Grapefruit


Descriere



Grapefruit-ul este un copac vesnic verde, cultivat pentru fructele sale, care a fost descoperit în pădurile din insula Barbados din Caraibe. În prezent, este unul dintre fructele cultivate pe scară largă în Statele Unite, în special în Florida, California, si celelalte state semi-tropicale. Grapefruitul este, de fapt, o hibridizare naturală de pomelo și portocal. Copacul crește până la 15 m în inaltime și are numeroase fructe de culoare galben-portocaliu, în grupuri pe parcursul fiecărui sezon.



Fiecare fruct variază în diametru de la 3 la 4 cm și cântărește până la 150 g. Fructul este foarte suculenta, acid, iar culoarea variază în funcție de soiuri, care ar putea fi alb, roz și roșu.



Planta este un arbore citric subtropicale și botanic aparține familiei Rutaceae din genul Citrus. Denumirea stiintifica: Citrus paradisi.



Informații nutriționale



Grapefruit este un fruct racoritor si delicios, bogat in fitonutrienti, cum ar fi vitamina A, beta-caroten si licopen. Este venerat ca rod al "paradisului" pentru proprietatile sale unice de promovare a sănătății, precum și de vindecare de boli.



Beneficiile pentru sănătate



• Grapefruitul este un fruct delicios foarte scăzut în calorii, contine doar 42 de calorii la 100 g. Cu toate acestea, este bogat în pectină, care, acționând ca un laxativ, ajută la protecția mucoasei colonului prin micșorarea timpului de expunere la substanțe toxice din colon, și se leaga de substantele cancerigene din colon.



• Pectina reduce nivelul colesterolului din sange prin scaderea re-absorbtiei de acizi biliari care se leaga de colesterol.



• Fructul contine niveluri foarte bune de vitamina A (oferă aproximativ 1150 UI per 100g), și flavonoizi antioxidanti, cum ar fi naringenin și naringin. În plus, este o sursă moderata de licopen, beta-caroten, xantina si luteina. Studiile sugereaza ca acesti compusi au proprietăți antioxidante și sunt esențiali pentru vedere. Puterea antioxidantă totală măsurată în termeni de capacitate de absorbtie a radicalilor de oxigen (ORAC) a grapefruitului este 1548 umol TE/100 g.



• În plus, vitamina A este, de asemenea, necesară pentru menținerea membranelor mucoase sanatoase si a pielii. Consumul de fructe naturale bogate in vitamina A și flavonoide ajută la protectia impotriva bolilor pulmonare si a cancerului cavitatii bucale.



• Este o sursa excelenta de vitamina C, oferind aproximativ 52% din DZR. Vitamina C este un puternic antioxidant natural care ajuta organismul sa lupte impotriva agentilor infectiosi si a radicalilor liberi. Este, de asemenea, necesara pentru menținerea țesutului conjunctiv sanatos si ajuta la vindecarea ranilor mai devreme. De asemenea, facilitează absorbția fierului dietetic din intestin.



• 100 g de fruct proaspat conține aproximativ 135 mg de potasiu electrolit. Potasiul este o componenta importanta a celulelor si fluidelor corpului, ajută la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale prin combaterea efectului dat de sodiu.



• Soiurile de grapefruit roșu sunt deosebit de bogate în cel mai puternic antioxidant flavonoid, licopenul. Studiile au arătat că licopenul protejeaza impotriva deteriorarii pielii cauzate de razele UV si ofera protectie impotriva cancerului de prostata.



• În plus, conține un nivel moderat de vitamine din grupa B-complex, cum ar fi acidul folic, riboflavina, piridoxina si tiamina, în plus față de unele resurse minerale, cum ar fi fierul, calciul, cuprul și fosforul.



Limonoidele promoveaza o sănătate optimă



Fitonutrienti din grapefruit numiti limonoide inhiba formarea tumorilor, prin promovarea formarii de glutation-S-transferaza, o enzima de detoxifiere. Aceasta enzima stârnește o reacție în ficat, care ajuta la facerea compusilor toxici mai solubili in apa pentru eliminarea din organism. Pulpa de fructe citrice, cum ar fi grapefruitul conține glucarate, compusi care pot ajuta la prevenirea cancerului de san.



