Alergia la polen

Descriere Remediu Naturist

 
 
In fiecare primavara, vara si toamna, plantele elibereaza in atmosfera niste particule mici numite polen, a caror miscare este determinata de curentii de aer. Desi scopul polenului este fertilizarea altor plante, acesta poate ajunge sa fie inspirat de catre oameni, ceea ce poate provoca aparitia unei rinite alergice. Dintre toti factorii ce pot conduce la o alergie, polenul este cea mai des intalnita. 
 
Ce este polenul?
 
Pentru a se reproduce, pantele produc granule microscopice de polen de forma ovala sau rotunda. Unele plante folosesc propriul polen pentru a se inmulti. Altele, insa, trebuie sa fie polenizate de catre alte plante apartinand aceleasi specii. Pentru unele flori, polenul este transportat de catre albine, iar pentru altele, acesta este raspandit de catre vant.
 
Tipurile de polen care cauzeaza aparitia alergiei sunt cele ce provin de la plante ale caror flori nu sunt evidente, precum copacii sau iarba. Aceste plante produc granule mici si uscate de polen, special formate pentru a fi transportate pe calea vantului. Granulele de polen pot fi purtate de vand la inaltimi de zeci de metri.
 
Componenta chimica a polenului este cea care determina reactiile alergice. La unele plante, precum coniferele, polenul este mai des si mai greu, de aceea acest se depune mai usor, fara a fi inspirat in cantitati mari de catre oameni. 
 

De ce suntem alergici la polen?

Oamenii de stiinta nu pot determina exact de ce unele persoane au o sensibilitate crescuta la alergeni, insa au stabilit modul in care corpul reactioneaza in fata acestora. Modul de manifestare a alergiei la polen este rezultatul unei reactii in lant a corpului de a preveni un posibil atac al acestor substante straine. 
 
Nasul joaca un rol important pentru plamani deoarece functioneaza ca un filtru care elimina impuritatile din aerul pe care il inspiram. Cea mai mare cantitate de polen o inspiram atunci cand afara bate un vant puternic sau este un aer uscat. Parul nazal capteaza alergenii, impiedicandu-i sa ajunga in plamani. Substantele alergenice in cantitati mici nu sunt daunatoare pentru plamani, iar acest lucru se datoreaza tocmai procesului de filtrare al cailor nazale, care asigura prima linie de aparare impotriva substantelor nocive din aer. Atunci cand in compozitia chimica a polenului se afla substante mai agresive, nervii determina o dilatare a vaselor de sange din interiorul nasului, pentru a evita patrunderea acestora in plamani.
 
Acest proces de functionare al organismului nu reprezinta o problema pentru cei care nu sunt alergici in timpul perioadelor de risc insa poate deveni problematic pentru cei sensibili. In cazul celor alergici, nasul se suprasoliciteaza si dilateaza fara rost vasele de sange. Astfel, la nivelul acestei zone apar umflaturi, mancarimi, inflamari si exces de mucus. 
 
Simptome similare apar si in cazul ochilor, din moment ce pleoapele indeplinesc acelasi rol pe care nasul il are in ceea ce priveste substantele alergenice din atmosfera.Reactii exagerate ale corpului in scopul protejarii acestuia dau nastere la inrosirea ochilor si la producerea exagerata de lacrimi. 
 

Controlul histaminei si diminuarea simptomelor alergiei la polen

Cel mai bun mod de a intelege modul in care functioneaza medicamentele pentru alergii este sa intelegem de ce acestea au in componenta denumirii lor notiunea de "antihistaminice". In mod evident, numele acestor medicamente indica faptul ca au capacitatea de a opri histamina. 
 
Histamina este o substanta pe care corpul o elibereaza atunci cand trece printr-o alergie. Eliberarea histaminei provoaca dilatarea vaselor capilare, contractarea muschilor netezi (precum cei din stomac sau din vezica urinara) si stimularea secretiilor gastrice. 
 
Cel care ii spune corpului sa elibereze histamina este chiar sistemul nostru imunitar, cel care il protejeaza impotriva agentilor invadadori precum virusurile si bacteriile. In cazul polenului, corpul reactioneaza alarmat de un element fals, deoarece substantele transportabile pe calea aerului sunt, de obicei, inofensive. Sistemul imunitar vede alergenii ca pe niste agenti invadatori, de aceea se activeaza. Solutia este administrarea de antihistaminice, ce ajuta la oprirea producerii de histamina. 
 
Agentul declansator al sistemului imunitar este imunoglobina, un anticorp si o proteina eliberata de organism pentru a lupta impotriva invadatorilor. Inca o dovada in plus ca organismul uman este extrem de complex este faptul ca acesta stocheaza informatiile cu privire la agentii invadatori, astfel incat corpul sa raspunda mai repede in cazul unui alt atac. 
 

