Transport gratuit pentru comenzi peste 400 RON

Dischinezia biliara - dieta si remedii pe bază de plante


Vezicia biliara este un organ mic ataşat la ficat. Funcţiile sale principale sunt de a stoca şi de a concentra bila pe care o produce ficatul, si de a o secreta in intestinele mici, pentru a ajuta la digestia de grasime. Dischinezia biliara este o afectiune in care sfincterul care controleaza eliberarea bilei şi a altor sucuri digestive, se contracta, ceea ce duce la o acumulare a bilei in vezica biliara. Acest lucru poate cauza durere si disconfort. Medicamentele sau interventiile chirurgicale sunt de obicei necesare pentru a trata dischineziile biliare, insa urmarea unei diete sarace in grasimi poate ajuta la limitarea contractiilor vezicii biliare, oferind unele ameliorari ale durerii.

 

Laptele şi produsele lactate

 

Lapte şi produse lactate sunt o sursa buna de proteine, calciu şi vitamina D, dar pot fi, de asemenea, o sursă importantă de grăsimi. Pentru a limita consumul de grăsimi, alegeţi produse degresat sau cu 1 % grasimi, iaurt degresat si branza cu maxim 3 grame de grasime per portie. Pentru a va satisface nevoile nutritive, încercaţi să includeti două sau mai multe portii de lapte sau produse lactate pe zi, in planul de dieta saraca in grasimi.

 

Carnea şi alternativele sale

 

Carnea si alternativele sale ofera proteine ​​şi fier, dar sunt, de asemenea, si o sursa de grasimi. Pentru a limita aportul de grăsimi şi pentru a preveni contractiile vezicii biliare, includeti cantitati mici de carne slaba, cum ar fi cea de pui fara pielita, peste, carne rosie foarte slaba, albuşuri de ou şi tofu. Aveti nevoie de aproximativ 200 de grame de carne sau alternative de carne pe zi.

 

Cerealele

 

Cele mai multe opţiuni de cereale sunt in mod natural sarace in grasimi si o sursa buna de carbohidrati, fibre si vitamine B. Aveti nevoie de aproximativ patru sau mai multe portii de cereale pe zi, in dieta pentru dischinezie biliara. Cele mai bune alegeri includ unele produse de panificaţie, cerealele fara nuci sau seminte, preparate din orez, paste si cereale fara sosuri si  biscuiti scăzuti in grăsimi.

 

Fructele si legumele

 

Fructele şi legumele sunt în mod natural fără grăsimi şi să aprovizioneaza organismul cu vitamina A, vitamina C, potasiu, acid folic si fibre. Ar trebui să se includă cel puţin cinci porţii de fructe şi legume pe zi, pe plan de dieta. Cele mai bune alegeri includ fructe proaspete sau uscate, legume proaspete sau congelate, şi suc de fructe sau de legume. Evitaţi orice legume făcute cu sosuri sau fierte în grăsime sau ulei.

 

Ananasul si vezicia biliara

 

Diaree cronica este un simptom frecvent observat la persoanele cu colecistită cronică. De obicei oamenii cu probleme biliare pot avea patru pana la zece miscari libere de scaune pe zi, conform Universitatii din Maryland Medical Center. Diareea excesiva creste riscul de deshidratare si dezechilibru electrolitic. Ca o sursa buna de potasiu, bananele pot ajuta la înlocuirea unei parti din electroliţii pierduti în scaunul apos. Fibrele din banane pot ajuta, de asemenea, la echilibrarea consistentei scaunelor, ajutând la scăderea miscarilor intestinale.

 

Dacă aveţi nevoie să urmati o dieta saraca in grasimi pentru probleme biliare, bananele sunt o  alegere buna. Acestea nu contin grasimi, si sunt o sursa buna de fibre, potasiu si vitamina C. O banana contine 105 calorii, 1 g de proteine, 27 g de carbohidrati, 3 g de fibre, 422 mg de potasiu şi 10 mg de vitamina C .

 

 

Remedii din plante

 

Tratamentul dischineziei biliare se face fie prin tonifierea sau relaxarea vezicii biliare şi prin reglarea secretiei biliare a ficatului.

 

Exista numeroase plante cu acţiune a (stimulează secreţia de bilă, în celulele hepatice) şi colagoga (stimuleaza contractia vezicii biliare, în scopul de a evacua mai bine bila in duoden) :

 

•Roinita (Melissa officinalis) este un remediu excelent pe bază de plante atât pentru dischinezie biliara hipotonica (vezica biliara lenesa) cat si pentru dischinezie biliara hipertonica. Aceasta planta va ajuta in cazul in care suferiţi de vezica biliară leneşă (bila nu este evacuata destul de rapid în duoden). Are actiune sedativa, calmanta si antispasmodica. Ca un bonus, roinita previne formarea calculilor biliari şi stimulează secreţia de bilă în celulele hepatice. Beti o cana de infuzie concentrata pe zi.

 

•O alta planta care se poate folosi pentru dischinezie biliara hipertonica este menta (Mentha piperita). Aceasta ameliorează spasmele musculare ale vezicii biliare si are o actiune de relaxare musculara generala. Ingredientele sale active stimuleaza funcţionarea vezicii biliare şi au o acţiune decongestionanta si calmanta.

 

Pentru a evita o criza de dischinezie biliara incearcati sa mancati la ore fixe, si sa va culcati pe partea dreapta pentru o jumătate de oră după masa de prânz pentru un drenaj biliar eficient.

 

•Cicoarea (Cichorium intybus) este un bun remediu natural pentru cei care sufera de dischinezii biliare hipertonice. Acesta are o acţiune antispastică şi de relaxare asupra muschilor vezicii biliare. Stimulează, de asemenea, buna funcţionare a ficatului şi a vezicii biliare si amelioreaza crampele abdominale. Cicoarea conţine acid chicoric, substanţe amare şi un grup de zahăr, numit inulină. Aceasta conţine, de asemenea, minerale (fier, fosfor, calciu, potasiu, cupru, magneziu) şi vitamine (A, B1, B2, C, K si PP). Toate aceste elemente dau ceaiului de cicoare o acţiune coleretica, ajutand secretia bilei si provoacand o diureza crescuta.

 

•Sucul de ridiche neagră ofera un foarte bun drenaj al bilei. Acest suc face bila mai fluida şi calmeaza spasmele vezicii biliare. Beti doua cani de suc de ridiche neagra pe zi, timp de trei săptămâni, de două ori pe an. Puteţi completa sucul de ridiche neagră cu miere pentru mai multe efecte benefice, cum ar fi stimularea evacuarii bilei şi pentru a preveni formarea de calculi biliari sau pentru dizolvarea pietrelor biliare existente.

 

Tratament naturist dischinezie biliara