Inozitol

Inozitolul este un factor lipotropic care impreuna cu colina formeaza lecitina si are un rol important in hranirea celulelor cerebrale. Este o substanta activa suta la suta biologica, denumita si vitamina somnului, fiind la fel de eficienta ca si somniferele, diferenta constand in faptul ca nu dauneaza. Daca amestecam aceleasi cantitati de lecitina si colesterol, vom observa cum acesta din urma este transformat in lichid, devenind chiar util organismului. La fel ca si colina, lupta impotriva aterosclerozei. In organism, se gaseste in maduva spinarii, in lichidul cerebral si in creier, intr-o concentratie de 4 ori mai mare decat in sange.

Inozitolul metabolizeaza grasimile si colesterolul, contribuie la mentinerea sanatatii parului, la redistribuierea grasimilor in organism, actioneaza impotriva eczemelor, are efect calmant.

Omul consuma zilnic de la 3 pana 5 g din aceasta vitamina, poate chiar o cantitate dubla in conditii de stres. Mancarea de fast-food sau semipreparatele contin foarte putin substante biologic active si absolut deloc inozitol. Prin urmare sanatatea intestinului este afectata si impiedicata sa extraga inozitol din alimente, motiv pentru care apare carenta de inozitol. Simptomele acestei carente sunt: insomnia, problemele oculare, constipatia, caderea parului, eczemele, stari de nervozitate, tulburari ale circulatiei sanguine. In urma excesului de inozitol nu s-au inregistrat efecte toxice.

Inozitolul poate fi preluat din urmatoarele surse naturale: drojdie de bere, fasole uscata, pepene galben, stafide, alune, varza, germeni de grau, grapefruit, ficat, creier si inima de vita.

Fiind unul din componentele complexului vitaminic B, inozitolul este solubil in apa, printre inamicii sai numarandu-se si estrogenii, alcoolul, cafeaua, sulfamidele si tehnicile de prelucrare alimentara.

Unul din cei mai importanti inamici este cofeina. Prima cana de cafea bauta dimineata sau in timpul zilei este neutralizata prin metodele de autoaparare ale organismului, insa incepand cu a doua cana, cafeaua devine periculoasa, distrugand un sfert din portia zilnica de inozitol. De asemenea, daca consumam peste 2,5 l de apa pe zi pierdem o parte din catitatea de inozitol.

Cristalinul si lichidul lacrimal contin o cantitate mare de inozitol, lipsa acestei vitamine ducand la tulburari de vedere. Aici, inozitolul actioneaza in stransa colaborare cu zincul, care se regaseste, de asemenea, in cantitati uriase in cristalin si retina, si datorita caruia ochii animalelor salbatice stralucesc nopatea in auriu si verde.

Doza zilnica recomandata este de 250-500 mg.
Inozitolul are efecte benefice pentru: somn, digestie, circulatie, cresterea parului, fertilitate, maduva spinarii, activitate musculara, dezvoltarea neuronilor, o stare de spirit pozitiva, calmare, relaxare, o piele sanatoasa, metabolismul sistemului nervos si functiile globului ocular.


dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Inozitol

Menopausal Formula
201.00 Ron
2.5 mg

Mega B-Complex
193.00 Ron
100 mg

B Complex
32.00 Ron
100 mg

Lion Kids -vitamina D
63.00 Ron
1,6 mg

Full Spectrum
74.00 Ron
20 mg

Super Mega 50
217.00 Ron
50 mg

Vital 0
118.79 Ron
20,0 mg

Multi One
30.00 Ron
20 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.