În studiile la animale și testele de laborator cu celule umane, limonoidele au dovedit ca pot  ajuta la lupta impotriva cancerului de gura, piele, pulmonar, de san, de stomac și de colon. Oamenii de stiinta din SUA au arătat că trupurile noastre pot absorbi și utiliza ușor un limonoid cu actiune foarte lunga numit limonin care este prezent in fructe citrice în aproximativ aceeași sumă ca și vitamina C.



În citrice, limoninul este prezent sub formă de limonin glucozidă, în care limoninul este atașat la o molecula de zahar (glucoza). Corpurile noastre digera usor acest compus.



Grapefruitul scade colesterolul



Grapefruitul contine pectina, o formă de fibre solubile, care a demonstrat in studii la animale ca incetineste progresia aterosclerozei. Într-un studiu, animalele hranite cu o dieta bogata in colesterol, plus pectina din grepfrut au avut o ingustare a arterelor cu 24%, în timp ce animalele hrănite cu o dieta bogata in colesterol, fără pectina din grapefruit, au avut o ingustare cu 45%.



Ambele soiuri de grapefruit, galben și roșu, pot reduce nivelurile sanguine de colesterol LDL ("rau"), iar grapefruitul rosu scade trigliceridele.



Previne formarea pietrelor la rinichi



Sucul de grapefruit reduce formarea pietrelor la rinichi. Un studiu publicat in British Journal of Nutrition a constatat ca, atunci cand femeile au baut 1/2 - 1 litru de suc de grapefruit, mere sau portocale pe zi, valoarea pH-ului urinar și excreția acidului citric a crescut, scazand semnificativ riscul de a forma pietre de oxalat de calciu.



Protecție împotriva cancerului de colon



Nu numai ca este bogat in vitamina C, ci ofera si protectie impotriva cancerului pulmonar si de colon.



La om, consumul de trei pahare de suc de grapefruit pe zi a demonstrat ca poate reduce activitatea unei enzime care activeaza substantele chimice cauzatoare de cancer gasite in fumul de tigara.



Cercetatorii, de asemenea, au confirmat că grapefruitul poate ajuta la prevenirea cresterii in greutate prin scaderea nivelului de insulina.



Naringina din grapefruit repara ADN-ul



Naringina, un flavonoid concentrat în grapefruit, ajuta la repararea ADN-ului deteriorat in celulele umane la cancerulde prostata, a rapoartat d un studiu de laborator publicat in Journal of Nutritional Biochemistry.



Riscul de cancer de prostata, cancerul cel mai frecvent diagnosticate la barbati in SUA, creste cu varsta, deoarece cresc sansele camutatiile ADN-ului să apară. Repararea ADN-ului este unul din mecanismelele de aparare primare ale organismului impotriva dezvoltarii cancerului, deoarece elimină matatiile din celule potential cauzatoare de cancer.



Naringina ajuta la restabilirea sanatatii ADN-ului deteriorat prin inducerea de două enzime care repara ADN-ul în faza de replicare.



Spre deosebire de multe alte tipuri de cancer, cancerul de prostată este în creștere lentă inițial, adesea rămânând nedetectabil pentru o lungă perioadă de timp. Condumul de grapefruit în mod regulat poate fi o modalitate de a preveni progresia acestuia prin promovarea repararii ADN-ului deteriorat din celule de prostata, împiedicându-le astfel sa devina canceroase.



Profil de siguranta



Studiile de cercetare au aratat ca multe medicamente interactioneaza negativ cu grapefruitul. Anumiți compuși din fruct numiti furanocumarine, inhiba ireversibil izoenzimele citocromului P450 3A4 (3A4), în ficat și peretele intestinal. Inhibarea enzimei scade metabolismul pre-sistemic al unor medicamente luate de până la 72 de ore dupa consumul de acest fruct și ar putea crește în mod negativ nivelul lor in sange. Această creștere a rezultat in niveluri de medicamente care ar putea conduce la efecte adverse grave și / sau toxicitate. Prin urmare, se recomandă să se consulte medicul cu privire la consumul de suc de grepfrut dacă luați orice fel de medicamente farmaceutice.



Unele medicamente utilizate în mod obișnuit care interacționează în mod negativ și trebuie evitate cu grapefruit sunt:



-          Amiodaronă



-          astemizol



-          atorvastatina



-          budesonida



-          buspironă



-          cisapridă



-          lovastatină



-          mifepriston



-          sildenafil



-          simvastatin



-          terfenadină



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Grapefruit
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.