Anorexie (lipsa poftei de mancare)

Descriere Remediu Naturist

 

Anorexia nervosa, sau pur şi simplu anorexia, cum este denumita în mod obişnuit, este o tulburare de alimentatie care pune viaţa în pericol, caracterizată print-o obsesie de a avea o greutate corporală extrem de scăzuta, o denaturare a imaginii corporale si teama extrema de a pune in greutate. În plus, este considerată o tulburare psihologica, deoarece o persoană care suferă de anorexie este obsedat de controlul corporal si al greutatii corporale. De-a lungul timpului această obsesie devine o dependenta, similara cu cea de orice alte substanţe sau cu abuzul de droguri.

Ca majoritatea tulburărilor alimentare, anorexia este foarte probabil să apară în etapa de pre- sau post-pubertate, si afectează mai multe femeile decât bărbaţii. Aproximativ 95% dintre persoanele care sunt afectate de anorexie sunt femeile adolescente. Dar această tulburare de alimentatie nu este limitată doar la adolescenta si poate afecta femeile în orice etapă din viaţa lor. În mod similar, bărbaţii şi în special adolescenţii, au de asemenea un risc de a dezvolta această tulburare de alimentatie. Estimările în SUA susţin că o fată adolescenta din fiecare 100 sufera de anorexie. Se pare că, chiar şi situatia socio-economică a unei persoane are un impact asupra aceastei tulburari de alimentatie, deoarece s-a dovedit a fi mai frecventa la cele care provin dintr-un cadru socio-economic mediu si superior.

Cum se manifestă  anorexia?

Anorexia este ceva mai drastica decât doar o problemă cu alimentatia. Este un mod ciudat de utilizare a produselor alimentare, de a mentine greutatea corporală sau de infometare pentru a simti  mai multa responsabilitate sau pentru a uşura nervozitatea, furia şi anxietatea. Cele mai multe persoane cu anorexie sunt de sex feminin. Oamenii cu anorexie au o teama intensa de a fi grasi. Obiceiurile lor alimentare anormale se dezvolta de la această psihoză de panică. Acest ciclu de auto-înfometare treptat devine o obsesie, care, în cazuri severe, pune viaţa în pericol. O persoana care suferă de anorexie este de obicei cu 15% sub greutate ideală şi încă consideră prezent excesul de greutate. Acea persoana nu prea mananca deloc - poate chiar sa cantareasca alimentele înainte de a le mânca. O persoana cu anorexie va evita alimentele bogate in calorii si va efectua exercitii fizice in mod constant.

Anorexia este o tulburare de alimentatie în care oamenii, în special tinerii (adolescentii) se infometeaza - principalul motiv este acela de a pierde în greutate şi de a deveni foarte suplii. Pierderea in greutate este obţinuta prin mai multe moduri - unele, de asemenea, foarte dăunătoare. Tehnicile utilizate comune sunt : exercitarea excesiva, consumul de laxative / pastile pentru dieta, vărsături după o masă şi infometarea într-o măsură nelimitata. Persoanele cu anorexie continua să creada că sunt supraponderale, si vor recurge la dieta chiar şi după ce acestea devin extrem de slabe.

Principalele tipuri de anorexie

Există două tipuri de anorexie nervoasa: restrictiva şi compulsiva. Persoanele care sufera de anorexie nervoasa restrictiva de obicei au o greutate corporală foarte scăzută. Aceste persoane recurg la acte de auto-infometare şi, de asemenea, au tendinţa de a arde si putina mancare pe care o mananca prin exerciţiu fizic, în scopul de a pierde in greutate. In cazul anorexiei compulsive simptomele seamana cu cele ale bulimiei nervoase. Bulimia se caracterizeaza prin consumul unor cantităţi mari de produse alimentare şi apoi eliminarea acestora din sistem. Anorexia nervoasa compulsiva implică o alternanţa la obiceiurile alimentare, persoanele care suferă de ea oscilând între perioadele de a manca rar sau abstinenţa de la alimente şi perioadele de a manca mai mult si a elimina.

