Izopropil-miristat (miristatul de izopropil)


Izopropil-miristat sau miristatul de izopropil este un emolient folosit în cosmetice și produse de îngrijire a pielii. Emolientii sunt substanțe folosite pentru a face produsele delicate, mai ales cele care intra in contact cu pielea.



Funcție



Izopropil miristat este un ulei sintetic folosit ca emolient, agent de îngroșare sau lubrifiant în produse cosmetice. Compus din din alcool izopropilic (un derivat propan) și acid miristic (un acid gras natural), miristatul de izopropil este un ingredient cosmetic si farmaceutic popular. Acest ingredient este cel mai des folosit ca un aditiv în loțiuni după bărbierit, șampoane, uleiuri de baie, antiperspirante, deodorante, produse de igienă bucală  și diverse creme si lotiuni.



O caracteristică unică a izopropil miristat este capacitatea sa de a reduce senzația de gras cauzata de conținutul ridicat de uleiuri si alte ingrediente dintr-un produs. Acest ulei sintetic este adesea adaugat la produse de frumusete pentru a le oferi o consistenta confortabila,  nu una grasa.



Miristatul de izopropil este usor absorbit de piele, asigurând o penetrare rapidă a ingredientelor. Este un penetrant atât de profund incat este, de asemenea, un ingredient folosit pentru solutiile de îndepărtare a ruginii.



Chimic vorbind este un ester ramificată. Acest lucru înseamnă că molecula este formată din lanțuri care se ramifica, și că are un anumit tip de legătură chimică numită o legătură ester. Există o întreagă familie de esteri ramificati, palmitat de izopropil în special , care este similar cu izopropil miristat și pe care unii producatori il preferă.



Studii



• Doze de aproximativ 0,3 ml dintr-un ulei de baie care conține 42,9 % izopropil miristat au fost aplicate în mod repetat, sub ocluzie în același loc pe șase bărbați și patru femei. Utilizarea de zi cu zi timp de 10 zile nu a produs iritare.



• Într -un alt studiu,  1.28-1.70 g izopropil miristat fost aplicat timp de 24 de ore la fiecare două zile; au fost folosite  15 aplicațiile la 50 de voluntari sanatosi. Studiul nu a reușit să detecteze nici un potențial de sensibilizare.



• Un ulei de baie care conține 42,9 % miristat de izopropil a fost testat pentru alergii foto - contact la șapte bărbați și 18 femei. Nu s-a observat nici o dovada de alergenicitate foto- contact.



• Patru studii separate de sensibilizare umana au testat un antiperspirant aerosol concentrat care a continut 52-58 % miristat de izopropil. In aceste studii nu a produs reactii indicative de sensibilizare la un total de 320 de subiecti.



• Un concentrat antiperspirant aerosol cu 52-58 % izopropil miristat a fost testat pe noua subiecti. Produsul a fost aplicat și astupat timp de 24 ore în fiecare altă zi, fiind folosite trei aplicații. Nu s-a observat iritare.



Măsuri de siguranță / Efecte secundare



CIR a aprobat miristatul de izopropil pentru utilizarea în produsele cosmetice, deși cantitatea sa ar trebui să fie limitata. Un studiu publicat în 2004, efectuat in două spitale universitare din Marea Britanie, a constatat cazuri de dermatită de contact alergică la pacientii care au fost expusi la miristat de izopropil la niveluri de concetrare mai mari decat cele normale.



Acest compus este, în general, considerat un ingredient sigur daca este folosit in concentrațiile recomandate.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Izopropil-miristat (miristatul de izopropil)
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.