Merisorul


Un fruct format din boabe lucioase, de culoare rosu stacojiu, merisorul aparține aceluiași gen ca și afinele, Vaccinium. De asemenea li se mai zice si “afinele rosii”. Ambele fructe de padure, de asemenea, fac parte din familia Ericaceae. Ca si afinele, merosorul poate fi încă găsit ca arbust sălbatic in nordul Europei, nordul Asiei, și America de Nord.



Merisoarele au fost mult timp prețuite pentru capacitatea lor de a ajuta la prevenirea si tratarea infectiilor tractului urinar. Acum, studiile recente sugereaza ca aceste fructe nativ americane pot promova, de asemenea, sănătatea gastro-intestinala și orala, reduce colesterolul LDL (rau) și crește HDL (bun), ajuta la recuperarea de la accident vascular cerebral, si chiar la prevenirea cancerului.



Merisoarele proaspete, care conțin cele mai înalte niveluri de nutrienti benefici, Se gasesc disponibile din octombrie pana in decembrie. In afara sezonului in csre se gasesc proaspete, merisoarele se gasesc sub forma de suc neindulcit, uscate sau congelate pentru a le putea savura in orice perioada din an.



Istorie



Indienii americani s-au bucurat de afine fierte și îndulcite cu miere sau sirop de artar, o reteta cu cu sos de afine, care a fost probabil un tratament stravechi. Până la începutul secolului al 18-lea, tartele din fructe de padure rosii au fost deja exportate în Anglia de către coloniști. Merisoarele au fost, de asemenea, utilizate de către indieni in scop decorativ, ca o sursă de vopsea roșie, și ca medicament, ca o cataplasma pentru rani, deoarece nu numai că aveau proprietati astringente si ajutau la oprirea sângerarii, dar aveau, de asemenea, si efecte antibiotice, care au fost decoperite mai tarziu.



În ceea ce privește clasificările științifice, unul din tipurile cele mai frecvente de merisoare este Vaccinium oxycoccos, uneori menționate ca afine europene. Această specie de afine rosii este originara din emisfera de Nord și sa constatat că nu se intalneste numai în Europa de Nord, ci, de asemenea, in Asia de Nord si America de Nord. Un alt tip comun de merisor este Vaccinium macrocarpon- cu fructe mai mari, mai frecvent intalnit de-a lungul partii de est a Statelor Unite ale Americii și in Canada. Aceasta este specia de afine cea mai larg cultivata in scopuri comerciale. Vaccinium microcarpum este o specie de afine mai mici, care este cel mai des intalnita în Europa de Nord și Asia de Nord.



Beneficii pentru sanatate



• Timp de mulți ani, cercetatorii au crezut ca abilitatea merisoarelor și sucului de merisoare de a ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar (ITU) a fost parțial legată de aciditatea puternică a acestor fructe. Cercetarile recente au demonstrat că nu aciditatea era motivul, ci natura neobișnuită a proantocianidinelor (PAC), care este legata de prevenirea ITU. Structura specială a acestor PAC (care implică legăturile de tip A-între componentele lor) acționează ca o barieră în calea bacteriilor care ar putea sa invadeze mucoasa tractului urinar. În multe studii, beneficiile merisoarelor in prevenirea ITU sunt oarecum modeste și limitate la femeile care au ITU recurente. Dar toată zona de investigație a deschis ușa catre o înțelegere a altor beneficii posibile. De exemplu, ulcerele gastrice sunt adesea legate de creșterea exagerată a unui anumit tip de bacterii gastrice (Helicobacter pylori) in mucoasa stomacului. În același fel in care afinele rosii pot ajuta la prevenirea depunerilor bacteriene pe mucoasa tractului urinar, acesteapot ajuta, de asemenea la împiedicarea depunerii de bacterii in mucoasa stomacala. Există deja unele dovezi preliminare ca merisoarele potajuta la protejarea impotriva ulcerului la stomac in acest fel. Ne asteptam sa vedem studiile viitoare care să confirme acest tip fascinant de beneficii de sănătate.



