Fenilalanina


Fenilalanina este un aminoacid esențial (un bloc de proteine ​​din organism), ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de el pentru sănătate, dar nu il poate produce singur, ci trebuie sa-l obtina din alimente. Fenilalanina se găsește în 3 forme: L-fenilalanină, forma naturală găsita în proteine; D-fenilalanină (o reproducere a L-fenilalaninei in laborator), și DL-fenilalanina, o combinație a celor 2 forme.



Corpul modifica fenilalanina în tirozină, un alt aminoacid care este necesar pentru a face proteine, substante chimice din creier, inclusiv L-dopa, epinefrina si noradrenalina, și hormoni tiroidieni. Deoarece noradrenalina afecteaza starea de spirit, diferite forme de fenilalanină au fost propuse pentru a trata depresia. Simptomele de deficit de fenilalanină includ confuzie, lipsa de energie, depresie, scăderea atenției, probleme de memorie, și lipsa poftei de mâncare.



Pe de altă parte, o tulburare metabolică  rară numită fenilcetonurie (PKU) apare la persoanele carora le lipsesc o enzima de care organismul are nevoie pentru a utiliza fenilalanină. Acest lucru provoacă niveluri ridicate de fenilalanină. Dacă nu este tratată înainte de vârsta de 3 săptămâni, PKU poate provoca retard mintal sever, ireversibil. În Statele Unite, nou-născuții sunt testati pentru PKU in primele 48-72 ore de viață.



Persoanele cu PKU trebuie să mănânce o dieta care evită fenilalanina și să ia suplimente de tirozina pentru a avea o dezvoltare si crestere optima a creierului.



Utilizari:



O deficiență în L-fenilalanina este adesea evidenta atunci când persoana prezintă semne de depresie și oboseală. Acest lucru se poate datora utilizării organismului de fenilalanină pentru a produce aminoacidul tirozină, care la rândul său produce dopamina, noradrenalina și alte substanțe chimice care reglează starea de spirit și adrenalina. Astfel, mulți cred că una dintre cele mai importante efecte benefice ale fenilalaninei este capacitatea sa de a regla starea de spirit și de a ajuta la combaterea depresiei.



Durerea cronica



D-fenilalanina (dar nu L-fenilalanina) a fost propusa pentru a trata durerea cronica, dar până acum studiile nu au aratat dovezi clare că funcționează. Două studii care par să dea rezultate pozitive au avut defecte care au făcut concluziile nesigure.



Unii cercetatori sugereaza de asemenea ca fenilalanină  ar putea acționa ca un calmant natural, sau analgezic. Ca atare, aceasta este uneori utilizata pentru a trata durerea cronica, inclusiv dureri de spate, migrene si dureri de dinti. De asemenea, este uneori folosita ca un supresor natural al apetitului.



DL-fenilalanina este folosita de unii pentru a trata simptomele sindromului premenstrual. Mecanismul din spatele tratarii acestui sindrom cu această formă de fenilalanină este aceeași ca in în tratamentul depresiei. Teoria este ca DL-fenilalanina stimuleaza procesele chimice din corp pentru a reglementa depresia și anxietatea.



Boala lui Parkinson



Un studiu pe animale sugereaza ca D-fenilalanina poate îmbunătăți rigiditatea, handicapul de mers pe jos, dificultățile de vorbire, și depresia, conditii asociate cu boala Parkinson. Cu toate acestea, nu există nici o dovadă încă dacă ar avea aceleași efect asupra oamenilor. Sunt necesare mai multe cercetari.



Vitiligo



Unele studii preliminare au descoperit că L-fenilalanina întărește efectul radiațiilor UVA pentru persoanele cu vitiligo. Vitiligo este o afecțiune în care depigmentarea neregulate (pierderea culorii) provoacă pete albe de piele. L-fenilalanina poate duce la întunecarea sau repigmentarea petelor albe, mai ales pe fata. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetari pentru a vedea dacă L-fenilalanina este cu adevărat eficienta.



Depresia



Unele studii clinice sugereaza ca fenilalanina poate fi utila ca parte a unui tratament complet pentru depresie. Cu toate acestea, cele mai multe studii au fost efectuate în anii 1970 și 1980 și nu au fost testate riguros. Oamenii au raportat că starea lor s-a îmbunătățit atunci când au luat fenilalanină. Cercetatorii cred ca acest lucru se datorează faptului că fenilalanina crește producerea de substante chimice din creier, cum ar fi dopamina si noradrenalina. Sunt necesare mai multe cercetari pentru a spune dacă fenilalanină are nici un efect real asupra depresiei.



Surse alimentare:



L-fenilalanina se găsește în alimente care contin proteine, cum ar fi carnea de vită, carnea de pasăre, carnea de porc, pește, lapte, iaurt, ouă, brânză, produse din soia  si anumite nuci și semințe. Indulcitorul artificial aspartam este de asemenea bogat în fenilalanină.