Persoanele cu acest tip de anorexie nervoasa elimina alimentele din corpurile lor prin vărsături sau prin luarea de laxative şi diuretice. De asemenea, se obosesc foarte mult prin exerciţiu fizic lung, în scopul de a pierde in greutate. Spre deosebire de persoanele cu anorexie nervoasa restrictiva, cele care se confrunta cu al doilea tip de tulburare nu sunt întotdeauna subponderale. Persoanele cu anorexie compulsiva experimenteaza o mulţime de schimbări în greutatea corpului lor. Acestea se aseamana cu bulimicii în ceea ce priveste aspectul fizic şi comportamentul.

De fapt, anorexia si bulimia au o mulţime de lucruri în comun, iar persoanele care sufera de anorexie pot deveni mai târziu bulimici.

Simptomele anorexiei

Există multe simptome de anorexie, insa nu toate persoanele au simptome similare. Simptomele comune includ o greutate corporală, care este incompatibilă cu vârsta, constructia corporala şi înălţimea (de obicei cu 15% sub greutatea normala).

Alte simptome includ:

  • exerciţiu constant si de multe ori excesiv
  • pierdere de păr de pe cap
  • oboseala generala şi oboseala musculara, dureri de cap
  • obsesia in ceea ce priveste alimentele si caloriile
  • menstruaţie neregulată la femei - pierderea a cel putin 3 perioade menstruale
  • amenoree (pierderea de menstruaţie)
  • obiceiuri alimentare neobişnuite (tăierea alimentelor în bucăţi mici, ciugulitul din alimente)
  • schimbări de dispoziţie
  • anemie
  • fire de păr fine si pufoase pe fata, gat, spate
  • ameţeli
  • ten pal, deshidratare

Complicatiile anorexiei nervoase

Anorexia nervoasa cauzeaza o serie de probleme fizice, inclusiv:

  • slabirea muschiului cardiac, puls scăzut, tensiune arterială scăzută şi risc crescut de insuficienţă cardiacă
  • nivelurile scazute de potasiu, magneziu si sodiu în organism
  • anemie
  • deshidratare
  • malnutriţie
  • dezechilibre hormonale, care duc la lipsa de perioada menstruala la femei
  • slăbiciune musculară şi oboseală
  • ameţeli sau leşin
  • probleme renale
  • probleme gastro-intestinale, cum ar fi constipaţie, dureri de stomac si ulcere
  • osteoporoza (oase fragile care se rup usor)
  • insuficienta de organe
  • În cazul în care este netratata, anorexia poate duce la deces

Anorexia cauzează probleme mentale precum şi emoţionale. Poate duce la depresie, modificări ale dispoziţiei, anxietate, respect de sine scăzut şi sentimentele de conştiinţă de sine cu privire la aspectul şi obiceiurile alimentare. Persoanele cu anorexie nervoasa evita de multe ori activităţile sociale din cauza stării de oboseală, conştiinţei de sine si jenei de aceste lucruri.

Exista numeroase riscuri biologice şi psihologice asociate cu anorexie nervoasa. Acestea includ oase stafidite, pierderea de minerale, temperatură scăzută a corpului, batai neregulate ale inimii, debilitate a creierului din cauza lipsei de nutrienti, retard permanent in creştere normala a corpului, dezvoltarea osteoporozei.

Persoanele care nu primesc tratament pot deveni bolnavi cronici sau chiar pot muri in cazurile severe. Utilizarea în continuare a laxativelor este extrem de nociva pentru organism. Acestea uzeaza treptat muschii intestinului şi determină o scădere a capacităţii sale funcţionale. Unele laxative, de asemenea, pot conţine substanţe toxice şi dure care pot fi reabsorbite in corp.

Perioade lungi de timp fără un aport adecvat de alimente poate provoca oase fragile, ducand la osteoporoza, precum şi deteriorarea inima, ficatul, rinichilor şi creierului. Anorexia poate împiedica creşterea normală laadolescenţii tineri, şi poate cauza dificultăţi în concentrare.

Persoanele cu anorexie nervoasa pot avea, de asemenea, probleme de sănătate mentală, cum ar fi depresia şi riscul crescut de sinucidere.

Cauze frecvente de anorexie

Până în prezent, nu a fost determinata nicio cauză definită şi unică de anorexie nervoasa. Este posibil ca ambii factori, si cei biologici inerenti şi cei de mediul social al acestor persoane sa joace o parte integrantă în dezvoltarea afectiunii. Unii experţi consideră că presiunea de grup, societatea şi familiile ar putea fi, eventual, cauzele care stau la baza stresului care induce anorexia.

