Accident vascular cerebral

Descriere Remediu Naturist

 

Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta. Acest lucru se poate datora ischemiei (lipsa fluxului sanguin) cauzata de blocaj (tromboza, embolie arteriala) si hemoragiei (scurgere de sange). Simptomele unui accident vascular cerebral depind de care parte a creierului este afectata.
 
Un accident vascular cerebral care implica baza creierului poate afecta echilibrul, vederea, inghitirea, respiratia si se poate ajunge chiar la pierderea constientei. Accidentul vascular cerebral ischemic se produce atunci cand o artera de la nivelul creierului se blocheaza. Celulele creierului (neuronii) nu pot produce suficienta energie si se vor opri din lucru. În cazul în care artera ramane blocata pentru mai mult de cateva minute, celulele creierului pot muri. De aceea tratamentul medical imediat este absolut necesar.
 

Pe langa cancer si boli de inima, accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cauza de deces in intreaga lume. Aproximativ 1/4 din toate victimele accidentului vascular cerebral mor ca un rezultat direct al acestuia sau al complicatiilor sale. Accident vascular cerebral este cauzat de dieta necontrolata, bogata in grasimi saturate si trans care rezultă în depunerea de colesterol in artere si hipertensiune arteriala.

Cu alte cuvinte, atunci cand colesterolul formeaza placi în artere duce la blocarea circulației sângelui intr-o parte a corpului care priveaza creierul de oxigen. In astfel de conditii, unele celule din creier mor și nu mai sunt în măsură sa se reproduca ; acesta este un accident vascular cerebral. Alte accidente vasculare cerebrale se întâmpla atunci când un vas de sânge în creier se rupe cauzand blocarea de oxigen la nivelul celulelor din creier si moartea acestora.

Cauzele accidentului vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral are cauze comune cu cele ale bolilor de inima, insa in AVC rezultatul este mult mai sever. Orice întârziere in salvare va duce la moartea victimei. Câteva cauze de accident vascular cerebral:

- Dieta nesanatoasa - O dieta bogata in grasimi saturate si trans provoacă construirea de colesterol rau in vasele de sange din creier, blocand astfel alimentarea cu oxigen necesar pentru celule si crescand astfel riscul de accident vascular cerebral. De asemenea, dieta nesanatoasa determina cresterea tensiunii arteriale si face ca inima sa lucreze mai greu in urma bolilor de inima. Tensiunea arteriala provoacă, de asemenea, intarirea si subtierea vaselor de sange din creier, crescând riscul de accident vascular cerebral.

- Fumat - Nu are un efect devastator numai asupra sănătății fumătorului, ci și pentru oricine care inhaleaza fumul sau toxic. Tigarile contin niveluri ridicate de cadmiu care cauzeaza formarea de cheaguri de sange, blocarea fluxului de sange si deteriorarea vaselor de sânge din creier.

- Consumul excesiv de alcool - Consumul moderat de alcool este bun pentru inima, insa consumul excesiv poate crește nivelul de grăsimi în in sânge, cauzand depunerea acestora in artere si vasele de sange din creier si ducand la creșterea riscului de accident vascular cerebral.

- Diabetul- Persoanele cu diabet zaharat au tendința de a dezvolta boli de inima sau accident vascular cerebral la o varsta mai timpurie decat alte persoane. Diabetul zaharat, impreuna cu o dieta nesanatoasa determină nivelurile ridicate de glucoza din sange, care afecteaza nervii si vasele de sange, ducand la complicatii precum bolile de inima si accidentul vascular cerebral, cauzele principale de deces in randul persoanelor cu diabet zaharat.

- Obezitatea- indicele de masa corporala 30 sau mai mare. Studiile arată că, chiar și după ajustarea altor factori de risc pentru AVG, cum ar fi hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat, colesterolul ridicat, fumatul, bolile cardiace, consumul moderat de alcool si activitatea fizică, obezitatea este încă asociata cu un risc mai mare de accident vascular cerebral la ambele sexe.