D-fenilalanina se face in laborator, nu se găsește în alimente.



Cumse administreaza



Dozele recomandate de fenilalanină variază în funcție de starea de sănătatecarese doreste a fi tratată. Se discuta cu medicul despre doza care ar fi potrivita pentru fiecare persoana si conditie.



Efecte secundare



Desi efectele secundare ale fenilalaninei sunt în general benefice pentru organism, la persoanele care aportul este prea mare sau nu se poate metaboliza corect, efectele secundare pot fi foarte negative. În aceste cazuri, efectele secundare pot include hipertensiune, convulsii si leziuni ale creierului. Ca un aminoacid esențial, cel mai evident și benefic efect secundar al fenilalaninei este funcția sa ca un bloc necesar pentru proteine; de asemenea, poate ajuta la crearea de substanțe chimice care lucrează la reglarea apetitului si starii de spirit.



Chiar daca este o parte necesara a unei alimentații sănătoase, organismul nu creează fenilalanină in mod natural. Din fericire, el poate fi găsit într-o varietate de produse alimentare, în special produse bogate in proteine, cum ar fi carne de vită, pasăre, pește și carne de porc. Este, de asemenea, gasita in mod natural in lapte si banane, precum și intr-o varietate de nuci. Alte produse alimentare au adăugat în mod artificial fenilalanină, cum ar fi anumite gume de mestecat și băuturi răcoritoare care utilizează indulcitorul aspartam.



Măsuri de precauție:



Datorită potențialului de reacții adverse și interacțiuni cu medicamente, suplimentele alimentare trebuie luate numai sub supravegherea unui medic.



Persoanele cu fenilcetonurie (PKU) și femeile care alăptează sau sunt gravide nu ar trebui să ia suplimente de fenilalanină. Persoanele cu PKU nu ar trebui să folosească  produse cu indulcitor aspartam. Dacă sunteți gravidă, adresați-vă medicului dumneavoastră despre utilizarea acestui îndulcitor artificial.



DL-fenilalanina nu trebuie utilizata la persoanele care iau medicamente antipsihotice, deoarece poate provoca sau agrava simptomele de dischinezie tardiva (DT). DT se manifesta prin mișcări involuntare ale limbii, buzelor, feței, trunchiului și membrelor, care pot apărea la persoanele care iau medicamente antipsihotice pe termen lung.



DL-fenilalanina poate provoca simptome de anxietate, nervozitate, și hiperactivitate la copii.



Dozele mai mari de 5000 de mg pe zi pot fi toxice și pot determina leziuni ale nervilor. Cantități mari de DL-fenilalanină pot provoca reacții adverse ușoare, cum ar fi greata, arsuri la stomac, dureri de cap.



Interacțiuni posibile:



Dacă sunteți tratati în prezent cu oricare dintre următoarele medicamente, nu trebuie să utilizați fenilalanină fără a discuta cu medicul.



Inhibitori de monoaminoxidază - inhibitori ai monoaminooxidazei (IMAO) sunt o clasă mai mare de medicamente antidepresive care sunt rar folosite acum. Luând fenilalanină în timp ce luați IMAO poate duce la o creștere severă a tensiunii arteriale (crize hipertensive). Această creștere severă a tensiunii arteriale poate duce la un atac de cord sau accident vascular cerebral. Persoanele care iau IMAO ar trebui să evite alimentele si suplimentele care conțin fenilalanină.



Baclofen - Fenilalanina poate reduce absorbția de baclofen (Lioresal), un medicament folosit pentru a calma spasmele musculare. Evitați să luați Baclofen cu o masă, mai ales unacare este bogata în proteine, sau cu suplimente de fenilalanină.



Levodopa - Câteva rapoarte de caz sugerează că fenilalanina poate reduce eficacitatea medicamentului levodopa (Sinemet), utilizat pentru tratarea bolii Parkinson. Unii cercetători cred că fenilalanina poate interfera cu absorbția de levodopa.



dr delia enachedr dan navolan

Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea

Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan

0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online

Produs Naturist
Pret
Cantitatea de Fenilalanina

Cell XC
160.71 Ron
33.04 mg
Disclaimer
Continutul acestui site are scopul de a oferi informatii generale si nu inlocuieste recomandarile si/sau diagnozele sau constatarile medicale pentru diferite afectiuni ale starii de sanatate. Produsele prezente pe acest website fac parte din categoria suplimentelor alimentare. Conform legislatiei in vigoare se pot administra fara o prescriptie medicala si nu inlocuiesc tratamentele medicale de specialitate. Perioada de administrate cat si rezultatele obtinute pot diferi de la un corp la altul in functie de factori precum problemele de sanatate, alimentatie cat si raspunsul organismului.