Aritmie cardiaca

Descriere Remediu Naturist

 

Inima are o capacitate de a bate ritmic şi de a pompa sânge in intregul corp şi, remarcabil, face acest lucru fără a eşua, pe tot parcursul vieţii noastre. Ritmul bate în anumite limite numerice şi cu o anumită regularitate. Aritmiile sunt tulburări caracterizate prin bătăi anormale ale inimii. Ele pot apărea într-o inimă sănătoasă şi pot fi de o minima consecinţă, insa pot de asemenea co-exista cu o inima bolnava şi pot pune viaţa în pericol; pot cauza accident vascular cerebral, insuficienţă cardiacă sau moarte subita.

O aritmie apare atunci când ciclul normal electric al inimii este perturbat. În mod normal, curenţi mici activeaza partea de sus a inimii, chiar înainte de partea de jos a inimii, camerele musculare care pompeaza sângele in intregul corpul. Aritmiile rapide sunt denumite "tahiaritmii". Atunci când inima merge prea lent, din cauza unei defecţiuni electrice de activare, acest fenomen este mentionat ca o aritmie Brady. Cele mai multe aritmii care decurg din partea de sus a inimii sunt supărătoare, dar nu pun în pericol viaţa, insa cele care decurg din partea de jos a inimii, de obicei pun viaţa în pericol.

Simptome si cauze

O aritmie poate fi muta, fara sa produca vreun simptom. Un medic poate detecta batai neregulate ale inimii in timpul unui examen fizic, prin luarea pulsului sau printr-o electrocardiograma (ECG).

Atunci cand simptomele unei aritmii apar, ele pot include:

  • Palpitaţii 
  • Presiune în piept
  • Ameţeli sau senzaţia de zapaceala
  • Leşin
  • Dificultăţi de respiraţie
  • Disconfort la nivelul pieptului
  • Slăbiciune sau oboseală (senzaţia de foarte obosit)

Unele aritmii cardiace rezulta din defecte cardiace congenitale, care rulează în familii. Altele provin dintr-o varietate de boli care se dezvolta pe o perioadă de ani, iar altele rezulta in urma unor evenimente bruste, cum ar fi un atac de cord. Aritmiile pot fi, de asemenea, rezultatul consumului excesiv de alcool, fumatului sau administrarii de anumite medicamente. Adesea, în ciuda investigaţiilor ample, nu s-a  gasit nicio cauza responsabila pentru apariţia lor.

 

 

 

Caracteristicile comune ale aritmiei cardiace

În condiţii normale, o inima sănătoasa bate de la 60 pana la 100 de ori pe minut. În cursul unei zile, inima pompeaza aproximativ 2.000 de litri de sânge, care transportă oxigen şi substanţe nutritive esenţiale la toate celulele corpului. Creierul ceste cel care coordonează acest proces complex, insa inima are, de asemenea, propriile centre electrice semi-independente. Cea mai mare parte din această activitate electrică este efectuată de către celulele cu functie de stimulator cardiac, situate în partea superioară din dreapta muschiului inimii, zona cunoscuta sub numele de nod sinusal. Din nodul sinusal impulsurile sunt transmise în alte zone ale inimii prin intermediul grupurilor de speciale de celule interconectate.

Pentru a avea o inimă care funcţionează  corect, toate cele patru camere ale inimii trebuie să primească  semnalul de bataie într-o secvenţa corectă. Camerele sunt împărţite în atriul si ventriculul drept şi atriul s si ventriculultang. Perechea de pe partea dreapta pompeaza sangele sarac in oxigen intors din restul corpului în plămâni pentru reoxigenare. Perechea de pe partea stângă pompeaza sangele proaspăt oxigenat întors de la plamani catre organele corpului.

Mulţi factori afectează ritmul cardiac, sau numarul de batai de inima pe minut. Rata creşte atunci când efectuam exercitii fizice sau ne excitam emotional, şi scade atunci când ne odihnim sau dormim. Cu toate acestea, inima in sine poate produce si anumite tulburari, cunoscute ca aritmie, şi pot afecta nu numai rata de bataie a inimii, ci, de asemenea, si modelul său de bătaie.

