Nutritie pentru prevenirea incaruntirii premature a parului

Încă de la varsta de 30 de ani, foliculii de par isi încetinesc producţia de melanină, pigmentul care dă culoarea parului, iar acestea ar putea începe să albeasca treptat. Genetica este cea care determina când această modificare va începe să apară. Cu toate acestea, există anumite elemente nutritive care va pot ajuta la mentinerea unui par sanatos si puternic.


Progresia


Părul grizonat de obicei incepe sa apara în zona templelor şi in partea de sus a scalpului, şi apoi se raspandeste prin restul parului până când în cele din urmă devine uniform. Parul de pe corp si parul facial se transforma, si el de obicei, dar cel de la subrat si de pe piept si zona pubiana poate sau nu poate avea vreo modificare. Oamenii de origine caucaziană au tendinţa de incaruntire mai devreme decât cei de origine asiatică. În plus faţă de schimbarea culorii, se poate observa, de asemenea, o rarire a parului odata cu varsta, iar acest lucru este în mare măsură determinat de genetica, de asemenea.


Suplimentele orale


Multe vitamine şi minerale sunt necesare pentru sănătatea şi creştea părului. Vitamina A mentine parul protejat de daunele aduse de mediu şi de uscăciune, esenţială pentru parul grionat. Pentru a menţine starea generala de sanatate a parului, completati-va aportul de vitamina E, care actioneaza ca un antioxidant si ajuta la consolidarea firului de par. Complexul de vitamine B lucrează împreună pentru a preveni subtierea foliculilor, ceea ce poate duce la pierderea parului fragil. Puteţi folosi, de asemenea, produse pentru par care contin substante nutritive pentru a promova sănătatea şi vitalitatea parului grizonat. Proteina este o  componentă esenţială a părului şi a pielii, iar unele şampoane şi balsamuri sunt imbogatite cu acest nutrient pentru a ajuta la consolidarea radacinii  şi pentru a preveni despicarea firulu de par.


Anumiţi factori de stil de viata si boli pot duce la albirea prematura. Acestea includ fumatul, deficiente de vitamine, boli autoimune şi medicamente utilizate pentru tratamentul depresiei şi al unor forme de cancer. Daca parul incepe sa devina grizonat dintr-o dată sau vă confruntaţi cu pierderea excesiva a parului, este indicat sa solicitati sfatul medicului.


Fructe şi legume care inverseaza procesul de incaruntire


Părul incaruntit se dezvoltă din cauza lipsei de pigment în firul de par. În mod normal, proteine precum melanina, acţionează în calitate de pigmenţi în firul de par, oferind o gamă de culori de păr, de la blond, la rosu, la brun şi negru. Parul grizonat se poate dezvolta in mod natural odata cu varsta, sau se poate dezvolta ca urmare a unui deficit nutriţional, iar consumul de fructe si legume bogate in vitamine si minerale esentiale pentru culoarea parului poate ajuta la inversarea sau incetinirea dezvoltarii de păr alb.


• Ridichiile furnizeaza vitamine şi minerale care pot ajuta inversarea procesului de incaruntire. Concret, ridichi contin niveluri ridicate de cupru, un mineral care joaca un rol important pigmentarea pielii si parului. Cuprul este implicat in productia de melanina, astfel încât consumul de cantitati adecvate de minerale pentru a permite producerea de melanina in cantitati necesare contribuie la prevenirea sau inversarea incaruntirii parului.


• Avocado, ca şi ridichile, sunt o sursă bogată de cupru, de ajutor in susţinerea producţiei de melanină necesară pentru a păstra culoarea naturala aparului. În plus faţă de conţinutul de cupru, Universitatea din California, explică faptul că fructele de avocado sunt o sursă bogată de fibre; un sfert de cana de piure de avocado furnizarea 3 grame de fibre – sau aproximativ 10 la suta din aportul de fibre recomandat. Acest fruct conţine, de asemenea, nutrienti, cum ar fi vitamina A si potasiu.


• Spirulina este un alt aliment bogat in cupru, care pot ajuta la inversarea procesului de albire a parului. Potrivit Universitatii din Maryland Medical Center, spirulina oferă si alte elemente nutritive, în plus faţă de cupru, inclusiv vitamina A, zinc, seleniu, mangan şi vitamina E, precum si vitaminele B. Algele marine conţin, de asemenea, un nivel ridicat de proteine, acestea fiind de obicei folosite ca un supliment de proteine ​​în shake-uri.


Tratament naturist pentru incaruntirea parului