Aparat digestiv

Descriere Remediu Naturist

Digestiajoaca un rol extrem de important în funcția corpului uman. Sistemul digestiv cuprinde un tract digestiv compus dintr-o serie de organe, care încep de la gura si merge tot drumul până la etapa finală, care se află în anus.

Sistemul digestiv este format din numeroase organe, cum ar fi gura, stomacul, esofagul, intestinul gros, de asemenea, cunoscut sub numele de colon, intestinul subtire, rectul și anusul. Aceste organe sunt captusite intern de o membrana mucoasa. Mucoasa secreta un lichid care ajuta la digestia alimentelor. Particulele de alimente sunt defalcate și impinse de-a lungul tractului cu ajutorul muschilor.

Două organe suplimentare în corpul uman, care joacă un rol important în digestie sunt ficatul și pancreasul. Lichidele digestive pe care aceste organe le eliberează sunt introduse in intestin prin intermediul unor conducte mici. Lichidul digestiv dezvoltat de ficat este deținut în vezica biliara înainte de a ajunge la intestin. Unele organe aparținând sistemului circulator, în plus față de sistemul nervos, sunt asociate cu funcționarea digestiva a organismului.

De ce digestia este atât de importanta?

Alimentele convenționale pe care le consumăm nu pot fi digerate în forma lor originală de către organism. Produsele alimentare trebuie să fie defalcate în molecule mai mici și mai complexe de nutrienți necesare pentru diferite organe din corp. Acestea sunt apoi absorbite de sânge și transportate la diferite celule în organism pentru a furniza energie. Acest proces, prin care întrega cantitate de alimente pe care le mancam este convertită în energie, care poate fi apoi utilizata de către organism, este numit digestie.

Procesul de digestie

Digestia este mijlocul prin care produsele alimentare care se consuma devin amestecate cu fluide digestive eliberate de către diferite organe. Acestea sunt apoi defalcate în molecule mai mici, în curs de călătorie prin tractul digestiv. În mod ideal, se poate spune că digestia alimentelor începe în gură, unde se mesteca alimentele și se termină în intestinul subțire.

Procesul inițial de digestie are loc în gură, cavitatea în care sucurile digestive sunt secretate de glandele salivare. Saliva care este secretata conține o enzimă, care are capacitatea de a descompune amidonul conținut în produsele alimentare în molecule mai mici.

Stomacul este următorul loc care secreta sucuri digestive. Aceste sucuri, care sunt acide prin natura lor, secreta o enzima responsabilă pentru digestia de proteine. Această enzimă acida nu afectează pereții și țesuturile stomacului, deoarece acestea sunt protejate de mucoasa, un strat de tesut care captuseste peretii stomacului.

Pancreasul secreta o enzima care este suficient de puternica pentru a defalca proteine, grăsimi și carbohidrați, care se gasesc in produsele alimentare. Glandele care sunt prezente în pereții intestinali secreta, de asemenea, enzimele necesare.

Ficatul este un alt organ important în acest sens, deoarece produce bila, o alta enzima digestiva. Între mese, bila se acumulează în vezica biliara. In timpul mesei, bila ajunge în intestin prin conductele biliare, dupa care se amesteca cu grăsimea din produsele alimentare și în cele din urmă o dizolvă. Numai atunci este digerata de enzimele pancreatice și intestinale.

Absorbția și transportul de nutrienți

Intestinul subtire este responsabil pentru absorbția moleculelor de hrană, apă și minerale, care sunt apoi transmise in alte părți ale corpului. Acest proces este destul de interesant. După cum s-a menționat anterior, peretii intestinului subtire sunt acoperiti cu mucoasa, care conține o mulțime de pliuri. Aceste cute sunt acoperite cu proiectii mici, numite vilozitati, care au niste proiecții minuscule numite microvilli. Acestea sunt responsabile de absorbtia de substante nutritive. Materialul este absorbit de celule speciale în fluxul de sânge, în care acestea sunt transportate în alte părți ale corpului pentru acțiuni ulterioare. Un alt lucru unic este faptul că procesul diferă în funcție de substantele nutritive specifice.

