Mangan (chelat cu aminoacizi)


Manganul este un element nutritiv vital, în special pentru activarea enzimelor. Acest micromineral esențial este necesar in tot corpul, de la metabolismul proteinelor pana la funcțiile cerebrale. Nivelurile ridicate de mangan sunt găsite în pancreas, glanda hipofiza si rinichi. În organism  manganul promovează utilizarea corectă a glucozei, ajută la îmbunătățirea memoriei și reduce iritabilitatea nervoasa, precum și funcția pancreasului și dezvoltarea normală. Manganul chelat oferă o mai bună absorbție ( 60 % până la 70 % ), biodisponibilitate și toleranța decât sărurile de mangan.



Procesul de chelare



Pentru a intelege cum functioneaza manganul chelat avem nevoie, in primul rand, să înțelegem procesul de chelare. Chelarea este un proces prin care un mineral este legat de aminoacizi într-un mod specific. Chelarea apare în mod natural în timpul procesului digestiv pentru a facilita transportul de minerale din peretele intestinal, astfel încât acestea sa poata fi utilizate in tot corpul. Aminoacizii nu sunt singurii " chelatori" disponibile , dar acestia sunt ideali pentru minerale. Organismul este foarte eficient în absorbția aminoacizilor si din acest motiv, mineralele chelate cu aminoacizi sunt identificate ușor de organism și absorbite de-a lungul peretelui intestinal.



Importanța fiziologică a manganului



• controleaza producerea de energie prin controlul nivelului de zahar.



• este important pentru formarea oaselor.



• este important in metabolismul proteinelor.



• este un element cheie pentru concepție.



• ajuta la reglarea muschilor.



• regleaza digestia si bacteriile digestive.



• incetinește procesul de îmbătrânire.



• acționează ca un antioxidant. Activeaza mai multe enzime și ajută la utilizarea de acizi grasi.



• scade rata de avort, copii nascuti morti si cu greutati mici la nastere.



Simptome ale deficientei



• tonificitate corporala scazuta



• niveluri scăzute de concepție



• letargie



• calduri deprimante sau neregulate



 



 



Functia managanului in organism



Mangan ( Mn ) joacă un rol important într-o serie de procese fiziologice în compoziția multor enzime și este un activator de alte enzime.



• Funcția antioxidanta



Mangan superoxid dismutază este principala enzima antioxidanta din mitocondrii, care sunt deosebit de vulnerabile la stresul oxidativ. Datorita functiei sale antioxidante, aceasta enzima reduce stresul oxidativ in mitocondrii.



• Functia metabolica



Unele enzime activate de mineralul mangan joacă un rol important în metabolismul glucidelor, aminoacizilor și colesterolului.



• Dezvoltare a oaselor



Deficitul de mangan conduce la dezvoltarea unui schelet anormal la numeroase specii de animale. Acest mineral este un cofactor preferat al enzimei glicoziltransferaza.  Aceasta enzima este necesara pentru sinteza de proteoglicani – de care este nevoie pentru formarea de oase si cartilaje sănătoase.



• Vindecarea ranilor



Vindecarea ranilor este un proces complex, care necesită creșterea producției de colagen. Manganul este un mineral necesar pentru activarea prolidazei. Prolidaza este o enzimă care participa la formarea aminoacidului prolina, necesar pentru formarea de colagen în celulele pielii umane.



Efecte secundare



Manganul este sigur pentru majoritatea adultilor în cantitati de până la 11 mg pe zi. Excesul de mangan poate provoca reacții adverse grave, inclusiv simptome asemanatoare bolii Parkinson, precum tremorul.



Oamenii care nu elimina corespunzator manganul din organism, cum ar fi cei cu boli de ficat, pot avea efecte secundare atunci când iau mai puțin de 11 mg pe zi.



Cantitatea de mangan care este sigura pentru copii depinde de vârsta lor. Consultati un medic înainte de a da mangan copiilor.



Sarcina și alăptare: Manganul este sigur la femeile gravide sau care alăptează adulte, care au varsta peste 19 ani, atunci cand este utilizat în doze mai mici de 11 mg pe zi. Femeile sub varsta de 19 ani, care sunt însărcinate sau alăptează, ar trebui să limiteze dozele la mai putin de 9 mg pe zi. Manganul este, probabil, nesigur atunci când este utilizat în doze mai mari.



Boli cronice ale ficatului: Persoanele cu boli hepatice cronice au probleme in eliminarea de mangan. Acest mineral se poate acumula in corp si poate produce tremurături, probleme mentale, cum ar fi psihoza, si alte efecte secundare.



Anemia feripriva: Persoanele cu anemie cauzata de deficit de fier absorb mai mult mangan decât alte persoane. Dacă aveți această condiție, aveți grijă să nu obțineti prea mult mangan.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Mangan (chelat cu aminoacizi)

Arginine Plus
126.00 Ron
600 mcg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.