Cromul este un oligoelement, pe care organismul il foloseste pentru functionarea normala a sistemelor si aparatelor sale. Cea mai mare concentratie de crom se gaseste in par, splina, rinichi, testicule, iar o concentratie mai scazuta in inima, pancreas, plamani, creieri. Multe produse alimentare cum ar fi drojdia de paine, drojdia de bere, carnea, cartofii (mai ales daca sunt gatiti in coaja), branzeturile, condimentele, painea integrala, fructele si legumele proaspete reprezinta adevarate surse nautrale de crom. Gatitul in vase de inox creste de asemenea continutul de crom al mancarurilor. Produsele rafinate, cum ar fi orezul alb si painea alba, sunt surse care contin crom in cantitati mici. Un alt supliment de crom il reprezinta tabletele, capsulele si multivitaminele din farmacii, insa aportul zilnic de crom necesar organismului uman este foarte mic, iar majoritatea oamenilor si-l asigura din dieta obisnuita fara a avea nevoie de suplimente. Persoanele inaintate in varsta si diabeticii sunt cei mai expusi in aparitia deficitului de crom. Cromul este foarte important pentru diabetici, in special pentru cei care necesita administrarea de insulina, deoarece ajuta la transferarea glucozei din sange in celule. Glucoza este folosita pentru a obtine energia de care avem nevoie, in lipsa ei instalandu-se starea de oboseala, tremuratul mainilor, anemia. Un supliment zilnic cu crom poate sa imbunatateasca activitatea insulinei, hormonul natural care influenteaza metabolismul proteinelor, lipidelor si carbohidratilor. Deficitul de crom creste sansele aparitiei diabetului de tip 2 si poate determina diverse afectiuni oculare, deoarece s-a demonstrat ca intre nivelul scazut de crom si aparitia glaucomului exista o legatura. Cromul are un rol important in diabetul instalat la varsta adulta, avand influente benefice asupra evolutiei bolii, regleaza metabolismul grasimilor si proteinelor, previne aparitia bolilor cardiovasculare si arteriosclerozei, impiedicand cresterea colesterolului. Este benefic femeilor aflate la menopauza, deoarece scade pierderile de calciu si riscul aparitiei osteoporozei. Suplimentele de crom duc la cresterea masei musculare si la reducerea poftei de mancare, eliminand astfel grasimile si surplusul de kilograme. Deficitul de crom poate duce la scaderea puterii ficatului de a prelua colesterolul si acizii grasi, favorizand astfel acumularea lipidelor in artere. In SUA carenta de crom este un lucru intalnit la aproape 80% din populatie si asta din cauza cerealelor prea rafinate, din care s-au eliminat trei patrimi din crom. Printre persoanele predispuse la aparitia deficitului de crom pot fi enumerati si sportivii. Eforul fizic mare, antrenamentele obositoare, aportul crescut de carbohidrati, toate acestea duc la eliminarea cromului prin urina. De aceea este recomandat sa li se administreze suplimente pe baza de crom care au rolul de a regla nivelul mineralelor din organism, insa numai cu recomandarea medicului, doarece cromul intra in competitie cu fierul si astfel poate sa apara deficitul de fier si anemia fripriva. Efectele benefice ale cromului pot fi imbunatatite prin consumul de fructe, legume, lactate si miscare in aer liber. In acelasi timp, cantitatile mari de crom pot afecta rinichii, ficatul, nervii si pot cauza un ritm cardiac neregulat. Cromul este produs in diferite forme: clorura de crom, cromul GTF (factorul de toleranta la glucoza), polinicotinat de crom, dinicotinat de crom si picolinat de crom. Adevarata forma a cromului este considerat polinicotinatul de crom care a fost descoperit Walter Mertz in 1959. Numeroase studii au demonstrat ca aceasta forma are excelente proprietati de a scadea glucoza, dar si activitati antioxidative in ficat si rinichi. Totusi, toate formele de crom au dovedit ca imbunatatesc toleranta la glucoza, lipidele din sange si rezistenta la insulina. Doza zilnica recomandata atat pentru femei cat si pentru barbati este de 200-600mcg.
Daca aveti intrebari sau doriti detalii, puteti consulta medicii nostri de la Centrul Medical Sanatatea
Dr Delia Enache si Dr Dan Navolan
0351 458808 / 0251 212222 / Consultatie online
© Copyright 2019 Toate drepturile rezervate