• Multe merisoare sunt culese in apa. Recoltarea in apa înseamnă că merisoarelesunt cultivate în mlaștini și pluteac în apă pentru a permite recoltarea ușoară. Timp de mulți ani, acest fel de recoltare a fost privit ca o comoditate in industrie. E pur și simplu mai ușor să se recolteze fructe de padure care plutesc la suprafață. Cu toate acestea, studii recente au arătat că conținutul de antociani (fitonutrienti care dau fructelor de padure de culoare roșie) este crescut direct proporțional cu cantitatea de lumină naturală care atinge boabe. Dacă fructele de padure plutesc pe partea de sus a apei, acestea sunt expuse la cantitati crescute de lumina naturala de la soare (în comparație cu alte condiții de creștere și de recoltare), si pot dezvolta concentrații mai mari de antociani. Aceste concentrații mai mari de antocianine furnizeaza beneficii pentru sanatate mai puternice.



• În ultimii 5 ani, oamenii de stiinta au identificat un număr tot mai mare de mecanisme care ajuta la explicarea proprietatilor anti-cancer ale merisoarelor. Aceste mecanisme includ: blocarea expresiei de MMP (metaloproteinazele matriceale); inhibarea ODC (enzime ornitin decarboxilaza); stimularea QRS (enzime reductază chinonă); inhibarea CYP2C9s (Faza I a enzimelor de detoxifiere) și declanșarea apoptozei (moartea celulelor programata) in celulele tumorale. Beneficiile de prevenire a cancerului ale merisoarelor sunt acum extinse la cazurile de cancer de san, de colon, pulmonar si de prostata.



Recomandări



În ceea ce privește, în special, fructele de padure, se recomanda includerea acestora in dieta de cel puțin 3-4 ori pe săptămână, în cadrul portiilor de fructe.



Printre fructele si legumele consumate, fructele de padure sunt bogate in antioxidanti promovare a sanatatii, iar afinele si merisoarele se mentin in topul listei. Antioxidantii sunt esențiali pentru optimizarea sănătății, contribuind la combaterea radicalilor liberi care pot afecta structurile celulare, precum și AND-ul.



În timp ce nutrienții cunoscuti, cum ar fi vitamina C si fibrele, joaca un rol foarte important în beneficii pentru sanatate, merisoarele cuprind o gama uimitoare de fitonutrienți care au ajuns în atenția specială a cercetătorilor.



Marea majoritate a fitonutrientilor au fost studiati pentru proprietatile lor antioxidante, anti-inflamatorii și anti-cancer, și, în multe cazuri, rezultatele au fost impresionante.



Preocupări individuale



Merisoarele și oxalatii



Merisoarele sunt printre putinele alimente care contin cantitati masurabile de oxalati, substante care se gasesc natural in plante, animale și ființe umane. Relația dintre merisoare și formarea de pietre la rinichi care conțin oxalați, nu este una buna. Merisoarele au conținutul de oxalat destul de scăzut, între 5-7 miligrame pe 3.5 uncii. Cu toate acestea, în ciuda conținutului lor de scăzut de oxalat, merisoarele sunt capabile sa creasca cantitatea de calciu si oxalati în ​​urină, rezultând în urină cu concentrații crescute de oxalat de calciu. Persoanele cu risc de formarea de pietre la rinichi ar trebui sa evite consumul acestor fructe.



Merisoarele și warfarina



Warfarina este un medicament anticoagulant pe baza de prescriptie medicala, care a fost pe larg utilizat pentru a ajuta la prevenirea formării de cheaguri de sânge la persoanele cu o tendință puternică spre coagulare, și pentru a ajuta la prevenirea episoade viitoare la persoanele care au experimentat deja formarea de cheaguri de sânge nedorite. În ultimii zece ani, au existat un număr mic de studii de caz au raportat probleme legate de consumul de suc de merisoare la persoanele care ia warfarină. De aceea, ar trebui sa se evite consumul acestor fructe in perioadele de tratament cu acest medicament.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Merisorul

ZenThonic
239.19 Ron
0,18 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.