- Folosirea pilulelor contraceptive-  Anticonceptionalele contin estrogen și unul din cei doi alti hormoni, linestrenol sau noretisteron care cresc riscul de coagulare a sângelui, ceea ce poate duce la accident vascular cerebral ischemic in special la femeie care fumează și care sunt mai în vârstă de 35 de ani.

Există multe alte cauze de accident vascular cerebral, cum ar fi bolile de inima.

 

Simptome de accident vascular cerebral:

 

- Problemele bruste de stabilitate in picioaresunt un simptom precoce de accident vascular cerebral, ca urmare a intreruperii bruste a circulației sângelui care transporta oxigenul, cauzata de ingustarea arterelor si hipertensiunea arteriala.

- Ameteala si pierderea echilibrului - Creierul coordoneaza informatiile din ochi, urechea interna, si simtul organismului de a menține echilibrul. În cazul în care celulele din acea parte a creierului se deteriorează în urma oxigenul sărăcit, aceasta conditie va provoca amețeli și pierderea echilibrului.

- Confuzie brusca - Un debut brusc de confuzie înseamnă că ceva nu este în neregulă cu potentialul creierului. Aproape toate condițiile care afectează creierul pun viața în pericol. Acestea ar putea fi cauzate de un nivel scăzut de oxigen sau o tumora în celulele din cortexul cerebral, care afectează capacitatea de a gândi. Acestea ar putea fi, de asemenea, cauzate de un nivel reduc de zahar in sange, cum este cazul diabetului.

- Probleme de vorbire si intelegere - apar atunci cand anumite celule ale creierului încep să moară, pentru că nu mai primesc oxigen si substante nutritive, de care au nevoie pentru a funcționa.

- Dureri de cap severe si bruste – Durerile de cap se situeaza printre cele mai frecvente plangeri de durere locală și pot fi frecvente pentru mulți oameni, dar atunci cand sunt bruste si severe, pot fi cauzate de un simptom precoce al unor bolide inima, prin ruperea unui vas de sange in creier sau epuizarea de oxigen în unele părți ale creierului.

- Probleme bruste de vedere– pot fi un indiciu precoce de accident vascular cerebral, atunci când oxigenul din aportului de sange la o parte a creierului este brusc întrerupt sau când un vas de sânge în creier se rupe, deversând sânge în celule care controleaza vederea in cortexul cerebral în creier.

Factorii de risc

- Varsta- Îmbătrânirea umană este un proces biologic inevitabil, dar controlabil. Începând de la vârsta de 40 de ani, celulele din corpul nostru încep acest proces care cauzează deteriorarea unor functii ale corpului. Cei mai mulți oameni din acest grup de vârstă au deja o anumita forma de colesterol depusa in artere si hipertensiune arteriala, care reprezinta un risc crescut de accident vascular.-

- Ereditatea- Persoanele cu un istoric familial de accident vascular cerebral au o sansa mai mare de accident vascular cerebral decat cei care nu au o astfel de istorie in familie.

- Hipertensiunea arteriala- Tensiunea arteriala mare cauzeaza intarirea si subtierea peretilor arteriali și face ca inima sa lucreze mai greu in pomparea de sange in tot corpul, ducand astfel la boli de inima, precum și la creșterea riscului de accident vascular cerebral.

- Fumatul- Fumatorii sunt expuși la substante toxice precum cadmiul, care cauzeaza hipertensiune arteriala si boli de inima, precum și contribuie la un risc mai mare de accident vascular cerebral.

- Consumul excesiv de alcool– Un pahar de vin pentru femei și 2 pahare de vin pentru bărbați ar putea contribui la creșterea circulației sângelui, precum și la furnizarea de mai mult oxigen pentru celule. Cu toate acestea, consumul excesiv prouce daune ficatului si crește tensiunea arterială, crescând riscul de accident vascular cerebral.

-Barbatiiau un risc cu 20% mai mare de accident vascular cerebral decat femelele.

 

Prevenire si tratament

 

Prin alimentatie

- Pestii de apa rece, cum ar fi somonul si tonul, conțin cantități mari de omega 3 si 6, acizi grasi care pot ajuta la reducerea colesterolului din artere și vasele de sânge din creier, rezultand in scăderea tensiunii arteriale și a riscului de accident vascular cerebral.

