Descriere Remediu Naturist

 
Oamenii sunt construiti genetic pentru a comunica si, in mod surprinzator, mirosul este un factor extrem de important in stabilirea relatiilor interpersonale. Imaginati-va cum ar fi daca nu am mai putea fi capabili de a recunoaste mirosul unei persoane dragi, a fumului de la un foc sau a unei placinte. Desi nu ne gandim niciodata la aceste aspecte atat de obisnuite, simtul mirosului este legat de modul in care experimentam si interactionam cu lumea din jur. Lipsa mirosului ne poate afecta in mod direct calitatea vietii.
 
In termeni medicali, pierderea totala a mirosului poarta denumirea de anosmie. Fara simtul mirosului nu am mai putea sa stim cand ne aflam in fata unui pericol. De exemplu, fara abilitatea de a percepe mirosurile, nu am mai putea mirosi o scurgere de gaz, un incendiu sau un aliment care nu mai poate fi consumat.
 
Simtul mirosului se poate atrofia o data cu varsta, insa si anumite substante chimice, medicamente sau boli pot contribui la pierderea definitiva a acestui simt. De asemenea, simtul gustativ poate fi si el afectat.
 
Mecanismele ce stau la baza functionarii simtului mirosului nu au fost pe deplin explicate pana in prezent. 
Moleculele de miros din aer sunt inspirate prin nas si transmise in interiorul cavitatii nazale la tesutul olfactiv. Acest mic grup de celule, situat cu aproximatie in zona pometilor, este acoperit de cili (mici firicele de par) si un strat subtire de mucus. Fiecare celula este conectata la un neuron olfactiv sau la o celula nervoasa. Cilii sunt cei responsabili de acapararea moleculelor de miros si de transmiterea informatiei la neuronii olfactivi si, in cele din urma, la creier, acolo unde mirosul este procesat.
 
Gustul inseamna miros
 
Cu totii credem ca aroma unei mancari o simtim cu ajutorul papilelor gustative ce se afla pe limba. De fapt, cavitatea bucala dinstinge doar o usoara senzatie de dulce, de sarat, acru sau amar. Moleculele de miros din mancare urca la epiteliul olfactiv si completeaza informatiile primite de la papilele gustative cu date mult mai complexe. De aceea avem senzatia ca mancarea nu are gust atunci cand suntem raciti; analizatorul olfactiv este invadat de mucus si nu mai functioneaza normal. 
 
Adaptarea mirosului
 
Probabil ca ati observat ca atunci cand mirosim un parfum timp indelungat, ajungem sa nu il mai observam. Acest lucru se datoreaza faptului ca expunerea prelungita la un miros puternic duce la suprasaturarea epiteliului olfactiv cu molecule de miros pana in punctul in care informatia nu mai este transmisa catre creier. Acest lucru se numeste "adaptare". Pierderea sensibilitatii mirosului este doar temporara. Recuperarea din starea de adaptare depinde de persoana si poate varia de la cateva secunde la cateva minute.
 

Factori de zi cu zi ce duc la pierderea mirosului:

Simtul mirosului poate fi afectat de factori ce fac parte din rutina zilnica:
 
  • Fumatul– in special in prima jumatate de ora dupa ce fumam o tigara.
  • Mucus nazal– cauzat de numeroase afectiuni printre care raceala, gripa, rinita alergica sau sinuzita.
  • Adaptarea– aparuta atunci cand celulele olfactive sunt incarcate pana la reufz cu molecule de miros.

Care sunt cauzele pierderii mirosului?

Pierderea mirosului poate fi determinata de diverse afectiuni, printre care:
 
  • o infectie a tractului superior, precum o raceala sau gripa 
  • sinuzita cronica cu/fara polipi nazali
  • o anatomie anormala a nasului precum nas stramb sau deviatie de sept nazal
  • rinita alergica, ce cauzeaza inflamarea cailor nazale
  • administrarea unor medicamente precum antibiotice sau metronidazol
  • consumul de droguri recreationale ca amfetamina sau cocaina
  • diabet
  • consumul indelungat de alcool
  • tiroida lenesa
  • sindromul Cushing (niveluri crescute de cortizol in sange)
  • expunerea la anumite substante chimice ce distrug structurile interne ale nasului 
  • traumatism cranian
  • tumora cerebrala
  • radioterapie in zona capului sau a gatului
  • boala Parkinson sau Alzheimer
  • epilepsie
  • atac cerebral
  • boli de ficat sau rinichi
  • deficienta de vitamina B12
  • schizofrenie
  • sarcoidoza
 
De obicei, anosmia este cauzata fie de o problema legata de patrunderea mirosurilor pana in adancul nasului (din cauza umflarii sau blocarii narilor) fie de una legata de semnalele nervoase transmise de la nas la creier.
 