Grasimile - Una dintre principalele surse de energie de care organismul are nevoie vine de la grăsimi. Grăsime merge direct în intestin și se dizolvă în conținutul apos găsit acolo. Grasimile sunt infiltrate de secrețiile biliare care le descompun în picături minuscule, care constau în acizi grași și colesterol, printre alte lucruri. Acizii grasi si moleculele de colesterol se combina cu acizii biliari care le mută la celulele mucoasei. In aceste celule moleculele se unesc pentru a deveni mari și apoi sunt transmise la vasele limfatice adiacente intestinului. Vasele limfatice sunt responsabile pentru transportarea acestei grăsimi la venele din piept. Grăsimea se acumulează în diferite părți ale corpului, precum si prin fluxul de sange.

Fibrele– sunt elemente nutritive care nu se digera, prin urmare, aceasta trece prin tractul digestiv fără a fi defalcate în funcție de enzime. În esență, fibrele vin în două forme, solubile și insolubile, ambele putand fi găsite în diferite tipuri de produse alimentare. După cum sugerează și numele, fibre solubile se dizolvă în apă si capata consistenta unui gel moale, în timp ce fibrele insolubile nu își schimbă forma și sunt tratate ca materie de deșeuri.

Carbohidratii -sunt o sursă foarte importantă de energie pentru organism. De fapt, din totalul aportului caloric sugerat pentru organism, aproximativ 45% pana la 65% ar trebui să fie atins de carbohidrati care pot fi găsiti în abundență în cartofi, pâine, mazăre și fasole uscata, orez, paste, fructe și legume.

Amidonul și zahărul, care se gasesc in carbohidrati sunt defalcate de enzimele salivare, sucurile pancreatice si enzimele intestinale. Amidonul este defalcat în maltoză prin funcția enzimelor salivare și sucurilor pancreatice. Aceasta maltoza este în continuare defalcata în molecule de glucoza de catre enzimele intestinale și este direct absorbita în fluxul de sânge. Glucoza este transportata prin fluxul de sânge la ficat pentru depozitare până când este eliberata sub formă de energie atunci când este necesar pentru diferite activitati pe care organismul le prestează.

Zaharurile care se gasesc in carbohidrati sunt convertite prntr-un singur pas simplu. Zaharoza este transformată în glucoză și fructoză, care sunt apoi absorbite direct in fluxul sanguin prin intestin. Lactoza, un alt tip de zahar care se gaseste in lapte, este convertit de către enzimele gasite in mucoasa intestinala într-o formă absorbabila.

Proteinele –sunt elemente care trebuie să fie defalcate de enzime înainte de a putea fi utilizate în construirea și repararea țesuturilor în organism. Odata inghitite, proteinele ​​începe procesul de defalcare cu ajutorul enzimelor din secretiile stomacului. Mai târziu, sucurile pancreatice si enzimele pereților intestinali preiauprocesul de continuare de descompunere a proteinelor ​​în molecule mai mici, care sunt mai frecvent cunoscut sub numele de aminoacizi. Acesti aminoacizi sunt absorbiti in sange prin intestine și sunt transportati în alte părți ale corpului pentru a ajuta la construirea si repararea celulelor. Principalele surse de proteine ​​sunt carnea, ouăle și fasolea, pentru a numi doar câteva.

Vitaminele sunt, de asemenea, suplimente importante, care sunt furnizate organismului prin alimentele pe care le consumam. Există două tipuri de vitamine - vitamine solubile in apa (de exemplu, vitamina C si toata gama de vitamine B) și vitamine solubile in grasimi (de exemplu, vitamina A, D, E si K). Depozit de vitamine solubile in apa este foarte limitat și, ca urmare surplusul se elimină prin urină. Insa vitaminele liposolubile se acumuleaza în ficat, precum și in țesuturile grase ale corpului uman.

Apa și sare -Alimentele și băuturile pe care le consumăm în combinație cu sucurile care sunt secretate de diferitele glande rezulta într-o cantitate semnificativă de apă creata în timpul procesului de digestie. Apa acumulată conține o cantitate mare de săruri dizolvate, care sunt absorbite de intestin.

Probleme digestive comune

Problemele digestive sunt frecventela oameni. Un procent foarte mare de societăți suferă de diverse probleme digestive. Aceste probleme pot fi simple sau complicate, dar exista foarte puțini oameni care poate spune că nu s-au confruntat cu probleme în ceea ce privește sistemul lor digestiv. Cele două cele mai comune problemele de sănătate digestive sunt diareea și constipația. Ambele conditii sunt cauzate de apă, deși rezultatul diferă. În cazul diareei, produsele alimentare se misca prea repede prin sistemul de apă și nu ajung să fie absorbite. În cazul constipatiei, produsele alimentare se mișcă încet iar excesul de apă este extras din ele.