Migdalelecontin cantitati mari de vitamina E si alte minerale care pot ajuta la reducerea nivelului de colesterol rău și menține un flux sanguin sanatos in organism.

- Afinelecontin cea mai mare capacitate antioxidantă, din cauza concentratiei mare de antocianina, care ajută la prevenirea bolilor de inima si accident vascular cerebral, prin reducerea acumularii de colesterol rau.

- Merelesunt bogate in quercetina, care protejeaza creierul. Aceste fructe conțin, de asemenea, cantitati mari de antioxidanti si substante chimice care ajuta la protejarea celulelor din intreg corpul, în special din creier și inima.

- Caisele- Fitochimicalele din caisele, pot ajuta la protejarea inimii și a ochilor și previn accidentul vascular cerebral. Beta-carotenul anterior poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol rău în artere, reducând astfel riscul bolilor de inima si accidentului vascular cerebral.

-Fructul de kiwicontine cantitati mari de vitamina C, potasiu, magneziu si antioxidanti, ssubstante bune pentru inima si sistemul imunitar, precum și pemtru prevenirea accidentului vascular cerebral.

- Taratele de orezcontin cantitati mari de omega 3 si 6, de acizi grași și de fibre dietetice nutritive care contribuie la niveluri mai scăzute de colesterol în artere și reduc riscul de boli cardiace și accident vascular cerebral.

 

Prin consumul de suplimente nutritive

- B-complex: acidul folic, B-6 și B-12 pot reduce homocisteina, un aminoacid care se gaseste in mod natural in organism ; studiile arata ca, cu cat este mai mare nivelul de homocisteina in sange,cu atat este mai mare riscul de accident vascular cerebral.

- Beta-carotenuleste un antioxidant care poate reduce stresul oxidativ in celulele creierului.

-Vitamina Eeste un antioxidant care ajută la reducerea coagularii arteriale.

-Seleniuleste un agent puternic, care ajută la menținerea țesuturilor și arterelor elastice. de asemenea, ajută la reducerea viscozitatii sângelui și scade riscul de coagulare, la rândul său, reducanda riscul de atac de cord si accident vascular cerebral. Seleniul creste nivelul de colesterol bun.

- Coenzima Q10 este un antioxidant puternic care nu numai ca protejeaza lipoproteinele cu densitate mică in fata oxidanților, dar ajută, de asemenea, la obtinerea de oxigen in celule.

-Lecitinaeste o substanță care ajuta la eliminarea colesterolului rau si a altor lipide din organism. Acesta protejează, de asemenea, arterele si organele impotriva acumularii de tesut gras, care poate duce la accident vascular cerebral sau atac de cord.

-Melatoninaeste neurohormonul din corpul nostru secret de glanda pineală. Acesta este un antioxidant puternic, care pătrunde cu ușurință bariera hemato-encefalică și este utilizat pentru a trata un accident vascular cerebral trombotic.

-Vitamina C ajută la consolidarea peretelui arterial, scaderea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

-Ginkgo bilobaare capacitatea de a crește conținutul de oxigen la creier si alte tesuturi ale corpului, îmbunătățind circulația sângelui și toleranța la hipoxie cerebrală.

- Usturoiulcontine cantitati mari de antioxidanti si elemente care ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui.

- Scoarta de salcie, sau aspirina naturala, reduce riscul de accident vascular cerebral ischemic cu aproximativ 18 la sută.

 

Suplimente naturiste Calivita

 

- Siropul din fructul Noni, sub forma Noni Lichid, are capacitatea de reglare a somnului si tensiunii arteriale, diminueaza efectele nocive ale alcoolului si tutunului si previne aparitia multor boli cauzate de o imunitate slaba sau de stresul cotidian.

- Rhodiola rosea este o planta adaptogenica, cu efecte benefice in reducerea stresului si imbunatirea functiei imunitare a organismului. Rhodiolin reduce efectul nociv al stresului asupra inimii, regleaza aritmiile si prezinta un efect betablocant, care reducere riscul de infarct.

