Uleiul de oregano


Numele științific: Origanum vulgare, O. onites, O. syriacum. Familie: Lamiaceae (plantele mentolate)



Denumire comună: oregano mediteranean, oregano mexican, menta de munte, maghiran salbatic, maghiran de iarna, kekik (din limba turcă).



Oregano - Utilizare



În afară de aplicarea sa culinara, oregano prezintă acțiuni antimicrobiene și antioxidante si are o posbila activitate antispasmodica si in diabetul zaharat.



Oregano - Dozare



Nu există dovezi clinice care sa sustina dozele terapeutice specifice ale uleiului de oregano, însă, datorită utilizării largi ale plantei în produsele alimentare, a fost desemnat GRAS (in general recunoscut ca fiind sigur) de catre FDA. Într-un mic studiu, a fost administrata o cantitate de 200 mg / zi de ulei de O. vulgare timp de 6 săptămâni.



Oregano - Contraindicații



Nu au fost identificate contraindicatii.



Sarcina / alăptare



Informații privind siguranța și eficacitatea în timpul sarcinii și alăptării lipsesc. A dobandit statutul de GRAS atunci când este utilizat ca hrană. Ingerarea in exces ar trebui să fie evitata, deoarece siguranța și eficacitatea sunt nedovedite. Unele studii au evidențiat efecte hormonale.



Oregano - Interacțiuni



Nici una bine documentata.



Oregano - Reacții adverse



Oregano a cauzat dermatită alergică de contact atunci când a fost aplicat local. Atunci când este ingerat pot aparea rareori erupții cutanate eczematoase si reacții anafilactice.



Oregano -Toxicologie



Informații referitoare la efectul toxic asupra omului lipsesc.



Botanică



Oregano sălbatic sau cel comun este o planta perena originara din regiunea mediteraneană și din Asia, și cultivata în Statele Unite ale Americii. Portaltoiul sau produce o tulpina stufoasa, cu frunze purpurii ovate opuse. Tulpinile pot creste pana la 76 cm inaltime si sunt punctate cu mici depresiuni. In clustere terminale crescniste flori violete sub forma doua buze din iulie până în octombrie.  Subspeciile hirtum de O. vulgare au un gust picant, cu frunze care cresc de până la 45,7 cm inaltime, si flori albe atarnatoare. Mai multe specii turcesti de Origanum sunt, de asemenea, găsite în comerț, inclusiv O. onites și O. syriacum Alte specii din genurile Coridothymus, Thymbra, și Satureja au o chimie similara. Lippia graveolens Kunth. (Verbenaceae) este cunoscut sub numele de oregano mexican. Au fost dezvoltate tehnici moleculare pentru a distinge aceste specii înrudite în scopuri de control al calității.



Istorie



Oregano a fost un ingredient comun în mâncărurile spaniole, mexicane si italiene ca un condiment și agent aromatizant pentru sute de ani. Scopul său inițial era ca un stimulent digestiv si circulator. Acesta a fost folosit în parfumerie pentru conținutul său de ulei volatil, în special în săpunurile parfumate. Calitățile antisepticeale plantei și extractelor sale au fost recunoscute inca din antichitate. Încercările de a caracteriza aceste proprietati in laborator dateaza de la începutul anilor 1900.



Au fost raportate actiuni antispastice, calmante, expectorante, aperitive si tonice și. s-a sugerat că o infuzie de plante proaspete este benefica în tratarea unor tulburări gastrice și indigestiei, durerilor de cap, colicilor și plângerilor nervoase, precum și pentru tuse și a alte maladii respiratorii. O infuzie din flori a fost utilizat pentru a preveni răul de mare. Uleiul a fost folosit în exterior, în unguente și loțiuni și pentru a ușura durerile de dinti. Acesta a fost, de asemenea utilizat ca un repelent pentru furnici.



Chimie



Fenolii monoterpenoizi - carvacrolul si timolul - sunt responsabili pentru multe dintre proprietățile uleiului esențial, precum și alti doi compusi, p-cymen și terpinen. Dintre numeroasele specii considerate oregano, toate au carvacrol ca componenta majora a uleiurilor esențiale ale acestora. Compușii fenolici pot reprezenta mai mult de 70% din totalul de ulei. Caile biosintetice ale O. vulgare, care produc monoterpenoidele, au fost elucidate în formatiunile glandulare ale plantelor. Uleiul esențial poate juca un rol în descurajarea ierbivorelor, cum ar fi melcii, saconsume planta.



Oregano contine, de asemenea, acid oleanolic și ursolic; flavonoide și hidrochinona; acizi cafeic, rozmarinic si lithospermic; taninuri și glicozide fenolice.



Oregano - Utilizari si farmacologie



Unele dintre acțiunile farmacologice ale uleiului de oregano pot fi conectate la activarea receptorilor tranzitorii (TRP) la canalul V3, care mediaza senzatiile calde, prin intermediul carvacrolului si timolului. În plus, carvacrolul si timolul activeaza rapid și desensibilizeaza TRPA1, un alt receptor similar. Aceste actiuni sunt distincte de cele ale capsaicinei, principiul înțepător al ardeiului iute, care activează TRPV1, și ale mentolului, principiul de răcire al mentei, care activează TRPM8. Există puține studii clinice privind efectele medicinale ale plantei oregano, în ciuda utilizării culinare pe scară largă.