Majoritatea oamenilor experimenteaza bătăi sau palpitaţii minore din cand în cand, în general acestea fiind nesemnificative din punct de vedere medical. Insa exista si alte tipuri de aritmii car pot fi destul de grave.

Tulburări de ritm sinusal

Unele tulburari de ritm se datorează  unei disfuncţionalităţi a celulelor cu functie de stimulator cardiac. Acestea apar de obicei într-una din cele două forme: bradicardie, în care inima bate într-un ritm anormal de lent, şi tahicardie, în care pulseaza 100 sau mai multe bătăi pe minut. Niciuna dintre condiţii in sine nu este deosebit de ingrijoratoare. Un ritm cardiac lent este adesea găsit la sportivii foarte bine pregătiţi ale căror inimi au fost condiţionate să bată mai încet, pompand un volum mai mare de sânge pe bataie. La unele persoane mai în vârstă, insa, un ritm anormal de lent poate fi un semn al unei boli subiacente. În astfel de cazuri, există de obicei un ritm indicator de bătăi rapide urmate de cele lente. In timp ce acest model nu este neaparat un motiv de îngrijorare, la unele persoane poate duce la pierderea conştienţei sau ameţeli, datorită fluxului sarc de sange de la inima. În aceste cazuri, un stimulator cardiac artificial poate stabiliza ritmul cardiac.

Tahicardia care apare în celulele stimulator cardiac, de asemenea, poate fi inofensiva. Excepţiile includ batai de inima rapide accelerate, care pot indica insuficienta cardiaca congestiva, sau condiţiile în care există atât un ritm rapid cat si alte probleme care implică inima şi vasele de sânge.

Tulburări de ritm atrial

Deşi celulele din camera atriala sunt desemnate sa primeasca impulsuri de la celulele cu functie de stimulator cardiac, uneori acestea dobândesc capacitatea de a elabora o bataie pe cont propriu. Din moment ce apar astfel de batai, chiar înainte de "adevărata" bataie a inimii, acestea sunt cunoscute ca batai atriale premature. Frecvent asociate cu consumul excesiv de tutun, alcool şi cafea, aceste batai dispar odată ce aceste stimulente sunt eliminate. Insa atunci când sunt însoţite de palpitaţii, disconfort in piept, batai rapide ale inimii, ameţeli sau dificultăţi de respiraţie, acestea pot indica boli de inima care stau la baza. În aceste cazuri, tratamentul cu medicamente poate fi indicat.

Potenţial mult mai grava, este fibrilatia atriala, o afectiune in care muschii atriului se contracta într-un mod haotic, necoordonat. În cele mai multe cazuri, aceasta poate fi corectată prin medicamente, iar uneori, poate fi necesara o tehnica numita cardioversie, un tip de şoc electric conceput pentru a restabili ritmul normal. O complicatie majora a fibrilatiei atriale este coagularea sângelui. De obicei, aceste cheaguri apar in atriul stang si apoi se mută în sistemul circulator general, caz in care acestea pot produce un blocaj potential grav. Prin urmare, pentru persoanele cu această condiţie adesea sunt prescrise medicamente anticoagulante.

La persoanele cu o ingustare a arterelor coronare, debutul fibrilatiei atriale poate produce durere în piept, în special în cazul în care ritmul cardiac se accelerează dramatic. Aceasta combinatie de simptome este adesea un semn de avertizare a unei insuficienţe cardiace în curs sau a unui atac de cord. Bătăile rapide trebuie să fie, prin urmare, încetinite imediat, fie cu medicamente sau printr-o procedură medicală.

