Nasturel


Descriere



Nasturelul sau macrisul de balta este o planta perena bogata in nutrienti care gaseste din abundenta in apropiere de izvoare și de-a lungul apelor lente. Această plantă a fost în cultivarea inca din antichitate pentru alimentatie și utilizări medicinale in Europa, Asia Centrală și America.



Denumirea științifică: Nasturtium officianale.



Botanica



Aceasta planta rapid crescatoare, face parte din familia Brassicaceae și se afla in strânsă legătură cu mustarul, cresonul de grădină, varza, rucola, etc



Planta are frunzele mici, ovale, de un verde profund si suculente, cu un conținut ridicat de umiditate. Frunzele au un gust ascuțit, piperat și ușor acru, oarecum ca mustar si cresonul de grădină (Lepidium sativum). Raceme de flori mici albe apar în timpul verii, care se transformă în capsule mici, care conțin două rânduri de semințe. Semințele coapte sunt, de asemenea, comestibile.



Elemente constitutive:



ulei volatil, glicozide, fibre, proteine ​​cu animoacizi arginină, histidină, izoleucină, leucină, lizină, treonină, fenilalinine, metionină, triptofan, valina, acid folic, cumarine.



Vitamine: A, B1, B2, B3, B5, B6, B17, C, D, E, K



Minerale: calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, magneziu, cupru, mangan, flor, sulf, clor, iod, germaniu, siliciu, zinc



Acțiuni: antibiotic, antibacterian, diuretic, expectorant, stimulent, digestiv, stomatic, antiscorbutic, antiseptic, antioxidant, tonic.



Beneficiile pentru sanatate



- Este un depozit de multi fitonutrienti naturali cu proprietati de promovare a sanatatii și de prevenire a bolilor.



- Este una dintre legumele cu frunzeverzi cu un nivel foarte scăzut de calorii (doar 11 calorii la 100 g de frunze prime) și conține cantități neglijabile de grasimi. Fiind un antioxidant bogat, avand putine calorii si un nivel scazut de grasimi, este adesea o leguma recomandata în programele de control al colesterolului și de reducere a greutatii.



- Frunzele și stemul conțin gluconasturtiin, un compus glucosinolat care dă aroma piperata. Studiile de cercetare sugerează că produsul de hidroliză al compusului gluconasturtiin, izotiocianat 2-fenetil (PEITC), este considerat a fi benefic in prevenirea cancerului prin inhibarea enzimelor de fază I.



- Nasturelul proaspat are mai multa concentrația de acid ascorbic (vitamina C) decât o parte din fructele și legumele cu acest nutrient. 100 g de frunze furnizeaza 47 mg sau 72% din DZR de vitamina C. Ca un anti-oxidant, vitamina C ajută la eradicarea radicalilor liberi si a speciilor reactive de oxigen (ROS), prin proprietatile sale de reducere. Studiile de laborator sugereaza ca un consum regulat de alimente bogate in vitamina C ajuta la mentinerea tesutului conjunctiv normal, la prevenirea deficientei de fier, și, de asemenea, ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi prin stimularea imunității.



- Este una din sursele vegetale excelente pentru vitamina-K; 100 g prevede peste 200% din doza zilnică recomandată. Vitamina K are un rol in sanatatea oaselor prin promovarea activitatii osteotrofice (formarea si intarirea oaselor). Un nivel adecvat de vitamina K în dieta ajuta la limitarea daunelor neuronale din creier, astfel, avand un rol în tratamentul pacienților care suferă de boala Alzheimer.



- Este, de asemenea, o sursa excelenta de vitamina A, și flavonoide, cum ar fi betacarotenul, luteina si zeaxantina.



- De asemenea, este bogat în grupul de vitamine B-complex, cum ar fi riboflavina, niacina, vitamina B-6 (piridoxina), tiamina si acidul pantotenic, care sunt esentiale pentru a asigura niste functii metabolice celulare optime.



-În plus, este de asemeneao sursa  bogata de minerale precum cupru, calciu, potasiu, magneziu, mangan și fosfor. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corporale, care ajuta la controlul ritmului cardiac si al tensiunii arteriale prin contracararea efectelor de sodiu. Manganul este folosit de corp ca si un co-factor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza. Calciul este necesar pentru oase si dinti, dar si pentru regulamentarea activitatii inimii si a muschilor scheletici.



Includerea regulat de nasturel in dieta poate preveni osteoporoza, anemia și deficit de vitamina A. de asemenea,  se crede ca poate proteja de boli cardiovasculare si cancer de colon si de prostata.



Utilizari medicinale



• Năsturelul a fost renumit în istorie ca o planta pentru curățirea de primăvară, fiind eficienta pentru purificarea sangelui si tonifierea întregului sistem. Multi dintre marii fitoterapeuti au scris despre puterile revitalizare ale năsturelului. Grecii il considerau un aliment valoros pentru creier și consolidarea sistemul nervos. Regele persan Xerxes Fed dadea nasutrel soldaților săi pentru a-si mentine forta si rezistenta.



