Transport gratuit pentru comenzi peste 400 RON

Alergiile - Dr Delia Enache


Alergiile pot fi produse de o serie intreaga de factori, de la arahide si intepaturi de albine pana la penicilina si bijuterii. Aceste reactii alergice au fost clasificate de imunologi in patru categorii.

 

Tipul 1.Reactia alergica imediata – hipersensibilitatea de tip I este o reactie imediata care apare la cateva secunde de la expunerea la alergen. Cele mai comune exemple sunt febra de fan, eczemele atopice ale copilariei si astmul bronsic extrinsec. O astfel de reactie denumita atopica poate aparea la 10% din populatie. In locul raspunsului imun normal la expunerea la alergen, organismul produce o clasa de anticorpi numiti IgE. Acestia se leaga de mastocite, distribuite in numar mare in piele, caile respiratorii si tractul gastrointestinal, determinand eliberarea unui numar mare de mediatori ai inflamatiei, inclusive histamine. Histamina produce vasodilatatie si iesirea fluidelor din peretii vasculari, fiind principala cauza a aparitiei reactiilor inflamatorii caracteristice – curgerea nasului, lacrimarea ochilor, inrosirea si mancarimile de la nivelul pielii. Tipul simptomelor aparute depinde si de locul de patrundere al alergenului in organism. Astfel inhalarea alergenului declanseaza constrictia cailor respiratorii cu aparitia consecutive a simptomelor astmatice; inghitirea determina simptome de tip: crampa, voma si diaree.

In cazul patrunderii alergenului direct in sangele circulant poate surveni o reactie mult mai dramatica numita soc anafilactic. Acest tip de raspuns este caracteristic persoanelor sensibile la intepaturile de albine, injectarea de substante straine ( de ex. penicilina) sau anumite alimente de ex. arahidele. Indivizii sensibili pot fi nevoiti sa poarte cu ei seringi cu adrenalina ( epinefrina). Din fericire reactiile de acest tip sunt rare.

 

Tipul II. Reactia impotriva celulelor ,,straine”(citotoxica) – tipul II este produs prin legarea anticorpilor ( Ac) de propriile molecule de la suprafata celulelor. Acest fenomen nu determina efecte negative directe, dar poate declansa o serie de reactii ulterioare.

 

Asa se poate intampla in erorile transfuzionale sau in incompatibilitatile dintre grupele de sange. In functie de prezenta sau absenta unei anumite proteine de pe globulele rosii, sangele este fie rhesus pozitiv (Rh+), fie rhesus negative (Rh-). Daca o femeie insarcinata Rh- are un fat Rh+, este posibil ca la nasterea sa dupa un avort, sangele fetal sa ajunga in circulatia ei.

 

Se poate ca la urmatoarea sarcina cu fat Rh+, anticorpii materni sa traverseze placenta, sa intre in circulatia fetala si sa produca efecte nedorite. Injectarea anticorpilor imediat dupa nasterea unui copil incompatibil Rh, va distruge globulele rosii fetale din circulatia materna.

 

Tipul III. Reactiile impotriva complexelor immune (antigen-anticorp)

Tipul III se declanseaza atunci cand alergenii sunt raspanditi in tot organismul. Corpul produce anticorpi care formeaza complexe antigen-anticorp insolubile. Nu pot fi eliminate de organism deci dezvolta un raspuns imun de mare amploare.

 

In acest tip de alergie se incadreaza ,, plamanul de fermier”, cauzat de inhalarea mucegaiurilor de fan, sau a sporilor de ciuperci.

Formarea complexelor imune e declansata de o serie de microorganisme. Infectia streptococica faringiana poate fi exacerbata de formarea acestora, la fel si in cazul microorganismelor care produc malaria,sifilisul si lepra. Exista si anumite medicamente care pot avea acelasi efect. In bolile autoimune – lupusul eritematos sistemic (LES) si artrita reumatoida – mecanismele de aparare se indreapta impotriva propriilor tesuturi.

 

Tipul IV. Hipersensibilitatea intarziata.

Aceste reactii alergice apar mult mai lent si sunt declansate de actiunea unui anumit tip de globule albe, principalele efecte fiind produse de o categorie de celule numite limfocite T.

Un tip binecunoscut de manifestare alergica de tip IV este dermatita alergica de contact. Aceasta rezulta din contactul pielii cu unele plante ca urzicile si iedera otravitoare, metale grele (plumbul, mercurul), cosmetice si deodorante. Dermatita de contact poate fi produsa si de nichelul si cuprul din bijuterii, iar in aceste cazuri cauza afectiunii este evidenta.

Exista un mare numar de alergeni potentiali, astfel ca efectuarea unei anamneze amanuntite impreuna cu rezultatele furnizate de testele alergologice, pot stabili cauza determinanta. Eruptiile la nivelul pielii pot fi cronice si circumscrise pe zone aflate la oarecare distanta de alergen.

 

                                                                                                            Dr. Delia Enache

                                                                                                     Centrul Medical SANATATEA