Simptomele alergiei la polen

 

  • stranut
  • tuse
  • rinoree
  • lacrimarea ochilor si mancarimi 
  • mancarimi in zona gatului
  • umflarea si invinetirea zonei inconjuratoare a ochilor
  • pierderea mirosului sau a gustului

 

Tipuri de alergii la polen

 

  • Alergia la polenul de mesteacan
Polenul de mesteacan este cel mai intalnit element alergen transportabil pe calea aerului din perioada primaverii.  Atunci cand pomii infloresc, se formeaza nori invizibili de granule de polen ce sunt transportate de vant, multe dintre ele ajungand sa calatoreasca la zeci de metri distanta fata de copac.
 
  • Alergia la polenul de iarba
Inainte de a fi cercetata in amanunt, alergia la polen a ajuns in atentia medicilor atunci cand un numar mare de persoane se prezentau pe timpul verii la doctor prezentand aceleasi simptome. In scurt timp, acestea au fost explicate prin reactia alergica la polenul produs de iarba, care poate da nastere la simptome greu de tratat. Totusi, pentru cei care sufera de alergie la polenul de iarba, studiile medicale recente au pus in evidenta existenta unui medicament cu dizolvare sub limba care s-a dovedit extrem de eficient in tratarea acestui tip de alegie. 
 
  • Alergia la polenul de stejar
La fel ca si mesteacanul, polenul de stejar apare in cantitati mari in timpul primaverii. Desi este considerat a fi unul din tipurile de polen cu cele mai putine caracteristici alergenice, este cel care este eliberat pe o perioada de timp mult mai mare (stejarul poate elibera polen timp de 2 luni). 
 

Tratamentul alergiei la polen

Ca si in cazul altor tipuri de alergii, cel mai bun tratament este evitarea substantelor alergene. Totusi, in acest caz, aceasta strategie nu poate fi aplicata, intrucat nu putem evita mediul inconjurator. Exista, insa, cateva metode prin care cei care sufera de alergie la polen pot sa previna expunerea indelungata:
  • sa nu iasa din casa in zilele cu aer uscat si vant 
  • sa nu lucreze in gradina in anotimpurile de risc
  • sa isi dea jos hainele ce au fost purtate afara
  • sa faca dus atunci cand se intorc de afara
  • sa poarte o masca pe fata atunci cand nivelul de polen este ridicat
  • sa tina usile si ferestrele inchise in zielele in care exista mult polen in atmosfera
  • sa foloseasca un aspirator cu filtru HEPA
  • sa ia medicamente specifice inainte de aparitia simptomelor
 
Tratamentul medicamentos al alergiilor la polen include:
  • antihistaminice
  • cortizon
  • sprayuri nazale cu efect decongestionant
  • picaturi pentru ochi
Produse CaliVita recomandate in tratarea alergiilor la polen:
 
Noni Organic Sirop este un produs organic, fara substante sintetice, care ajuta la cresterea rezistentei organismului la alergii. Noni Organic Sirop te ajuta sa iti mentii starea de sanatate, indiferent de anotimp.
 
ImmunAideste un supliment alimentar 100% natural care creste rezistenta si capacitatea de vindecare a organismului. Prin normalizarea nivelului de imunoglobina din corp, ImmunAid ajuta la prevenirea aparitiei simptomelor asociate alergiilor.  


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Alergia la polen

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Organic Sirop252.00 Ron946 mlDetalii Produs
Noni Organic este un foarte bun modulator al sistemului imunitar, care protejeaza organismul de agentii patogeni. Alergiile apar atunci cand exista disfunctii imunitare. Noni Organic este un antialergen natural, cu multiple proprietati benefice sanatatii.
2. ImmunAid200.00 Ron180 capsule = 93.24 gDetalii Produs
ImmnuAid este un imunomodulator si antiinflamator natural pe baza de gheara pisicii, ce fortifica sistemul imunitar si creaza rezistenta impotriva patogenilor. Regleaza nivelul de imunoglobulina din corp, crescand astfel rezistenta la alergii.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

In fiecare primavara, vara si toamna, plantele elibereaza in atmosfera niste particule mici numite polen, a caror miscare este determinata de curentii de aer. Desi scopul polenului este fertilizarea altor plante, acesta poate ajunge sa fie inspirat de catre oameni, ceea ce poate provoca aparitia unei rinite alergice. 

Simptome si semne

SimptomMentiuni
rinita alergicaAfectiunea poate fi insotita de complicatii medicale, cum ar fi apneea in somn, sinuzita si otita, capacit
stranut si mancarimi nazale
secretii nazale apoase sau blocaj nazal
inrosirea ochilor si lacrimare
respiratie dificila

0 recenzii pentru Alergia la polen

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 5 + 6

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.