Vinul alb creste riscul cancerului de piele

vin-alb

Sarbatorile se apropie, ceea ce inseamna ca multi dintre noi vom inchide ochii la efectele negative ale alcoolului si ne vom permite sa bem un pahar sau doua de alcool la petrecerea de Craciun de la firma sau la reuniunile cu familia. Ceea ce nu stim, insa, este ca un nou studiu sugereaza faptul ca ar trebui sa ne ferim de consumul vinului alb, deoarece poate creste riscul aparitiei melanomului (cancer de piele).


Profesorul Eunyoung Cho si colegii sau de la Universitatea Warren Alpert din Statele Unite ale Americii au publicat un studiu care dezvaluie legatura vinului alb cu aparitia melanomului.


Melanomul este o forma a cancerului de piele care debuteaza la nivelul melanocitelor, celule ce se afla in stratul superior al pielii. Desi melanomul este mult mai rar intalnit decat alte tipuri de cancer de piele, precum carcinomul bazocelular, acesta este cel mai agresiv.


Expunerea la razele ultraviolete provenite direct de la soare sau de la aparatele de bronzat este principalul factor de risc. De asemenea, cauzele ce pot sta la baza acestei boli necrutatoare sunt: trecutul medical al familiei, culoare a pielii mai deschisa, pistruii, parul blond, prezenta alunitelor sau un sistem imunitar slabit.


In lumina descoperirilor recente, la aceasta lista trebuie adaugat vinul alb, avand in vedere ca vinul alb consumat zilnic poate creste riscul de melanom cu 13%.


Este stiut faptul ca alcoolul reprezinta un factor de risc pentru mai multe tipuri de cancer, precum cancer la nivelul creierului, cancer la ficat sau cancer la san. Pentru a-si sustine teoria, Eunyoung Cho a analizat informatii culese de la aproximativ 200 000 de subiecti, timp de 18 ani, carora li s-a cerut sa detalieze regimul alimentar, inclusiv frecventa de consum a bauturilor alcoolice.


In urma analizarii cantitatilor de alcool consumate, s-a observat ca un pahar de bautura (a carui cantitate standard a fost stabilita la 12,8 grame) consumat zilnic a crescut riscul de melanom cu 14%. Totusi, cand cercetatorii au defalcat informatiile pe tipuri de bauturi, au descoperit ca doar vinul alb este asociat cu un procent de 13% de risc.


Potrivit studiului, berea, vinul rosu sau bauturile spirtoase nu au avut niciun impact major asupra riscului de aparitie al melanomului.


De asemenea, interesant a fost faptul ca melanoamele aflate pe parti ale corpului care nu sunt predispuse expunerii la raze ultraviolete sunt mai degraba cauzate de consumul de alcool. Astfel, la adultii care au consumat cel putin 20 de grame de alcool pe zi, riscul aparitiei melanomului la nivelul trunchiului a crescut la 73%, riscul aparitiei la nivelul capului, gatului sau al extremitatilor fiind doar de 2%.


Desi inca nu s-a stabilit cauza exacta pentru care vinul alb este asociat aparitiei melanomului, studiul sugereaza ca unele vinuri albe au niveluri mai ridicate de substante chimice precum aldehida acetica, care poate afecta ADN-ul.


In concluzie, cercetatorii considera ca noile descoperiri indica faptul ca melanomul ar trebui inclus pe lista tipurilor de cancer asociate consumului de alcool.


Pentru a ne proteja impotriva radicalilor liberi, CaliVita a conceput suplimentul natural Beta Carotene, care actioneaza ca o arma impotriva cancerului datorita proprietatilor antioxidante si a capacitatii de intarire a sistemului imunitar. De asemenea, Beta Carotene protejeaza pielea de factorii nocivi si de efectele negative ale radicalilor liberi.