• Utilizările terapeutice au inclus: tuse, raceli, boli bronșice, tuberculoza, astm, emfizem, stres, durere, artrita, spate si articulatii rigide, diabet, anemie, constipatie, cataracta, lipsa vederii, orbire de noapte, leucemie, cancer, hemoragie, boli de inima, eczeme, scabie, deodorant de corp, edem, sangerarea gingiilor, pierderea in greutate, indigestie, alcoolism, paraziti intestinali, circulație, menstruație, lipsa de energie, pietre la rinichi și fiere, ca un intaritor pentru creier și nervi, boli de splina, tiroida, si ficat, pentru normalizarea colesterolului si a tensiunii arteriale, pentru imbunatatirea memoriei, pentru declinul functiilor mentale si pentru intarzierea imbatranirii, pentru lipsa sau furnizarea de lapte insuficient la mamele care alăptează, pentru a reglementa fluxul bilei, starea de sănătate a glandelor și funcțiile metabolice. Nasturelul este una din cele mai bune surse de iod. Iodul este important pentru funcția glandei tiroide. Frunzele folosite ca o cataplasma se aplică pentru usurarea problemelor de glanda prostata.



• Frunzelebogate in clorofila sunt mestecate pentru a absorbi mirosurile de respiratie. Dr. Robert Willner sustine ca clorofila este o substanță anti-cancer, cu actiune antioxidanta, contribuind la neutralizarea radicalilor liberi din produse chimice, pesticide, fum de țigară, emisii diesel și multi alti mutageni de mediu. Clorofila este bogat în enzime digestive. Aceste enzime usureaza digerarea de alimente grele, cum ar fi amidonul și proteinele. De asemenea, se spune că enzimele actioneaza ca un catalizator, astfel că produsul alimentar este mai pe deplin utilizat, iar organismul beneficiază din plin de vitamine si minerale. Din acest motiv, consumul de frunze de nasturel la mese este foarte benefic. Dar, rețineți, pentru a beneficia de acțiunea enzimei frunzele trebuie să fie consumate proaspete, deoarece căldura de gătit distruge enzimele.



• Nasturelul conține mai mult sulf decât orice alt vegetal, cu excepția hreanului. Alimentele bogate in sulf joacă un rol important în absorbția de proteine, in purificarea de sânge, construirea de celule și în sanatatea parului si a pielii.



• Conținutul de potasiudin nasturel este apreciat pentru pierderea în greutate, deoarece actiunea sa diuretica atrage excesul de lichid în afara corpului. Conținutul bogat de calciu a fost folosit pentru dinti slabi și condiții de oase slabe. De asemenea macrisul se mesteca pentru sangerarea gingiilor. Un sirop de tuse, se poate obtine di frunze de macris fin tocate cufundate în miere peste noapte. Sucul de macris a fost amestecat cu oțet și consumat pentru letargie și somnolență. Este un remediu popular pentru alergii, ochi inlacrimati, strănut și nas înfundat. Pentru a calma durerile de cap, se face o infuzie cu un pumn de frunze de nasturel tocate si 2 cesti de apa clocotita. În Evul Mediu, la Scoala de Medicina Salernitana se recomanda frecarea cu suc de nasturel în scalp pentru a consolida și a îngroșa parul.



• Nasturelul poate fi utilizat ca o cataplasmă pentru picioare umflate și glezne luxate. Este apreciat pentru compensarea și îmbunătățirea tenului, prin consumul și aplicarea externa ca o lotiune. Sucul proaspăt a fost aplicat pe fata si piele pentru a estompa pistrui si pete, dar și pentru a elimina acneea, si punctele negre. Nasturel este o sursă de germaniu. Germaniu acționează ca un antibiotic, detoxifiant și antiviral, un operator de transport de oxigen și catalizator, pentru întărirea oaselor, a sistemului imunitar și pentru stimularea biologica a impulsurilor electrice la nivel celular. Germaniu, de asemenea, joacă un rol de adaptogen, ajutand organismul sa atenueze dezechilibrele, acționând atât ca un element terapeutic cat și preventiv.



• De asemenea, de remarcat este faptul că nasturelul este un produs alimentar cu alcalinitate de 8,1 în reacția metabolica, ceea ce il face valoros în dieta zilnică pentru a contracara un sistem acid, cauzat de consumul total de prea multe alimente acide, alimente procesate, tensiuniși poluanți de mediu. Nasutrelul este un curatitor puternic al corpului, in special in fluxul sanguin. Are proprietati care ajuta la dizolvarea fibrinei cauzatoare de oboseală, coagulata în vasele de sânge.



Profilul de siguranta



Cumparati nasturel de la o sursă cunoscută de ferme care folosesc apă curată. Nasturelul de apa stagnantă și poluata poate găzdui unii paraziti.



Nasturelul conține 0,31 mg de acid oxalic la 100 g de frunze. Acidul oxalic este o substanță naturala găsita în unele legume, care se poate cristaliza ca pietre de oxalat în tractul urinar la unele persoane. Prin urmare, oamenii cu pietre cunoscute ale tractului urinar sunt sfătuiți să evite consumul de legume care fac parte din familia Brassica.



Fiind o legumă din familie Brassica, nasutrelul poate conține, de asemenea, goitrogene, care pot interfera cu productia de hormoni tiroidieni și pot cauza deficit de hormon tiroxina la persoanele cu disfuncții tiroidiene.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Nasturel

URX
141.00 Ron
17 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.