice. Punerea în aplicare a unei diete stricte se poate dovedi utila în obţinerea unei ameliorarii a simptomelor bolii Crohn.

O hidratare adecvată este întotdeauna importantă, cu cel puţin 8 pahare de apa pe zi. Unele studii au indicat faptul că substanţele chimice precum clorul sau de altă natură din apa de la robinet pot agrava simptomele de boala Crohn, de aceea este recomandat ca apa sa fie purificata sau imbuteliata.

În perioadele de remisiune, un suferind de boala Crohn trebuie să includă o cantitate suficientă de fibre in dieta sa. Acestea s-au dovedit utile în reducerea şanselor de constipaţie, deoarece inflamatia poate fi crescuta şi, prin urmare, simptomele pot reveni.

Se crede ca laptele si alte produse lactate au o legatura cu declansarile de simptome la persoanele cu intoleranţă la lactoza şi la alte persoane, de asemenea. S-a constatat în urma unor cercetari ca , uneori, o bacterie prezentă în lapte, chiar dacă laptele este pasteurizat, poate duce la boala Crohn. Cu toate acestea, reducerea consumului de lapte din dieta trebuie să fie compensata print-o cantitate suficientă de calciu din alte surse. Aproape toate fructele de mare şi peştele sunt o sursă bună pentru un aport adecvat de calciu iar aceste produse alimentare contin, de asemenea, acizi grasi omega-3.

 

O dieta bogata in proteine, dar saraca in carbohidrati se recomandă este recomandata in timpul episoadelor acute de boala Crohn. Este esenţial sa se aleaa alimente care sunt surse de proteine ​​slabe, deoarece grasimile sunt considerate factori agravanti in diaree la unele persoane. Persoanelor cu boala Crohn le pot fi, de asemenea, recomandate unele băuturi nutriţionale pentru a contrabalansa substantele nutritive pierdute.

 

Există anumite alimente şi produse specifice care sunt considerateca factori agravanti ai simptomelor de boala Crohn, astfel, acestea trebuie să fie evitate. Cofeina şi alcoolul au tendinţa de a agrava starea de diaree, si nu au nicio valoare nutritivă. Alimentele care produc gaze cum ar fi varza, mazarea uscata, ardeiul, fasolea, ceapa şi băuturile carbogazoase sunt considerate  agravanti ai simptomelor.

 

Artrita si boala Crohn

Artrita si boala Crohn au o legătură strânsă, si este considerata a fi cel mai rau efect in boala Crohn. La persoanele care suferă de aceasta boala pot fi identificate trei forme diferite de artrita. Dintre aceste trei tipuri, două afecteaza coloanavertebrala, în timp ce al treilea tip afecteaza articulatiile mari, cum ar fi genunchii.

Artrita poate fi definită ca o acumulare de condiţii care afectează împreună articulatiile corpului. Aceasta boala estedes intalnita ca o cauza de handicap printre oameni după vârsta de 65 de ani. Aceasta duce la umflare, durere şi flexibilitate redusă, care uneori se poate transforma în pierdere totală de flexibilitate. O persoană care suferă de boala Crohn are aproximativ 25 la sută şanse de a obţine artrita.

Artrita si boala Crohn, împreună poate fi o cauza de strespentru bolnav. În general, în cele mai multe cazuri de boala Crohn, este cel mai probabil să apară odată cu alte simptome intestinale şi gastronomice. Cu toate acestea, este foarte rar ca artrita sa apara înainte de boala Crohn.

Primul tip de artrita care afecteaza coloana vertebrala duce la durere şi rigiditate la nivelul coloanei vertebrale inferioare şi a articulaţiilor, în partea inferioara a spatelui. Artrita poate dura luni sau chiar ani inainte ca simptomele sale sa înceapa să apară. În acest tip de artrita, se poate ajunge la o deteriorare permanentă a coloanei vertebrale, în cazul în care este lăsată fără nici un tratament.

Al treilea tip de artrita careare legatura cu apariţia bolii Crohn afecteaza coloana vertebrala. Acesta poate fi considerata ca cea mai grava forma de artrita, deoarece nu numai că duce la deformare si durere, ci, de asemenea, este cauza inflamaţiei la nivelul ochilor, plămâniilor şi valvelor cardiace.

In concluzie, se poate spune că cel mai bun mod de a vindeca oricare dintre aceste forme de artritaeste de a trata simptomele gastrice, care sunt strâns legate de boala Crohn.

 

Diagnosticare şi tratament

Diagnosticareabolii Crohn poate fi complexa, deoarece exista multe alte boli care pot mima aceste simptome şi cel mai probabil va fi nevoie de un gastroenterolog. După un examen fizic complet poate fi necesara efectuarea de teste de sânge (pentru a verifica markerii inflamatori si anemia), un test de scaun sau teste pentru alte infecţii, precum şi posibile radiografii sau scanari CT. Pentru confirmarea finală şi diferenţierea între boala Crohn si colita ulcerativa se efectueaza o colonoscopie sau endoscopie pentru a vizualiza peretele intestinal.

Boala Crohn nu poate fi vindecata iar scopul tratamentului este de a suprima hiperactivitatea sistemului imunitar pentru a preveni deteriorarea în continuare a peretelui intestinal şi alte complicaţii. În prezent, există unele medicamente noi, care sunt utilizate cu succes. Suplimentele nutritive pot aduce, de asemenea, unele beneficii în special în absorbţia de alimente care poate fi redusa de inflamarea şi deteriorarea mucoasei intestinale.

 

Tratament naturist pentru Boala Crohn cu produse Calivita

Acidophilus with Psyllium sau Ac-Zymes se administreaza dupa masa timp de 10-15 zile pe luna pentru a reface flora intestinului care este afectata la acesti bolnavi din cauza inflamatiei si a scaunelor diareice.

Liquid Chlorophyllse administreaza nediluata inainte de masa. Are rol antiinflamator si cicatrizant al mucoasei intestinului subtire si colonului vindecand microleziunile care se produc la acest nivel.

Rhodiolinse administreaza dupa masa , are rol antispastic, incetineste motilitatea colonului, asigura imunotoleranta, supravegheaza activitatea sistemului imunitar (se stie ca in aceasta boala este vorba de un raspuns imun intestinal anormal la un agent de mediu).     

 

 

 

 

 

 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Boala Crohn

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Acidophilus with Psyllium119.00 Ron1-1-0100 capsule = 68 gDetalii Produs
Acidophilus with Psyllium reface flora bacteriana buna, contribuind la o mai buna digestie, eliminarea infectiilor, a respiratiei urat mirositoare, intarirea imunitatii, eliminarea bacteriilor si tratarea diversolor inflamatii la nivelul intestinelor.
2. Liquid Chlorophyll278.00 Ron1-0-1Lichid 473 mlDetalii Produs
Liquid Chlorophyll este un foarte bun detoxifiant si vitaminizant pentru organism.Este antiinflamator, elimina patogenii raspunzatori pentru diferite probleme de sanatate in tip ce ofera nutrienti importanti pentru functia digestiva si intreaga sanatate.
3. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Are capacitatea de a incetini motilitatea instestinului, are efect antispastic si reglemeteaza activitatea sistemului imunitar, care are un rol in important in aceasta boala. Rhodiolin contraindicatii: este un produs sigur, lipsit de efecte adverse.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
febra
diaree
pierderea apetitului
scadere in greutate
durere abdominala
anorexie
anemie
Aparat digestivDetalii Afectiune
Aparatul digestiv este compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Boala Crohn

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 4 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.