Unele cauze includ:

  • Teama perpetua de a pune in greutate
  • O gândire obsesiva şi constantă cu privire la greutatea corporala, în special la pierdrea in greutate.
  • Efectul demonstrativ - Dacă ai o mama sau sora cu anorexie, ai mai multe sanse de a dezvolta aceasta tulburare.
  • Probleme emotionale
  • Evenimente stresante - evenimente traumatice cum ar fi violul, asaltul, pubertatea, decesul in familie, precum şi alte lucruri stresante cum ar fi începerea unui nou loc de muncă, pot duce la apariţia anorexiei.
  • Presiune de a fi subţire şi atractiv, din cauza unei imagini de sine slaba, şi, de asemenea, pentru a se incadra într-un anumit ideal de frumuseţe.
  • Disfunctii ale unei parti a creierului, care regleaza anumite procese metabolice.
  •  Genele , hormoni şi istoria familiei

Cum se trateaza anorexia nervoasa?

Tratamentul anorexiei variază în funcţie de circumstanţele individuale. Nu există o singură linie de tratament. Tratamentul initial pentru anorexie este de obicei axat pe cresterea imediata in greutate, în special la cei care se afla in condiţii deosebit de grave care necesită spitalizare.

Psiho-terapia este, de asemenea, o formă eficientă de tratament şi poate duce la restaurarea greutatii, revenirea perioadelor menstruale la pacienţii de sex feminin, imbunatatirea imaginii de sine şi o funcţionare sociala normală.

Tratamentul pentru anorexie, care include medicamente şi sprijin psihologic, are drept scop:

  • Readucerea persoanei afectate la o greutate sanatoasa, normala.
  • Reintroducerea unor obiceiuri alimentare normale.
  • Tratatrea oricarei complicaţii fizice sau psihologice asociata cu probleme mentale.
  • Sprijinul familiei pentru a trata starea.

In unele cazuri pot fi necesare medicamente anti-depresive, în special la persoanele cu depresie severă sau cu simptome grave de tulburare obsesiv-compulsiva.

Tratament naturist pentru anorexie cu produse Calivita

- Complexul vitaminic B are un rol important in functionare normala a musculaturii si a sistemului nervos si degestiv, in dezvoltarea fizica, sanatatea pielii, unghiilor si parului.  Deoarece previne aparitia tulburarilor psihice si neurologice prin reducerea efectului stresului asupra sistemului nervos, Stress Management B Complex poate fi de un real folos persoanelor anorexice.

- Datorita capacitatii sale de a tine stresul si depresia la distanta, Rhodiolin este un supliment nutritiv care ajuta la combaterea anorexiei.

- Serotonina si scopoletina sunt doua substante din compozitia Noni Lichid recunoscute pentru eficienta lor in eliminarea depresiilor, anxietatii si tulburarilor obsesivo-fobice.

 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Anorexie (lipsa poftei de mancare)

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Stress Management B Complex90.00 Ron1-1-0100 tablete = 127 gDetalii Produs
Stress Management B Complex contine vitamine B cu rol in prevenirea tulburarilor psihice si neurologice, specifice persoanelor anorexice. De asemenea previn tulburarile digestive si deficientele nutritionale prezente in toate cazurile de anorexie.
2. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiolin este un adaptogen natural un remediu excelent pentru starile depresive si anxioase, cu care se confrunta persoanele anorexice. Elimina si previne stresul si depresia, impiedicand astfel evolutia bolii.
3. Noni Lichid236.00 Ron1-1-1 linguri de sirop946 mlDetalii Produs
Noni Lichid este un supliment natural eficient in prevenirea si tratarea tulburarilor depresivo-fobice datorita xeroninei, scopoletinei si serotoninei din compozitia sa. Elimina stresul si depresia, fiind de mare ajutor persoanelor anorexice.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Anorexiaeste o tulburare de alimentatie ce se caracterizeaza prin obsesia de a avea o greutate corporala cat mai scazuta, chiar cu riscul de a pune sanatatea in pericol.

Simptome si semne

SimptomMentiuni

0 recenzii pentru Anorexie (lipsa poftei de mancare)

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 4

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.