Sunt vitaminele de ajutor pentru femeile aflate la menopauza?

menopauza

Pe masura ce femeile incep sa produca mai putin estrogen si sa intre in perimenopauza (perioada premergatoare menopauzei), sunt predispuse la apartia unor simptome ce le pot afecta confortul: bufeuri, insomnie, transpiratii pe timpul noptii, uscaciune vaginala sau schimbari de stare.


Exista cateva vitamine ce pot ameliora simptomele perimenopauzei si menopauzei, pe care le vom detalia in continuare:


Vitamina E


Vitamina E poate fi gasita intr-o multitudine de alimente precum nuci, seminte de floarea soarelui, spanac, brocoli, kiwi, mango sau rosii. Motivul pentru care este eficienta in imbunatatirea calitatii vietii a femeilor la menopauza este ca ajuta la diminuarea nivelului de stres pe care acestea il resimt din cauza dezechilibrului hormonal.


Hormonul care este cel mai des asociat cu stresul este cortizolul, produs de glandele suprarenale.


Simptomele fizice, emotionale sau psihologice ale stresului provocat de menopauza poate inrautati dezechilibrul hormonal. Drept urmare, grijile zilnice pot fi resimtite mai acut de persoanele aflate la menopauza. Corpul, la randul sau, poate suferi de stres oxidativ. Acest lucru intervine atunci cand cantitatea de antioxidanti din organism nu se afla in limite normale pentru a lupta impotriva radicalilor liberi. Intrarea radicalilor liberi in organism este favorizata de conditiile mediului inconjurator, de fumat, de alcool sau de anumite tipuri de alimente.


Vitamina E are proprietati antioxidante, iar oamenii de stiinta sunt de parere ca aceasta poate ameliora simptomele stresului asociat menopauzei prin reducerea stresului oxidativ.


De altfel, unele studii au dovedit ca persoanele cu nivel al vitaminei E scazut sunt mult mai predispuse la depresie.


Vitamina D


Vitamina D nu se regaseste in foarte multw alimente, fiind produsa de catre organism atunci cand ne expunem pielea la soare. Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor, cei cu deficit de vitamina D pot dezvolta osteoporoza. Pentru a-si mentine sanatatea, oasele trec printr-un proces continuu de remodelare in care testurile vechi sunt inlocuite de altele noi. In timpul menopauzei, aceste procese se deterioreaza. Rezultatul consta in slabirea si casarea oaselor, de aceea este important ca in aceasta perioada, femeile sa isi mentina un nivel corect de vitamina D si calciu.


Consumul mancarilor precum somon, ton, ficat sau galbenus de ou dar si lapte, anumite cereale si sucul de portocale pot aduce un aport semnificatic de vitamina D.

Asigurarea unui nivel optim de vitamina D este importanta pentru usurarea vietii femeilor la menopauza, insa acestea trebuie sa acorde o atentie deosebita la depasirea dozei de vitamina D, deoarece excesul poate duce la aparitia altor boli precum pietre la rinichi, constipatie sau risc de boli cardiovasculare.


Vitamina A


Vitamina A se numara printre vitaminele care asigura sanatatea oaselor, dintilor si a pielii, iar cele mai bune surse de vitamina A sunt: uleiul din ficat de cod, ouale, cerealele imbogatite, laptele degresat, legumele si fructele de culoare galbena sau portocalie, brocoli, spanac sau legumele cu frunze verzi.


Totusi, un studiu publicat in 2002 a dezvaluit ca femeile care folosesc suplimente cu vitamina A au un risc mai mare cu 40% de a suferi de ruptura de sold in perioada postmenopauza.


Parerile specialistilor cu privire la folosirea vitaminei A in timpul menopauzei sunt impartite, de aceea este important sa consultam medicul inainte de suplimentarea cu aceasta vitamina.


Vitamina B12


In timpul menopauzei, femeile incep sa piarda din rezervele de vitamina B12, ceea ce conduce la aparitia insomniilor. Se recomanda consumul alimentelor care contin vitamina B12: ficat, macrou, sardine, somon, carne rosie sau lapte.


Vitamina B6


Vitamina B6 ajuta corpul sa produca anticorpi, contribuie la functioneaza sistemului nervos, descompune proteinele si mentine nivelul zaharului din sange in limitele normale.


Vitamina B6 se regaseste in: avocado, banane, legume, carne de porc, vita sau pui, nuci, cereale integrale, porumb.


Deficienta de vitamina B6 se manifesta prin simptome precum confuzie, iritabilitate, leziuni in cavitatea bucala, lipsa de coordonare a mainilor si picioarelor.

Din cauza faptului ca femeile sunt mai predispuse la depresie in timpul menopauzei, mentinerea unui nivel corect de vitamina B6 poate ajuta la prevenirea acestor aspecte neplacute.


Desi este o perioada normala, simptomele menopauzei pot deveni o corvoada pentru femei. Dupa cum am vazut mai sus, este important consumul de vitamine, insa trebuie sa stim ce anume sa introducem in dieta noastra si ce nu. Pentru a usura viata femeilor, retetanaturista.ro recomanda produsul natural Menopausal Formula, creat de specialistii CaliVita. Menopausal Formula este un produs multivitaminic adresat tuturor femeilor care se afla la menopauza fiind conceput special pentru diminuarea efectelor neplacute caracteristice acestei perioade si intrunind toate elementele care imbunatatesc calitatea vietii. Nu trebuie sa va mai ganditi ce vitamine sa luati si pe care sa le evitati, Menopausal Formula contine tot ce va trebuie pentru a nu simti menopauza si pentru a va recapata pofta de viata.