O altă tulburare semnificativa de ritm este tahicardia atrială, în care muşchii atriului bat mai repede decât cei ai ventriculului, producand un ritm cardiac neregulat. Simptome cum ar fi un sentiment de plenitudine in piept si stare de confuzie sunt, de asemenea, comune. Probleme de multe ori asociate cu această tulburare includ defecte cardiace reumatismale, hipertiroidism, pneumonie şi cheaguri de sânge în plămâni. Tratamentul medicamentos este adesea cel mai eficient tratament.

Tulburari de ritm ventricular

Celulele de la nivelul ventriculilor, ca si cele de la nivelul atriilor, de asemenea, pot dobândi capacitatea de a produce o bataie a inimii pe cont propriu. Numita bataie ventriculara prematura, această condiţie poate fi provocata de consumul excesiv de cofeina, alcool sau ţigări. Dar din moment ce poate fi, de asemenea, si un semn de tulburare cardiacă gravă, ar trebui să fie investigata. Îngrijirile medicale imediate sunt esenţiale în cazuri de tahicardie ventriculară. După cum sugerează şi numele, această problemă implică bătăi rapide ale ventriculelor (de obicei peste 100 - 120 bătăi pe minut), şi pericolul consta in faptul că rata poate creste chiar mai mult, ducând la fibrilaţie ventriculară şi, eventual, la moarte.

Ce tratament exista pentru tulburarile de ritm?

Tratamentul depinde de tipul de aritmie cardiaca. Unele aritmii uşoare nu necesită tratament, iar altele pot fi tratate cu medicamente. În cazurile mai grave poate fi nevoie de un stimulator cardiac - un dispozitiv electronic plasate sub pielea de pe piept care ajută inima să menţină un ritm regulat, mai ales atunci când inima bate prea încet. Defibrilatoarele implantabile cardiace pot fi folosite pentru oprirea unui ritm anormal şi restaurarea unuia normal. Chirurgia de asemenea poate corecta anumite tipuri de aritmii. De exemplu, aritmiile provocate de boala coronariana pot fi controlate prin operatia de bypass. Atunci când o aritmie cardiaca este cauzata de către o anumită zonă a inimii, uneori, acea parte a inimii poate fi distrusa sau eliminata.

Remediu naturist pentru aritmie cardiaca cu produse Calivita

  • Pentru o functionare corecta a organismului si pentru o buna functie cardiaca este nevoie de o cantitate oprima de anumite substante nutrive, iar Mega qProtectpoate fi un ajutor in acest sens. Extractul natural de Gingko biloba, Coemzima Q 10 si antioxidantii din compozitia acestui produs ajuta la o buna circulatie sangvina, previn formarea aterosclerozei si aparitia infarctului miocardic.
  • Deoarece reduce efectele nocive ale stresului asupra inimii, normalizeaza aritmia si asigura o irigare locala optima, Rhodiolin poate fi un remediu in combaterea infarctului si atacului de cord.
  • Extractul din fructul Noni este benefic in prevenirea a numeroase boli, datorate unui sistem imunitar slabit sau stresului cotidian. Noni Lichid este un supliment alimentar ca ajuta la reglarea tensiunii arteriale si diminueaza efectele nocive ale fumatului, consumului de alcool, tutun si droguri.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Aritmie cardiaca

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Mega qProtect153.00 Ron1-1-090 tablete = 88.2 gDetalii Produs
Mega qProtect este un antioxidant natural cu rol in imbunatirea circulatiei sangelui, normalizarea tensiunii arteriale si optimizarea functiei cerebrale. Este benefic in actiuni cardiovasculare, are efect antitrombotic si este de ajutor in diabet.
2. Rhodiolin161.00 Ron2-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiolin este un produs natural cu efect adaptogen, ce reduce efectele fizice si psihice ale stresului asupra oragnismului, controleaza aritmiile, regleaza somnul si reduce nivelul de cortizol, respunzator pentru starea de stres.
3. Noni Lichid236.00 Ron1-0-1946 mlDetalii Produs
Noni Lichid imbunatateste starea de sanatate prin compozitia sa de antioxindati si alti nutrienti cu rol in prevenirea bolilor cardiace. Regleaza tensiunea arteriala, reduce riscul de infarct si avc si reduce factorii stresului asupra organismului.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

