Transport gratuit pentru comenzi peste 400 RON

Incetinirea proceselor de imbatranire prin administrarea de suplimente alimentare


Incetinirea imbatranireii reprezinta o tema de larg interes pentru fiecare dintre noi. Cine nu ar vrea si arate mai tanar decat varsta pe care o are?

            Acest deziderat este acum realizabil  prin folosirea unor suplimente alimentare si printr-un regim de viata adecvat. Din pacate procesul poate fi doar incetinit, dar este ireversibil.

            Pana nu demult, medicina a fost preocupata mai mult de tratarea bolilor asociate imbatranirii, decat de procesul in sine. In ultimul timp insa, cercetatorii au inceput sa studieze mai serios cauzele imbatranirii. Datorita acestui fapt si datorita eradicarii unor boli, precum si reducerii ratei mortalitatii, durata medie de viata a inregistrat o crestere de 46% fata de inceputul secolului XX.

            Unii cercetatori sustin ca modificarile ce insotesc procesul de imbatranire au un caracter normal. Altii, dimpotriva. Sustin ca au un substrat patologic. In orice caz, batranetea devine evidenta cand apar modificari structurale si functionale la nivelul sistemelor si organelor. Aceste modificari sunt lente, la inceput greu de perceput, dar intensitatea lor se accentueza odata cu trecerea anilor.

            Chiar de la varsta de 30 ani, organismul uman incepe sa se deterioreze cu o rata de 0,7% pe an. De exemplu la nivelul creierului mor zilnic celule, care nu se mai regenereaza niciodata, astfel ca la 70 ani masa creierului scade la 1.500 g la 1.000 g! Si tot astfel, fiecare organ este afectat de acest proces lent.

            Principalele modificari care insotesc procesul de imbatranire sunt:

-          Proliferarea unor leziuni organice

-          Deficiente energetice

-          Tulburari de adaptare, reglare, compensare.

Acestea apar aproape simultan si se exprima prin urmatoarele fenomeneS

-          Atrofierea unor organe

-          Inmultirea tesuturilor conjunctive

-          Exces de tesut adipos

-          Modificari trofice ale pielii si mucoaselor

-          Modificarea structurii osoase

-          Scaderea capacitatii de rezistenta

-          Irigarea si oxigenarea defectuasa a tesuturilor

-          Descresterea metabolismului

-          Reducerea acuitatii celor 5 simturi

-          Diminuarea proceselor de excitatie si inhibitie

Daca ne referim la principalele sisteme si organe ale corpului, se pot observa urmatoarele modificari:

Sistemul nervos: - sistemul cu rol de coordonare a majoritatii proceselor din organism, are la baza neuronii – celule care receptioneaza si transmit informatiile. Dupa varsta de 40 ani, aproximativ 10.000 de neuroni se distrug zilnic, astfel ca varstnicul are cu 30% mai putini neuroni fata de adult. Astfel este afectata memoria, concentrarea, capacitatea de efort intelectual. Celulele nervoase fiind aerobe, mai sufera si din cauya lipsei de O2 pentru ca la varstnic cantitatea de sange care iriga creierul scade cu 10%. Imbatranirea sistemului nervos duce implicit la afectarea organelor de simt.

In ceea ce priveste sistemul circulator, la varstnic volumul sangelui circulant are tendinta de scadere, in schimb concentratia proteinelor creste si deci se mareste vascozitatea sangelui. Depunerile de colesterol incarca peretii arterelor ingustandu-le, iar acestea isi pierd elasticitatea (ateroscleroza), cu repercusiuni asupra inimii (rigiditatea vaselor si a miocardului, scaderea randamentului la 70%). Hipertensiunea e frecventa la varstnici, tocmai din cauza pierderii elasticitatii arterelor, care devin obstacole rigide, in calea sangelui.

Sistemul respiratorare si el de suferit. Are loc o pierdere a elasticitatii cutiei toracice din cauza scaderii puterii muschilor toracici si a osificarii legaturilor cartilaginoase dintre coaste si stern. Astfel capacitatea respiratorie a plamanului se reduce cu 20 – 30% fata de cea optima (mai ales la fumatori).

La nivelul  aparatului digestiv, masticatia devine incompleta din cauza aparatului dentar deficitar;functia ficatului si a pancreasului este diminuata, iar in intestin se deyvolta mai mult o flora de putrefactie. Astfel procesul de absrbtie a elementelor nutritive este diminuat.

