Silicoza, azbestoza si mezoteliomul – boli profesionale

azbestoza

Silicoza, mezoteliomul si azbestoza sunt toate cele trei tipuri de cancer legat de mediile profesionale, care pot fi prevenite.


Azbestoza este o boala devastatoare, si apare ca o urmare a inhalării fibrelor de azbest mai devreme in viata. Se întâmplă timpuriu în viață, dar există o perioadă de latență lungă, iar simptomele nu încep în mod normal să apară până mai târziu în viață, în jurul varstei de 50 sau 70, ceea ce face boala tot mai dureroasa.


Mezoteliomul este un alt produs al inhalarii de fibre de azbest, o forma rara de cancer care afecteaza celulele care alcatuiesc mucoasa din jurul organelor majore, cum ar fi plamanii, inima si abdomenul. Mezoteliomul pleural, forma care afecteaza plamanii, este variația cea mai comună a bolii.


Silicoza este o boală respiratorie cauzată de inhalarea prafului de siliciu, ceea ce duce la inflamarea și cicatrizarea tesutului pulmonar. Similar cu mezoteliomul si azbestoza, silicoza cauzeaza in tăcere milioane de problemele de sănătate si de decese legate de industrie înainte de a fi fost descoperite și corect diagnosticate.


Cauza principală a silicoza este expunerea la siliciu pe termen lung. Dioxidul de siliciu este un cristal comun, care se fomreaza în mod natural. Se gaseste in cele mai multe paturi de roci și forme de praf în timpul mineritului, prelucrarii de piatră, construcțiilor de tunel, precum și in locurile de muncă, cu multe minereuri metalifer. Dioxidul de siliciu este o componentă principală a nisipului, astfel încât lucrătorii in industria de sticlă, cei care lucreaza cu tunuri de nisip și inconstrucții, de asemenea, sunt expusimasiv la praful de siliciu.


Factorii de risc pentru silicoza includ, dar nu se limitează la orice activitate care presupune expunerea la praful de siliciu. Mineritul, taierea de piatră și beton, contructiile de cladiri si de drumuri, fabricația materialelor abrazive, sablarea și multe alte ocupații și hobby-uri implică expunerea la siliciu.


Expunerea intensa la siliciu poate duce la producerea simptomelor de silicoză într-un an sau mai puțin, dar, de obicei, este nevoie de cel puțin 10 sau 15 de ani de expunere înainte de dezvoltarea celor mai multe simptome ale acestei conditii. Silicoza, precum mezoteliomul si azbestoza, au devenit mai puțin frecvente, deoarece s-au implementat legi și reglementări, care implica utilizarea de echipamente de protecție, furnizate de către angajatori, care limitează cantitatea de expunere a unui lucrătorla  materiale periculoase. In prezent, în cele mai multe cazuri, din punct de vedere legal, devine și responsabilitatea angajatorului de a vă proteja prin furnizarea de echipamente de protecție personală (PPE).


Cele trei tipuri diferite de silicoza sunt:


* Silicoza acută – rezultata in termen scurt datorita expunerii la cantitati foarte mari de siliciu. Plamanii devin foarte inflamati si se pot umple cu lichid, cauzând dificultăți severe de respirație și niveluri scăzute de oxigen in sange.


* Silicoza accelerată – apare dupa expunerea la cantitati mai mari de dioxid de siliciu pe o perioadă mai scurtă de timp (5 – 15 ani). Inflamația, cicatricile si simptomele progresa mai repede în silicoza accelerată decât în ​​silicoza simpla.


* Silicoza simplă cronică – rezultata din expunerea pe termen lung (mai mult de 15 de ani) la cantitati mici de praf de siliciu. Inflamatia cronica si cicatricile sunt provocate de depunerile de praf de siliciu în plămâni și ganglionii limfatici din piept. Aceasta boala poate produce lipsa de respiratie si poate semana cu bolile pulmonare obstructive cronice (BPOC).


Dacă vă aflați într-o industrie cu un risc ridicat de expunere la praful de siliciu, sau orice alt material periculos, ar trebui să utilizati orice metodă necesară pentru a vă proteja de expunere. Este important să se discutati orice probleme de sanatate pe care le-ati putea avea cu angajatorul, iar acesta sa vă oferă echipamentele individuale de protecție cerute de lege pentru a minimiza expunerea la materiale periculoase, cum ar fi siliciul. Este responsabilitatea angajatorului de a va oferi dispozitive de siguranță care sa vă va protejeze, dar, în cele din urmă, este si responsabilitatea dumneavoastră de a vă proteja sănătatea, atat cea personala cat și a familiei.


Tratament naturist silicoza


Despre silicoza