Totusi, in aproape 20% din cauzuri, cauza declansarii acestei afectiuni nu poate fi stabilita. In aceasta situatie, este vorba de anosmie idiopatica.

Simptome

In mod evident, principalul semn al anosmiei este pierderea mirosului. Insa, exista si alte simptome asociate anosmiei, cauze de inflamatii sau infectii:
 
  • congestie nazala
  • febra, alaturi de tuse si stranutat
  • cefalee
  • eritem aparut la nivelul cailor nazale 
  • schimbarea anatomiei nasului sau obstructionarea cailor respiratorii
  • dureri
  • dificultati de respiratie 
  • dificultati de vorbire
  • senzatie de amorteala 
  • tulburari de vedere

Diagnostic

Daca va confruntati cu un epidod de pierdere a mirosului care nu poate fi asociat unei raceli sau unei alergii sau care nu dispare dupa o saptamana sau doua, este timpul sa va adresati medicului. El este cel in masura sa efectueaze un control al cailor nazale cu instrumente speciale, pentru a stabili daca pierderea mirosului este cauzata de un polip sau de o infectie.
 
Pentru alte investigatii mai amanuntite adresati-va unui medic ORL-ist, care va poate cere efectuarea unui CT pentru o mai buna vizualizare a zonei afectate.
 
Modul de instalare a anosmiei este de o importanta majora in stabilirea unui diagnostic. De obicei, anosmia aparuta gradual este cauzata de fenomene normale precum imbatranirea sau de polipi, pe cand anosmia aparuta brusc este semnul unei infectii sau a unor traumatisme.
 

Tratament

Daca anosmia este cauzata de congestia nazala rezultata in urma unei raceli sau alergii, nu este nevoie de urmarea unui tratament, deoarece acasta va disparea de la sine. Totusi, daca anosmia nu dispare dupa cateva zile, adresati-va medicului fiindca este posibil sa suferiti de o infectie care necesita tratamentul cu antibiotice.
 
Atunci cand caile respiratorii sunt blocate de polipi sau alte excrescente, este nevoie de o interventie chirurgicala pentru elimina elementele blocante si a restabili simtul mirosului.
 
Uneori, pacientul isi poate recapata simtul mirosului brusc. Din pacate, anosmia nu poate fi tot timpul tratata, mai ales daca este cauza inaintarii in varsta. Exista, insa, cateva lucruri prin care viata unei persoane cu anosmie sa nu fie pusa in pericol. De exemplu, casa in care locuieste trebuie sa fie dotata cu alarme pentru incendii, iar mancarurile de pe o zi pe alta sa nu fie lasate la indemana suferinzilor. 
 

Produse Calivita de ajutor in tratarea anosmiei

Afectiunile simtului gustativ si al celui olfactiv pot fi deseori cauzate de lipsa de zinc. Chelated Zinc de la Calivita asigura dozajul ideal de zinc, iar prin asocierea cu aminoacizii si bazele organice se asigura asimilarea completa de catre organism. Chelated Zincmentine integritatea celulara si ajuta la prevenirea aparitiei anosmiei fara efecte secundare.
 
Protejarea organismului in fata infectiilor sau virusurilor reduce semnificativ posibilitatea aparitiei anosmiei asociate cu raceli sau gripe. ImmunAid, un supliment natural pe baza de Gheara Pisicii, contribuie la fortificarea sistemului imunitar, sporind capacitatea celulelor albe de a lupta impotriva agentilor patogeni.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Anosmia

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Chelated Zinc48.00 Ron100 tablete = 30 gDetalii Produs
Chelated Zinc este o formula naturala de zinc si aminoacizi, ce asigura integritatea celualara si previn anosmia. Deficienta de zinc este adesea raspunzatoare de pierderea mirosului sau a gustului.
2. ImmunAid200.00 Ron180 capsule = 93.24 gDetalii Produs
ImmunAid este un stimulent natural al imunitatii, un aliat de nadejde impotriva gripelor si racelilor, care de cele mai multe ori se asociaza cu pierderea mirosului si, uneori, a gustului.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

In termeni medicali, pierderea totala a mirosului poarta denumirea de anosmie. Fara simtul mirosului nu am mai putea sa stim cand ne aflam in fata unui pericol.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Anosmia

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 8 + 10

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.