- Acizii grasi Omega 3 din uleiul de pesteau efecte benefice asupra sanatatii deaorece reduc colesterolul si trigliceridele, au rol antidepreziv, antiinflamator si de protectie a sistemului cardiovascular.

-Coenzima Q10, Ginko Biloba si alti antioxidanti din copozitia Mega Protect 4Life au efecte multiple asupra sanatatii organismului : imbunatesc circulatia sanguina, intaresc membrana celualara, ajuta la mentinerea elasticitatii vaselor de sange, previn formarea aterosclerozei datorita beta-carotenului si impiedica oxidarea lipoproteinelor de mica densitate, astfel prevenind aparitia infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral.

 


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produse naturiste recomandate pentru Accident vascular cerebral

Toate produsele recomandate pe site sunt atestate de ministerul sanatatii si au avizul FDA - cel mai dur for mondial care atesta calitatea produselor destinate sanatatii !

Produs NaturistPretMod de administrareCompozitie
1. Noni Lichid236.00 Ron1-1-1 linguri de sirop946 mlDetalii Produs
Sucul de noni este un antioxidant puternic, ce protejeaza vasele de sange impotriva deteriorarii si oxidarii, ajuta la ameliorarea diabetului, controleaza tensiunea arteriala si reduce riscul de accident vascular cerebral sau infarct miocardic.
2. Rhodiolin161.00 Ron1-1-1120 capsule = 54 gDetalii Produs
Rhodiola rosea scade nivelul de stres datorita efectului sau adaptogen, este un bun antioxidant ce protejeaza organele de stresul oxidativ, reduce distrugerea musculara, inclusiv a inimii, imbunateste ritmul cardiac si elimina palpitatiile.
3. Omega 3104.80 Ron1-1-1100 capsule gelatinoase = 152 gDetalii Produs
Acizii grasi omega 3 reduc riscul de formare a placilor de aterom pe peretii vasului de sange, scade nivelul de grasimi nesanatoase din sange, regleaza bataile neregulate ale inimii, imbunateste flexibilitatea vaselor de sange si previne atacul de cord.
4. Mega Protect 4Life117.18 Ron1-1-190 tablete = 88.2 gDetalii Produs
Contine antioxidanti valorosi, precum coenzima Q10 si Ginko Biloba, care impiedica aparitia accindentului vascular prin prevenirea oxidarii, imbunatirea circulatiei sangelui si consolidarea membranei celulare.
Legenda(la "Mod de administrare"):

1-1-1reprezinta 1 (tableta/capsula/lingura de sirop) dimineata, 1 dupa-amiaza, 1 seara.

Date generale

Tulburare brusca a functiilor cerebrale, determinate de aparitia unui blocaj al aportului sangvin sau de ruptura unei artere.