Motivul din spatele acestor probleme

Se crede ca dieta este responsabila în această chestiune. Dacă dieta nu este sanatoasa, aceasta poate provoca mișcarea de colon iritabil, crampe abdominale, vărsături, constipație, diaree si multe altele. Împreună cu faptul că, de asemenea, se experimenteaza nașterea și creșterea diferitelor bacterii intestinale care vor stimula mersul la toaletă. Există câteva glande care sunt părți ale sistemului digestiv. Ele sunt sursa de enzime diferite si substante care ajuta la digestia alimentelor. Bolilele și problemele de snatate afecteaza aceste glande și le opri funcțiile lor naturale. Ca urmare, alimentele pe care le consumam nu pot fi digerate și se nasc diverse complicații.

Unele dintre problemele digestive comune sunt gastrita, arsuri la stomac, indigestia, hernia hiatala, ulcerul peptic, cancerul de colon, probleme rectale, colita ulcerativă, cancerul de stomac, intoleranță alimentară și multe altele. Toate aceste boli sunt cauzate de o problema de digestie aparent simpla. Până acum a devenit destul de clar faptul că, dacă ne dorim să ducem o viață sănătoasă, trebuie să avem grijă de sistemul nostru digestiv.

Suplimente naturiste Calivita pentru sanatatea digestiva

-Sanatatea colonului si a sistemului digestiv poate fi imbunatira cu ajutorul probioticelor ProbioBalance, care ajuta la refacerea echilibrului florei intestinale si a functiei digestive.

- Enzimele digestive din papaya, Meal Time Calivita, prezinta u nefect benefic pentru procesul de digestie, amelioreaza tulburarile digestive, balonarea si gazele intestinale.

- Extractul natural din lucerna, Green Care Calivita, este un foarte bun diuretic si detoxifiant natural, si in acelasi timp, este foarte util in tulburari digestive, precum ulcerul, balonarea, anorexia, etc.

- Extractul din radacina de Ginseng corean, denumit Panax Ginseng, este recomandat persoanelor care prezinta deficiente de vitamine si minerale datorate unei alimentatii necorespunzatoare, pentru ca aceste elemente importante sa fie absorbite si utilizate integral.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Aparat digestiv