Activitate antioxidanta



Mai multe experimente au demonstrat că, în  vitro activitatea antioxidanta a uleiului esential de oregano și a compusilor sai constitutivi, acidul rozmarinic, carvacrolul si timolul este similara sau mai buna decât a alfa tocoferolului. Extracție accelerată cu solvent prezinta o activitate antioxidantă mai mare decât extracția la temperatura camerei. Vanilina, acidul vanilic și acidul protocatechuic din compozitia O. vulgare a arătat o activitate atât antioxidantă cat si de inhibare a melanogenezei celulare, în timp ce un glicozid fenolic din oregano, de asemenea, a inhibat melanogeneza. Administrarea pe termen lung de oregano la șobolani a redus tetraclorura de carbon indusa de stresul oxidativ. Importanța clinică a acestor efecte nu este încă stabilită. Într-un studiu dublu-orb, controlat cu placebo, în rândul bărbaților adulți sănătoși, nu există diferențe în biomarkerii de peroxidare a lipidelor in suplimentarea cu extract de oregano.



Activitate antifungica



Oregano a inhibat producerea de aflatoxină și a împiedicat creșterea de Aspergillus, la concentrații mici de 0,1%. Studii suplimentare au comparat efectele componentelor esentiale ale uleiului de oregano, timolul si carvacrolul, care au inhibat complet creșterea fungică a speciilor de Aspergillus și Penicillium. Uleiul de oregano a expus o activitate antifungică împotriva speciilor de Candida, probabil din cauza conținutului său de carvacrol. Sinergismul de efecte antifungice ale uleiului de oregano cu nistatina a fost observat in vitro.



Activitate antibacteriana



Uleiul volatil de oregano a demonstrat o activitate antibacteriana in vitro impotriva unei game largi de microorganisme gram-pozitive și gram-negative, inclusiv Pseudomonas Listeria, Proteus, Salmonella și specii de Clostridium, precum și a unor stafilococi meticilino-rezistenti. A fost demostrata o activitate mică până la moderată împotriva Helicobacter pylori. Uleiul de Oregano pare a inhiba organismele la concentrații relativ scăzute, iar activitatea sa este în primul rând ca urmare a compusilor fenolici, timolul și carvacrolul. Modificări funcționale in potențialul și permeabilitatea membranei celulare bacteriene au fost legate de tratamentul cu ulei de oregano. Efectul uleiului de oregano asupra agentilor patogeni bacterieni a fost studiat pe scară largă. Unele metode de extracție a uleiului esential par să obtina un ulei cu proprietati antibacteriene slabe.



Actiune antiparazitara



Într-un studiu, la 14 pacienți cu paraziți cunoscuți s-aadministrat 200 mg de ulei de O. vulgare timp de 6 săptămâni. Entamoeba hartmanni, Endolimax nana, și Blastocystis hominis au fost eradicati de la 13 pacienți. Mai multe uleiuri, inclusiv cel de oregano, au dovedit a inhiba cresterea și viabilitatea parazitului intestinal giardia. Uleiul de O. vulgare a demonstrat ca poate eradica paraziții comuni la puii de găină și fazan. Experimentele in vitro au demonstrat activitate împotriva Trypanosoma cruzi.



Efecte antispastice



Origanum compactum a fost folosit în Maroc ca spasmolitic, pregătit ca un ceai din flori și frunze ale plantei. O acțiune rapidă spasmolitica a O. compactum a fost demonstrată în experimentele in vitro. Se crede că planta stabilizează membrana musculară prin interferarea cu influxul de calciu si cu proteinele sale ​​ de reglementare. Componentele active din uleiul esential de O. compactum par a fi timolul și carvacrolul.



Diabetul



Cercetatorii au demonstrat un efect hipoglicemiant al plantei oregano la șobolanii cu diabet zaharat indus, oferind unele dovezi de susținere pentru utilizarea de frunze de oregano la pacienții cu diabet zaharat. Efectul a fost independent de insulină și a apărut după o doză unică, precum și cu doze zilnice repetate.



Alti cercetatori au demonstrat un efect inhibitor pentru aldoza reductază al acidul rozmarinic si lithospermic extrase din oregano. Unii cercetatori au sugerat ca inhibarea acumularii de sorbitol poate contribui la prevenirea complicațiilor cronice, cum ar fi retinopatia si neuropatia periferică la pacienții cu diabet zaharat.



Efecte antiinflamatorii



Un extract fluid de O. vulgare a redus citokinele proinflamatorii, în timp ce a dus la creșterea de interleukina antiinflamatoare (IL) -10. Acidul rozmarinic, acidul oleanolic si acidul ursolic au fost identificati ca fiind elementele antiinflamatoare. O combinatie de uleiuri de cimbru si oregano reduce expresia de citokine proinflamatorii, intr-un model de soareci cu colita. Nivelurile de proteine IL-1beta și IL-6 au fost de asemenea reduse.



Alte efecte



Atat uleiul esential de oregano cat și perfuziile apoase au demonstrat o activitate inhibitorie împotriva oxidarii lipoproteinelor ​​cu densitate mică (LDL), cu componente diferite responsabile pentru aceasta activitate în cele 2 preparate. La pacienții cu hiperlipidemie, 25 ml de soluție apoasă de onites O. (apa de oregano) administrata zilnic, a îmbunătățit efectele unui stilul de viata alterat a ale interventiei unei diete scazute in grasimi în hiperlipidemia ușoară.



Uleiurile esențiale de O. syriacum și O. vulgare au inhibat cresterea celulelor cancerului de san in vitro; acestea nu au fost citotoxice.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Uleiul de oregano
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.