O aritmie apare atunci cand ciclul electric normal al inimii este perturbat. Se caracterizeaza prin batai anormale ale inimii. Cand apare la o inima bolnava, poate pune viata in pericol.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Accident vascular cerebralDetalii Afectiune
Tulburare brusca a functiilor cerebrale, determinate de aparitia unui blocaj al aportului sangvin sau de ruptura unei artere.
Aparat cardiovascularDetalii Afectiune
Aparatul cardiovascular este compus din sisteme si organe esentiale pentru supravietuirea organismului: inima, vasele de sange si sangele. Componenta critica a sistemului cardiovascular este inima.
AterosclerozaDetalii Afectiune
O forma de arterioscleroza caracterizata prin ingrosarea neuniforma subintimala (ateroame) a arterelor mari si medii, care poate reduce sau obstrua fluxul sanguin.
Cardiopatie ischemicaDetalii Afectiune
Dezechilibrul intre aportul si necesarul de oxigen la nivelul miocardului. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile aterosclerotice.
Hipertensiune arterialaDetalii Afectiune
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune grava, care poate creste in mod semnificativ probabilitatea de a avea boli de inima coronariene, un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, precum si alte probleme de sanatate. In termeni literali, "tensiunea arteriala" este forta cu care sangele impinge impotriva peretilor arteriali, in timp ce inima pompeaza sange. O forta mare pe o perioada lunga de timp se numeste HTA, iar aceasta poate provoca daune importante in organism.
HipotensiuneDetalii Afectiune
Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.
Infarct miocardic (prevenire)Detalii Afectiune
  Necroza ischemica miocardica ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.
Insuficienta cardiacaDetalii Afectiune
Insuficienta cardiaca este o afectiune grava, in care inima nu pompeaza eficient  sange in partile corpului. Por fi afectate partea stanga, dreapta, sau chiar ambele parti ale corpului. Simptomele depinde de care parte este afectată şi de cât de severă este insuficienta cardiaca - simptomele pot fi severe. Insuficienta cardiaca poate cauza probleme si dincolo de cele evidente fizice.
AVC - acident vascular cerebralDetalii Afectiune
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta.
Boala CoronarianaDetalii Afectiune
  In general boala coronariana se datoreaza depunerii subintimale a ateroamelor in arterele mari si medii ce iriga cordul. Mai rar boala coronariana se datoreaza spasmului coronarian, care este de obicei idiopatic (cu sau fara ateroame asociate) sau se poate datora drogurilor cum este cocaina.   Ateroscleroza coronariana are in mod caracteristic un debut insidios, este deseori distribuita neregulat in diferite vase si poate interfera brusc cu fluxul sanguin catre diferite segmente ale miocardului, de cele mai multe ori datorita ruperii unei placi ateromatoase excentrice, cu tromboza intraluminala consecutiva.   Complicatiile majore ale bolii coronariene sunt: angina pectorala, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita datorita aritmiilor.   Factorii de risc sunt bine cunoscuti: niveluri sanguine crescute de colesterol (LDL-colesterol colesterolul rau), niveluri scazute de HDL - colesterol (colesterolul bun) si vitamina E serica precum si o conditie fizica precara. Riscul de boala coronariana este amplificat de fumat, regimuri alimentare bogate in grasimi si calorii si sarace in substante fitochimice (care se gasesc in fructe si legume), fibre, vit. C sau E, sau regimuri alimentare cu continut scazut in acizi grasi omega 3 polinesaturati, slaba adaptare la stres si sedentarismul. Anumite afectiuni sistemice (de ex. hipertensiunea arteriala, diabet, hipotiroidie) se asociaza de asemenea cu un risc crescut de boala coronariana.
Abces cardiacDetalii Afectiune
Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele.

0 recenzii pentru Aritmie cardiaca

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.