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. ProbioBalance117.00 Ron1-0-060 tabsDetalii Produs
ProbioBalance este un supliment de probiotice ce sprijina sanatatea digestiva prin refacerea florei bacteriene bune, imbunatirea digestiei si absorbtiei de nutrienti, ameliorarea colonului iritabil si prevenirea diareei cauzata de medicamente.
2. Meal Time130.90 Ron1-1-1100 tablete masticabile = 67 gDetalii Produs
Meal Time contine enzime digestive din papaya, care sprijina o digestie sanatoasa, elimina balonarea si gazele la stomac, amelioreaza tulburarile digestive, fiind in acelasi timp o sursa de fibre si vitamine importante: C, A, E, K, acid folic.
3. Green Care99.00 Ron1-1-1240 tablete = 178 gDetalii Produs
Green Care este un supliment pe baza de extract din lucerna, recomandat in tulburari digestive precum ulcer, anorexie, balonare. Este un bun diuretic, detoxifiant si o sursa extraordinara de nutrienti: calciu, potasiu, fier, zinc si vitamine.
4. Panax Ginseng82.00 Ron0-1-1100 tablete = 100 gDetalii Produs
Panax Ginseng este un bun stimulator pentru digestie, regleaza apetitul, sprijina absorbtia de nutrienti in organism, previne oboseala, regenereaza sistemul endocrin, fortifica imunitatea si ajuta in probleme de fertilitate.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Aparatul digestiveste compus dintr-o serie de organe care incep de la gura si parcurg tot traseul pana la anus. Digestia este procesul prin care alimentele sunt descompuse in sistemul digestiv.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
Boala CrohnDetalii Afectiune
Afectiune inflamatorie cronica nespecifica transmurala, care afecteaza cel mai frecvent ileonul distal si colonul, dar care poate fi localizata la orice nivel al tubului digestiv.
Cancer de colonDetalii Afectiune
Bolile legate de colon şi obiceiurile alimentare incorecte cresc riscul de cancer de colon. Acest tip de cancer este, în general, găsit la persoanele în vârstă de peste 50 de ani. 
Colecistita (fara pietre) - inflamatie vezica biliaraDetalii Afectiune
Inflamatie acuta sau cronica a veziculei biliare asociata frecvent cu litiaza.
Digestie bunaDetalii Afectiune
Digestia ar trebui să fie procesul natural al unui sistem complex care transformă alimentele in materiale necesare pentru viaţă: vitamine, minerale, grasimi, aminoacizi (proteine) şi zaharuri (glucide).
Dischinezie biliaraDetalii Afectiune
Dischinezia biliara este o boala destul de comună a vezicii biliare. Vezica biliara stochează bila, care este eliberata de către ficat. Bila ajunge la intestinul subtire unde se digera grasimea din alimente. Pentru a ajunge la intestinul subtire, bila trebuie să treacă prin canalul biliar comun şi, dacă bila nu poate fi secretata de vezica biliara sau nu poate curge prin canalul biliar comun, atunci ea se va întoarce în vezica biliara, ceea ce duce la dischinezie biliara.
Hemoragie digestiva (hematemeza, melena)Detalii Afectiune
Hematemeza este vomitarea de sange rosu aprins sau de un material precum "zatul de cafea". Melena este scaunul negru ca pacura si lucios care miroase foarte urat din cauza prezenței de produse din sânge parțial digerate. 
IndigestieDetalii Afectiune
Indigestia - numita, de asemenea, dispepsie sau stomac deranjat - este un termen general care descrie disconfortul de la nivelul abdomenului superior. Indigestia nu este o boala, ci mai degraba o colectie de simptome pe care le puteti experimenta, inclusiv balonare, eructatii si greata. 
LaxativDetalii Afectiune
Laxativele sunt alimente, compusi, sau medicamente care au efectul de slabire a unui scaun. Doze suficient de mari de laxative pot provoca diaree exploziva. Laxativele lucreaza pentru a creşte circulaţia de fecale de-a lungul colonului şi, în general, sunt luate in caz de constipatie.
Malabsorbtie intestinalaDetalii Afectiune
Malabsorbtia este asimilarea inadecvata a substantelor nutritive din cauza unor defecte de digestie, absorbtie, sau de transport. Malabsorbtia poate afecta macronutrientii (de exemplu, proteine, carbohidrati, grasimi), micronutrientii (de exemplu, vitamine, minerale), sau ambele, cauzand excretie excesiva de fecale, deficiente nutritionale si simptome gastro-intestinale. Malabsorbtia poate fi globala, cu absorbtie alterata pentru aproape toti nutrientii, sau partiala (izolata), cu o malabsorbtie de nutrienti specifici.
Esofagita de refluxDetalii Afectiune
Esofagita de reflux este frecvent caracterizata ca o iritare, umflare si inflamatie la nivelul esofagului. Simptomul predominant prezentat de reflux este senzatia de arsura si durere in piept (arsuri la stomac). Cauzele tipice ale esofagitei de reflux sunt acele probleme care rezulta in expunerea de acid persistent sau repetitiv spre mucoasa esofagului.
Aerofagii (eructatii)Detalii Afectiune
Aerofagia este definita ca o condiție in care o persoană inghite prea mult aer. Acest aer, de obicei, se duce la stomac. Persoanele cu aerofagie prezinta eructatii excesive datorate aerului înghițit.
Boala de relux gastroesofagianDetalii Afectiune
Este un ansamblu de simptome care rezulta din existenta refluxului gastroesofagian. Prezenta refluxului gastro-esofagian indica incompetenta sfincterului esofagian inferior. Factorii care contribuie la functionarea normala a jonctiunii gastroesofagiene cuprind tonusul sfinterian intrinsec, unghiul jonctiunii cardioesofagiene, actiunea diafragmului si gravitatia ( ortostatismul).
Abces hepaticDetalii Afectiune
Abcesul hepatic este o acumulare de puroi la nivelul ficatului, care determina o crestere a presiunii din aceasta zona si, in cele din urma, distrugerea tesutului hepatic sanatos. 
FlatulentaDetalii Afectiune
Cunoscuta si sub numele de gaze, flatulenta este un termen medical care denumeste eliminarea gazelor din sistemul digestiv prin anus si intervine atunci cand o cantitate semnificativa de gaze se aduna in interiorul intestinelor. 
AnismDetalii Afectiune
Anismul, cunoscut si sub numele de anismus este o boala caracterizata de contractarea sfincterului si muschilor puborectali in incercarea de a elimina fecalele.

0 recenzii pentru Aparat digestiv

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 4 + 3

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.