Si aparatul urogenital are de suferit. Rinichiul se atrofiaza:daca in mod normal are 170g, peste 70 ani ajunge la 100g. Procese de inovatie se constata si la nivelul sistemului endocrin, glandele cele mai afectate fiind cele sexuale, ceea ce are drept urmare instalarea menopauzei si a andropauzei. La 60% dintre barbatii peste 70 ani si functiile prostatei sunt afectate.

Aparatul locomotorprezinta deficiente prin modificarile degenerative osteoarticulare care ingreuneaza miscarea si declanseaza artrozele. Scaderea calciului osos duce la osteoporoza si creste riscul de fracturi.

Tot in aceasta perioada scade continutul in apa al organismului si pielea se usuca. Se stie ca organismul unui nou – nascut contine 71% apa, al unui adolescent 69%, al unui adult 63%, iar al celui varstnic 58%.

Se pune intrebarea de ce se produc toate aceste modificari? In legatura cu mecanismul de producere a imbatranirii s-au emis mai multe teorii, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele:

-          Teoria entropiei – considera imbatranirea ca o expresie a “legii universale a evolutiei entropice a sistemelor”, fiind vorba de un fenomen ireversibil de transformare;

-          Teoria energetica –sustine ca organismul se afla intr+un echilibru relativ, care fiind supus diferitelor agresiuni devine instabil, dereglat, fapt ce conduce la deteriorarea sistemelor organismului;

-          Teoria imunologica –sustine ca e vorba de o slabire a rezistentei organismului in confruntarea cu agentii agresivi;

-          Teoria radicalilor liberi –cea mai recenta, arata ca factorii nocivi externi si interni dau nastere radicalilor liberi care produc blocarea structurilor si a substantelor reactive din organism precum si dereglari in procesele biochimice, ajungandu-se la modificarile organelor si sistemelor.

Probabil actiunea tuturor acestor factori se combina ca sa dea nastere transformarilor amintite. O parere unanima privind imbatranirea nu exista inca, astfel ca deocamdata, trebuie sa tinem seama de experienta acumulata de-a lungul timpului care arata ca longevitatea se transmite pe cale ereditara, dar nu este obligatorie, ci e realizata numia atunci cand cel in cauza tine seama si de o serie de conditii privind modul de viata, atat sub aspect fizic si psihic.

Ce se poate face in fata acestei avalanse de transformari care se produc in organismul nostru in aceasta perioada?

Asupra factorilor interni (genetici) este mai greu de intervenit, desi in ultimele decenii cercetarile de inginerie genetica au avansat. Dr. Michael West (citat de Ch. Revel), de la Universitatea din Dallas, a descoperit doua gene ale mortalitatii M1 si M2, care pot accelera sau incetini procesul imbatranirii, in functie de starea lor de activare sau inactivare. El a reusit sa comute gena M1 pe pozitia inactivat, iar celulele investigate si-au oprit imbatranirea, marindu-si numarul de diviyiuni. Prin controlul acestor gene speranta de viata ar putea sa creasca foarte mult.

Alti cercetatori (W. Wright ti J. Shay – citati de Ch. Revel) de la Centrul Medica al Universitatii din Texas, au descoperit un mecanism genetic care determina moartea celulelor, precum si o modalitate de a deyactiva acest mecanism. Astfel celulele cu acest mecanism deyactivat pot trai o durata de timp nedefinita fara sa imbatraneasca.

Pe baza cercetarilor intreprinse de specialistul in biologie moleculara Dr. Thomas Maciag (citat de Ch. Revel) s-a descoperit ca durata de viata a celulelor cutanate este dublata prin inactivarea unei gene care controleaza producerea unei proteine, numite interleucina 1. Tehnica folosita de Maciag pentru inactivarea genei se numeste “antisens” si ea se foloseste in mod curent la plante (pentru a crea rosii care raman coapte la nesfarsit).

Posibilitati mai mari de a actiona avem asupra factorilor nocivi externi pe care ii putem evita printr-un regim de viata adecvat, printr-o alimentatie sanatoasa ti prin folosirea regulata a unor suplimente alimentare.

I.                    Intarirea rezistentei organismului

Se poate obtine prin stimularea sistemului imunitar cu ajutorul suplimentelor alimentare.

