Transport gratuit pentru comenzi peste 400 RON

Fiziopatologia colecistitei


Vezica biliara este un organ precum un sac mic, care ajuta in procesul digestiv. Stochează şi concentrează bila produsa în ficat. Acesta este situata în concavitatea ficatului cunoscuta sub numele de fosa vezicii biliare. Acesta este conectata la arborele biliar prin canalul cistic, care se alătură apoi canalului hepatic comun, pentru a forma canalul biliar comun. Exista mai multe boli diferite ale vezicii biliare, care pot afecta funcţionarea acestui organ. Una dintre condiţiile cele mai comune care afectează acest organ este colecistita. Colecistita este o inflamatie a vezicii biliare. Detaliile de mai jos cu privire la fiziopatologia colecistita explica modul în care aceasta boala progreseaza si exact ceea ce se intampla atunci cand exista o inflamatie a vezicii biliare.

 

Colecistita acută - Fiziopatologie

 

Una dintre cele mai comune tipuri de colecistita este colecistita acută, prezentata de debutul inflamarii vezicii biliare care este bruscă şi intensă, cu progresie rapidă a bolii. De cele mai multe ori, inflamarea este cauzata de obstructia ductului biliar, care este cunoscuta sub numele de colecistita calculoasa, cauzata de calculi biliari sau colelitiază. Există si alte cauze de colecistita acuta, cum ar fi ischemia, intoxicaţiile, tulburări de motilitate, intoxicatie chimica, infecţii cu protozoare, boli de colagen, reacţii alergice, etc. Obstructia are loc în distensia vezicii biliare, ceea ce duce la edem al celulelor mucoasei vezicii biliare. Acesta, la randul sau, rezulta în ischemie, care stimulează mediatorii inflamatori, în special prostaglandinele, care agravează şi mai mult inflamatia. Peretele mucoasei vezicii biliare poate fi supus în cele din urmă necrozei şi gangrenei, fenomen cunoscut csub numele de colecistită gangrenoasă.

 

Inflamaţia peretelui vezicii biliare poate fi de natură bacteriană, sau poate fi chiar sterila, în unele cazuri. În cazurile în care este bacteriena, nu este în mod normal apare o super-infecţie cu organismele care produc gaze, ceea ce poate duce la formarea de gaze în peretele sau lumenul vezicii biliare, ceea ce duce la o stare cunoscută sub numele de colecistită emfizematoasa. Cu toate acestea, se observă că în mod normal, contaminarea bacteriana este secundară obstrucţiei biliare, deoarece în stadiile incipiente de inflamaţie a peretelui vezicii biliare bila este considerata a fi sterila.

 

Colecistita acalculoasa - Fiziopatologie

 

Fiziopatologia colecistitei acalculoasa nu este foarte bine inteleasa. Se spune că factorii cauzali pot fi multi şi interdependenti. Obstructia ductului chistic functional este prezenta in mod normal şi este legată de nămolul biliar sau chiar ingrosarea bilei. Aceasta ingrosare este cauzata de deshidratare, ceea ce duce la o creştere a vâscozităţii bilei, astfel, cauzând staza biliara. Acest lucru poate fi stimulat de traume sau din cauza bolilor sau tulburarilor sistemice. Alte motive includ arsuri, insuficienta de organe si nutriţie parenterală. În unele cazuri, pacienţii care au sepse pot avea inflamatii la nivelul mucoasei vezicii biliare. Trebuie să înţeleagă faptul că bila este un mediu de creştere extrem de favorabil pentru bacterii şi infecţii, care se dezvolta rapid în acest spaţiu, în special atunci când acestea sunt stimulate de o infecţie sistemică. Colecistita acalculoasa poate să apară, cu sau fără ischemia si obstructia ţesutului localizat sau generalizat.

 

Uneori, colecistita acuta poate fi spontana, si poate să apară în termen de cinci până la şapte zile de la debutul simptomelor. Acest lucru este vazut in special in cazurile de colecistită acalculoasa datorata restabilirii permeabilitatii canalului cistic.

 

Simptome de colecistita sunt destul de evidente, ceea ce ajută foarte mult în diagnosticul acesteia. Aceasta triada comună ajută la diagnosticarea colecistitei - icter, dureri în partea superioară din dreapta şi febră. Dieta pentru colecistita ajuta considerabil ls atenuarea acestor simptome. Pentru a o diagnostica corect şi pentru a înţelege modul în care această condiţie progreseaza, o persoană trebuie să înţeleagă mai intai fiziopatologia acestei afectiuni. Acest lucru ne ajută să înţelegem prognoza şi severitatea acestei boli.

 

Tratament naturist colecistita