Simptome si semne

SimptomMentiuni
oboseala
stare de amorteala
tulburari de vedere
paralizie a fetei, bratului sau picioruluiDe obicei pe o singura parte a corpului
tulburari de vorbire si de intelegere cu ceilalti
tulburari de echilibru si de mers
confuzie
dureri de cap severe
Aparat cardiovascularDetalii Afectiune
Aparatul cardiovascular este compus din sisteme si organe esentiale pentru supravietuirea organismului: inima, vasele de sange si sangele. Componenta critica a sistemului cardiovascular este inima.
Aritmie cardiacaDetalii Afectiune
O aritmie apare atunci cand ciclul electric normal al inimii este perturbat. Se caracterizeaza prin batai anormale ale inimii. Cand apare la o inima bolnava, poate pune viata in pericol.
AterosclerozaDetalii Afectiune
O forma de arterioscleroza caracterizata prin ingrosarea neuniforma subintimala (ateroame) a arterelor mari si medii, care poate reduce sau obstrua fluxul sanguin.
Cardiopatie ischemicaDetalii Afectiune
Dezechilibrul intre aportul si necesarul de oxigen la nivelul miocardului. Cele mai frecvente cauze sunt leziunile aterosclerotice.
Hipertensiune arterialaDetalii Afectiune
Hipertensiunea arteriala (HTA) este o afectiune grava, care poate creste in mod semnificativ probabilitatea de a avea boli de inima coronariene, un atac de cord, accident vascular cerebral, insuficienta renala, precum si alte probleme de sanatate. In termeni literali, "tensiunea arteriala" este forta cu care sangele impinge impotriva peretilor arteriali, in timp ce inima pompeaza sange. O forta mare pe o perioada lunga de timp se numeste HTA, iar aceasta poate provoca daune importante in organism.
HipotensiuneDetalii Afectiune
Tensiunea arteriala scazuta (hipotensiune arteriala) este o presiune atat de redusa incat provoaca simptome sau semne datorate debitului scazut de sange prin artere si vene. Atunci cand fluxul de sange este prea mic pentru a furniza suficient oxigen si substante nutritive la organele vitale, cum ar fi creierul, inima si rinichii, organele nu functioneaza in mod normal, si pot fi temporar sau permanent deteriorate.
Infarct miocardic (prevenire)Detalii Afectiune
  Necroza ischemica miocardica ce rezulta de obicei prin reducerea brusca a fluxului sanguin coronarian la un segment de miocard.
Insuficienta cardiacaDetalii Afectiune
Insuficienta cardiaca este o afectiune grava, in care inima nu pompeaza eficient  sange in partile corpului. Por fi afectate partea stanga, dreapta, sau chiar ambele parti ale corpului. Simptomele depinde de care parte este afectată şi de cât de severă este insuficienta cardiaca - simptomele pot fi severe. Insuficienta cardiaca poate cauza probleme si dincolo de cele evidente fizice.
AVC - acident vascular cerebralDetalii Afectiune
Accidentul vascular cerebral sau atacul cerebral este o leziunie a creierului care produce moartea subita a unor celule cauzata de o întrerupere a alimentarii cu sange si oxigen la nivelul unei parti a creierului. Intreruperea alimentarii cu sange poate fi cauzata de un cheag de sange, sau de o artera rupta.
Boala CoronarianaDetalii Afectiune
  In general boala coronariana se datoreaza depunerii subintimale a ateroamelor in arterele mari si medii ce iriga cordul. Mai rar boala coronariana se datoreaza spasmului coronarian, care este de obicei idiopatic (cu sau fara ateroame asociate) sau se poate datora drogurilor cum este cocaina.   Ateroscleroza coronariana are in mod caracteristic un debut insidios, este deseori distribuita neregulat in diferite vase si poate interfera brusc cu fluxul sanguin catre diferite segmente ale miocardului, de cele mai multe ori datorita ruperii unei placi ateromatoase excentrice, cu tromboza intraluminala consecutiva.   Complicatiile majore ale bolii coronariene sunt: angina pectorala, angina instabila, infarctul miocardic si moartea subita datorita aritmiilor.   Factorii de risc sunt bine cunoscuti: niveluri sanguine crescute de colesterol (LDL-colesterol colesterolul rau), niveluri scazute de HDL - colesterol (colesterolul bun) si vitamina E serica precum si o conditie fizica precara. Riscul de boala coronariana este amplificat de fumat, regimuri alimentare bogate in grasimi si calorii si sarace in substante fitochimice (care se gasesc in fructe si legume), fibre, vit. C sau E, sau regimuri alimentare cu continut scazut in acizi grasi omega 3 polinesaturati, slaba adaptare la stres si sedentarismul. Anumite afectiuni sistemice (de ex. hipertensiunea arteriala, diabet, hipotiroidie) se asociaza de asemenea cu un risc crescut de boala coronariana.
Abces cardiacDetalii Afectiune
Abcesul cardiac se prezinta sub forma unei acumulari de puroi in inima, fiind, de obicei, o complicatie a endocarditei infectioase, o afectiune in care stratul interior al inimii se infecteaza, in special atunci cand infectia implica si valvele.

0 recenzii pentru Accident vascular cerebral

    Adauga o recenzie

    Ajuta alte persoane cu pareri pertinente
    Toate campurile sunt obligatorii *

    *   = 4 + 0

    Disclaimer
    Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.