Spirulina – denumita si “elixir de viata lunga” este un produs ce contine tot ceea ce ii este necesar organismului uman pentru a-i stimula toate functiile, normalizandu-le. Are in compozitie aproape toate vitaminele, minerale (Mg, Mn, Yn, K, I, Br) si aminoacizi. Nu intamplator se administreaza la sportivi si la cosmonauti. 1 gram de extract contine toate substantele asimilate dupa o masa completa. In organism are urmatoarele afectiuni benefice in contracararea imbatranirii:

-          Creste capacitatea de aparare a organismului (prin stimularea sistemului imunitar si continutul in clorofila.

-          Normalizeaza schimburile de substante la nivel celular.

-          Restabileste legaturile intercelulare slabite.

-          Stimuleaza metabolismul general si in special anabolismul proteic.

-          Are actiune antioxidanta

-          Stimuleaza producerea de hormoni.

-          Ajuta procesul de digestie.

-          Are rol hepatoprotector.

-          Mentine silueta (prin controlul sezatiei de foame).

Preparatul oferit de CaliVita International este Spirulina Max, care se poate administra in doza de 2 tablete/zi.

Coenyima Q10este alta substanta importanta pentru atingerea scopului propus. Ea este un constituent normal al celulei, gasindu-se cantonata in membrana mitocondriei (organit celular responsabil cu generarea a 95% din totalul energiei celulare). In lipsa de CoQ10 lantul energiei celulare ar fi intrerupt, iar fara energie nu exista viata. Cercetatorii care au investigat rolul ei in biochimia umana au estimat ca, in momentul scaderii ei cu 25% apar o serie de boli, iar daca nivelul scade sub 75% se ajunge chiar la moarte. Pana la 30 de ani CoQ10 este sintetizata in organism in cantitate suficienta, dar apoi sinteza ei incepe sa scada. Deci va trebui suplimentata.

In incetinirea procesului de imbatranire CoQ10 actioneaza pe 3 cai:prin mentinerea producerii unei cantitati suficiente de energie la nivel celular, prin stimularea sistemului imunitar si actiunea ei antioxidanta.

Surse de CoQ10 exista si in hrana: in carne, organe, cereale. In natura exista 10 tipuri de coenzime Q, dar pentru un om e importanta CoQ10 (la care unitatea laterala a lantului biochimic e repetata de 10 ori) celelalte forme de CoQ preluate prin hrana sunt transferate in ficat in CoQ10.

Vitamina E si seleniul ajuta la marirea producerii de CoQ10. De aceea, in preparatul cu acelasi nume, oferit de CaliVita International, ea se afla in asociere cu aceste substante.

Se vor administra 3-4 capsule/zidin CoenzyimeQ10 si 2 capsule/zidin Super Coenzyme Q10.

Noni – produsul cu acelasi nume obtinut din fructul plantei Morinda Citrifolia este de asemenea, un bun intaritor al sistemului imunitar. In afara de aceasta, mai are multiple efecte benefice asupra organismului.

Compusi izolati din Noni sunt: mornindon; morindin-terpenoizi; L-asperulosida; seleniu; acubina, alazarina, antrachinone – agenti cu efect antibacterian; - acid capronic si acid caprilic – cu rol in digestie; serotonina; scopoletina – cu rol in combaterea anxietatii, depresiei, tulburari obsesivo-fobice, tulburari de somn, durere, schizofrenie, migrene, controlul apetitului si comportamentului sexual; damnacantal - are actiune anticancerigena prin inhibarea multiplicarii celulelor precanceroase si prin stimularea formarii celulelor T ale sistemului imunitar.

Principala lui substanta activa, xeronina, are efect benefic in cantitati extrem de mici si actioneaza la nivel molecular. Conform teoriei Dr. Ralph M. Heinicke de la Universitatea Hawai, descoperitorul acestui alcaloid – 1981, xeronina actioneaza asupra proteinelor specifice din celule. Avand in vedere faptul ca proteinele au funtii diferite in organism, aceasta substanta poate cauza un numar impresionant de mare de raspunsuri fiziologice.

Actiunea exercitata de xeronina asupra unei persoane depinde de nivelul xeroninic al tesuturilor persoanei respective. Daca nivelul xeroninei este suboptimal, raspunsul organismului la administrarea NONI va fi miraculos.

Xeronina NU este un panaceu pentru toate bolile. Doar bolile cauzate de nivelul scazut al xeroninei vor putea fi rezolvate.